BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro sie 10, 2016 12:28 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Jak by między ściany szafki a karton wsadzić jeszcze styropian, nawet taki najbardziej cienki to życ nie umierac bo i ciepło i nie pada i bezpiecznie :)
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Śro sie 10, 2016 13:26 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Najlepszym izolatorem jest styropian. Więc warto do szafki włożyc pudło styropianowe lub wyłożyć ścianki płytami.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pt sie 12, 2016 15:11 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Hej :)
Od kilku miesięcy karmię pół dziką kotkę. Po ponad pół roku stwierdziła, że jednak wprowadza się do mojego ogródka. Stwierdziłem że na jesień i zimę koniecznie muszę jej sprawić budę. Możecie mi powiedzieć, czy lepiej zmontować budkę samemu, czy są na rynku gotowce godne rozważenia? I jak kotkę przekonać do zamieszkania w niej? Póki co ma do dyspozycji karton wymoszczony kocykiem, ale omija go chyba szerokim łukiem. Myślałem o czymś takim: http://spplthumb.blob.core.windows.net/ ... 573782.jpg i zimą dodatkowo to okryć chochołami i wyłożyć w środku sianem. To ma sens? Póki co kicia upodobała sobie dołek między bukszpanami, wczoraj była chłodna noc i obawiam się że już zmarzła :(

Saigo

Od: Czw mar 03, 2016 20:41

Post » Pt sie 12, 2016 17:32 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Wyglada przyzwoicie, jest przedsionek wiec do środka nie pada i nie wieje. Otwór mały a nie jak zazwyczaj dziura dla psa. Jesli jeszcze ocieplona styropianem miedzy deską a dyktą w środku to OK. jako wysciółka lepsze sa ścinki, kocyki polarowe niz siano. Bo siano szybko zamaka i gnije, pleśnieje. Psom daje sie do budy słomę a nie siano. Koty tez wolą słomę chociaz gruba i kłuje niż siano. jesli zdecydujesz sie jednak na siano to trzeba je czesto wymieniać. Jesli postawisz budke pod tym bukszpanem i w przedsionku będziesz stawiać jedzenie a do środka włozysz kocyk i wkroplisz odrobinę waleriany to nie ma siły aby sie nie wprowadziła.
Obrazek

Ewa.KM

Post » Pt sie 12, 2016 18:19 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Tak, ta budka jest ocieplona styropianem :) Super, dzięki za dobre rady! Dostanie w takim razie kocyk i wypróbuję walerianę :) Niestety pod bukszpanem jest za mało miejsca żeby zmieściło się tam chociażby pudełko po butach, więc pokombinuję w innych miejscach licząc na to że kicia się przekona :mrgreen:

Saigo

Post » Pt sie 12, 2016 18:28 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Miejsce powinno być ustronn, zakrzaczone, schowane. Chyba, ze to Twój prywatny ogród. Wtedy mozesz umiejscowic tak, aby miec łatwy podglad z okna co sie dzieje w domku.
A jeszcze jakie ma wymiary ta część mieszkalna? Bo jak na jednego kota to ni epowinna być szersza niż 4o cm i nie za wysoka 35 cm. Większa kubature kotu trudno ogrzać. Robie w tym roku w ramach projektu FIO takie domki styropianowe. Prakseda konsultuje wiec we wrzesniu ruszamy z masową produkcją :)
Obrazek

Ewa.KM

Post » Pt sie 12, 2016 19:19 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Kurcze, jest na pewno większa :/ facet nie podaje oddzielnych wymiarów, tylko całej budy razem z przedsionkiem ( 100x50x45cm ) to już wysokość za duża :( Co prawda na osiedlu mamy więcej kotów bezdomnych i w miarę się lubią, więc jest możliwość że do budki właduje się więcej niż "moja" Jackie. Znalazłem też trochę solidniejszą (grubsze drewno, też ocieplona) budę o takich wymiarach: http://ecozoo.pl/1927-thickbox_default/ ... sa-r-s.jpg może byłaby lepsza?
Doczytałem też że ścinki polarowe są niezłym wypełnieniem na zimę więc potnę kilka starych bluz :) Ogródek jest mój więc mogę w nim postawić tyle budek ile mam ochotę :mrgreen: O, a skoro startujecie z masową produkcją to będzie może możliwość zakupienia od was budki?

