SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 24, 2014 21:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Akurat Applaws rzeczywiście w zooplus jest droższy. W każdym innym sklepie jest taniej.

servantez

Od: Czw lut 20, 2014 3:25

Post » Czw wrz 25, 2014 8:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

O, dobrze wiedziec. Zerkne sobie na allegro zanim zamowie TOTWa. :-)

Mayken

Od: Pt wrz 19, 2014 8:19

Post » Czw wrz 25, 2014 11:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ToTW akurat taniej był w zooplusie, szczególnie ostatnio jak była promocja i niecałe 94 zł kosztował, ale sprawdzac warto :)

Applaws kupuje za 119 zł już z wysyłką, a w zooplusie 159 zł - to spora różnica.

asim

Od: Wto paź 02, 2012 18:50

Post » Czw wrz 25, 2014 13:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dla kociaków jest 129 teraz ale to i tak taniej :)
http://allegro.pl/taste-of-the-wild-roc ... 45914.html w sumie fajna cena tylko co z tego jak wysyłka 15 zł :D

Mayken

Post » Czw wrz 25, 2014 14:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Zanim odkryłam zooplus zamawiałam ToTW z allegro za 112 zł z wysyłką.

asim

Post » Czw wrz 25, 2014 14:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

witam wszystkich i mam pytanie - czy mogę 5 miesięcznego kocurka karmić zieloną bezzbożową Portą? Jest u mnie 5 dni i wygląda na całkowicie zaklimatyzowanego więc czas na zmiany w diecie:) Mój hodowca karmi swoje ragdolle RC :roll: - pewnie ma u nich niezłe deal -e na karmę. Prawdę mówiąc mały niechętnie je tego Royala a najchętniej zapycha mokre (kupiłam mu HILIFE tempt me - przyzwoicie bo ponad 50-60 % mięsa w nich, ale w Polsce chyba ich nie ma). Niestety Porta kitten ma mniej mięska i zawiera zboża. Wcześniej napaliłam się na TOTW ale z wypowiedzi tutejszych wnioskuję, że może lepsza będzie Porta zielona bo mały nigdy nic innego nie jadł i bardzo boje się problemów kuwetowych (jadł mokre - zgadnijcie - RC! :x ). - już zresztą były sensacje w kuwecie bo moja córuś dała mu trochę serka i jajka :oops: :oops: :oops:

pozdrawiam serdecznie i dzięki za odpowiedzi:)
p.s. - czytam skład Porta 21 heaven i sensible i jedyne co tam się różni to minimalna różnica w ilości kurczaka i to, że w jednej są suszone ziemniaki na 2 miejscu (zielona) a w drugiej zwykłe ziemniaki na 3 miejscu... która lepsza dla młodego kota? - pewnie ta,która mu lepiej posmakuje:)
Ostatnio edytowano Czw wrz 25, 2014 17:39 przez LivoniaUK, łącznie edytowano 1 raz
FIGARO ObrazekObrazekSAFIRA

LivoniaUK

Od: Czw wrz 25, 2014 11:26

Post » Czw wrz 25, 2014 15:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Do mnie dzisiaj przyszła sucha Feringa z kaczką. Koty rzuciły się jeden przez drugiego. Widać, ze bardzo smakowita.
Karma ma b.duże granulki i bardzo twarde. Przez pierwsze 10 minut koty wypluwały, bo nie były wstanie pogryźć.
Bezzębny wypluwał jedną granulkę średnio z 10 razy, aż mu zmiękła. :mrgreen: Devonka, rownież wypluwała, granulka była za duża jak na jej małe pysio i nie mogła przegryźć. Kotka w pewnym momencie zwątpiła i myślała, ze to niejadalne. Po 10 minutach nauki jakoś to poszło, ale w pewnym momencie i ja zwątpiłam. Karma będzie dobra dla dużych ras MCO, NFO, SIB, albo dla kotów łapczywie jedzących. Karmę kupiłam, ze względu na krótki i dość dobry skład, zeby sprawdzić jak się sprawuje na ciężkim przypadku alergika jelitowego, ale na ten temat będę mogła wypowiedzieć się dopiero za jakiś czas.

