MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 30, 2014 18:51 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

mpacz78 pisze:A jeśli chodzi o dzisiejszą wczesnoporanną akcję (tak mój TŻ pukał się w głowę jak wstawałam o 4.30) to w łapance uczestniczyła również Aga Marczak, która też jest zdolna do wszystkiego jeśli w grę wchodzi dobro kotów ;-)
Karmicielka chyba dziś zaspała bo do 6.20 jej tam nie widziałysmy.
Natomiast o 6.00 wszystkie koty włącznie z Miziakiem już czekały po krzakiem.
Najodważniejsza była młoda biała w czarne łatki kotka, która wchodził pierwsza, musiałam dać się jej trochę najeść, żeby już się tak nie pchała do klatki, potem Miziak zaczął kombinować jak dostać to jedzonko, niestety na chodniku koło krzaków co rusz ktoś przechodził, to na spacer z psem, to na autobus, i czasem Miziak się płoszył, ale Aga stanęła dalej aby przekierowywać idące osoby inną drogą i długo to nie trwało jak Miziak został zamknięty w klatce.
W klatce zaniosłyśmy go do mieszkania Karoliny.

Też się cieszę, że już bezpieczny w domku, bo jakbym miała jutro też wstać o 4.30 to dzięki, w lato jak jest sezon sterylkowy to pobudki koło 5.00 sa u mnie na porządku dziennym, wielu karmicieli karmi o 6 czy 7.00 a przed wyjściem trzeba ogarnąć około 25 kotów w domu i dojechać na miejsce, ale w lato jakoś łatwiej niż w taką ciemnicę i mróz.

Kurcze blade ! Chylę czoła - akcja godna pokłonu Obrazek .
No a opis - to jak co najmniej Chmielewskiej : się czyta i się czuje . :ok:
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Czw sty 30, 2014 19:05 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

Dopiero teraz mogę popisać na forum, ale informację o happy endzie dostałam już ok. 8.30. Cały dzień fruwałam :) Miziaku :1luvu:

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Czw sty 30, 2014 19:55 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

czyli buziaki dla Moniki :1luvu: i Agi :1luvu:

Małgosia mówiła mi przez telefon, że dostała rano wiadomośc od Karoliny,
że jak tylko Miziak znalazł się w domu to bardzo długo pił wodę
wreszcie nie zamarzniętą
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Czw sty 30, 2014 20:30 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

wibryska pisze:czyli buziaki dla Moniki :1luvu: i Agi :1luvu:

Małgosia mówiła mi przez telefon, że dostała rano wiadomośc od Karoliny,
że jak tylko Miziak znalazł się w domu to bardzo długo pił wodę
wreszcie nie zamarzniętą

To prawda, w mrozy dostęp do wody pitnej jest chyba trudniejszy dla kotów wolnożyjacych niż w upały, wszystko błyskawicznie zamarza. Wszystkie koty, które złapałam na leczenie czy z innych powodów teraz w mrozy jak tylko dostaną michę z wodą to piją i piją bez końca.

To bardzo wazne aby kotom wolnozyjącym stawiać na dworze duże (bo wolniej zamarzną) pojemniki z wodą. Zimna woda wolniej zamarza niż ciepła. Ale warto przynieść mniejszą ilość ciepłej wody czy mleka, które koty mogą wypić od razu, a zimnej wlac w duze naczynie aby miały na później.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Czw sty 30, 2014 20:48 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

Dziewczyny, jeszcze napiszę tu (przed zamknięciem wątku), ale wkleję to również w wątku Miziaka. Jeszcze raz mocno dziękuję, za wsparcie psychiczne, fizyczne :1luvu: . coś niesamowitego...
Miziak długo grzał dupeczkę przy kaloryferze w łazience, towarzyszyła mu Mini, teraz leży z Rudym na łóżku. Miziol zachowuje się tak jakby się nic nie stało :ryk: Je, mizia się, korzysta z kuwety i leniuchuje. Oczywiście zachowuje pewien dystans. Własnie podrapkałam go za :wink: uszkiem...

Co do nagrody, trochę niezręcznie mi o tym pisać,ale wiele z Was zdeklarowało się wesprzeć wydarzenie. Uważamy z Małgosią,że nagrodę należy podzielić między Kotangens i Kotikowo. Co Wy na to?
Wszystkie chętne osoby proszę o wysłanie mi wiadomości na pw. z deklaracją wpłaty na fundacje, wyślę numer konta...

Jeszcze raz dziękuję Izie za wspólne poszukiwania , Beacie za ulotki, Justynie za pogaduchy, Agnieszce za telefon i oczywiście Kotice Helenie za poszukiwania, Agnieszce i Moni za złapanie kocurka :1luvu:
Małgosiu, Tobie dziękuję za wsparcie emocjonalne.

