Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 04, 2007 13:46

O ja tez poproszę Purinę Pro Plan Kitten!

I moje pytanie. Dlaczego w mokrej Animondzie jest tak mało białka skoro jest tak wysoki % mięsa? :roll:
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Sob sie 04, 2007 14:35

zaden problem Harpio :D

przy okazji, (bo sie sama w rece wepchnela) zalatwie jeszcze jeden forumowy mit, czyli ...
nadmiar bialka w diecie kota jest szkodliwy :twisted:
mit ten jest podtrzymywany przez niektorych wetow, niechetnie przyjmujacych do wiadomosci, ze od czasu skonczenia przez nich studiow, nauka poszla nieco do przodu ;)

w/g najnowszych danych dieta miesozercy powinna sie skladac nawet w 50% z bialka i tu :arrow: uwaga :!: z czego min. 2/3 powinny przypadac na wysokiej jakosci bialko zwierzece
ograniczenie zas podazy bialka wskazane jest tylko i wylacznie w przypadkach niektorych chorob nerek

ta purina jest juz opracowana w/g nowszych i bardziej aktualnych danych na temat zywienia kotow

Purina Pro Plan Kitten

TYPOWA ANALIZA:
białko 42.0%, tłuszcz 21.0%, popiół 7.0%, kwas linolowy 2.5%, włókno 1.5%, wapń 1.3%, fosfor 1.0%, magnez 0.1%, miedź (jako siarczan miedzi) 23mg/kg

widzimy tu podwyzszona ilosc bialka, co sprzyja prawidlowemu rozwojowi mlodego organizmu
idealny stosunek wapnia do fosforu

SKŁADNIKI:
kurczak(20%), ryż(14%), odwodnione proteiny wieprzowe, glutenowa mączka kukurydziana, odwodnione proteiny drobiowe, tłuszcz zwierzęcy (konserwowany tokoferolami), kukurydza, digest, skoncentrowane białko ryb, glutenowa mąka pszenna, suszone jajko, drożdże, tran rybi, chlorek potasu, węglan wapnia, chlorek choliny, chlorek sodu, substancje mineralne. Cynk (siarczan cynku) 200mg/kg, selen (selenek sodu) 0,12mg/kg. Dodatki dopuszczone w UE: beta-karoten, tokoferol pochodzenia naturalnego, kwas orto-fosforowy

na pierwszym miejscu mamy wprawdzie kurczaka, ale swiezego, niestety skutkiem czego redukuje nam sie jego ilosc z 20% do ok. 6%, jednak dalej jest maczka z wieprza i drobiu :) prawdopodobnie w okolicach tez 14% wiec sumarycznie ilosc miesa sie zgadza :)
na koniec dochodzi jeszcze skoncentrowane bialko z ryb, cokolwiek by mialo oznaczac - w sumie z tych 42% bialka mniej-wiecej polowa powinna nalezec do protein zwierzecych, wiec nie jest zle
nie wiem do czego mam przypisac slowo "digest" :) pojawiajace sie w polowie skladu - czy chodzi o wstepnie trawione proteiny rybie? czy o strawnosc kukurydzy na poprzedniej pozycji...?
nie podoba mi sie w tej karmie pszenica, mogli pozostac juz przy samym ryzu i kukurydzy, ale ogolnie skladowo nie jest tragicznie - jednak karme postawila bym na poziomie RC

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Sob sie 04, 2007 14:37

Karolka pisze:O ja tez poproszę Purinę Pro Plan Kitten!

I moje pytanie. Dlaczego w mokrej Animondzie jest tak mało białka skoro jest tak wysoki % mięsa? :roll:

dlatego, ze mieso nie sklada sie wylacznie z bialka i w zaleznosci od gatunku i rodzaju jego procent waha sie od 15 do 30 ;) (mowie o miesie swiezym, ktore zawiera karma mokra)

tig_ra

Post » Sob sie 04, 2007 15:05

Boo77 pisze:Izo - a jest Hills większy niż 2 kg? Bo w "mojej" animalii jest tylko dwu kilówka i wychodzi za ok 35zł za kilo, gdzie przy 6 kg RC mam go za 21zł.

