Tętniak aorty brzusznej - prośba o pomoc ll Radek za TM <*>

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 30, 2015 0:34 Re: Leja, Sraja i Rzygowinek oraz tajemnica wody z psiej mis

Nie no Arcana, on po prostu tak dużo sika...:/ Jak przelałam dziś do plastykowego kubka to wyszedł cały...
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Pon sie 31, 2015 17:13 Re: Leja, Sraja i Rzygowinek oraz tajemnica wody z psiej mis

Z Radkiem bardzo źle:((((

Jego badania krwi to jakaś kpina: trzykrotnie.przekroczona fruktozamina i amylaza. Podwójnie przekroczone trojglicerydy, cholesterol i parametry wątrobowe. Dwa razy za mało czerwonych krwinek. Wielomocz, od wczoraj wymioty...

Jutro dopiero mamy usg://// Nie podoba mi sie klinika przy Puławskiej za.bardzo ale to najbliższe 24 h centrum obok nas. Mamy wenflon w domu, ringera do podania i antybiotyk. Powiedzieli, że Radek może jeść, ale wymiotuje większość...Jama brzuszna bolesna i powiększona. Radek apatyczny i przestraszony - posypal nam sie w ciągu 2 dni tak naprawde.

Szukamy dobrego lekarza trzustkowego...

:((((
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Post » Pon sie 31, 2015 18:49 Re: Radek bardzo chory:((((( Szukamy speca od trzustki w Wa-

Może powinien dostać coś przeciwbólowego i przeciwwymiotnego? (Jeśli nie dostał)
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pon sie 31, 2015 19:52 Re: Radek bardzo chory:((((( Szukamy speca od trzustki w Wa-

Dowiedz się, kiedy przyjmuje na Puławskiej dr Małgorzata Ściskalska.
To jedna z właścicielek. Moja ukochana, najmądrzejsza wetka. Tylko
ona i dr Uznańska. Dr Małgosia na pewno ogarnie i skieruje Was do prof.
Lechowskiego. Możliwe, że dr Ściskalska przyjmuje stale w drugiej, mniejszej
lecznicy Vila-vet na ul. Kosiarzy w Wilanowie. Tylko jej i dr Uznańskiej ufam.

Prof. Lechowski najlepszy od "brzucha" - na Gagarina. Ale najpierw ogarnij
kota - dr Małgosią. Mądra wetka. Świetnie kojarzy, nie postępuje standardowo
jak większość wetów. Ogromna wiedza. Kiedy czegoś nie wie - kieruje dalej.

Małgosia jest jutro na zapisy na Puławskiej w godz. 9,30-14. Poproś. Dziś zadzwoń.
W razie czego gadaj z nią - nie odmówi. Nie wchodź
na stronę Vila-wet na Kosiarzy bo jest jakiś "robak" (wirus). Tam jest tel. 22 642 77 55,
gdybyś chciała ją tam łapać.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pon sie 31, 2015 20:11 Re: Radek bardzo chory:((((( Szukamy speca od trzustki w Wa-

Teraz na spokojnie: wg mnie dobrze, ze kot został zakłuty.
Powinien dostawać regularnie kroplówki i leki na trzustkę.
Tak było z moim kotem, który co prawda nie miał pojechanej
trzustki ale dwunastnica, było źle zawątrobowo, zatrzustkowo.
I 6 tygodni codziennie antybiotyku. 3 dni na start miał codziennie dożylne.
Kot mnie znienawidził po 5-tym tygodniu podawania codziennie
zastrzyków.

Zapalenie trzustki leczy się u ludzi głodówką. U kota sprawa
odpada. Ale trzeba koniecznie zrobić USG. U mojego kota dr Uznańska
założyła natychmiast wenflon, 3 dni kroplówek i antybiotykoterapia -
- po wyniku USG.

