Oto informacja którą dostałam
"Wojewoda Wielkopolski decyzją z dnia 31 sierpnia 2005 roku orzekł nieważność paragrafów 3 i 4 podjętej 29 lipca Uchwały Rady Miasta i Gminy Szamotuły dotyczącej budowy i wykorzystania Parku Edukacji Przyrodniczej wraz ze Schroniskiem dla Zwierząt. W uzasadnieniu Wojewoda podkreślił, że żaden obowiązujący przepis nie daje podstaw do nakładania na burmistrza obowiązku przejęcia określonej liczby psów. Wojewoda określił jako bezprawny również zapis o zobowiązaniu burmistrza do ogłoszenia przetargu na prowadzenie Schroniska. To należy tylko i wyłącznie do kompetencji burmistrza a Rada Miasta i Gminy ewidentnie naruszyła prawo. Wojewoda Andrzej Nowakowski uchylił również decyzję Rady zobowiązującą Burmistrza Szamotuł do wszczęcia procedury opracowania planu zagospodarowania przestrzennego dla Szamotuł. Okazuje się, że żaden przepis prawa nie przewiduje takiej możliwości aby Rada Gminy mogła uchwałą zobowiązać burmistrza do wszczęcia procedury opracowania planu i określać termin wykonania. Dlatego też, zdaniem biura prawnego Wojewody „należy uznać, że Rada Miasta i
Gminy Szamotuły podejmując przedmiotową uchwałę rażąco naruszyła prawo, ponieważ działała niezgodnie z przepisami tj. ustawą o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym”.
Decyzje Wojewody Wielkopolskiego o nieważności tych Uchwał mogą być zaskarżone do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu w ciągu 30 dni."
Z tego wynika, że zaczynamy od początku, czyli od czego... naprwdę nie wiemy. Niestety nie jestem prawnikiem. Może ktoś może pomóc skomentować to. Mam nadzieję, że dla psów to wszystko wyjdzie na dobre.