SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 18, 2008 15:22

Elaszka pisze:A ja dziś odkryłam mokrą karmę "MyLady" firmy Dr.Alder (puszki 400g).

Ma 90% mięsa.

Uwaga z zawarością procentową mięsa. To tani, ale częsty chwyt producentów, na który nabierają się naiwni konsumenci.

W języku niemieckim np. na puszcze "MyLady" z kaczką jest napisane: Fleisch und tierische Nebenerzeugnisse (90% und mind. 4% Ente).
To znaczy: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (90% i min. 4% kaczki). Ile tam jest w rzeczywistości mięsa, w tym znaczeniu, w którym przywykliśmy to słowo rozumieć, wie tylko producent. Dzioby, pióra i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, których tu już nie wymienię, żeby nie zrobiło Ci się niedobrze, też wchodzą w skład tej listy.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt kwi 18, 2008 15:26

Kupiłam parę razy moim kotom karmę Arion Premium.Na "oko" wygląga nieźle,nie barwiona...
Kociaste jedzą bardzo chcętnie.
Co myślicie?

Lucky13

Od: Sob wrz 01, 2007 10:13

Post » Pt kwi 18, 2008 15:41

grrr... pisze:Dostałam próbki chyba nowej karmy - suchej Animonda Vom Feinsten - adult, kitten i dla kastratów. Ktoś słyszał o takiej? Może to będzie coś lepszego niż rafine cross...

Też mam te próbki.
Okrrrutnie śmierdzom :|
Maupa się rzuciła, ale tylko przez chwilę żarła, potem zakopała ... to jest dopiero kot :roll:
Z suchego lubimy RC dla wybredniaków chyba najbardziej, poza tym Purina, czasem Hills na zęby (takie duże chrupki).
Mokre - Animonda, najchętniej coś, co ostatnio zniknęło ze sklepów: kurczak z kukurydzą, serii 'menue'. Ostatecznie wszystko co ma kurczaka lub indyka, ryby w karmach są fuuuj.
Ale za to surowa rybka, sparzona (raz na dwa tygodnie) - można ją za nią kupić ;)
Lubi poza tym suchy chleb, ziarna słonecznika, masło roślinne ... :roll:

Karmy Leonardo nie próbowałam, ale opinie o niej słyszałam bardzo dobre.
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów "ty", choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu. [M. Bułhakow]

Myszeńk@

Od: Pon lis 13, 2006 10:19

Post » Nie maja 25, 2008 19:27

Podawałam Klarze do tej pory suchą Purina Go Cat oraz Pro Plan. Na przemian z Royal Canin Pure Feline no i Hills Science Plan. Miałam taką angielską jeszcze James Wellbeloved. Ostatnio udało mi się kupić w promocji Iams Natures Wellness. Nie miałam jakoś przekonania do IAMSa, ale zaczęłam jej kupować w saszetkach, na przemian z Hillsem i Perfect Fit, żeby miała od czasu do czasu coś innego. Ten suchy IAMS normalnie przez Internet kosztuje 13 funtów za 2,7kg. Ja kupiłam za 8funtów i drugą paczkę 2,7kg dostałam gratis.

Więc forumowicze mieszkający w UK- biegiem do Pets at Home :wink: Można teraz kupić 3 kg suchą Eukanubę druga gratis i wszystkie Royale 3 w cenie 2 :wink:
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Od: Wto cze 25, 2002 21:30

Post » Śro cze 04, 2008 14:40

Bardzo bym chciała by moje koty jadły np Pro plan
niestety nic z tego,
Orijen też niestety był wypluwany
co poradzicie oprócz hilsa czy royala??
Obrazek

aGula1810

Od: Pt cze 01, 2007 23:18

Post » Pon cze 16, 2008 11:58

Polecam karmy NUTRAM.

Bardzo smakowite i naturalne.

Polecam tez Bento Kronen. :wink:
Najpiękniesze są Brytyjczki, ogromne brytyjczyki.

seer

Od: Sob gru 30, 2006 23:07

Post » Pt lip 11, 2008 12:27

Nutram jest - ok. Przetestowany. Aczkolwiek moje potwory dwa chyba najchętniej jedzą Orijena - i futro po nim też ładniejsze więc pozostał podstawą ich diety.
Czasem daję im mokre żarełko - Leonardo (rzeczywiscie duża zawartość mięsa w mięsie :wink: ) i Bozitę - ja nie wiem co w tym jest ale moje koty dadzą się za to pokroić. Zwłaszcza za wersje z karibu :twisted:

A Bulwa - potwór w wieku 9,5 miesiąca uwielbia tez banany i melony - własna piersia muszę przed nia bronić takich owoców :roll: :twisted:

no i pokarm "naturalny" ale to już inny temat...

