nerkowy kochany Dyzio Torcik [*] :( :( :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 14, 2013 22:04 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

Ale co Wy chcecie od tych wyników? 8O
Nie pogorszyły się, a nawet polepszyły nieco.
Z leków wyłapujących fosfor jest też Ipakitine.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro sie 14, 2013 23:22 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

Erin pisze:Ale co Wy chcecie od tych wyników? 8O
Nie pogorszyły się, a nawet polepszyły nieco.
Z leków wyłapujących fosfor jest też Ipakitine.

No nie bardzo bo mocznik wzrósł a to jeden z kluczowych parametrów no i żelazo jeszcze bardziej spadło czyli anemia :( ja bym Kasiu poszła z Dyziem do dr Neski jak będziesz potrzebować pomocy finansowej na droższe leki czy wizyty to zrobimy zrzute :D
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Czw sie 15, 2013 9:57 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

No wlasnie ten mocznik..co z nim.ze ruszyc nie chce :/
Ja tez bym.byla bardzo za wizytami u Neski, przynajmniej jednej chociaz zeby wyniki obczaila, moze ona cos zaradzi i ustawi mu jleczenie. Do.kosztow takiej wizyty oczywiscie sie doloze.
Kroplowke mu podam w dniu wyjazdu. A to bedzie wkoncu piatek czy sobota?
I jeszcze jedno...co z tym.Aranespem? Dyzkowi wyniki krwi poszly w gore i sie nie kwalifikuje ale dobrze by bylo zeby pohechal razem.z Dyzkiem do wawy bo kiedys moze byc potrzebny. I jak z transporterkiem? Bo ja moge pozyczyc ten moj ale on nie jest plastikowy tylko taki materialowy i jak przecieknie to moze byc niefajnie ;/
Aha...Kasiu co do lekow...
Lespewet kupuje sie chyba u weta ale dyziek przyjmuje jedna dziennie i bedziesz go miala jeszcze ponad 30 tabletek
Calcifos sie skonczyl, ja uzywam teraz ipakitine, on u weta jest do kupienia, albo jak dziewczyny pusaly alusal w aptece (ja we wrocku go nie znalazkam bo 3/4 aptek we wrocku zaopatruje sie w jednej hurtowni ;/)
Lotensin- to zamiennie za drogi fortekor. Fortekor dostaniesz u weta, a Lotensin w aptece-poprosisz weta to ci recepte wypisze. Dam ci 5 tabletek lotensinu to ci starczy na 10 dni bo nie wiem czy np u ciebie wet tego nie odstawi albo co.
Zelazo jak kupie ten chela fer to tez dostaniesz (a ja jako wegetarianin spozytkuje ascofer sasasa ;] )
Famidyny tez cos tam dam, ale tu pewnie jakas zmiana bedzie. Podobno najlepszy bylby ulgastran ale niech ci go nie wypisuje nawet bo podanie tego doprowadzi cie do placzu ;) to taka zawiesina ktorej nijak kotu podac nie mozna. Zaczyna to z pyska wyciekac potem wszedzie biali...na podlodze na meblach na scianach ;/
Jakby zostala przy famidynie to niech ci da recepte na famogast...famidyna jest bez recepty ale 10 tabsow kosztuje ponad 10 zl ;/ famogast chyba kilka zl wiecej a starcza na dluzej bo jedna tabletka ma.20mg a nie 10mg wiec dziennie podajesz 1/2 tabletki.

baku1986

Od: Śro cze 26, 2013 0:38

Post » Czw sie 15, 2013 10:06 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

I jeszcze imaverol...to na grzybice..jego sie daje co 4 dni. Mam go podac jeszcze 3 razy...miejmy nadzieje ze mu przejdzie do wyjazdu chocisz teraz nie ma juz lysienia tylko kilka strupkow ma.
Ja dostalam 1 ml ktory starcza na zrobienie roztworu z 50ml.
Zuzylam 0,5 ml na 25ml wody. Reszte tez ci oddam..kupisz sobie w aptece albo u weta pohemniczek jalowy na mocz i tak odmierzysz 25ml przegotowanej wody i wlejesz calosc tego imaverolu ze strzykawki. To sie zribi taki metny plyn i trzeba tym zmienione miejsca przecierac co 4 dni. Ale to tak pisze w razie w ;) zobaczymy jak to bedzie dalej wygladalo ;)

baku1986

Post » Czw sie 15, 2013 10:21 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

baku1986 pisze:No wlasnie ten mocznik..co z nim.ze ruszyc nie chce :/ (...)

