SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 18, 2013 14:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Mam pytanie :)

Jak często mogę dawać zdrowemu kotu Portę z tuńczykiem czy kurczakiem? Albo Thrive kurczakowy?
Oprócz takiej karmy, jadłby suche (jako nałogowy chrupkożerca).
Bo sama taka Porta czy Thrive bez suchego, to nie jest dobre, nie? W sensie, że ma za mało witamin itp?

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Wto cze 18, 2013 14:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

alab108 pisze:Mam do Was ogromną prośbę. Moja kotka jest alergikiem, z przeprowadzonych badań wynika , że jest uczulona na każde mięso z wyjątkiem dziczyzny, królika, wieprzowiny i ryb. Dodatkowo jest uczulona na zboża, ryż, kukurydzę, owoce z wyjątkiem jabłka i banana. Zjada tylko suche :(
Pomóżcie znaleźć jakąś karmę dla niej. Stopniowo będę starała się przestawić ją trochę na saszetki, ale z tego co wiem od poprzedniej opiekunki wylizywała tylko sosik. Błagam tylko nie karma za 80,00 za kg, mam jeszcze inne zwierzaki :)
Szukam i szukam i jak coś znajdę to nagle objawia się olej z kurczaka, albo maliny już zgłupiałam. Na próbę zamówiłam Orijena rybnego ale tam też w składzie są owoce, ale ile? czy to są jakieś śladowe ilości?

O rany... Przy takich problemach zostaje tylko ZiwiPeak :twisted:

A może WildCat?
http://ekozwierzak.pl/Koty/Karmy-bez-zb ... sa%29.html
Trochę drogi, no i ma w składzie indyka, więc nie wiem, czy by przeszło...

Albo Acana Pacifica: http://ekozwierzak.pl/Koty/Karmy-bez-zb ... -7-kg.html
Z tego, co słyszałam, dla alergików dobra byłaby też jagnięcina: http://ekozwierzak.pl/Koty/Karmy-bez-zb ... 25-kg.html
Ale nie wiem, jak jest w Twoim przypadku.

Jest jeszcze Farmina: http://animalia.pl/produkt,25501,38,far ... -15kg.html
Ale trzeba by znaleźć dokładny skład.

Cóż... powodzenia.

Yagutka pisze:Jak często mogę dawać zdrowemu kotu Portę z tuńczykiem czy kurczakiem? Albo Thrive kurczakowy?

Przede wszystkim ma za mało tłuszczu, wapnia i podstawowych mikroelementów. Porta i Thrive to tzw. karmy uzupełniające, nie powinny być podawane częściej, niż 2-3 razy w tygodniu.

xlchtloi

Od: Nie sty 13, 2013 20:35

Post » Wto cze 18, 2013 14:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

xlchtloi pisze:Przede wszystkim ma za mało tłuszczu, wapnia i podstawowych mikroelementów. Porta i Thrive to tzw. karmy uzupełniające, nie powinny być podawane częściej, niż 2-3 razy w tygodniu.

No właśnie, też mi się wydawało, że za mało.
A ja dodam olej z łososia będzie lepiej? (idzie z zooplusa właśnie).

Czyli np 2-3 saszetki po 100 g na tydzień byłoby ok, przy założeniu, że kot jeszcze je suche (wcina Orijena, jeżeli to ma znaczenie)?.

Bo w sumie taka saszetka 100 g to dla Eryka 2 dni jedzenia, więc przy 3 saszetkach to się robi codziennie ten tuńczyk czy kurczak, no i stąd mi wyszło, że to może za często :roll:

Yagutka

Post » Wto cze 18, 2013 14:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Yagutka pisze:
xlchtloi pisze:Przede wszystkim ma za mało tłuszczu, wapnia i podstawowych mikroelementów. Porta i Thrive to tzw. karmy uzupełniające, nie powinny być podawane częściej, niż 2-3 razy w tygodniu.

No właśnie, też mi się wydawało, że za mało.
A ja dodam olej z łososia będzie lepiej? (idzie z zooplusa właśnie).

Czyli np 2-3 saszetki po 100 g na tydzień byłoby ok, przy założeniu, że kot jeszcze je suche (wcina Orijena, jeżeli to ma znaczenie)?.