Co do wymienionych karm powyżej. Trovet działa na sturwity, Nutram na szczawiany, a Kattovit nie bardzo wiadomo na które. Do tego, przyjmując teorię o kolejności składu karmy, Trovet na pierwszym miejscu ma kukurydzę i ogólnie dużo zbóż, mięsa niby 40% ale ta kukurydza i zboże nie bardzo mi leżą.
Widzę ti_gra, że jesteś na "nie" co do RC i tak jak z kota nie zrobisz weganina, tak Ty nie przyjmiesz tego, że ktoś ma na ten temat inną opinię.
Sierść moich kotów nie jest tu najważniejszą sprawą, ważne są ich drogi moczowe które czują się bardzo dobrze na RC. Koty je lubią. Piękna sierść, jak nigdy, jest tylko miłym "skutkiem ubocznym".
A 100% mięso koty dostają. Więc nie robię z kotów wegetarian.
Z resztą myślę, że dodatki do karm pod postacią tauryny, witamin, kwasów tłuszczowych itp zbrodnią nie są.
Nigdzie nie napisałam, że RC tylko i wyłącznie. Napisałam, że moje koty dobrze sie na niej czują, są zdrowe i bardzo ją lubią. I jak do tej pory nie znalazłam karmy działającej na oba rodzaje kamieni. Teraz wiem, że jest Hills więc i jego następnym razem wypróbuję. O ile znajdę go w lepszej cenie niż ta którą widzę. Bo przy dwóch "kamieniarzach" niestety i cena jest dla mnie ważna.

powiedzialam, ze nie pisze o dietach leczniczych, bo sie na nich nie znam ale najwyrazniej nie zrozumialas - Twoja wola

uprzedzona jestem zazwyczaj do kazdego, kto kosztem kogos (jego zdrowia np.) nieuczciwie i szybko usiluje sie wzbogacic :? - nieuleczalne to u mnie , fakt

mowisz ze Trovet ma na pierwszym miejscu kukurydze hmm...zobaczmy zatem co ma na pierwszym miejscu RC Urinary
SKŁADNIKI

Gluten kukurydziany, suszone mięso drobiowe, ryż, mączka kukurydziana, tłuszcz zwierzęcy, wątróbka drobiowa, sole mineralne, pulpa buraczana, celuloza oczyszczona, fruktooligosacharydy (FOS), tran, olej roślinny, proszek jajeczny, pierwiastki śladowe (w tym chelatowane pierwiastki śladowe), DL-metionina, tauryna, wyciąg z aksamitki (bogaty w luteinę), witaminy.

ojej
tez kukurydze :twisted:
tylko, ze w Trovecie przynajmniej wiadomo jaka ilosc miesa zostala uzyta w procesie produkcji, RC natomiast tak to opisal, zeby jego obliczenie uniemozliwic :? prawdopodobnie po prostu, jak zwykle nie ma sie czym chwalic :?
skladu Kattovitu nie znam - nie kupuje tej karmy z wiadomych wzgledow, nie mam zatem opakowania, by moc cos powiedziec
jednak nie zarzucaj mi tu, ze moim glownym celem pisania w tym watku jest chec zdyskredytowania "takiej swietnej firmy" jaka jest Royal Canin - ja tylko usiluje przekazac innym to, co jest np. wiadome od lat w USA - u nich RC to badziew ponizej Walthama (producenta Whiskasa) dostepny w supermarketach tak samo jak u nas Whiskas i Kitekat
dobrze sie Twoje koty czuja po nim i ty jestes zadowolona? OK, karm nim dalej, nawet nie masz pojecia, ile osob karmi Whiskasem i uwaza, ze jest to najlepsze kocie zarcie ;)

