Cm.Wolski. Kociaki jednak są!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 15, 2010 6:45 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

Juz sie przestraszylam, ze Pani Wiesia "zaniemogla".

alysia

Od: Pt sie 17, 2007 21:56

Post » Pt sty 15, 2010 16:43 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

Akurat dziś trafiłam na niewiele kotów (pogrzeb był i sporo ludzi) ale spotkałam panią która bardzo by chciała kupić dla kotów domek z drewna żeby wymienić taki który stoi przy administracji. Tamten podobno już się rozpada ze starości. Pani ma dobre stosunki z księdzem i jest pewna że pozwoli. Poza tym Pani byłaby bardzo chętna do sterylizacji kotek, zapewniała że do niej przychodzą i dają się głaskać więc jakby ktoś pomógł dalej to ona chętnie złapie. Rzeczywiście cztery piękne pingwiny w zimowych futrach bliziutko koło niej chodziły. Nie wiem która to z Pań, karmiła przy numerze 6.
Obiecałam przekazać bo może ktoś się zainteresuje (jak będzie cieplej oczywiście). Ja się postaram wpadać realnie z raz w tygodniu tylko w który dzień najlepiej ?
pozdrawiamy
Merlin i Dominik

Obrazek

Aguteks

Od: Wto wrz 30, 2003 9:14

Post » Pt sty 15, 2010 19:02 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

Dzięki Aguteks, że byłaś :1luvu:
Spotkałaś panią Anię. O sprawie domku wiem od dawna, o wymianie będziemy myśleć po zimie. Na razie w starym (ten przy plandece) jest znośnie. W grudniu przed mrozami zdążyłyśmy go wyczyścić i wyposażyć w środku w styropian i polar.
Kiedyś porządne drewniane domki robiła firma podwarszawska przy drodze na Piaseczno, ale zniknęła. Więc podstawowy problem jest, gdzie zamówić. Już w zeszłym roku szukałam w necie, ale nie znalazłam żadnej w pobliżu Warszawy, a transport podnosi koszty. Bo chodzi o porządny drewniany domek, a nie taki robiony przez nas (takie stoją w innych częściach cmentarza).
Co do sterylek, to p. Ania chętnie pomagała w czasie dotychczasowych akcji. Większość kotek jest wycięta, a o nowych dopiero wiosną można myśleć, bo teraz na zimno po zabiegu puszczać nie wolno.
Ja się wybieram w najbliższy poniedziałek, to najgłodniejszy dzień, nikogo ze stałych karmicieli wtedy nie ma. Około godz. 13 pogrzebów już raczej nie ma.
Jeżeli byś mogła pójść w następny poniedziałek, byłoby super. Ale każdy inny dzień jest dobry, gdyby Ci poniedziałek nie pasował. One wszystko wchłoną.
Jeszcze raz dziękuję!
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt sty 15, 2010 19:42 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

A moze wsrod mezczyzn forumowych, lub mezow forumowiczek jest ktos, kto podjalby sie zrobienia takiego domku. Chodzi o drewniany domek. Mysle, ze to nie jest praca , wymagajaca fachowca z dyplomami?

alysia

Post » Pt sty 15, 2010 20:34 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

Chętnie podejmę się wykonania budy lub bud. Nie mogę obiecać, że budy powstaną w trzy dni, bo zajmuje się tym w czasie wolnym, ale jeśli nie jest to megapilna sprawa, to chętnie pomogę.

Moje doświadczenie w budowie bud nie jest wielkie. Opierałem się na tym, co widziałem w internecie i w naszym schronisku. Dwie pierwsze budy zrobiłem chyba trochę za małe :? - miały się mieścić trzy koty, a "wchodzą" chyba tylko dwa. Dwie kolejne, które są na wykończeniu, są już większe. Tutaj fotki pierwszych bud:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać, budy mają dość grubą izolację (10 cm styropianu ze wszystkich stron) i przedsionek, żeby w środku było cieplej (podpatrzone w schronisku). Wymiary wewnętrzne pierwszych bud wynosiły 35x50 cm i wysokość 40 cm. Druga "seria" ma już 50x50 cm. Zawsze można zmniejszyć grubość izolacji albo zlikwidować przedsionek, wówczas w środku będzie więcej miejsca dla kotów. Nie mam zielonego pojęcia, jakie powinny być ewentualne wymiary wewnętrzne tych bud/tej budy. Trzeba by znaleźć jakiś złoty środek pomiędzy grubością izolacji a ilością kotów, które zmieszczą się w środku :roll: Tu proszę o sugestie.