Saigo

Post » Pt sie 12, 2016 19:40 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Sprzedawać nam nie wolno, bedziemy rozdawać. Taki drewniany ma te zalety, że jest trwały i bardziej estetyczny, niz te nasze styropiany owiniete workiem na śmieci. Ten drugi ma za szerokie wejscie. Im mniejszy otwór tym w środku cieplej. Dla kota wystaczą drzwi o wymiarach 12-13 cm. Dla super grubasa 15 cm. 17 cm to dla małego psa. Trzeba tez pamietać, ze te drewniane producenci przysyłaja w elemenach do złożenia. Mój mąz taki drewniany sklada już rok. Dopasować za wysoki można robiąc sufit podwieszany ze styropianu. Jak chcesz to taki autorstwa Praksedy mogę Ci dostarczyć juz po niedzieli. Taki mały pojedyńczy dla jednego kota. A takie większe 4 osobowe albo z przedsionkami wewnątrz będziemy robic gdzies za miesiąc.
Obrazek

Ewa.KM

Post » Nie sie 14, 2016 12:38 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Ewa.KM pisze:Jak by między ściany szafki a karton wsadzić jeszcze styropian, nawet taki najbardziej cienki to życ nie umierac bo i ciepło i nie pada i bezpiecznie :)

Podziałamy przed sezonem :)
Od jakiegoś czasu budka nie była w użyciu [pajęczyna w otworze wejściowym]. Wizja lokalna ujawniła powód; ktoś potraktował posłanie niczym kuwetę ;) Niespodziejki na każdym kroku ;]

EwKo

Od: Śro paź 19, 2005 21:52

Post » Wto sie 23, 2016 19:08 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Wow! Świetny pomysł i profesjonalna instrukcja. Właśnie ostatnio zastanawiałam się nad zrobieniem czegoś takiego dla mojego Mańka, ale nie wiedziałam od czego zacząć. Dzieki ;)

olbert

Od: Wto sie 23, 2016 19:02

Post » Wto sie 30, 2016 19:10 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

W teorii wszystko wydaje się super, zobaczę jak wyjdzie w praktyce :D

tadeuszek

Od: Wto sie 30, 2016 19:02

Post » Śro wrz 14, 2016 8:28 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Witajcie, zwracam się z prośbą o radę do tych, którzy mają doświadczenie z drewnianymi domkami - kupowaniem lub składaniem samemu.
U mnie w Gliwicach na podwórku są 4 koty (3 zaprzyjaźnione mogące spać razem, jeden samotny), które miały dotąd zapewnione schronienie w postaci domków. Zarządca je usunął. Teraz czynię starania by przekonać mieszkańców do wyrażenia zgody na postawienie nowego dużego domku albo dwóch mniejszych. Jeśli mieszkańcy poprą projekt, zarządca wspólnoty się zgodzi na ich postawienie, jednak musi to być domek estetyczny, nie to co było wcześniej (to były domki ze styropianu i z desek).
Myślałam o skrzyni z pierwszego posta, z trzema pudłami styromax w środku. Wiecie, czy ten producent dalej je robi? Nie znalazłam zdjęcia, jeśli ktoś z Was ma prosiłabym o przesłanie (muszę okazać we wspólnocie przed uzyskaniem zgody).
Ewentualnie czy orientujecie się gdzie kupię domki, który spełnią swoją funkcję w zimie i będą "zdobić teren"? Wyżej jedna z użytkowniczek podała link, który mnie zainteresował http://spplthumb.blob.core.windows.net/ ... 573782.jpg. Ile kosztował ten domek? Podejrzewam, że wejdą do niego maks dwa koty. Widziałam podobne do tego na allegro, ale na oko mniejsze i ze zbyt dużym otworem wejściowym, bardziej dla psa niż kota.