nie wiem natomiast jak jest z leczeniem obu rodzaji kamieni, bo chyba musza sie pojawiac przemiennie, nie ma mozliwosci, zeby tworzyly sie jednoczesnie (inne ph moczu) - dla mnie jest to tez wynik zle zbilansowanej i ulozonej diety, bo jezeli karmisz karma majaca przeciwdzialac tworzeniu sie sturwitow i po jakims czasie tworza sie inne to moim zdaniem cos jest nie tak albo z karmieniem albo z leczeniem - i nie pisze tego zlosliwie
ale ja sie na tym nie znam

tig_ra

Post » Sob sie 04, 2007 15:25

Bosch Totally Ferret Activ

Typowa analiza:
Białko surowe min. 36,0 %; Tłuszcz surowy min. 22 %; Włókno surowe max. 1,5 %; Wapń min. 1,2 %; Fosfor min. 1,05 %; Sód min. 0,25 % (bez soli kuchennej!!!); Woda max. 10,0 %

Pozostałe składniki (na kg):
Witamina A: 20 000 j.m.; Witamina D3: 1 800 j.m.; Witamina E: 300 mg; Miedź 14 mg; Tauryna 3 000 mg i wiele innych witamin i pierwiastków śladowych niezbędnych dla zdrowia fretki, z których najważniejsze to: witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina B12, biotyna, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, cholina, witamina K, kwas foliowy, witamina C, żelazo, cynk, mangan, kobalt, jod, selen, potas, metionina, lizyna, karnityna, kwasy tłuszczowe Omega.

Jako przeciwutleniacza używamy naturalnego tokoferolu (wit. E).

Skład surowcowy:
Sproszkowane mięso drobiowe, ryż, tłuszcze drobiowe, krajanka buraczana, rozdrobniona pszenica, kukurydza, sproszkowane ryby, otręby ryżowe, ekstrakt z mięsa, drożdże piwne, sproszkowana wątroba, jęczmień, siemię lniane, rzepa, tłuszcz rybny, węglan wapnia, chlorek potasu.

wersja baby

Typowa analiza:
Białko surowe min. 42,0 %; Tłuszcz surowy min. 24,0 %; Włókno surowe max. 1,5 %; Wapń min. 1,30 %; Fosfor min. 1,15 %; Sód min. 0,30 % (bez soli kuchennej!!!); Woda max. 10,0 %

Pozostałe składniki (na kg):
Witamina A: 22 500 j.m.; Witamina D3: 1 850 j.m.; Witamina E: 350 mg; Miedź 15,5 mg; Tauryna 3 500 mg i wiele innych witamin i pierwiastków śladowych niezbędnych dla zdrowia fretki, z których najważniejsze to: witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina B12, biotyna, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, cholina, witamina K, kwas foliowy, witamina C, żelazo, cynk, mangan, kobalt, jod, selen, potas, metionina, lizyna, karnityna, kwasy tłuszczowe Omega. Jako przeciwutleniacza używamy naturalnego tokoferolu (wit. E).

Skład surowcowy:
Sproszkowane mięso drobiowe, rozdrobniona pszenica, krajanka buraczana, tłuszcze drobiowe, sproszkowane ryby, ekstrakt z mięsa, otręby ryżowe, drożdże piwne, sproszkowana wątroba, jęczmień, siemię lniane, tłuszcz rybny, rzepa, chlorek potasu, węglan wapnia.

