Witam wszystkie ciocie i potencjalnych wujków

Dawno się nie odzywałam, ale w sumie też nie było co mówić za bardzo

Poza ostatnimi ekscesami Simi się już czuje super

Piszę małą aktualizację, ponieważ jesteśmy po sobotniej wizycie u gastroenterologa w Krakowie i dzisiaj po telefonicznej konsultacji dietetycznej.
Opis USG:
Pęcherz moczowy miernie wypełniony aechogenna zawartością; ściana niepogrubiała, okolica trójkąta pęcherza moczowego bez zmian.
Okoliczne węzły chłonne jednorodne, normoechogenne, wzbudzone, stosunek s/l w normie.
Lewa nerka o prawidłowych wymiarach, stosunek korowo-rdzeniowy zachowany, miedniczka nieposzerzona, moczowód niewidoczny.
Prawa nerka o prawidłowych wymiarach, stosunek korowo-rdzeniowy zachowany, miedniczka nieposzerzona, moczowód niewidoczny.
Żołądek pusty, bez cech niedrożności, perystaltyka w normie, ściana o prawidłowej warstwowej grubości do 2,7 mm.
Dwunastnica pusta, ściana o zachowanej budowie warstwowej, grubość do 3 mm.
Pozostałe pętle jelit cienkich odcinkowo puste, ściana o zachowanej budowie warstwowej, grubość do 2,8 mm. Okrężnica poprzeczna i zstępująca wypełniona masami kałowymi, ściana o prawidłowej budowie, szerokość do 1,3 mm.
Śledziona jednorodnie normoechogenna, o średnicy na wysokości żyły śledzionowej <10 mm, torebka o nieznacznie zwiększonej echogeniczności.
Wątroba normoechogenna, pęcherzyk żółciowy owalnego kształtu, wypełniony bezechogenną treścią, ściana o grubości do 1 mm; przewód żółciowy bez cech niedrożności.
Trzustka, płat prawy i lewy, normoechogenna, szerokość do 6,3 mm.
Węzły chłonne w okolicy ujścia biodrowo-kątniczo-okrężniczego hipoechogenne, wzbudzone, o wymiarach 11,2 x 6,2 mm.
Brak wolnego płynu w jamie brzusznej.
w obrazie USG ciagtosó przepony zachowanaTakże USG standardowo poza węzłami chyba wygląda ok, tam jedynie w sumie jakiś jeden węzeł był brzydszy, reszta w porządku.
Ogólnie powiem Wam, że niestety moi rodzicę palą papierosy. I tak Pani ją osłuchuje i zostaje mi zadane pytanie "Czy ktoś z Państwa pali papierosy?" a ja jak głupia bo ja stronię od takich rzeczy, więc mówimy, że nie. Ale Simi biegała ze mną wieczorami na dolne piętro na dosłownie 2-3 min nie więcej jak jej dawałam kolację i słuchajcie tyle wystarczyło, żeby Pani stwierdziła że świst wdechowy nad tchawicą jest spowodowany tym jak ją badała...Bo niestety takowy stwierdziła. Także Simi ma zakaz schodzenia na dół
Poza tym dalsze zalecenia to w sumie dieta, słuchajcie - Simi teraz będzie jadła... kozę

I będziemy powoli wprowadzać nowe suplementy (omega 3, drożdze itd.), ale wiadomo, wszystko po kolei i powoli.
No i gastroenterolog wyśle mi w czwartek dalsze zalecenia co do trójglicerydów, powiedziała, że przyjrzy się dokładnie jej historii, poeliminuje potencjalne przyczyny i wyślę mi maila co to może być, także i w tym kierunku coś będziemy badać.
Z dodatkowych dobrych wiadomości bylismy dzisiaj oglądać mieszkanie, my jesteśmy chętni, jeśli właścicielka nie zdecyduje się na innych najemców to jest szansa, że Nesto i Simi już niedługo będą razem