Chętnie podejmę się wykonania budy lub bud. Nie mogę obiecać, że budy powstaną w trzy dni, bo zajmuje się tym w czasie wolnym, ale jeśli nie jest to megapilna sprawa, to chętnie pomogę.
Moje doświadczenie w budowie bud nie jest wielkie. Opierałem się na tym, co widziałem w internecie i w naszym schronisku. Dwie pierwsze budy zrobiłem chyba trochę za małe

- miały się mieścić trzy koty, a "wchodzą" chyba tylko dwa. Dwie kolejne, które są na wykończeniu, są już większe. Tutaj fotki pierwszych bud:

Jak widać, budy mają dość grubą izolację (10 cm styropianu ze wszystkich stron) i przedsionek, żeby w środku było cieplej (podpatrzone w schronisku). Wymiary wewnętrzne pierwszych bud wynosiły 35x50 cm i wysokość 40 cm. Druga "seria" ma już 50x50 cm. Zawsze można zmniejszyć grubość izolacji albo zlikwidować przedsionek, wówczas w środku będzie więcej miejsca dla kotów. Nie mam zielonego pojęcia, jakie powinny być ewentualne wymiary wewnętrzne tych bud/tej budy. Trzeba by znaleźć jakiś złoty środek pomiędzy grubością izolacji a ilością kotów, które zmieszczą się w środku

Tu proszę o sugestie.
Materiał z którego są zbudowane, to płyta OSB Durelis. Po pomalowaniu lakierem powinna być dość trwała. Z trzech płyt można wykonać dwie budy (materiału wystarcza na styk - prawie nic się nie marnuje). Do tego styropian budowlany kupowany w paczkach, lakier i trochę drobiazgów.
Niestety problemem mogą być koszty. Materiały kupuję w Leroy-Merlin (dzięki temu nie płacę za pocięcie na wymiar, które jest dość kłopotliwe, bo płyty mają wymiary 200x125 cm) Trzy płyty, to koszt ok. 210 zł (o ile nie podrożeją, jeszcze miesiąc temu kosztowały ponad 100 zł za szt.) Styropian, to ok. 120 zł. Lakier, to ok. 150 zł. Z drobiazgami robi się ok. 500 zł za dwie budy. Ostatnio wydałem ponad 1000 zł na materiały i nie ukrywam, że nie prędko będę miał środki na następne budy. To co mogę, organizuję we własnym zakresie: gąbka do wyścielenia, wykładzina, gumowana tkanina na pokrycie dachu... Wykonanie biorę na siebie.
Termin może się trochę przedłużyć, gdyż ostatnio mam problemy ze zdrowiem. Jeśli nie jest to "na już", to nie powinno być problemu.
Jeśli więc uznacie, że moja pomoc się przyda - proszę o info. No i jest jeszcze pytanie, czy takie budy nie będą komuś przeszkadzać - nie ukrywam, że najbardziej obawiam się wandalizmu - szkoda byłoby wydać pieniądze na coś, co zostanie zniszczone na drugi dzień. W takim wypadku może lepiej zrobić zwykłe, tanie styropianowe budy i wymieniać je w razie zniszczenia. No i jeszcze "legalność" takich bud, bez zgody administratora cmentarza chyba się nie obejdzie.