zasadniczo nie widac specjalnych roznic pomiedzy tymi dwoma wersjami
baby ma wiecej bialka (42%) i tluszczu (24%) ale sklad surowcowy jest prawie ten sam - nieco zmienione proporcje sodu, fosforu i wapnia, pozostaja we wzajemnym stosunku mniej wiecej na tym samym poziomie
jednak jezeli przyjrzec sie uwaznie - w wersji dzieciecej nie ma ryzu, zastapionego w calosci rozdrobniona pszenica, co wskazuje ja na glowne zrodlo owej zwyzki bialkowej
szczerze powiem, ze nie znam sie na fretakach i nie wiem na ile one sa miesozrecami (?) ale kojrzy mi sie, ze raczej maja dluzszy przewod pokarmowy i nalezalo by zaliczyc je do wszystkozercow
jezeli tak - zastapienie wiekszej ilosci bialka zwierzecego - roslinnym, bledem nie jest - jezeli sie myle, to sklad maluszkowej karmy jest mniej korzystny
generalnie skladowo karma mogla by sie nadawac takze dla kotow :) i okreslila bym ja na poziomie Sanabelle ;)

tig_ra

Post » Sob sie 04, 2007 16:36

ktos chyba prosil o sklad tej karmy? :)

NUTRO CHOICE

Nutro jest to firma konkurujaca z RC i Hill'sem w zdobywaniu rynku hodowcow ;)
ciekawym jest takze to, ze im mniej dana firma ma do zaoferowania, tym bardziej jest przekonujaca :) kilka lat temu na targach Zoomarket w Warszawie, mialam przyjemnosc dosc dlugo rozmawiac z przedstawicielem Nutro - podejsciem troche przypominal mi pana z krakvetu - mial nagrana tylko jedna wiadomosc w ramach ktorej, nie dopuszczal zadnych watpliwosci :D

SKŁAD:Suszone mięso z kurcząt (min. 26%), gluten kukurydziany, mąka pszenna, mielony ryż, tłuszcz drobiowy (min. 10%), mielona pszenica, suszone mięso z jagniąt, suszone jaja, suszone drożdże, ortofosforan jednosodowy, chlorek potasu, sól.

jak widzimy roznorodnosc zboz, niestety nie ma odpowiednika w postaci mies ;) karma zawiera wylacznie kurczaka i jagniecine
na pierwszym miejscu znajduje sie za to suszone mieso z kurczat wraz z rzetelna informacja o jego udziale procentowym (26%)
miesa jagniecego w karmie, wnioskujac z pozycji i skladow innych wersji smakowych, jest ok 4%, wiec calosciowo krama zawiera min. 30% miesa, co lokuje ja na dosc wysokim miejscu w rankingu karm dostepnych na naszym rynku
czy jednak jest warta swojej niemalej ceny? niestety Nutro opiera sie glownie na zbozach i miesie, nie dbajac kompletnie o wzbogacenie swojego wyrobu w tak potrzebne zrodla naturalnych mineralow i witamin - warzywa, ziola i owoce

ANALIZA
Białko 37,0%
Tłuszcz 22,0%
Popiół 7,0%
Błonnik 2,0%
Wilgotność 9,0%
Wapń 1,2%
Fosfor 1,1%
Magnez 0,08%
Tauryna 0,25%

dosc wysoki jak na karme adult poziom fosforu i wapnia, jednak pozostajacy w normie i w prawidlowym wzajemnym stosunku
wysoki poziom tauryny - jako rekompensata ilosci bialka roslinnego

zdecydowanie ciekawsza wersja tej samej karmy jest Complete Care Adult Chicken, ktora jest nieco bardziej zblizona do nowoczesnych karm - i przynajmniej zawiera ekstrakt z cykorii (korzenia?) czosnek i zurawine

SKŁAD:
Suszone mięso z kurcząt, Ryż, Gluten kukurydziany, Tłuszcz drobiowy (min. 12%) Pulpa buraczana, Mąka ryżowa, Białko ryżowe, Suszone śledzie, Olej słonecznikowy (min. 1%) Suszona lucerna, Włókno z owsa, Drożdże suszone, Chlorek potasu, Tran z ryb śledziowatych, Suszone jaja, Czosnek, Suszone kultury bakterii stymulujące fermentację (Bacillus licheniformis, Bacillus subtilis) Ekstrakt z cykorii, Sproszkowane żurawiny

nie jest to na pewno karma zla, raczej wiele dobrego mozna o niej powiedziec - jednak w stosunku do ceny jej jakosc pozostawia nieco do zyczenia

tig_ra

Post » Sob sie 04, 2007 17:01

poniewaz chcemy ustosunkowac sie do jak najwiekszej ilosci karm dostepnych na naszym rynku krociutko takze przedstawie, te ktore rzadziej goszcza na forum