Może warto byłoby spróbować podawać probiotyk, zawierający bakterię staphylococcus thermofilus, która "zjada" mocznik (preparat azodyl - trzeba ściągać z USA, ja stosowałam polskie probiolac plus, biopron).
I do konsultacji z wetem zasadność podawania benazeprilu (lotensin, fortekor) - niewykluczone, że po jego odstawieniu poziom mocznik obniży się.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw sie 15, 2013 10:34 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

Pixie..a quatrum?w sensie czy znasz kogos kto uzywal albo slyszalas o efektach. ja wiem ze w 1 Aptece we wro mozna zamowic (jakby ktos byl zainteresowany to aprteka na joannitow). Chyba jutro podjade i.zamowie dla mojej bomby i dyzka. Ostatnio jak wiecie intensywnie myslalam o tych probiotykach. a potem przyszedl dyzka kryzys i mi to nie w glowie bylo. Tylko jak to duze jest ;/
Z tym.ze u dyzka nie ma wiekszego problemu z podaniem.tabletek w otoczkach lub kapsulkach...wystarczy odpowiednio daleko mu to wrzucic zamknac paszcze i po szyjce pogladzic i lyka jak mlody pelikan ;) problem to ja z bomba mam ;) ale i bomba nie ma kryzysow mimo ze ma takie same wyniki jak dyziek...ostatnio kreatynina 4.9 i mocznik 42. I to sie tak utrzymuje od kwietnia.

baku1986

Post » Czw sie 15, 2013 11:26 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

Aga :1luvu: dziękuję za te wszystkie informacje i za serce dla Dyzia :1luvu:

Pixie :1luvu: dziękuję za konkretne wskazówki - to ogromne wsparcie dla Agnieszki i pomoc dla Dyzia :1luvu:

a Kasi :1luvu: dziękuję za nadzieję dla Dyzia na dom stały :1luvu:
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Czw sie 15, 2013 11:28 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

Witam się porannie i zdrówka Dyziowi życzę :ok:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw sie 15, 2013 11:51 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

I jeszcze jedna sprawa...bo Dyziek dostaje lespewet codziennie. Czy nie powinno sie go podawac tylko w dni.gdy jest robiona kroplowka?

Takie tam.dzisiejsze...
Obrazek

Padl od nadmiaru wiedzy.;)
Obrazek

baku1986

Post » Czw sie 15, 2013 14:37 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

baku1986 pisze:Pixie..a quatrum?w sensie czy znasz kogos kto uzywal albo slyszalas o efektach. ja wiem ze w 1 Aptece we wro mozna zamowic (jakby ktos byl zainteresowany to aprteka na joannitow). Chyba jutro podjade i.zamowie dla mojej bomby i dyzka. Ostatnio jak wiecie intensywnie myslalam o tych probiotykach. a potem przyszedl dyzka kryzys i mi to nie w glowie bylo. Tylko jak to duze jest ;/

Quatrum było moim zdaniem super, używałam najdłużej ale od jakiegoś czasu stało się niedostępne - nie wiem czy wycofali z produkcji czy co ale nigdzie nie mogłam znaleźć.

baku1986 pisze:Z tym.ze u dyzka nie ma wiekszego problemu z podaniem.tabletek w otoczkach lub kapsulkach...wystarczy odpowiednio daleko mu to wrzucic zamknac paszcze i po szyjce pogladzic i lyka jak mlody pelikan ;) problem to ja z bomba mam ;) ale i bomba nie ma kryzysow mimo ze ma takie same wyniki jak dyziek...ostatnio kreatynina 4.9 i mocznik 42. I to sie tak utrzymuje od kwietnia.