Wibriska ma rację dzięki tej ucieczce, inne koty podwórkowe zyskały dodatkowe bonusy...
Obrazek

karolinabh

Od: Pon mar 25, 2013 21:37

Post » Czw sty 30, 2014 20:51 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

Karolina czyli jeszcze raz się sprawdziło, że poprzez koty poznajemy wspaniałych ludzi :)
-
mpacz nie pomyślałam o tym, że w dużych miskach wolniej woda zamarza :oops:
ja zanoszę moim bezdomniaczkom jedzenie i ciepłą wodę,
wlewam ją do małej miski plastikowej 2 razy dziennie i wołam je
przychodzą każdy osobno i kiedy chcą
ale nawet jeśli przychodzą zaraz po mnie to i tak nie widać potem, żeby dużo ubyło..
w lecie też mało ubywa... tylko w lecie czasem mają kałuże może wolą je od wody chlorowanej
Ostatnio edytowano Czw sty 30, 2014 21:01 przez wibryska, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Czw sty 30, 2014 20:58 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

Karolina jestes super babka..kociara, kolezanka po fachu no i ten sam fantastyczna rocznik co ja :twisted: mam nadzieje ze pozostaniemy w kontakcie :piwa:
ObrazekObrazekObrazek

Justinna

Od: Sob mar 13, 2010 19:50

Post » Czw sty 30, 2014 21:10 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

Kurcze blade ! Chylę czoła - akcja godna pokłonu Obrazek .
No a opis - to jak co najmniej Chmielewskiej : się czyta i się czuje . :ok:[/quote]

Też dopiero się dorwałam do kompa i mogę dołączyć z czołobitnościami!
Nigdy nie wątpiłam, że się znajdzie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek Obrazek

bagheera

Od: Pt mar 11, 2011 20:22

Post » Czw sty 30, 2014 23:06 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

:ok: :dance: :catmilk:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Pt sty 31, 2014 6:28 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

Miziaczek w domu grzejacy dupke - wspaniała wiadomość :1luvu:
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Pt sty 31, 2014 11:07 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

wibryska pisze:Karolina czyli jeszcze raz się sprawdziło, że poprzez koty poznajemy wspaniałych ludzi :)
-
mpacz nie pomyślałam o tym, że w dużych miskach wolniej woda zamarza :oops:
ja zanoszę moim bezdomniaczkom jedzenie i ciepłą wodę,
wlewam ją do małej miski plastikowej 2 razy dziennie i wołam je
przychodzą każdy osobno i kiedy chcą
ale nawet jeśli przychodzą zaraz po mnie to i tak nie widać potem, żeby dużo ubyło..
w lecie też mało ubywa... tylko w lecie czasem mają kałuże może wolą je od wody chlorowanej

Wiem,że dostanę pewnie po głowie,ale ja zimą daję swoim bezdomniaczkom ciepłe mleko do picia...Też zauważyłam,że nie chcą pić wody.Na mleko rzucają się w pierwszej kolejnosci potem karma.Dawniej byłam przeciwniczką mleka dla kotów.Moja teściowa twierdzi jednak,że jedynie dzięki niemu,jej działkowe koty przeżywają mrozy
Teraz cieszę się,że napiją się ciepłego mleka,w czasie mrozów wg mnie to ważne.
Obrazek

aga marczak

Od: Sob lis 12, 2011 13:03

Post » Pt sty 31, 2014 11:13 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

Też daję ciepłe mleko. W lecie nie podgrzewam i mieszam pół na pół z wodą. Widocznie przyzwyczajone, bo nieraz widziałam, jak się załatwiają. Nie zauważyłam biegunki. Wody nie chcą pić, za nic.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pt sty 31, 2014 12:02 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

Tez wczoraj wypróbowałam, wystawiłam najpierw miseczkę z woda i karmę. Rzucił się na karmę, wody nie zauważał. A jak zabrałam wodę i wystawiłam mleko (tj ja daje śmietankę UHT 12% z dolewką wody) to zostawił karmę i wychłeptał śmietankę do dna po czym powrócił do karmy. Domowym kotom proponowałam kefiry, jogurt różnych firm ale z tego wszystkiego najchętniej jedzą serek wiejski z Piatnicy i właśnie śmietankę UHT. Kupy robią zwarte więc chyba toleruja tą laktozę. Sumińska twierdzi, ze jak kot lubi mleko to można go przyzwyczaić zaczynając od łyżeczki dziennie i stopniowo zwiększając dawki.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Pt sty 31, 2014 12:45 Re: MIZIAK ZŁAPANY! DZIĘKUJĘ MPACZ78

mpacz78 pisze:[...]To bardzo wazne aby kotom wolnozyjącym stawiać na dworze duże (bo wolniej zamarzną) pojemniki z wodą. Zimna woda wolniej zamarza niż ciepła. Ale warto przynieść mniejszą ilość ciepłej wody czy mleka, które koty mogą wypić od razu, a zimnej wlac w duze naczynie aby miały na później.

bordo sprzedała mi ostatnio taki pomysł:
- bierzemy stosowny kawałek bardzo grubego styropianu
- wydłubujemy w nim dziurę na wysokość miski
- wpychamy miskę w dziurę (nie może być luzów!)
- napełniamy miskę wodą
gruby ten styropian być musi, bo ma chronić miskę nie tylko po bokach, ale też od podłoża
miska, rzecz jasna, plastikowa
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

[poprzednia][następna]