ANF TamiAmi Adult

firma reklamuje swoje wyroby jako jedyne na rynku wsrod kocich karm pakowane prozniowo i beztlenowo, co ma w zalozeniu, uniemozliwic ulatnianie sie zapachu i utlenianie skladnikow - karma nie zawiera sztucznych konserwantow - ANF gwarantuje osiemnastomiesieczna trwalosc

Skład:
Mięso drobiowe ( kurczak ), ryż browarniany, kukurydza, pszenica, pochodne warzyw, tłuszcz drobiowy, tłuszcz rybi ( konserwowany witaminą C i E ),pulpa buraczana, suszone jajka, mięso z ryb, drożdże, lecytyna, witaminy, minerały, Yucca Schidigera.

nie wiem, jak nalezy rozumiec "pochodne warzyw" ale skojarzenia mam niefajne :? obawiam sie jednak, ze sa to produkty uboczne pochodzenia ...warzywnego :) byc moze wynika to z jakiegos bledu w tlumaczeniu oryginalnego skladu
na pierwszym miejscu mieso drobiowe nieprzetworzone, zatem jak juz wspominalam, po przetworzeniu (ugotowaniu, ususzeniu) spadnie na kolejne miejsce listy za ryz, a byc moze i za pszenice...
w swietle tej informacji, to co sam producent pisze o swym wyrobie ...
Karma zawiera trzy najbogatsze źródła białka - kurczak, jaja, rybę zapewnia zwierzętom łatwo strawność daleko lepszą niż pokarmy oparte na zbożach.
...brzmi troche dziwnie :roll:

bilans poprawny jak w wiekszosci karm
nie podoba mi sie ta karma - troja :twisted:

tig_ra

Post » Sob sie 04, 2007 17:17

Hylę czoła przed fachowcem.

Wiesz, świadkowie Jehowy też czytają biblię - tylko po swojemu, stawiając przecinki i kropki tam gdzie im wygodniej. /to do Twojej interpretacji moich słów/.

Szkoda, że w USA, nie znają się tak dobrze na żywieniu człowieka jak, według Ciebie, na składzie karm dla zwierząt. Bo gdyby przeciętny kot wyglądał tak jak przeciętny Amerykanin to, hmmm...

Nigdzie nie napisałam, że RC jest świetną karmą. Napisałam SWOJE zdanie na temat MOJEJ sytuacji. Nigdzie nie zarzuciłam Ci, że masz się znać na karmach specjalistycznych. Nie wychwalałam, że RC ma świetny skład, bo doskonale sobie zdaję sprawę w brakach w opisywaniu składu. Napisałam, że MOJE koty czują się po tym dobrze.
Ty wymieniłaś, jako alternatywę, między innymi Trovet - nie znając, jak sama później przyznałaś, jego składu. Ojej.
Co do działania karmy przeciw kamieniom obojga rodzajów, to polecana BODAJZE /bo wydaje mi się, że gdzieś widziałam to w Twoich wypowiedziach/ karma Hills też działa na oba rodzaje kamieni. Ojej.

I na koniec, potwierdza się reguła, że bywają osoby które po prostu chcą się kłócić. Którym się wydaje, że ich racja jest jedynie słuszna. Ja po prostu wyraziłam swoje zdanie. Nikogo do niego nie przekonywałam, nie robiłam reklamy żadnej z karm.
Przyznaję, że rzuciłam na wątek okiem, nie czytałam poprzednich dwudziestu-paru stron. Wtrąciłam SWOJE zadnie, o SWOICH kotach. To wszystko.

