sebriel pisze:Zamawiam moim bezdomniakom Joserę- wydawało mi się, że to taka karma z średniej półki, a cenowo przystępna. A tutaj nawet nie ma jej w rozpisce- czyli lepiej dorzucić trochę i kupić im Sanabelle? Niestety, aż tyle pieniędzy nie mam, żeby i podwórkowe stadko przestawić na coś z wysokiej półki

Słodki Cthulhu, ile to-to ma odmian?

Wezmę pierwszą z brzegu, dobrze?
Josera Emotion Culinesse Skład: sproszkowane mięso drobiowe (min. 18%), ryż, kukurydza pełnoziarnista, mąka kukurydziana, sproszkowane skwarki, tłuszcz drobiowy, sproszkowany łosoś (min. 5%), włókna buraczane, sproszkowana wątróbka, drożdże, składniki mineralne
Dodatki: witamina A (18.000 j.m./kg), witamina D3 (1.800 j.m./kg), witamina E (220 mg/kg), witamina B1 (15 mg/kg), witamina B2 (20 mg/kg), witamina B6 (20 mg/kg), witamina B12 (100 mcg/kg), kwas foliowy (5 mg/kg), kwas foliowy (50 mg/kg), niacyna (90 mg/kg), biotyna (1.000 mcg/kg), taruryna (1.500 mg/kg), żelazo (175 mg/kg), cynk (150 mg/kg), mangan (15 mg/kg), miedź (18 mg/kg), jod (1,8 mg/kg), selen (0,2 mg/kg).
(wg. Zooplus)
Na pierwszym miejscu - sproszkowane mięso drobiowe, całe 18%. Szał nagich ciał
Dalej ryż, kukurydza, kukurydza, włókna buraczane - zupełnie niepotrzebne. Skwarki - to samo.
Tłuszcz drobiowy, ok.
Sproszkowany łosoś - łososiowe łebki, albo skóra i łuski. Bo o mięsie ani słowa...
Sproszkowana wątróbka - czyja? Ludzka?
Dodatki: ciekawe, po co im dwa razy kwas foliowy?

I która ilość jest poprawna? Tauryny o 500 mg/kg za mało. Reszta wydaje się ok.
Analiza:
31,5% białka - mało, z czego wiele ryżowego i kukurydzianego.
13,5% białka - oj, oj, ojoj.
7,5% popiołu
2,5% włókna
Wilgotności nie podali, ale jeśli przyjmiemy max (10%), to węglowodanów wyjdzie... 35%
Ogółem... No, średnio
Sanabelle niedawno robiłam:
viewtopic.php?f=1&t=150741&start=285#p9868497Co prawda kitten, no ale... Teraz patrzę na Adult, jest nieco gorsza, ale jednak lepsza od Josery.
Applaws jak dobrze poszukasz wychodzi ok. 16 zł/kg, Feline Porta - 14 zł/kg, może jednak dałabyś radę? Tym bardziej, że jak patrzę na ceny w Zooplusie wychodzi mi, że z tego wszystkiego... Josera najdroższa O_O