Materiał z którego są zbudowane, to płyta OSB Durelis. Po pomalowaniu lakierem powinna być dość trwała. Z trzech płyt można wykonać dwie budy (materiału wystarcza na styk - prawie nic się nie marnuje). Do tego styropian budowlany kupowany w paczkach, lakier i trochę drobiazgów.

Niestety problemem mogą być koszty. Materiały kupuję w Leroy-Merlin (dzięki temu nie płacę za pocięcie na wymiar, które jest dość kłopotliwe, bo płyty mają wymiary 200x125 cm) Trzy płyty, to koszt ok. 210 zł (o ile nie podrożeją, jeszcze miesiąc temu kosztowały ponad 100 zł za szt.) Styropian, to ok. 120 zł. Lakier, to ok. 150 zł. Z drobiazgami robi się ok. 500 zł za dwie budy. Ostatnio wydałem ponad 1000 zł na materiały i nie ukrywam, że nie prędko będę miał środki na następne budy. To co mogę, organizuję we własnym zakresie: gąbka do wyścielenia, wykładzina, gumowana tkanina na pokrycie dachu... Wykonanie biorę na siebie.

Termin może się trochę przedłużyć, gdyż ostatnio mam problemy ze zdrowiem. Jeśli nie jest to "na już", to nie powinno być problemu.

Jeśli więc uznacie, że moja pomoc się przyda - proszę o info. No i jest jeszcze pytanie, czy takie budy nie będą komuś przeszkadzać - nie ukrywam, że najbardziej obawiam się wandalizmu - szkoda byłoby wydać pieniądze na coś, co zostanie zniszczone na drugi dzień. W takim wypadku może lepiej zrobić zwykłe, tanie styropianowe budy i wymieniać je w razie zniszczenia. No i jeszcze "legalność" takich bud, bez zgody administratora cmentarza chyba się nie obejdzie.
Ostatnio edytowano Pt sty 15, 2010 20:57 przez Tajemniczy Wujek Z., łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Od: Sob mar 28, 2009 14:14

Post » Pt sty 15, 2010 20:44 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

[/quote] No i jest jeszcze pytanie, czy takie budy nie będą komuś przeszkadzać - nie ukrywam, że najbardziej obawiam się wandalizmu - szkoda byłoby wydać pieniądze na coś, co zostanie zniszczone na drugi dzień. W takim wypadku może lepiej zrobić zwykłe, tanie styropianowe budy i wymieniać je w razie zniszczenia. No i jeszcze "legalność" takich bud, bez zgody administratora cmentarza chyba się nie obejdzie.[/quote]

Tajemniczy Wujku,
brzmi bardzo obiecujaco. Ale tez pytanie, ktore zadajesz jest zasadniecze. Nie potrafie na nie odpowiedziec. Stad prosba do forumowiczek, ktore maja kontakt z p.Wiesia, lub z p. Ania. Czy te domki maja szanse przetrwania. Ja nie znam tego ksiedza. Nie wiem, czy on jest kociolubny. Trzeba miec gwarancje, najlepiej na pismie , ze ksiadz sie zgadza na taki domek. To rozwiazaloby problem roznoszenia jedzenia po calym cmentarzu,

alysia

Post » Pt sty 15, 2010 20:50 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

Tak przedstawiają się wymiary budy:

Obrazek

Buda jest dość ciężka, do przeniesienia potrzebne są co najmniej dwie osoby. Ale i tak obawiam się, że jak ktoś będzie bardzo chciał, to je zniszczy. Gdyby udało się załatwić, że na budach będą informacje, że budy stoją za zgodą administratora cmentarza, to pohamuje to zapędy niektórych ludzi.
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Od: Sob mar 28, 2009 14:14

Post » Pt sty 15, 2010 22:50 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

