Carlito szuka nerkowego puebla. Proszę ZAMKNĄĆ wątek...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 23, 2011 16:26 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

celem wyjaśnienia-Carlito to młody kot czyli pradopodobnie kilkuletni (3-4 w książeczce,a max 5-6lat)
Takie zniszczenie zebów i nerek na skutek złego żywienia, byłoby podobno możliwe u kota kilkunastoletniego ale nie kilkuletniego.
I podobno jeszcze tak bardzo zniszczone zęby u stos.młodych kotów są "pierwszym sygnałem wirusówek".
On ma naprawdę ząbki nieporównywalnie gorsze niz moje 8 i 7 letnie kicie-starszych nie miałam więc nie mam porównania.
Ząbki są mało widoczne spod kamienia a ten do wyrwania jest czarny.
Jeden juz został wyjęty.
nadżerek w pysiu nie ma,ma za to b. brzydkie dziasła i odparzenie na wewn str.policzka od tego czarnego ząbka.-widzę że to główny powód jego trudnosci z jedzeniem.
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Śro lut 23, 2011 16:40 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

mój ruru miał w wieku 1 roku
wszystkie ząbki do usunięcia (zostały mu tylko przednie i kły)
właśnie, prawdopodobnie na skutek kk które przeszedł w maleńkości
wet wtedy mi mówił, że gdyby takie ząbki zostawić to poszłyby nerki..
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Śro lut 23, 2011 16:49 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

to szczerze Ci powiem że mnie pocieszyłas bo to jest jakaś nadzieja że nie ma wirusówki...
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Śro lut 23, 2011 16:54 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

Takie zęby miała Mamysza, zbyt zniszczone w stosunku do wieku - testy ujemne.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Śro lut 23, 2011 17:15 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

Obrazek Obrazek

smarti

Post » Śro lut 23, 2011 17:49 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

Biduś Carlitek
nie ma nic gorszego niż jak ząbek boli :(

teraz to pierwsza sprawa
usunąć te zepsute ząbki
(trzeba sprawdzić czy nie został korzeń po tym wyjętym)
toksyny z zepsutych zębów, które docierają do nerek, mogą spowodować trwałe uszkodzenie tych narządów.

oprócz tego cały szereg innych rzeczy :(
http://www.portaldentystyczny.pl/pacjen ... art17.html
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Śro lut 23, 2011 17:53 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

Szalony Kot pisze:Na skraju normy. Tak u Smarti napisano ;)

ja pytałam o dokładny wynik pomiaru :D

smarti, co do Rubenalu to ten, który masz podawać to 75mg? Jeśli tak to proponuję zamianę na Rubenal 300 i wtedy podajesz 1/4 tabletki a kupując opakowanie 60 tabletek miesięczny koszt kuracji spada Ci z 55zł do ok. 30zł.

Dajesz radę sama robić kroplówki podskórne czy na razie tylko u weta podajecie?

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Śro lut 23, 2011 18:12 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

dokładnego jeszcze nie znam-będzie jak dostanę wyniki

na razie dostałam Rubenal75 ,ale cenna wskazówka,dzięki :D

a kroplówki i zastrzyki robimy sami juz od tygodnia-Carlitek leży na boczku cichutko jak trusia na desce do prasowania,jest wtedy miziany za uszkiem i ma włączony traktorek :D

smarti

Post » Śro lut 23, 2011 21:16 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

Carlito ma ujemne wirusówki,przynajmniej tyle na razie..

Niestety -
kreatynina wzrosła - jest teraz 4,7
mocznik spadł - 168

na resztę wyników muszę czekać do jutra.

smarti

Post » Śro lut 23, 2011 22:40 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

Ech. On jest taki śliczny...

A może mu by pomogło usunięcie wszystkich ząbków? Jaką mamy gwarancję, że to mu nie pójdzie zaraz na kolejne, jak ma taką tendencję do tego?
Z jakiego powodu dziewczyny Wasze koty miały usuwane?

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Śro lut 23, 2011 22:41 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

rzecz w tym, że z takimi wynikami nie można zrobić zabiegu....
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro lut 23, 2011 23:01 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

smarti pisze:Carlito ma ujemne wirusówki,przynajmniej tyle na razie..

Niestety -
kreatynina wzrosła - jest teraz 4,7
mocznik spadł - 168

na resztę wyników muszę czekać do jutra.

