Maksiu w domu :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 10, 2011 20:20 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

Gibutkowa pisze:Materiał do badania to krew, z żyły zapewne ;) wystarczy kropla. Są też testy robione z osocza (trzeba mieć wirówkę) a są takie testy co można zrobić i z jednego i z drugiego.

Wszystkie testy płytkowe [te, w których badaną próbką jest krew 8) ] można robić albo z pełnej krwi, albo z osocza. Testy z osocza pozwalają uniknąć zabarwienia pola testowego krwinkami czerwonymi, co może utrudnić odczyt wyniku.
A żeby zrobić test z osocza wcale nie jest potrzebna wirówka. 8) Wystarczy odstawić probówkę z pobraną krwią na kilka minut - wtedy krwinki opadają na dno a pobiera się pipetą, to co jest nad osadem.

[Tak BTW - w zależności od tego do jakiej probówki pobierzemy próbkę krwi, po `odstaniu` otrzymujemy albo surowicę, albo osocze. Jedno i drugie nadaje się do zrobienia testu.]
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Nie lip 10, 2011 21:33 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

dziewczyny jak wygląda sytuacja? czy jest DT czy nie? jeśli jest co trzeba zrobić aby Max tam trafił?

mawin

Od: Czw sie 09, 2007 9:55

Post » Nie lip 10, 2011 21:38 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

Dziewczyny, spieszę przedstawić, jakie są Maksencjuszowe widoki na wczasy u mnie.

Dziś wzięłam z Palucha dzikie stworzenie, które siedzi przerażone i wciśnięte za szafę. Stworzenie lubi inne koty, w przeciwieństwie do ludzi. Hrabia (tak się nazywa mój nowy współlokator) będzie przez jakiś czas na kwarantannie w drugim pokoju. Drugi pokój do końca sierpnia jest pusty, więc mogłabym równie dobrze przechować w nim dwa koty.

We wrześniu natomiast wprowadza się do pokoju współlokatorka. Jeden kot więcej, mam nadzieję, jest do zaakceptowania przez współmieszkaczy (zwłaszcza, że Hrabia tak się boi ludzi, że nie będzie się napraszał - w przeciwieństwie do Miauczysława, który porywa kanapki z talerza).

Podtrzymuję moją ofertę przechowania Maksencjusza do końca sierpnia - pod warunkiem, że ktoś mu wcześniej zrobi badania, odpchli, odświerzbi i odrobaczy (jeśli Hrabia się zarazi, to koniec, bo Hrabiego się nie złapie na zakraplanie uszek - spytajcie alareipan, jamkasicę albo magaaaa, które były świadkami i sprawczyniami złapania Hrabiego do transportera).

Deklaruję gotowość uczestnictwa w kosztach związanych z przebadaniem, odpchleniem itp.
Ostatnio edytowano Nie lip 10, 2011 21:41 przez kruszonka, łącznie edytowano 1 raz

kruszonka

Od: Pon lip 30, 2007 19:16

Post » Nie lip 10, 2011 21:40 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

:mrgreen: Hrabia to Hrabia..... :ok:
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Nie lip 10, 2011 22:02 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

JaEwka pisze:We Wrocławiu niestety do schronska chodza tylko 3 osoby......

Aha - ty jesteś tym ochroniarzem, co lustruje zza ciężkich okularów. Nie wiedziałem, że prowadzisz statystykę, jednak okulary chyba do wymiany.

Już prawie dałem się nabrać na kilkustronicowa histerię i byłem bliski decyzji załączenia trybu awaryjnego, czyli zabrania jutro kota na badania i przetrzymania do czasu wyników i transportu do warszawki, ale:
->

sunicram pisze:Cześć, byłem wczoraj w schronisku, obejrzałem Maksa i zrobiłem mu zdjęcia. Zdjęcia zamieszczam poniżej a co do stanu zdrowia, to na ile ja potrafię ocenić po wyglądzie i zachowaniu, to kotek faktycznie jest wychudzony i ogólnie mówiąc "zabiedzony", nie wygląda tak okazale jak na tych pierwszych zdjęciach. Być może ta różnica jak go ktoś widział na wcześniej jest po prostu duża na niekorzyść. Sierść też ma nie najlepszą, miejscami faktycznie jakieś drobne braki.

Natomiast nie zauważyłem, żeby był w jakimś ciężkim stanie. Chodził normalnie, ocierał się, wskakiwał na górne półki bez problemu i akurat przy mnie sporo zjadł mokrego jedzenia. Na pewno brakuje mu domu i zadbania, ale nie wyglądał na chorego. Widziałem wcześniej Morfinkę i ona naprawdę była w stanie agonalnym, ten kotek wg mnie na pewno nie. Ale nie jestem lekarzem, nie badałem go, więc jaki jest faktyczny stan jego zdrowia, to pewnie mógłby stwierdzić weterynarz.
...

Myślę, ze naprawdę warto zachować nieco rozwagi w "biciu na alarm", bo efektem końcowym jest całkowita niewiarygodność. Kiedy naprawdę sytuacja wymagać będzie NATYCHMIASTOWEJ reakcji, każdy zleje, bo skończyło się wam stopniowanie zagrożenia.

Przypominam stopniowanie przymiotników: chory, chorszy, trup.