Ze względu na słabe parametry czerwonokrwinkowe trzeba uważać
z kroplówkami dożylnymi. Tu potrzebny jest dobry lekarz.
Ostatnio edytowano Pon sie 31, 2015 20:29 przez Marcelibu, łącznie edytowano 1 raz
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Pon sie 31, 2015 20:29 Re: Radek bardzo chory:((((( Szukamy speca od trzustki w Wa-

Miałam kota trzustkowego przez wiele lat z towarzyszącą cukrzycą. Tutaj oprócz stanu zapalnego trzustki mamy już do czynienia z rozwijającą się cukrzycą.. fruktozamina oznacza stężenie glukozy we krwi na 3 tygodnie przed pobraniem krwi, więc już wiemy co jest przyczyną wielomoczu... przy cukrzycy to pierwszy objaw częste sikanie, ja nie nadążałam kupować żwiru.. mój kot lał od 8 do 9 razy dziennie, na wątku cukrzycowym był rekordzista co sikał do 18 razy dziennie... podstępna choroba. Z tego też jest wniosek że glukoza przynajmniej od miesiąca była podwyższona, trzykrotnie podwyższona fruktozamina to naprawdę sporo. No i przy trzustce rozjeżdżają się też parametry wątrobowe.. bo to wszystko razem połączone.
Aha! Trzustka strasznie boli, jeśli nie miał czegoś przeciwbólowego to koniecznie trzeba o to zadbać aby dostał.
Trzymam kciuki za kotka! Mam nadzieję, że uda się znaleźć dobrego weta,który go z tego wyciągnie.
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Pon sie 31, 2015 20:41 Re: Radek bardzo chory:((((( Szukamy speca od trzustki w Wa-

Kot.dostawał depo-medrol od 3 tygodni. To ponoć też może powodować wielomocz i cukier podwyzszony. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Właśnie jedziemy na.usg bo sie termin w jednej z.lecznic zwolnił.

Też ufam dr Uznańskiej- niestety do marca jest poza.krajem...

Madie

Post » Pon sie 31, 2015 21:17 Re: Radek bardzo chory:((((( Szukamy speca od trzustki w Wa-

Uwierz - Małgosia to dr Uznańska nr 2. Tylko im dwóm ufam.
Dr Małgosia myśli i działa tak jak dr Ada.

Marcelibu

Post » Pon sie 31, 2015 21:54 Re: Radek bardzo chory:((((( Szukamy speca od trzustki w Wa-

Bardzo mocne :ok: :ok: :ok: :ok: za Radka!
Nic nie podpowiem, bo nie mam doświadczenia w w takich problemach...

zjawka

Od: Nie wrz 18, 2011 21:36

Post » Wto wrz 01, 2015 10:15 Re: Radek bardzo chory:((((( Szukamy speca od trzustki w Wa-

I jak się miewa Radek?

Trzymamy kciuki :ok: :ok: :ok:
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Wto wrz 01, 2015 10:32 Re: Radek bardzo chory:((((( Szukamy speca od trzustki w Wa-

No właśnie piszę ten post od rana - mam mase roboty więc odpisuję na mniej ważne rzeczy, a tutaj chciałam sobie wszystko poukładać.

Jest tak, pojechaliśmy wczoraj do lecznicy na Strzeleckiego na Ursynowie. Pani doktor od USG czekała na nas specjalnie co powinno zaliczyć się na + dla miejsca.
Niestety samo USG, jego przeprowadzenie i cała reszta już podobała mi się mniej. Radek dostał dwa antybiotyki - kontynuację baytrilu i cerenię. Dodatkowo witaminy, leki przeciwgorączkowe i leki przeciwymiotne, bo biedulek przylegał do ziemi i łykał ślinę cały czas.

W ogóle przed przyjazdem do lecznicy ścierka z niego była, a nie kot ://

Temperatura 39,5*, w USG powiększona wątroba i trzustka. Zalegające masy kałowe, zapalenie jelit, dużo gazu, początek zapalenia pęcherza.
Bez płynu w jamie brzusznej, pozwolę zacytować sobie komentarz o nerkach - " jak na jego wiek i stan, nerki nie wyglądają najgorzej". Nie wiem jak inni, ale ja po takim tekście zaczęłam się martwić...Cukier glukometrem 272.

Zrobiliśmy też test na zapalenie trzustki z surowicy - fPLI - wyszedł dodatnio...

