ŚLEPACZKI cz.V-"mój ślepaczek" - wołam do tablicy opiekunów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Czy potrzebny jest Klub Ślepaczków?

Ankieta wygasła Nie lis 18, 2012 12:15

1.Bardzo-to skarbnica wiedzy o kotach niewidzących i wsparcie
28
93%
2.Tak sobie - bez klubu tez można sobie poradzić
2
7%
3. Nie - po co zajmować sie kotami chorymi lub kalekimi
0
Brak głosów

Liczba głosów : 30

Post » Wto sie 23, 2011 16:06 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

lutra zapraszam tutaj do poczytania :wink:
http://kocia_stronka.republika.pl/oczy.html
i tutaj :
http://merlin.pl/Odyseja-kota-imieniem- ... 70503.html
ta ksiazka przyczyniła się do adopcji tej niewidomej koteczki -Layli (jako drugiego kota) :D Obrazek

kotek niewidomy o wiele lepiej znajduje się i uczy szybciej jesli ma towarzystwo drugiego kota, kot widzący będzie mu w pewnym sensie przewodnikiem, więc ja optuję za adopcją w dwupaku, jak napisała Bożenka, kotek będzie czuł się bezpieczniej; w klatce, w kontenerze, zamknięty, kot niewidomy ,wbrew pozorom , boi się, lepiej dać mu przestrzeń, np. łazienkę , pokój na początek, aby zrobił sobie "topografię terenu" i stopniowo ja powiększać o kolejny pokój czy całe mieszkanie. Pamiętam jak mój Rolfik taka mapę terenu robił, badał łapkami ściany, obchodził kąty wszystkie wzdłuż ścian, potem postał, zastanowił sie chwilkę, wrócił do pokoju obok, gdzie przebywał przez tydzień, jeszcze raz przyszedł, powtórzył czynności i już śmigał pomiędzy pokojami, potem była łazienka , kuchnia, potem stół, krzesła, parapet :lol: Obrazek
tutaj kolega pomaga mu zejść Obrazek
a tu mały prosiaczek wypoczywa po wędrówce Obrazek

niewidome czy niedowidzące koty doskonale przystosowują się do warunków, trzeba tylko trochę czasu

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Wto sie 23, 2011 20:48 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

Zgłaszam jeszcze jedna bidę do pomocy w tym miesiącu-She:
viewtopic.php?f=1&t=132143
BOZENAZWISNIEWA

Post » Śro sie 24, 2011 8:32 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

Jusia_P pisze: (...)

ale wbrew pozorom niewidomy kot nie jest kotem specjalnej troski :)

Właśnie, ślepaczki są bardzo zaradne i odważne! A opieka nad nimi to ogromna przyjemność.
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Śro sie 24, 2011 8:39 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

BOZENAZWISNIEWA pisze:Zgłaszam jeszcze jedna bidę do pomocy w tym miesiącu-She:

Bozena nie wiem czy alessandra wcześniej pisała, ale lista na ten miesiąc jest długa już, a na koncie po pilnym przelaniu dla kotków od Ani Rylskiej zostało tylko niewiele ponad trzysta złotych. A wpływy niewielkie :(
Nie mam pojęcia jak to dzielić na wszystkich. Nie wiem czy nie trzeba będzie zapisać kicia na wrzesień już. :(
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Śro sie 24, 2011 8:41 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

alessandra pisze:
4. Puszek i Kłaczek Obrazek - dt iskra666
viewtopic.php?f=1&t=131794

My chcielibyśmy się wypisać z listy :D
Kłaczek ma już praktycznie zdrowe oczka.. jeszcze kontrolnie się doleczamy :)
Natomiast Puszek jest po operacji..ma usunięty wrzód i zaszytą 3 powiekę pod którą goi się oczko.
Puch świetnie sobie radzi, oczko będzie sprawne, a ja dostanę zwrot szkotów za operację z fundacji :)
Jednocześnie polecam doktora Pawła Stefanowicza z lecznicy Retina na rolnej 1 w Krakowie.
Pan Doktor jest dobry w okulistykę :)

Ania

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Śro sie 24, 2011 8:43 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

Dziękuję za odpowiedzi i linki. poczytam. Mała ciut lepiej, znaczy oczka. Dzięki Iskrze wybierzemy się do Dra S.
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

Post » Śro sie 24, 2011 8:48 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

