Niezależnie od tego co mu jest, możesz posmarować mu chore miejsca maścią propolisową. Można ją kupić w każdej aptece. Są też "specjalne" preparaty propolisowe w sklepach dla zwierząt, ale za "specjalne" trzeba więcej zapłacić
Propolis ma działanie lecznicze w przypadku ran, jest naturalnym antybiotykiem i dodatkowo fantastycznie leczy grzybice.
Leczenie grzybicy i rany (rozdrapane swędzenie) przerobiłam na jednym ze swoich futrzaków. Leki działały słabo, kot był prawie łysy po kilku dniach, rany się nie goiły. Po 2-ch tygodniach bezskutecznego leczenia odstawiłam weterynarza i zaczęłam smarować Filipka propolisem dwa razy dziennie. Zachwycony nie był, bo dla kota to straszny zapach, ale szybko pomogło. Przez dwa lata nie było nawrotów.
Kot oczywiście będzie zlizywał maść, ale to i dobrze, bo będzie działać również od środka.
Jeżeli to rany nie "grzybiczne", to maść przyspieszy gojenie i wzmocni futrzaka.
Może ci się to na coś przyda

znalazłam jeszcze coś takiego: "Nigdy nie spotkałam się z alergią pokarmową u kotów perskich, to niezwykła rzadkość u tej rasy." na
http://www.juliakucharska.pl.tl/Koty.htm