Potwierdzam :!: W życiu nie widziałem tak porządnie i solidnie wykonanych kocich domków :!: Gdyby tylko można było mieć pewność że nikt ich nie zdewastuje :roll:
Natalka [*] 17 lipca 2008, Sokółka [*] 22 lipca 2016 , Sierżant [*] 5 grudnia 2016 , Buras [*] 14 grudnia 2018, Agrest [*] 21 października 2019, Bura [*] 15 stycznia 2020, Skarpetka [*] 11 marca 2021, Merida [*] 7 stycznia 2023, Królewna [*] 21 lutego 2023, Colin [*] 27 maja 2023, Szuma [*] 19 lutego 2024, Pusia [*] 3 października 2024, Alan [*] 17 października 2024
Oddam starsze książki szkolne i akademickie
Wypożyczalnia łapacza - klatki-łapki i bytowe itp

piotr568

Od: Czw sie 30, 2007 17:42

Post » Pt sty 15, 2010 23:38 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

Tajemniczy Wujku, dziękujemy za zgłoszenie! :1luvu:
Domek będzie nam potrzebny, ale dopiero w cieplejszej porze roku, bo teraz koty są zabezpieczone w starym i trudno je ruszać. Potrzebny będzie jednak większy domek na jakieś 6-8 kotów. Da się taki zrobić? Ten co teraz jest, ktoś zbił z drewna, a w srodku obił cienka warstwą styropianu. My tam włozyłysmy duże pudło styropianowe do środka i polar.
Domek stoi w miejscu, z którego go nie usuną. W innych miejscach mamy normalne domki z pudeł i styropianu, są poukrywane, kosztują niewiele, jak wyrzucą robi się nowy.
Myślę, że do lata dogadamy konstrukcję i stanie na przyszły sezon. Dobrze by było zrobić większy, bez styropianu, a wtedy do środka wkładałoby się pudło tekturowe wyłozone/obłożone styropianem. Na tej zasadzie funkcjonuje koci domek na moim podwórku. Co jakiś czas wymienia się pudła, a domek pozostaje czysty. Zamiast "przedpokoju" dobrze byłoby pomysleć o osłoniętej werandce, służącej do stawiania jedzenia.

mziel52

Post » Sob sty 16, 2010 11:04 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

Tak, tak. Na budka musi wisiec informacja: za zgoda administracji i dyrektora/ksiedza. I to napisane wolami. To moze wyhamowac zapedy "katolików" .

alysia

Post » Czw sty 21, 2010 21:46 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

Smutno umarła kotka domowa ,wyrzucona w lecie na cmentarz , czarnulka.
Miała bardzo odmrożone łapki. :(
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz próżny."
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

Post » Pt sty 22, 2010 20:43 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

Czy ktoś widział zwłoki? Bo może jednak jakaś dobra dusza ją zabrała?

mziel52

Post » Pt sty 22, 2010 21:47 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

mziel52 pisze:Czy ktoś widział zwłoki? Bo może jednak jakaś dobra dusza ją zabrała?

Otóz to, moze ktos sie ulitowal nad kotka. :?: :?:

alysia

Post » Pt sty 22, 2010 21:49 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

Prosimy o pomoc, nadchodza mrozy. Ludzie, badzcie tak laskawi i pomozcie kotom wolskim... :!: :!:

alysia

Post » Pt sty 22, 2010 22:00 Re: Cm.Wolski. Wpadajcie do marznących nie tylko wirtualnie!!!

Była dziś u mnie zapłakana pani Wiesia , wracała od lekarza.
Pani Wiesia ma zlamane 4 kregi L-2, L-3. L-5. S-1 , ma duze bóle, drętwienie nóg i rąk. Zle sie czuje :(
Ma nakaz chodzenia w metalowym gorsecie i leżenie przez miesiąc , zakaz dzwigania.

Jeżeli żaden wolontariusz nie będzie zaglądał na cmentarz z karmą /najlepiej suchą/ koty nie przeżyją mrozów.
I co teraz będzie :(

Co do zwłok kwiaciarka prawdopodobnie widziała.
"Nie nowina, że głupi mądrego przegadał; Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał, tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł; Na koniec, rzekł mądry, by nie być w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? Bo wewnątrz próżny."
(z I.Krasickiego)

meggi 2

Od: Sob lip 07, 2007 21:16

[poprzednia][następna]