AgaPap pisze:
BOZENAZWISNIEWA pisze:Zgłaszam jeszcze jedna bidę do pomocy w tym miesiącu-She:

Bozena nie wiem czy alessandra wcześniej pisała, ale lista na ten miesiąc jest długa już, a na koncie po pilnym przelaniu dla kotków od Ani Rylskiej zostało tylko niewiele ponad trzysta złotych. A wpływy niewielkie :(
Nie mam pojęcia jak to dzielić na wszystkich. Nie wiem czy nie trzeba będzie zapisać kicia na wrzesień już. :(

Opiekunka napisała,ze na razie wszystko mają,więc pewnie nie ma problemu :D
BOZENAZWISNIEWA

Post » Śro sie 24, 2011 9:39 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

anita5 pisze:
Jusia_P pisze: (...)

ale wbrew pozorom niewidomy kot nie jest kotem specjalnej troski :)

Właśnie, ślepaczki są bardzo zaradne i odważne! A opieka nad nimi to ogromna przyjemność.

To prawda. A za tę opiekę odwdzięczają się ogromną miłością :1luvu:
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Śro sie 24, 2011 12:24 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

4. Puszek i Kłaczek Obrazek - dt iskra666
viewtopic.php?f=1&t=131794Iskra666, bardzo dziękujemy, ten miesiąc wyjątkowo jest ubogi :(

zatem
aktualna lista sierpniowa:

1. Pimpusia brak dt Obrazek Obrazek
kontakt Anna61
viewtopic.php?f=1&t=116775&start=1170[/quote]

2. kociaki u Anny Rylskiej- 6 maluszków
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek - dt Anna Rylska
viewtopic.php?f=1&t=129406&hilit=brwin%C3%B3w&start=60
3. Kefirek Obrazek - dt missieek
viewtopic.php?f=13&t=131799

4. Małgosia, Mila i Kosmita - dt jopop
ObrazekObrazekObrazek

Bożenko, napisałam na wątku odnośnie sytuacji i zaproponowałam wrzesień, myślę,ze nie będzie kłopotu

alessandra

Post » Pt sie 26, 2011 20:06 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

podniosę nasze ślepaczki
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pt sie 26, 2011 22:18 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

spora gromadka na ten miesiąc :cry:
Obrazek Obrazek

:201461 :cat3: . . . . . NASZ KOCI BLOX http://kocidomtymczasowy.blox.pl/html

:catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk: :catmilk:

delfinka

Od: Wto gru 05, 2006 0:13

Post » Sob sie 27, 2011 7:41 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

alessandra.. to ja bardzo dziękuję za wypatrzenie kociaków i chęć pomocy ! :)

Oczka kotów z brwinowa są już pooperowane, są też leki, niedawno przyjechała karma dla kotów z cmentarza,
ale i tymczasiki pewnie coś dostaną,są bazarki i wsparcie, więc głupio prosić tu o pomoc, zwłaszcza, że jak mówiłaś..
lista w tym miesiącu długa.. :(

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Sob sie 27, 2011 21:38 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

Lolek z gliwickiego schroniska (na 1 stronie nr 13) zostaje u Kasi, swojej opiekunki z DT :1luvu: Ja wiedziałam, że ona go nie odda :mrgreen: , no bo gdzie mu będzie lepiej ??
Ewa 507 953 900 e-mail korespondentka2@wp.pl
Zajrzyj na 1 stronę, zakochaj się :-) http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13 ... 84&start=0
JAMNIKI DO ADPCJI : http://jamniki.eadopcje.org/
www.poomoc.pl

Korespondentka

Od: Wto lis 09, 2010 22:42

Post » Pon sie 29, 2011 12:19 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

Korespondentka pisze:Lolek z gliwickiego schroniska (na 1 stronie nr 13) zostaje u Kasi, swojej opiekunki z DT :1luvu: Ja wiedziałam, że ona go nie odda :mrgreen: , no bo gdzie mu będzie lepiej ??

tak się cieszę :dance: :dance:
nie dziwie sie jakoś,że został, bo jak nie pokochać ślepaczka? :D :ok:

alessandra

Post » Wto sie 30, 2011 19:31 Re: ŚLEPACZKI cz.V-str.21 jedyne wyjście to schron:(prosimy o dt

A to Fajka, która dzięki Iskrze666 i dr Stefanowiczowi dostała szansę na widzenie:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

[poprzednia][następna]