Bo w sumie taka saszetka 100 g to dla Eryka 2 dni jedzenia, więc przy 3 saszetkach to się robi codziennie ten tuńczyk czy kurczak, no i stąd mi wyszło, że to może za często :roll:

olej łososia jest okej, ale nie "stłuścisz" nim karmy. Dodaj do niej jeszcze smalec (najlepiej gęsi, ale z braku laku może być zwykły) i mimo wszystko nie dawaj non stop:)

maneki

Od: Pon wrz 19, 2011 12:40

Post » Wto cze 18, 2013 14:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Nie, spokojnie, nie chcę podawać non stop :D

Ale po prostu jestem trochę w szoku, że Erykowi ten tuńczyk zasmakował, bo wcześniej próbowałam mu wciskać rózne inne mokre i nie chciał. Ewentualnie może dopiero teraz się nauczył, że mokre to też jedzenie - czytałam gdzieś, że są koty, które uważają, że mokre to nie żarcie (a do tego Eryk nie należy do najmądrzejszych kotków ;)

Ale ile tego smalcu? ;)
Na smalcu się nie znam, mięsa nie jem, więc jeżeli kupowałabym smalec, to wyłącznie dla kota.

Yagutka

Post » Wto cze 18, 2013 14:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

ja za pomocą cosmy i porty będę koty na zwykłe mięso przestawiać.
Tiger i Tina jedzą mięso, ale Gltine i Gjevjon juz nie. Za to wymieszane z filetówkami wsuwają 8)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto cze 18, 2013 15:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Mięso... marzył mi się BARF, ale... skąd brać mięso naprawdę dobrej jakości (nie tylko świeże, ale wolne od hormonów, ze zwierząt karmionych tym czym powinny, nie napuszczane fosforanami itp.)? Czytałam sporo o różnych wersjach karmienia i tylko BARF tak do końca przekonuje :-| nawet najlepsza karma to jednak zawsze takie trochę mniejsze zło (niby zbilansowane itd., ale jednak danie gotowe a nie świeżo przyrządzane).

xlchtloi pisze:no i ma w składzie indyka, więc nie wiem, czy by przeszło...

Co do indyka: Magnolia po kurczaku od razu ma rzadkie kupy - oczywiście chodzi o kurczaka ekologicznego, bo marketowego nie ruszy, a jak nawet się skusi na karmę z kurczakiem hodowanym przemysłowo, to od razu biegunka (bo alergie pokarmowe - z tego co czytałam - to przede wszystkim biegunką się objawiają, a wiele rzeczy zwalanych na alergie objawiających się wypadaniem futra czy drapaniem to często wina hormonów czy niedoborów pokarmowych); a indyka to i mokrego, i w chrupkach może; tak samo kaczkę czy gęś lub inne ptaki - tylko nie kurczak.
Sama Acana Magnolii (która ponoć żadnych chrupek nie lubi) smakuje każda z "bezzbożowych", więc chyba dość smaczna jest (ale i tak przestawiłam na Orijena, TOTW Rocky Mountain i WildCat), ale z kotami nigdy nie wiadomo, co im zasmakuje. A jagnięcina jest często w puszeczkach dla wrażliwych kotów ze skłonnościami do alergii (np. Animonda Integra Sensitive), więc może rzeczywiście nie jest zła dla alergików.

alab108 pisze:Stopniowo będę starała się przestawić ją trochę na saszetki, ale z tego co wiem od poprzedniej opiekunki wylizywała tylko sosik

O Magnolii też tak mówili, że tylko whiskas (podobnie jak wiele innych osób twierdziło, że ich kot tylko to), ale sporo wielbicieli wh.. "łapie" się na Animonda vom Feinsten Light Lunch dla kastratów w wersji indyk z pomidorami - to jest tylko indyk (mięso) - bez zbóż i podrobów, więc naprawdę warto spróbować - nie jest tak dopracowane jak Catz FineFood czy coś, ale to i tak przepaść od whiskasa, a cena nie jest zaporowa.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Nie cze 23, 2013 22:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

od paru dni podaję Łajzie wildcata cheetah (tego na dziczyźnie), obecnie w stosunku wildcat 1:2 totw, i... kot przestał się upominać wieczorem o mokre 8O do tej pory jak w zegarku zaczynał mnie popędzać 21:55, czasem ciutkę wcześniej, a odkąd dostaje cheetaha, ma to gdzieś (to znaczy - bardzo się cieszy i rzuca do talerza, ale zamiast wsunąć wszystko w minutę, zjada ok. połowę i resztę w nocy). wniosek? karma musi być wysokoenergetyczna. jak to się utrzyma, to się przerzucimy na wildcata, bo skład ma znacznie lepszy (co wiem dzięki xltchloi :* ), a cenowo wyjdzie tak samo (puszki 200g zaczną być na 3 dni, zamiast na 2).