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Czw wrz 25, 2014 17:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Mam pytanie dotyczące... wątróbki ;-)
Czy dajecie swoim kociakom, a jeśli tak to jak często?
Przemrożona/surowa/sparzona/ugotowana?

ne_m

Od: Nie wrz 21, 2014 11:29

Post » Czw wrz 25, 2014 18:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ne_m Ja daję swoim kociakom wątróbkę drobiową nie więcej niż 2 razy w tygodniu ze względu na ogromną ilość żelaza. Ja swoim osobiście najpierw przemrażam 3 dni , a potem jeszcze na wszelki wypadek sparzam wrzątkiem.

zuziaczek_69

Od: Wto wrz 16, 2014 14:06

Post » Czw wrz 25, 2014 18:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

dzięki za odpowiedź!
Właśnie gdzieś kiedyś coś słyszałam, że nie wolno dawać wątróbki zbyt często, a dzięki Tobie wiem już dlaczego - żelazo ;-)
Neilo dziś dostał trochę pierwszy raz (wcześniej nie było okazji, z podrobów tylko serduszka dostawał, raz, dwa razy w tygodniu) i bardzo mu posmakowało :P

ne_m

Od: Nie wrz 21, 2014 11:29

Post » Czw wrz 25, 2014 20:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

No i w końcu zamówiłam TOTWa na allegro - mam w domu jeszcze jednego kota i chyba będę go przestawiać (kota ma 15 lat i jest po sterylizacji) a dodatkowo jeszcze ten pojemnik: http://allegro.pl/curver-petlife-6kg-15 ... 28187.html mam nadzieję, że faktycznie taki szczelny :P

Mayken

Post » Czw wrz 25, 2014 23:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

ne_m pisze:dzięki za odpowiedź!
Właśnie gdzieś kiedyś coś słyszałam, że nie wolno dawać wątróbki zbyt często, a dzięki Tobie wiem już dlaczego - żelazo ;-)

Koleżance się coś pomyliło. Wątróbka to bomba witaminy A. Dlatego nie powinno się jej często dawać. Raz, góra 2x w tygodniu.
A w jakiej formie? Jedynej i słusznej - surowej. :)

Mar-La

Od: Nie lut 10, 2013 21:11

Post » Pt wrz 26, 2014 16:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Ja własnie też kojarzyłam wątróbkę bardziej z wit. A, którą kot może przedawkować, żelazo raczej jest jedną z jej niewielu zalet.
Poza tym wątroba to taki śmietnik, filtr, przez który przechodzi wszystko co organizm zjada i który wyłapuje toksyny.
Surowa wątróbka może powodować rozwolnienie, gotowana - przeciwnie, zatwardzenie.

asim

Post » Pt wrz 26, 2014 17:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

W wątrobie odbywa się proces neutralizacji (rozkładu) substancji toksycznych na substancje łatwe do wydalenia lub nieszkodliwe. To dlatego wątroba nazywana jest najlepszą fabryką chemiczną z jaką kiedykolwiek człowiek miał do czynienia.(...)
Wątroba jednak pełni funkcje magazynujące. Ale nie dla toksyn. Jest rezerwuarem wielu cennych dla życia substancji: od cholesterolu począwszy na mikroelementach niezbędnych do życia kończąc. To taki podręczny zapas, który w niektórych przypadkach może wystarczać nawet na kilka miesięcy, jeśli jakiejś substancji brakuje w naszym pożywieniu. Bez tej właściwości magazynujacej te istotne mikroskładniki, ludzie i zwierzęta nie mogłyby się przemieszczać poza teren, w którym znajduje się pożywienie, ponieważ nawet chwilowy stan niedoboru ważnych mikroelementów prowadziłby do chorób i śmierci.
I to właśnie z uwagi na tę magazynującą własność wątroby stanowi ona najlepsze źródło mikroelementów w diecie. Znacznie lepsze niż wielu może sądzić.

źródło: http://hipokrates2012.wordpress.com/201 ... a-toksyny/

Mar-La

Od: Nie lut 10, 2013 21:11

Post » Pt wrz 26, 2014 18:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 4

Dokładnie - piszą nawet, że wątroba jest bardziej wartościowa od mięsa ale właśnie z powodu nadmiaru wit. A trzeba na nią uważać.
Ja bardzo lubię wątrobę ale tylko indyczą i taką tez podaję ogonowi który nigdy sobie jej nie odmówi ;) (jemu obojętne z jakiego zwierza;)).

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

[poprzednia][następna]