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Pon lip 14, 2008 16:44

Moje z suchej karmy wcinają Walthama dla kastratów- podaję im kilka rodzajów tej karmy (na sierść, dla kocurków,dla kotek , intenstinal,).
jedzą aż sie uszyska trzęsą :wink: -futerko ładne , qpale 8) tyżżżż.
Z mokrej dostają miamora ,porta21 - ale w małej ilości- tylko dla urozmaicenia.
Puszki uzależniają koty - jestem tego na 100% pewna i to obojętnie jakie czy z dolnej czy z górnej półki.
Kiedy zaczęłam więcej podawać puszek przestały jeść mięso.
Z puszek najlepiej smakuje sos i galaretka :evil: - powinni produkować oddzielnie same sosy i galaretki :lol: to by nam wiele ułatwiło :wink:
pozdrowienia-Werka

Obrazek

Werka1

Od: Nie sie 01, 2004 13:49

Post » Wto lip 29, 2008 13:08

Witam :)
czy ktoś słyszał może o saszetkach Catessy?

pierwszy raz je widzę w sklepie zooplus i nie mam pojęcia co to jest 8O

czy ktoś mial z nią jakieś doświadczenia? jaka to karma?

bronchawa

Od: Pon lip 23, 2007 8:41

Post » Śro lip 30, 2008 12:46

Co myślicie o Acanie? Jej skład wydaje mi się dobry...
Kari125

Post » Śro sie 06, 2008 12:33

My wcinamy Acane!
Wcześniej był RC, ale kocicho mi strasznie grymasiło przy misce. Po zmianie karmy nagle zrobił się sucholubny, futro śliczne a sam zainteresowny przybrał nam na wadze i wreszcie zaczął przypominać kota a nie wychudzoną mysz. ;)

Także ze swojej strony polecam, przynajmniej Acane Kitten. :)

meon

Od: Czw lip 10, 2008 18:21

Post » Śro sie 06, 2008 16:54

Dzięki :wink: Moja też chuda ale je normalnie, a robaków nie ma :?
Kari125

Post » Śro sie 06, 2008 17:09

moja kotka na rc nawet nie spojrzy. ale je acane i sobie chwali. wiec i kotka i moj portfel polecaja te karme 8)

zyta555

Od: Wto lip 08, 2008 1:26

Post » Sob sie 09, 2008 13:21

a co sądzicie o marce BOZITA?

dziś ją kupiłam jako zastępczą karme kotce, która ma przyjść do mnie na tymczas, sklep zoologiczny był właśnie przed dostawą i nie mieli tego, co już wypróbowałam i sprawdziłam. Pani ekspedientka zaproponowała mi właśnie BOZITĘ, bo ponoć "dobrze sie sprzedaje". no to wzięłam, a co mi tam (360g - 4,95zł).

w domu z ciekawości sprawdziłam w necie co to w ogóle jest. jakaś tam szwedzka firma zajmująca sie produkowanie karm dla kotów i psów od lat i w pewnym momencie SZOK, otóż sprzedawca pisze (akurat o tym co kupiłam, są jeszcze puszki i coś tam jeszcze):

BOZITA PATE Z RENIFEREM - 360g
Delikatny pasztet mięsny w smakowitej zalewie.
Kompletny pokarm dla kotów w każdym wieku.

Tetra recart – wygodne, lekkie opakowanie do kilkakrotnego otwierania i zamykania.
Opakowanie pozostaje szczelne, karmę można przechowywac w lodówce razem z innymi produktami bez ryzyka “przejścia zapachów”.
Dzięki takiemu zamknięciu karma pozostanie świeża dopóki nie zostanie do końca zjedzona.

W nowych opakowaniach dla wzmocnienia systemu immunologicznego dodano kompleks Macrogard® - naturalne źródło Betaglucanu pochodzącego z drożdży.

Wewnątrz znajduje smaczny pasztecik w zalewie.
Świeże mięso stosowane do produkcji podlega ścisłej kontroli jakości.
Zawarte w pokarmie naturalne witaminy A, B, D i Tautyna dbają o prawidłowe i zdrowe funkcjonowanie organizmu.
Omega-3 (Niezbędny Nienasycony Kwas Tłuszczowy) zawarty w karmie zapewnia doskonały stan skóry oraz piękny i zdrowy wygląd sierści.
Witaminy C i E – źródła naturalnych przeciwutleniaczy i wzmacniaczy systemu immunologicznego pomagają zachować na długo zdrowie i witalność.

Produkt bez dodatku soji, zbóż, mączki zwierzęcej, sztucznych środków konserwujących.
Zawartość tłuszczu – tylko 5,5 %.

Do wyboru w wielu naprawdę ciekawych smakach.
Twój kot je pokocha.

Składniki:
Mięso z kurczaka, wieprzowina, mięso z renifera (min.4 %), składniki mineralne, jaja, warzywa.

Udział mięsa i składników mięsnych: 90%.
Zawartość witamin i w 1 kg karmy:
witamina A - 2000 I.E.
witamina D - 250 I.E.
witamina E -12 mg
Miedź (siarczan miedzi) – 1,5 mg

Wartości odżywcze:
białko 11,5 %
(w tym tauryny – 0,07 %)
tłuszcz 45,5 %
włókna 0,25 %
popiół 2,0 %
wapń 0,3 %
fosfor 0,3 %
magnez 0,02 %
wilgotność 80 %

link: http://bozita.germapol.pl/index.php?opt ... &Itemid=14

ktoś sie spotkał, wypróbował? szczerze powiem, że jeżeli kotom posmakuje, to przerzuce sie na tą właśnie karme.

bloo

Od: Pon cze 02, 2008 18:01

Post » Sob sie 09, 2008 13:28

Ja mojemu czasem daję, chociaż trudne do kupienia jest, głównie tylko przez net. Ale mój baardzo lubi, a jest strasznie wybrednym kotem. Karma ładnie pachnie, ma fajną konsystencję i co najważniejsze kot wcina. No i fajny ten pomysł z kartonikami, nic nie wysycha.

estre

Od: Pon sty 07, 2008 17:05

[poprzednia][następna]