Poprosiłam o podanie kroplówki, ale druga pani weterynarz stwierdziła, że nie ma potrzeby skoro kot dostał Ringera ode mnie wcześniej. Ona może potrzeby nie widziała, ale Radek nie miał nawet pół skóry do złapania na karku. Miał też dostawać jedzenie w domu i dziś teoretycznie kontrola. Zostałam także poinformowana, że będziemy się leczyć objawowo i że na trzustkę żadnego specyficznego leczenia nie ma. Zapłaciłam i stanęłam przed pytaniem, co robić dalej.

Sytuacja wygląda tak, że Radek zwymiotował wczoraj żarciem z krwią. Dziś nie byłoby nas 13 h w domu. Nie chciałam go samego zostawiać w takim stanie. Pojechałam do Multivetu - z resztą zgodnie z radami z PW - i zostawiałam go tam na noc z pełną dokumentacją. W Multivecie bywa różnie, ale po pierwsze mam bardzo duże zaufanie do lekarzy ze szpitalika, którzy moim Dantem opiekowali się więcej niż wzorowo, dwa dziś Radkowi zrobi USG powtórne dr Zlot, 3 odsikają mi go i zbadają mocz, czego dwie poprzednie lecznice nie były w stanie zrobić no i mam tam naprawdę dużą nadpłatę. Ma to o tyle znaczenie, że ostatnie 5 dni uszczupliło mi konto o 1/4 wypłaty wrześniowej...I nie wiemy jeszcze co nas czeka.

Radek miał mieć przez noc kroplówki i rano powtórzone pełne badanie krwi wraz z jonogramem wreszcie. Jeśli pozwolą mi go dziś zabrać, będziemy dojeżdżać do dr Ściskalskiej, polecanej przez Marcelibu na kontynuację.

Poniżej wkleję stare wyniki - tez podwyższone. Dziś odbiorę te nowe.

Madie

Post » Wto wrz 01, 2015 10:43 Re: Radek bardzo chory:((( Walczymy z zapaleniem trzustki

Wyniki badań z niedzieli - tylko te poza normą:

Płytki krwi ↓99 G/l 180 — 550
RDW-CV ↑ 23,20 % 13,80 — 21,10
Leukocyty ↑ 13,57 G/l 6,00 — 11,00
Neutrofile % ↑ 84,0 % 50,0 — 75,0
Limfocyty % ↓ 11,0 % 20,0 — 50,0
Neutrofile segmentowane ↑ 84,0% 35,0 — 75,0
Obraz krwinek czerwonych anizocytoza

Dalej mamy tak:

ALT 158 (<107)
AspaT 99 (<44)
Biało całkowite 9 (6.0-8.0)
Albuminy 4,5(2.7-3.9)
Cholesterol 620 (77-201)
LDH 150 (161-1051)
Trójglicerydy 480 (17-160)
Amylaza 1711 (433-1248)
Fruktozamina 645 (<390)

Madie

Post » Wto wrz 01, 2015 11:32 Re: Radek bardzo chory:((((( Szukamy speca od trzustki w Wa-

Madie pisze:Jest tak, pojechaliśmy wczoraj do lecznicy na Strzeleckiego na Ursynowie. Pani doktor od USG czekała na nas specjalnie co powinno zaliczyć się na + dla miejsca.
Niestety samo USG, jego przeprowadzenie i cała reszta już podobała mi się mniej.

Szkoda, że mi nie napisałaś. To jest tragedia nie USG.
Na kotach więcej nie napiszę. Czy badanie robiła dr Pogorzelska?

Jedź do dr Ściskalskiej na Puławską. Jest dziś do godz. 14.

Marcelibu

Post » Wto wrz 01, 2015 11:34 Re: Radek bardzo chory:((( Walczymy z zapaleniem trzustki

Tak...

edit: Marcelibu, Radek obecnie w multivecie, ma USG na 14 u dr Zlot.

Madie

Post » Wto wrz 01, 2015 11:35 Re: Radek bardzo chory:((( Walczymy z zapaleniem trzustki

To sobie to USG można...
Tak jak caą lecznicę. To obok mojego bloku

Jedź do dr Ściskalskiej.

Marcelibu

[poprzednia][następna]