I moje pytanie. Dlaczego w mokrej Animondzie jest tak mało białka skoro jest tak wysoki % mięsa?

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
TYPOWA ANALIZA:
białko 42.0%, tłuszcz 21.0%, popiół 7.0%, kwas linolowy 2.5%, włókno 1.5%, wapń 1.3%, fosfor 1.0%, magnez 0.1%, miedź (jako siarczan miedzi) 23mg/kg
SKŁADNIKI:
kurczak(20%), ryż(14%), odwodnione proteiny wieprzowe, glutenowa mączka kukurydziana, odwodnione proteiny drobiowe, tłuszcz zwierzęcy (konserwowany tokoferolami), kukurydza, digest, skoncentrowane białko ryb, glutenowa mąka pszenna, suszone jajko, drożdże, tran rybi, chlorek potasu, węglan wapnia, chlorek choliny, chlorek sodu, substancje mineralne. Cynk (siarczan cynku) 200mg/kg, selen (selenek sodu) 0,12mg/kg. Dodatki dopuszczone w UE: beta-karoten, tokoferol pochodzenia naturalnego, kwas orto-fosforowy
Karolka pisze:O ja tez poproszę Purinę Pro Plan Kitten!
I moje pytanie. Dlaczego w mokrej Animondzie jest tak mało białka skoro jest tak wysoki % mięsa?
Boo77 pisze:Izo - a jest Hills większy niż 2 kg? Bo w "mojej" animalii jest tylko dwu kilówka i wychodzi za ok 35zł za kilo, gdzie przy 6 kg RC mam go za 21zł.
Co do wymienionych karm powyżej. Trovet działa na sturwity, Nutram na szczawiany, a Kattovit nie bardzo wiadomo na które. Do tego, przyjmując teorię o kolejności składu karmy, Trovet na pierwszym miejscu ma kukurydzę i ogólnie dużo zbóż, mięsa niby 40% ale ta kukurydza i zboże nie bardzo mi leżą.
Widzę ti_gra, że jesteś na "nie" co do RC i tak jak z kota nie zrobisz weganina, tak Ty nie przyjmiesz tego, że ktoś ma na ten temat inną opinię.
Sierść moich kotów nie jest tu najważniejszą sprawą, ważne są ich drogi moczowe które czują się bardzo dobrze na RC. Koty je lubią. Piękna sierść, jak nigdy, jest tylko miłym "skutkiem ubocznym".
A 100% mięso koty dostają. Więc nie robię z kotów wegetarian.
Z resztą myślę, że dodatki do karm pod postacią tauryny, witamin, kwasów tłuszczowych itp zbrodnią nie są.
Nigdzie nie napisałam, że RC tylko i wyłącznie. Napisałam, że moje koty dobrze sie na niej czują, są zdrowe i bardzo ją lubią. I jak do tej pory nie znalazłam karmy działającej na oba rodzaje kamieni. Teraz wiem, że jest Hills więc i jego następnym razem wypróbuję. O ile znajdę go w lepszej cenie niż ta którą widzę. Bo przy dwóch "kamieniarzach" niestety i cena jest dla mnie ważna.
SKŁADNIKI
Gluten kukurydziany, suszone mięso drobiowe, ryż, mączka kukurydziana, tłuszcz zwierzęcy, wątróbka drobiowa, sole mineralne, pulpa buraczana, celuloza oczyszczona, fruktooligosacharydy (FOS), tran, olej roślinny, proszek jajeczny, pierwiastki śladowe (w tym chelatowane pierwiastki śladowe), DL-metionina, tauryna, wyciąg z aksamitki (bogaty w luteinę), witaminy.
Typowa analiza:
Białko surowe min. 36,0 %; Tłuszcz surowy min. 22 %; Włókno surowe max. 1,5 %; Wapń min. 1,2 %; Fosfor min. 1,05 %; Sód min. 0,25 % (bez soli kuchennej!!!); Woda max. 10,0 %
Pozostałe składniki (na kg):
Witamina A: 20 000 j.m.; Witamina D3: 1 800 j.m.; Witamina E: 300 mg; Miedź 14 mg; Tauryna 3 000 mg i wiele innych witamin i pierwiastków śladowych niezbędnych dla zdrowia fretki, z których najważniejsze to: witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina B12, biotyna, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, cholina, witamina K, kwas foliowy, witamina C, żelazo, cynk, mangan, kobalt, jod, selen, potas, metionina, lizyna, karnityna, kwasy tłuszczowe Omega.
Jako przeciwutleniacza używamy naturalnego tokoferolu (wit. E).
Skład surowcowy:
Sproszkowane mięso drobiowe, ryż, tłuszcze drobiowe, krajanka buraczana, rozdrobniona pszenica, kukurydza, sproszkowane ryby, otręby ryżowe, ekstrakt z mięsa, drożdże piwne, sproszkowana wątroba, jęczmień, siemię lniane, rzepa, tłuszcz rybny, węglan wapnia, chlorek potasu.
Typowa analiza:
Białko surowe min. 42,0 %; Tłuszcz surowy min. 24,0 %; Włókno surowe max. 1,5 %; Wapń min. 1,30 %; Fosfor min. 1,15 %; Sód min. 0,30 % (bez soli kuchennej!!!); Woda max. 10,0 %
Pozostałe składniki (na kg):
Witamina A: 22 500 j.m.; Witamina D3: 1 850 j.m.; Witamina E: 350 mg; Miedź 15,5 mg; Tauryna 3 500 mg i wiele innych witamin i pierwiastków śladowych niezbędnych dla zdrowia fretki, z których najważniejsze to: witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina B12, biotyna, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, cholina, witamina K, kwas foliowy, witamina C, żelazo, cynk, mangan, kobalt, jod, selen, potas, metionina, lizyna, karnityna, kwasy tłuszczowe Omega. Jako przeciwutleniacza używamy naturalnego tokoferolu (wit. E).