W razie potrzeby wrzucania do kociej paszczy kawałków tabletek (zwłaszcza gorzkich), czy dzielenia kapsułek - można kupić puste kapsułki żelowe na allegro albo tutaj:
http://kapsulki.com.pl/

Można sobie wybrać dowolną wielkość a nawet...kolor :wink:

baku1986 pisze:I jeszcze jedna sprawa...bo Dyziek dostaje lespewet codziennie. Czy nie powinno sie go podawac tylko w dni.gdy jest robiona kroplowka?

Ja lespewet podawałam nie tylko w dni kroplówkowe ale nawet dopiero po nawodnieniu, bo zdarzało się, że kot odmawiał współpracy i trzeba było odpuścić podlewanie.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw sie 15, 2013 15:38 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

Aha..czyli odpuscic podawanie codzienne? Bo na dobra sprawe jak to dziala moczopednie to w dni.bez kroplowek tylko szkodzi. I jak tak sie zastanowie to coraz bardziej mysle ze powodem tak wysokiego mocznika jest chyba ten lotensin..w maju dyziek mial wynik powyzej normy.ale do zaakceptowania...po przejsciu z fortekoru na lotensin w badaniach wyszly takie gigantyczne wartosci pomimo podawania kroplowek...w czadie kroplowek lotensin tez byl podawany. Przed chwila gdzies przeczytalam ze tak moze zwierzak reagowac na ten lek ;/ jutro ide po pol litra ;) to. pogadam.
Co do quatrum to moze kwestia w ktorej hurtowni apteki.sie zaopatruja. We wro ponoc 3/4 aptek zaopatruje sie qw tej samej hurtowni. Ta apteka na joannitow w zupelnie innej, stad ponoc mozna zamowic bo moja pani doktor tam dzwonila i.sie dowiadywala.

baku1986

Post » Czw sie 15, 2013 16:03 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

baku1986 pisze:Aha..czyli odpuscic podawanie codzienne? Bo na dobra sprawe jak to dziala moczopednie to w dni.bez kroplowek tylko szkodzi. I jak tak sie zastanowie to coraz bardziej mysle ze powodem tak wysokiego mocznika jest chyba ten lotensin..w maju dyziek mial wynik powyzej normy.ale do zaakceptowania...po przejsciu z fortekoru na lotensin w badaniach wyszly takie gigantyczne wartosci pomimo podawania kroplowek...w czadie kroplowek lotensin tez byl podawany. Przed chwila gdzies przeczytalam ze tak moze zwierzak reagowac na ten lek ;/ jutro ide po pol litra ;) to. pogadam.

Lotensin to ludzki odpowiednik weterynaryjnego fortekoru.
Substancją czynną jest benazepril.
Pogadaj bo o ile nie ma faktycznego wskazania do podawania (masywny białkomocz) to jego działanie ma więcej skutków ubocznych niż pożądanych...

baku1986 pisze:Co do quatrum to moze kwestia w ktorej hurtowni apteki.sie zaopatruja. We wro ponoc 3/4 aptek zaopatruje sie qw tej samej hurtowni. Ta apteka na joannitow w zupelnie innej, stad ponoc mozna zamowic bo moja pani doktor tam dzwonila i.sie dowiadywala.

Sprawdziłam na stronie producenta i wygląda na to, że można go kupić ale w międzyczasie zmieniła się jego cena. Bardzo...
http://www.psm-pharma.com.pl/psm-suplem ... atrum.html

Pewnie dlatego apteki przestały zamawiać.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw sie 15, 2013 16:22 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

Lespewet wpływa nie tylko moczopędnie, powoduje pragnienie. Moje bardzo dużo piją po nim. I siusiają.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw sie 15, 2013 16:39 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

Bialkomocz? Badanie moczu dyzka nie wykazalo bialka w moczu. Wiec moze ten lotensin jest podawany niepotrzebnie ;/

baku1986

Post » Czw sie 15, 2013 16:39 Re: nerkowy Dyzio Torcik - pogorszenie wyników i anemia :(

No właśnie...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]