I góra złota dla tego, kto udowodni, że w karmie ze składem 60% mięsa i 0% zbóż tak właśnie jest, w każdej partii, w każdej paczce, na każdy rynek świata.

To tyle ode mnie i będę wdzięczna jeśli nikt nie będzie się ustosunkowywał do mojej wypowiedzi. Bo nie chcę by znowu przekręcano moje słowa.
Poza tym, ja nie lubię się kłócić. OJEJ!
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob sie 04, 2007 17:36

Co oznacza to "OJEJ!" ? :?
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Sob sie 04, 2007 17:45

troche trudno sie nie ustosunkowac do Twojej wypowiedzi :?
zwlaszcza gdy czytam:
Boo77 pisze:Hylę czoła przed fachowcem.

Wiesz, świadkowie Jehowy też czytają biblię - tylko po swojemu, stawiając przecinki i kropki tam gdzie im wygodniej. /to do Twojej interpretacji moich słów/.

co moze bedzie nadinterpretacja (modne slowo) z mojej strony, ale odbieram to jako drwine i chec wysmiania rozmowcy :?

Boo77 pisze:Szkoda, że w USA, nie znają się tak dobrze na żywieniu człowieka jak, według Ciebie, na składzie karm dla zwierząt. Bo gdyby przeciętny kot wyglądał tak jak przeciętny Amerykanin to, hmmm...

a gdzie ja napisalam, ze Amerykanie tak dobrze znaja sie na skladzie karm? 8O
napisalam tylko, ze RC mozna tam kupic w supermarketach, tak jak u nas Whiskas...
czy aby nie stawiasz w tej biblii, przecinkow w miejscu, w ktorym Ty chcesz?

Boo77 pisze:Nigdzie nie napisałam, że RC jest świetną karmą. Napisałam SWOJE zdanie na temat MOJEJ sytuacji. Nigdzie nie zarzuciłam Ci, że masz się znać na karmach specjalistycznych. Nie wychwalałam, że RC ma świetny skład, bo doskonale sobie zdaję sprawę w brakach w opisywaniu składu. Napisałam, że MOJE koty czują się po tym dobrze.

wolno Ci - nie odebralam Ci takiego prawa, nie wiem czemu sie tak denerwujesz?
Boo77 pisze:Ty wymieniłaś, jako alternatywę, między innymi Trovet - nie znając, jak sama później przyznałaś, jego składu. Ojej.
Co do działania karmy przeciw kamieniom obojga rodzajów, to polecana BODAJZE /bo wydaje mi się, że gdzieś widziałam to w Twoich wypowiedziach/ karma Hills też działa na oba rodzaje kamieni. Ojej.

znowu Ci sie przecinki nie w tym miejscu postawily ...:twisted:
gdzie ja napisalam, ze nie znam skladu Trovetu?
przedstawialam te karme juz dwa razy na forum - poszczegolne rodzaje roznia sie miedzy soba zawartoscia mineralow i gatunkow miesa...
nie rozumiem o co Ci chodzi z tym polecaniem, bo wypowiedz jest jakas nieprecyzyjna, ale ja nie pisalam o karmach leczniczych ani ich nie omawialam
dwa razy podawalam natomiast sklad, komus, kto takiej karmy szukal - nie dorabiaj prosze wlasnej ideologii do tego

Boo77 pisze:I na koniec, potwierdza się reguła, że bywają osoby które po prostu chcą się kłócić. Którym się wydaje, że ich racja jest jedynie słuszna.Ja po prostu wyraziłam swoje zdanie. Nikogo do niego nie przekonywałam, nie robiłam reklamy żadnej z karm.
Przyznaję, że rzuciłam na wątek okiem, nie czytałam poprzednich dwudziestu-paru stron. Wtrąciłam SWOJE zadnie, o SWOICH kotach. To wszystko.

i tu sie zgadzam z Toba w 100% :)

