Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
koconek pisze:(...)Nadmierne spożycie białka znacznie obciąza nerki.
Jeżeli spożycie białka przewyższa zapotrzebowanie ustroju, nadmiar azotu jest wydalany z moczem.(...)
Nadmiar białka może zatem wpływać bardzo niekorzystnie na funkcjonowanie tych narządów.(...)
Spożywanie zbyt dużych dawek białka to możliwość "podtrucia" organizmu
koconek pisze:W azotemii łagodnej (kreatynina<2,5mg/dl) powinno się unikać karm, zawierających powyżej 35% białka w s.m..
W azotemii o średnim nasileniu (kreatynina 2,5-5 mg/dl) dieta nie powinna zawierać więcej niż 15%-20% białka w s.m..
W azotemii ciężkiej (kreatynina > 5,0mg/dl)- dieta nie powinna zawierać więcej niż 17% białak w s.m..
W azotemii powyżej 6,0 mg/dl- 10-13% białka.
dagnes pisze:Czy wiesz jakie minimalne zapotrzebowanie na białko ma kot? Około 25g na każdy kilogram masy ciała, a koty aktywne fizycznie nawet 30g i więcej. Nie pamiętam ile waży Pitek, ale pewnie jakieś średnie 4kg. Więc potrzebuje dziennie minimum 100g białka. .
anna57 pisze:Cystonuria, czyli kryształy cystynowe występują u ludzi, czasami u psów, ale u kota jeszcze nie spotkałam
mówię Wam, że ktoś się bawi Waszym kosztem
Dawid, jeżeli to są Twoje badania, albo Twojego psa to pora się leczyć, a nie bawić się na tym forum, chyba że ściągnąłeś te badania z internetu...
Plemniki z kastrowanego kota, no można się uśmiać, gdyby to nie było smutne, człowieku...
anna57 pisze:Cystonuria, czyli kryształy cystynowe występują u ludzi, czasami u psów, ale u kota jeszcze nie spotkałam
Dawid, jeżeli to są Twoje badania, albo Twojego psa to pora się leczyć, a nie bawić się na tym forum, chyba że ściągnąłeś te badania z internetu...
Plemniki z kastrowanego kota, no można się uśmiać, gdyby to nie było smutne, człowieku...
Greta_2006 pisze:anna57 pisze:Cystonuria, czyli kryształy cystynowe występują u ludzi, czasami u psów, ale u kota jeszcze nie spotkałam
Hmmm... podmienione przez pomyłkę w lecznicy na wyniki jakiegoś psa?
Ja pamiętam poprzedni wątek DawidaKRK (chyba sprzed 2 lat?) i nie sądzę, żeby nagle zechciał się zabawiać w podpuszczanie forumowiczów.
anna57 pisze:Co Ty nie powiesz..
Nie wiesz jak można się tak doskonale bawić, jak się ma wakacje.
Wchodzi sie na takie nawiedzone fora i podpuszcza się ludzi.
Piszę Wam o tym już dawno, a Wy jak dzieci we mgle..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Patrykpoz i 109 gości