Mocznik spadł bardzo ładnie, kreatynina nie wzrosła, raczej stoi w miejscu, poprzednio była 4,2 - to w zasadzie na poziomie błędu. Ważne, że mocznik spada.
Jesli chcesz rubenal - mam spory zapas i chętnie się podzielę.

Marzenia11 pisze:Smarti zrobila testy z krwi a nie paskowe wiec czekamy na wynik.

Z tego co pisze smarti nie były to jednak testy z krwi.
Przynajmnije postaraj się nie wprowadzać w błąd.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Śro lut 23, 2011 23:04 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

casica pisze:
Marzenia11 pisze:Smarti zrobila testy z krwi a nie paskowe wiec czekamy na wynik.

Z tego co pisze smarti nie były to jednak testy z krwi.
Przynajmnije postaraj się nie wprowadzać w błąd.

A gdzie to smarti napisała? Wynik testu paskowego jest znany po 10 minutach i wystarczy poczekać w gabinecie.... Nie sądziłam, że tego nie wiesz, to podstawowe informacje...
Klinika ma własne laboratorium i zrobiła w nim badanie w kierunku wirusówek pobierając krew.
Osobiście wiem, że czeka się dłużej jeśli wet wysyła krew do labu - jeśli badaja na miejscu pewnie wynik jest szybciej.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Śro lut 23, 2011 23:16 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

To są testy wykonane z krwi.W Sforze nie wykonują badań paskowych.

smarti

Post » Czw lut 24, 2011 8:43 Re: Carlito szuka nerkowego puebla. DT Smarti, jak leczyć?

leczenie Carlita jest bardzo kosztowne - niestety smarti zaczęła leczyć kocurka w Sforze i na krechę - wynosi już ona 577zł (sama Sfora a jeszcze dochodzą do tego wcześniejsze wydatki) a to dopiero badania i konsultacje. W perpsektywie usuwanie ząbka i dalsze leczenie, tym bardziej że wyniki się nmiezbyt poprawiły.
W Sforze leczyć na krechę można, ale też są w tym ograniczenia. Pewnie wyznaczone też perspektywą dalszych kosztów i tempa ich narastania. Może się okazać, ze wet poprosi przed wizyta o zapłacenie częśći krechy i będzie problem.

Dlatego bardzo proszę o wsparcie, w miarę możliwości, leczenia Carlita. Kocurek ma tak duże zainteresowanie na forum że mam nadzieję, wspólnymi siłami uda się zebrać kwotę tak, aby nie blokować dalszego leczenia i diagnostyki. Nie mając pieniędzy trudno będzie pojechać do dr Neski... :roll:

:flowerkitty: Carlito

wpłaty
styczeń - anka22 - 120zł
16.02 Erin - 30zł
18.02 anka22 - 60zł
wydatki
08.02 zastrzyk - 10zł
08.02 Ipakitine - 25zł
14.02 - wizyta u weta (2 zastrzyki 40zł, morfologia wraz z biochemia i jonogramem): 120zł
15.02 - wet (kroplowka 15zł, furosemid 5zł) 20zł
żwirek do pobierania moczu - 23zł
karma senior - 12zł
16.02 - wizyta u weta (Betamox 10zł, badanie moczu ogólne plus kreatynina i białko 30zł, zestaw kroplowki do domu 7zł, kroplowka plyn Ringera 200ml 10zł): 57zł
usg dr Marciński - 95zł
konsultacja Sfora (wizyta 40zł, kroplówka do domu 30zł) - 70zł
18.02 - wizyta u weta (zestaw do kroplówek w domu: płyny, zestaw transfuzyjny, strzykawki, igły) i Betamox - 26zł
20.02 - wizyta u weta Sfora (Betamox, konsultacja, Aspiryl do smarowania pyszczka) - 72zł
21.02 - żwirek do pobierania moczu - 26,70zł
22.02 - wizyta u weta Sfora(pomiar cisnienia, antybiotyk) - 40zł
23.02 - Sfora wizyta u weta (morfologia 80zł, mocz na posiew 75zł, mocz badanie 30zł, testy fiv/felv 100zł, kroplówka 20zł, Rubenol 60tabl. 55zł, Efa Olie 35zł) - 395zł

RAZEM - niedopłata: -781,70zł

Marzenia11

[poprzednia][następna]