to celem podzielenia się doświadczeniami :ok:
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Nie cze 23, 2013 22:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Maupa pisze:od paru dni podaję Łajzie wildcata cheetah (tego na dziczyźnie), obecnie w stosunku wildcat 1:2 totw, i... kot przestał się upominać wieczorem o mokre 8O do tej pory jak w zegarku zaczynał mnie popędzać 21:55, czasem ciutkę wcześniej, a odkąd dostaje cheetaha, ma to gdzieś (to znaczy - bardzo się cieszy i rzuca do talerza, ale zamiast wsunąć wszystko w minutę, zjada ok. połowę i resztę w nocy). wniosek? karma musi być wysokoenergetyczna. jak to się utrzyma, to się przerzucimy na wildcata, bo skład ma znacznie lepszy (co wiem dzięki xltchloi :* ), a cenowo wyjdzie tak samo (puszki 200g zaczną być na 3 dni, zamiast na 2).

to celem podzielenia się doświadczeniami :ok:

Maupa czyli mam rozumieć ze jak karma sucha jest bardziej energetyczna to wtedy mokre mniej schodzi...?
Dodalam do Almo Nature Acane na razie mieszam - i zauważyłam ze mięsa już jedza o wiele mniej
W tyg daje tez 2 razy gotowaną rybe, zółtka , serek biały

Efekt po 3 tyg odstawienia Royala i puszek Animondy
- łupiez u Łatka całkowicie zniknął
- sierc błyszcząca, kruczo czarna - wcześniej lekko rudziała i brązowiała

Ale nadal mamy problem z kolei inny - KUPY TWARDE JAK KAMIENIE , i jak z 3 kotów mało w kuwecie
do mięsa dodaje tłuszcz z kurczka i serduszka , dostają Ecomer - olej rybi
agula76

Post » Nie cze 23, 2013 23:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

agula76 pisze:Maupa czyli mam rozumieć ze jak karma sucha jest bardziej energetyczna to wtedy mokre mniej schodzi...?

nie powiem Ci tego na pewno, bo nie wiem tego z żadnych mądrych źródeł - to tylko mój instynkt. ja też mogę zjeść 200g polędwicy albo 200g chipsów, i wiadomo, po czym jestem najedzona bardziej. ;)

agula76 pisze:Ale nadal mamy problem z kolei inny - KUPY TWARDE JAK KAMIENIE , i jak z 3 kotów mało w kuwecie
do mięsa dodaje tłuszcz z kurczka i serduszka , dostają Ecomer - olej rybi

ale wypróżniają się normalnie czy z bólem i stękaniem, także metaforycznym? jak normalnie, tylko mniej, to bym się nie przejmowała - lepsza przemiana materii, mniej "odpadów", bo więcej jest wykorzystywane.
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pon cze 24, 2013 10:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

agula76 pisze:Maupa czyli mam rozumieć ze jak karma sucha jest bardziej energetyczna to wtedy mokre mniej schodzi...?

Mokre składa się głównie z wody (ok. 80%), w suchym nie ma tego problemu, składniki odżywcze są bardziej skoncentrowane. Zresztą wystarczy spojrzeć na przeciętne zalecane dawkowanie: mokrego 200-250 gram dziennie, suchego 50-60 gram.
Inna sprawa, że kot jedzący same suche jest odwodniony, a to może prowadzić do różnych chorób, układu moczowego na początek.

xlchtloi

Post » Śro cze 26, 2013 9:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Czy ktoś karmi mokrym Grau? Czy jest wersja z sosem?
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Śro cze 26, 2013 10:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Grau jest tylko w pasztecie, jak zresztą większość dobrych karm.
Są jeszcze żołądki drobiowe w galaretce, ale to raczej uzupełniające.

xlchtloi

Post » Śro cze 26, 2013 10:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

A czy sa jakieś mokre karmy bez zbóż i ryżu, tylko ryby i owoce morza? Bez olei drobiowych?
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Śro cze 26, 2013 11:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Boo pisze:Ponieważ się poddałam dysponuję znaczna ilością karmy PoN Meadowland Mix. Karma otworzona około 2 miesięcy temu, bardzo szczelnie zamknięta, przechowywana w ciemnym, z dala od źródeł ciepła. Przez ten czas otwierana może z 2-3 razy góra. Odsprzedam i wyślę wszelkie ilości, większe czy mniejsze :)

Się przypomnę bo wciąż mam :oops:
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

[poprzednia][następna]