Boo77 pisze:I góra złota dla tego, kto udowodni, że w karmie ze składem 60% mięsa i 0% zbóż tak właśnie jest, w każdej partii, w każdej paczce, na każdy rynek świata.

jest kilka federacji, mozesz sie zwrocic do nich - na pewno chetnie przyjma te gore zlota :D
Boo77 pisze:To tyle ode mnie i będę wdzięczna jeśli nikt nie będzie się ustosunkowywał do mojej wypowiedzi. Bo nie chcę by znowu przekręcano moje słowa.
Poza tym, ja nie lubię się kłócić. OJEJ!

wybacz miiiiiiiii :lol:

tig_ra

Post » Sob sie 04, 2007 17:56

Chodziło mi o Kattovit a nie Trovet - zamieniłam nazwy.
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob sie 04, 2007 18:01

bo nie znam :D
natomiast Ty nie pisalas, ze to kattovit "polecany przeze mnie" zawiera na pierwszym miejscu kukurydze, tylko Trovet - jak widzisz, sama nie wiesz o co Ci chodzi
pomijajac fakt, ze nie polecalam niczego i nikomu z diet weterynaryjnych, podkreslajac za kazdym razem, ze rozmawiamy wylacznie o karmach bytowych :!:

tig_ra

Post » Sob sie 04, 2007 18:34

ARION

karma nalezaca do sredniej polki :D
skomponowana tak, zeby kot z glodu nie umarl, a jednoczesnie tak, zeby wlasciciel za wczesnie do weta nie polecial - bo wet moze kazac zmienic karme ;) - to oczywiscie zart, ale karma jest przecietnej jakosci

Składniki
Kukurydza, mączka z kurcząt, gluten kukurydziany, ryz, tłuszcz drobiowy, suszone całe jaja kurze, pulpa z cykorii, białka mleczne, siemię lniane, olej, drożdże browarniane, hydrolizat białka drobiowego, tauryna, metionina, arginina, witaminy i pierwiastki mineralne.

na miejscu pierwszym - niesmiertelna kukurydza, potem maczka z kurczaka znowu kukurydza i ryz
wzbogacona jajkami (w skorupce) oraz proteinami mlecznymi, czyli serwatka zapewne - gdyz jest ona cennym zrodlem nie tylko bialka ale takze mineralow
siemie lniane zawiera juz chyba kazda karma, choc do niedawna nie bylo to takie oczywiste i znowu to samo co w RC - pulpa z cykorii, jako zrodlo inuliny i ...skrobi
duza zawartosc weglowdanow, ale co nalezy zaliczyc na plus - brak soi, pszenicy i jeczmienia

Analiza składu
Białko ogólne 28%, tłuszcz surowy 15%, włókno 2%, popiół 6.8%, wilgotność 9%.

niestety z tej analizy wiele sie nie dowiemy
nie zawiera sztucznych barwnikow :twisted: ale konserwanty juz tak

tig_ra

Post » Sob sie 04, 2007 18:51

mialam wrzucic teraz Britta, ale przy okazji przegladajac sklady roznych karm, trafilam na takie cus :twisted:
kto zgadnie coz to za karma? :twisted:

Składniki
Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, ekstrakty z białka roślinnego :arrow: (min. 4% królika, min 2% wątróbki), ekstrakty z białka roślinnego (min. 2% soi), oleje i tłuszcze (min. 0,006 ekstraktu z rozmarynu), produkty pochodzenia roślinnego (min. 0,05% mączki rzepakowej), warzywa (min. 0,5% marchewki, min. 0,5°/o szpinaku, min. 0,2% pietruszki, min. 0,5% cykorii), składniki mineralne, drożdże.

:mrgreen:

tig_ra

Post » Sob sie 04, 2007 19:16

Nie wiem...ale słyszałam o wegetarianach, których koty też są wegetarianami :lol: to pewnie karma wegetariańska dla kotów :lol:

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

[poprzednia][następna]