Albo czy wiecie gdzie można kupić taki domek jakie jakiś czas temu rozdawał UM w Gdańsku? https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5846D03A

Za wszelkie rady z góry dziękuję!
ObrazekObrazekObrazek

KatariinaSu

Od: Czw mar 24, 2016 19:42

Post » Śro wrz 14, 2016 8:48 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Mi gmina kupiła 2 takie domki. Przyjechały w 3 częsciach, podłoga, domek + dach.Chyba 450 zł za sztukę. Dach miał byc na zawiasach ale nie domykał sie po przykręceniu zawiasów. Ocieplone cienkim styropianem, na podłoge dołozyłam swój styropian bo producent nie przewidział ocieplenia podłogi. Generalnie nie jestem zachwycona. Przede wszystkim brak wystającego dachu, okapu, wiec deszcz zacina do srodka. Prezesowi spółdzielni sie podobały bo estetyczne. Mi najbardziej podobała się tabliczka, z logo Gminy i Spółdzielni bo to zalegalizowało koci zakątek. Koty wchodziły do srodka jak było ciepło. Za domkiem i obok postawiliśmy tradycyjne styropiany i te były chetniej zajmowane. Do domku tez wstawiamy też na noc miski z sucha karmą, żeby psy i ptaki nie wyjadały, bo zazwyczaj wszystkie "pokoje" stoja puste.
Obrazek
Obrazek

Ewa.KM

Post » Śro wrz 14, 2016 10:02 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Rzeczywiście, buda nie jest specjalnie przemyślanie wykonana, a przy tej cenie mogłaby być ładniejsza. Tabliczka z logo miasta świetna. Czy dostałaś to w ramach jakiegoś programu czy pisałaś indywidualnie do urzędu?

Na allegro znalazłam takie budy, wydają się dobre, a w środku można jeszcze wyłożyć styropianem. Minus, że przedsionek blokuje kotu możliwość ucieczki, więc nie wiem czy ocenią go za bezpieczny, a jak ktoś wrzuci petardę to koniec. Jednak wydaje mi sie, że takie domki piętrowe z dwoma wyjściami jak przykład z Gdańska to już bardzo wysoki próg cenowy.
http://allegro.pl/buda-ocieplana-klatka ... 98128.html
ObrazekObrazekObrazek

KatariinaSu

Od: Czw mar 24, 2016 19:42

Post » Śro wrz 14, 2016 10:28 Re: BUDKI DLA KOTÓW - instrukcja wykonania.

Poza programem, po prostu napisałam podanie do gminy w imieniu karmicielek. Wczesniej takie samo podanie do zarządu spóldzielni zostało olane. Do gminy argumentowałam, że inne miasta Gdańsk, Poznań, Warszawa kupuja, i mieszkańcy zamykaja zima okna do piwnic wiec i my chcemy. Moja gmina jest akurat dosyc bogata i chociaz nie za wielka (20 tys mieszkańców) to np na kastrację wydaje 90 tys zł.
Dokładnie taką jak podałas ostatni, chyba u tego samego producenta zakupiłam sama i mąz juz rok czasu ja składa. Kazda deseczka przyjechała oddzielnie. Kształt i wielkość ok, zmniejszyłam tylko otwór wejsciowy, a ten przedsionek to uważam, że fajna rzecz, mozna stawiac miski i deszcz nie napada. Przed wab\ndalami to jedyney sposób ustawic tak gdzie im nie po drodze Tj w krzaczorach gdzie trudno wejśc, zdala od chodnika. Tylko, ze no własnie albo mój TŻ ma lewe ręce albo częsci niezbyt spasowane bo ciągle w fazie montażu i ciagle mu czegos brakuje i cos nie pasuje, Wiec jak nie masz smykałki do prac ręcznych albo sprytnego męża to nie polecam.
Obrazek

Ewa.KM

[poprzednia][następna]