Skład surowcowy:
Sproszkowane mięso drobiowe, rozdrobniona pszenica, krajanka buraczana, tłuszcze drobiowe, sproszkowane ryby, ekstrakt z mięsa, otręby ryżowe, drożdże piwne, sproszkowana wątroba, jęczmień, siemię lniane, tłuszcz rybny, rzepa, chlorek potasu, węglan wapnia.
SKŁAD:Suszone mięso z kurcząt (min. 26%), gluten kukurydziany, mąka pszenna, mielony ryż, tłuszcz drobiowy (min. 10%), mielona pszenica, suszone mięso z jagniąt, suszone jaja, suszone drożdże, ortofosforan jednosodowy, chlorek potasu, sól.
ANALIZA
Białko 37,0%
Tłuszcz 22,0%
Popiół 7,0%
Błonnik 2,0%
Wilgotność 9,0%
Wapń 1,2%
Fosfor 1,1%
Magnez 0,08%
Tauryna 0,25%
SKŁAD:
Suszone mięso z kurcząt, Ryż, Gluten kukurydziany, Tłuszcz drobiowy (min. 12%) Pulpa buraczana, Mąka ryżowa, Białko ryżowe, Suszone śledzie, Olej słonecznikowy (min. 1%) Suszona lucerna, Włókno z owsa, Drożdże suszone, Chlorek potasu, Tran z ryb śledziowatych, Suszone jaja, Czosnek, Suszone kultury bakterii stymulujące fermentację (Bacillus licheniformis, Bacillus subtilis) Ekstrakt z cykorii, Sproszkowane żurawiny
Skład:
Mięso drobiowe ( kurczak ), ryż browarniany, kukurydza, pszenica, pochodne warzyw, tłuszcz drobiowy, tłuszcz rybi ( konserwowany witaminą C i E ),pulpa buraczana, suszone jajka, mięso z ryb, drożdże, lecytyna, witaminy, minerały, Yucca Schidigera.
...brzmi troche dziwnieKarma zawiera trzy najbogatsze źródła białka - kurczak, jaja, rybę zapewnia zwierzętom łatwo strawność daleko lepszą niż pokarmy oparte na zbożach.
Boo77 pisze:Hylę czoła przed fachowcem.
Wiesz, świadkowie Jehowy też czytają biblię - tylko po swojemu, stawiając przecinki i kropki tam gdzie im wygodniej. /to do Twojej interpretacji moich słów/.
Boo77 pisze:Szkoda, że w USA, nie znają się tak dobrze na żywieniu człowieka jak, według Ciebie, na składzie karm dla zwierząt. Bo gdyby przeciętny kot wyglądał tak jak przeciętny Amerykanin to, hmmm...
Boo77 pisze:Nigdzie nie napisałam, że RC jest świetną karmą. Napisałam SWOJE zdanie na temat MOJEJ sytuacji. Nigdzie nie zarzuciłam Ci, że masz się znać na karmach specjalistycznych. Nie wychwalałam, że RC ma świetny skład, bo doskonale sobie zdaję sprawę w brakach w opisywaniu składu. Napisałam, że MOJE koty czują się po tym dobrze.
Boo77 pisze:Ty wymieniłaś, jako alternatywę, między innymi Trovet - nie znając, jak sama później przyznałaś, jego składu. Ojej.
Co do działania karmy przeciw kamieniom obojga rodzajów, to polecana BODAJZE /bo wydaje mi się, że gdzieś widziałam to w Twoich wypowiedziach/ karma Hills też działa na oba rodzaje kamieni. Ojej.
Boo77 pisze:I na koniec, potwierdza się reguła, że bywają osoby które po prostu chcą się kłócić. Którym się wydaje, że ich racja jest jedynie słuszna.Ja po prostu wyraziłam swoje zdanie. Nikogo do niego nie przekonywałam, nie robiłam reklamy żadnej z karm.
Przyznaję, że rzuciłam na wątek okiem, nie czytałam poprzednich dwudziestu-paru stron. Wtrąciłam SWOJE zadnie, o SWOICH kotach. To wszystko.
Boo77 pisze:I góra złota dla tego, kto udowodni, że w karmie ze składem 60% mięsa i 0% zbóż tak właśnie jest, w każdej partii, w każdej paczce, na każdy rynek świata.
Boo77 pisze:To tyle ode mnie i będę wdzięczna jeśli nikt nie będzie się ustosunkowywał do mojej wypowiedzi. Bo nie chcę by znowu przekręcano moje słowa.
Poza tym, ja nie lubię się kłócić. OJEJ!
Składniki
Kukurydza, mączka z kurcząt, gluten kukurydziany, ryz, tłuszcz drobiowy, suszone całe jaja kurze, pulpa z cykorii, białka mleczne, siemię lniane, olej, drożdże browarniane, hydrolizat białka drobiowego, tauryna, metionina, arginina, witaminy i pierwiastki mineralne.
Analiza składu
Białko ogólne 28%, tłuszcz surowy 15%, włókno 2%, popiół 6.8%, wilgotność 9%.
Składniki
Zboża, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, ekstrakty z białka roślinnego(min. 4% królika, min 2% wątróbki), ekstrakty z białka roślinnego (min. 2% soi), oleje i tłuszcze (min. 0,006 ekstraktu z rozmarynu), produkty pochodzenia roślinnego (min. 0,05% mączki rzepakowej), warzywa (min. 0,5% marchewki, min. 0,5°/o szpinaku, min. 0,2% pietruszki, min. 0,5% cykorii), składniki mineralne, drożdże.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Google [Bot] i 72 gości