U was zawsze trup.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie lip 10, 2011 22:06 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

Tu nie chodzi o to, że on jest śmiertelnie chory, tylko o to, że gaśnie (czytaj: umiera) siedząc w schronisku.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Nie lip 10, 2011 22:16 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

Tak akurat się składa że z wolontariuszy regularnie chodzących są tylko 3 osoby... o innych mi nie wiadomo....
Odkąd ja nie mogę chodzić i pozostałe dwie osoby mogą to robić sporadycznie nie widzę tłumu bijących się o bycie tam co niedzielę... :roll: Jeżeli znasz takie osoby chętnie skorzystamy z ich pomocy.
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Nie lip 10, 2011 22:18 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

kamari pisze:Tu nie chodzi o to, że on jest śmiertelnie chory, tylko o to, że gaśnie (czytaj: umiera) siedząc w schronisku.

A cała reszta tam kwitnie. Jak dla mnie kwestia jego umierania wygląda na zbiorową psychozę. Jedyny rozsądny głos sunicram został kompletnie zignorowany. Proszę:

Na str. 20, dokładnie kilka postów pod cytownym powyżej postem sunicram i niecałe 24h po tym poście czytamy:
JaEwka pisze:... Ale może sunicram coś wie.....

No właśnie, ale może wypadało by się zorientować, czy wie.

PcimOlki

Post » Nie lip 10, 2011 22:19 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

mawin pisze:dziewczyny jak wygląda sytuacja? czy jest DT czy nie? jeśli jest co trzeba zrobić aby Max tam trafił?

JaEwka pisze:Tak akurat się składa że z wolontariuszy regularnie chodzących są tylko 3 osoby... o innych mi nie wiadomo....

Nie wiem, czy Mawin jest jedną z wolontariuszek, ale rozumiem, że może pomóc.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Nie lip 10, 2011 22:20 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

JaEwka pisze:Tak akurat się składa że z wolontariuszy regularnie chodzących są tylko 3 osoby... o ...

O wielu zagadnieniach CI nie wiadomo. Nie upoważnia to twierdzenia czegoś, jakby było wiadomo. Przynajmniej mnie nie upoważnia.

PcimOlki

Post » Nie lip 10, 2011 22:20 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

Krzysiekbolo pisze:Banerek.
Zobaczcie czy treść ok, bo nie doczytałem wątku. Czy zostawić podlinkowanie do pierwszej strony czy jakiejś innej?
Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[url= http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=108423][img]http://miau5.republika.pl/maks.gif[/img][/url]

Dzięki :1luvu: :piwa:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Nie lip 10, 2011 22:22 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

Agn pisze:
Gibutkowa pisze:Materiał do badania to krew, z żyły zapewne ;) wystarczy kropla. Są też testy robione z osocza (trzeba mieć wirówkę) a są takie testy co można zrobić i z jednego i z drugiego.

Wszystkie testy płytkowe [te, w których badaną próbką jest krew 8) ] można robić albo z pełnej krwi, albo z osocza. Testy z osocza pozwalają uniknąć zabarwienia pola testowego krwinkami czerwonymi, co może utrudnić odczyt wyniku.
A żeby zrobić test z osocza wcale nie jest potrzebna wirówka. 8) Wystarczy odstawić probówkę z pobraną krwią na kilka minut - wtedy krwinki opadają na dno a pobiera się pipetą, to co jest nad osadem.

[Tak BTW - w zależności od tego do jakiej probówki pobierzemy próbkę krwi, po 'odstaniu' otrzymujemy albo surowicę, albo osocze. Jedno i drugie nadaje się do zrobienia testu.]

Co fachowiec to fachowiec :D Się człowiek całe życie uczy :ok:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Nie lip 10, 2011 22:32 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

Pcimuś, słoneczko Ty moje kochane, nie pierdziel po próżnicy tylko rusz tyłeczka, jak planowałeś co? :roll: Bo to dobry pomysł był :D Pierwsza decyzja to ta najwłaściwsza ;)

Ja wetem nie jestem ale jak jest dobrze, dobrze, dobrze, dobrze a potem jest nagle widocznie gorzej (nie ujmując nic sunicramowi ale Kruszyna widziała Maxa na live wtedy i teraz, ma porównanie na żywca) to znaczy że coś się dzieje i kto jak kto, kotek ale Ty powinieneś o tym wiedzieć mając na końcu języka temat "nerek" chociażby, tak? A z pnn w schronie już kota nie wyciągniesz, jak będziesz zwlekać choć kilka dni za długo, więc no nie wiem czy czekanie i "niealarmowanie" w tym wypadku to dobre rozwiązanie. I sam dobrze wiesz że to stopniowanie bez badań może być równie dobrze takie: zdrowy -> trup.

Także ten.. działamy tak, a nie pierdzimy w podusię na krzesełku. Chcesz się przydać to się przydaj ale tak konkretnie.

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Nie lip 10, 2011 22:40 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

Agn pisze:
[Tak BTW - w zależności od tego do jakiej probówki pobierzemy próbkę krwi, po 'odstaniu' otrzymujemy albo surowicę, albo osocze. Jedno i drugie nadaje się do zrobienia testu.]

A te probówki z antykoagulantem na ściankach to się nie nadają prawda? Bo tam się nie odstoi nic, a może odstoi tylko po bardzo długim czasie?

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Nie lip 10, 2011 22:42 Re: Badania lub śmierć!!Potrzebna pomoc we Wrocławiu!!

PcimOlki pisze:
JaEwka pisze:Tak akurat się składa że z wolontariuszy regularnie chodzących są tylko 3 osoby... o ...

O wielu zagadnieniach CI nie wiadomo. Nie upoważnia to twierdzenia czegoś, jakby było wiadomo. Przynajmniej mnie nie upoważnia.

Chodzę na tyle regularnie od dłuższego czasu do schronu, że jestem skłonna wysuwać takie śmiałe teorie 8) I powtórzę jeżeli są jacyś inni chętnie się spotkam i porozmawiam o współpracy, wszak im nas więcej tym lepiej dla kotów.
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

[poprzednia][następna]