Utrata wzroku, objawy neuro- GUZ moja Mia [*]

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw lis 26, 2020 0:04 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

Chyba o oba tak samo, chociaż u Mii sprawa jest przewlekła (nerki, serce) i tu się raczej nie poprawi. Oby tylko samopoczucie było lepsze po przeleczeniu uszek! Tresaderm ma bardzo wszechstronne działanie bójcze zawaera w nim neomycyna zwalcza wiele rodzajów bakterii, a główny składnik - zakażenia drożdżakami i parazytami. Zawiera tez dexamethazon, czyli steryd, łagodzący odczyn zapalny. I głównie stosowany jest do uszu. Powinien pomóc!

A Szarlotkowi potrzeba czasu, spokoju, musi mu się rana zagoić. Dostaje antybiotyk?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw lis 26, 2020 0:18 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

Nie dostaje antybiotyku.Dostaje tylko na apetyt i gabapentyne. Nie mam dokladnych informacji czy ma podany dlugofalowy antybiotyk :| mam nadzieje, ze nie, no zupelnie zapomnialam zabronic im podawac convenie, niestety, malz odbieral go i nie dopytal. Zadzwonie i dopytam co dokladnie dostawal, itp.
Dalam mu 2 godziny przed czasem gabapentyne bo widac bylo ze go boli, wiercil sie, krzyczal. Teraz sie uspokoil i polozyl. Pipeta dalam mu tez troszke smietanki i rozwodnionego musu z tunczyka. Sam nic nie chce jesc, nawet suchego za ktorym tak zawsze tesknil. Nie wiem czy dobrze, ze troche mu wcisnelam do pysia na sile, no ale nic by nie zjadl inaczej. Teraz przynajmniej wyszedl z kata i lezy na poslanku.
Fredziu, Fredziulku
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Czw lis 26, 2020 0:24 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

pibon pisze:Dlaczego ona nie patrzy w twarz? Wczesniej zawsze patrzyla czlowiekowi prosto w oczy tymi swoimi slicznymi oczkami.

Może jak patrzy do góry to ma zawroty głowy. Albo może po prostu nie czuje się pewnie (w końcu jest chora) i unika kontaktu wzrokowego (który jest przy okazji konfrontacją).
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Czw lis 26, 2020 0:26 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

Dobrze, że mu dałaś, musi jeść. Ale on miał operację na przewodzie pokarmowym, czy coś Ci mówili, jaki rodzaj karmy jest teraz dozwolony, żeby nic nie podrażnić? Może jakiś odpowiednik RC convalescence (już go nie robią)?
Pomyślałam, że można spróbować z suchą karmą, ale nie wiem, czy jest dopuszczalna po takiej operacji?
A miamor car snack, te pasty (albo odpowiednik)?
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw lis 26, 2020 1:38 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

Myślę, że sucha to zły pomysł.
Powinno być coś lekkostrawnego i pewnie najlepiej na razie półpłynnego. Może indyk gotowany zblendowany z wodą i odrobiną rosołu (żeby za tłuste nie było)?
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Czw lis 26, 2020 2:35 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

No właśnie też tak myślę, że sucha za ciężka po operacji, chociaż koty zwykle chętnie ją jedzą. Najlepsze takie półpłynne.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw lis 26, 2020 4:57 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

Postawilam suche tylko dlatego bo liczylam, ze moze "zaskoczy" czujac zapach i zacznie w ogole jesc ale nie. Myslalam ze dostanie jakas karme typu hills a/d do domu ale nie.
Zdazylam przed zamknieciem sklepu i kupilam udka eko-kurczaka i gotuje sie. Indyka juz nie mieli. Zblenduje i dostanie to w nocy. Mysle nad dodaniem do tego odrobiny dyni gotowanej?
Zastanawiam sie, czy gabapentyna nie jest za slabym lekiem (dostaje 1 ml co 8 godzin) na ten poziom bolu? Kiedys juz niestety mielismy podobna sytuacje i wtedy kicia dostawala opioid buprenorphine (oraz cerenie i clavamox). Mam jeszcze strzykawki z opioidem wiec moglabym podac zamiast gabapentyny ale boje sie na wlasna reke zmieniac. On lezy w katku, mruczy jak sie go dotknie, od czasu do czasu wykrzyknie cos takim zalosnym glosikiem. Serce sie sciska. :cry:

Onosnie Mii mialam dzisiaj konsultacje z wetem specjalista od homeopatii i naturalnych metod. Mam teraz twardy orzech do rozgryzienia. Napisze o tym pozniej, jak troche wszystko przetrawie.
Fredziu, Fredziulku

pibon

Post » Czw lis 26, 2020 9:20 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

Może spróbuj zadzwonić do kliniki i pogadaj z wetem, bo myślę, że mocniejszy przeciwbólowy jest bardzo potrzebny!
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw lis 26, 2020 11:03 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

Pibon, o gabapentynie pisała kiedyś Blue, to nie jest lek przeciwbólowy tylko przeciwdrgawkowy i może jedynie nasilać działanie leków przeciwbólowych. Sam nie działa przeciwbólowo :(

inezka70

Od: Nie lip 21, 2019 12:40

Post » Czw lis 26, 2020 15:16 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

Szarlotek dostal 0.1ml buprenorphine.
Nie dostal tego do domu, poniewaz dostawal to w lecznicy i mial na tym wysoka goraczke. Powiedziano mi, zeby dac mu jedna dawke i jesli nie zacznie po tym lepiej sie czuc i JESC to nie dawac kolejnych.
Karmie go specjalna strzykawka. Mus z kurczaka w sumie dobrze toleruje, nie chowa sie mocno przed podawaniem go. Za chwile nakarmie go tym musem z domieszanym musem kupnym, ktory ma witaminy i mineraly. Byl 2 razy siusiu, kupy nie bylo. Dodaje troche fortiflory do musu. Nie wiem co moge jeszcze podac, zeby uklad pokarmowy zaskoczyl i zaczal funkcjonowac po tylu dniach niejedzenia, tylko na kroplowkach?

Mia: niestety stan Mii sie nie poprawia. Leczenie uszek dalo mi nadzieje, ktorej chetnie sie uczepilam, ale tak naprawde od poczatku mam wrazenie, ze diagnozy to tematy zastepcze, mimo tylu badan.
Konsultowalam wczoraj jej chorobe z wetem specjalista od homeopatii i metod naturalnych. Jest to znany wet w dziedzinie homeopatii. Przez 30 lat mial zwykla praktyke weterynaryjna, ale przeszedl na metody naturalne i homeopatie, bo jak powiedzial - leczenie jakie tu zwlaszcza w USA jest stosowane - jest nastawione na leczenie kawalka ciala, maskowanie symptomow, nie rozwiazuje problemu i nie usuwa przyczyny.
Niestety, potwierdzil mi to, co podswiadomie nie dawalo mi spokoju - jej symptomy sa neurologiczne i jest to PROBLEM NEUROLOGICZNY.
Mimo, ze w leczenicy gdzie ja kompleksowo zbadano powiedziano mi, ze samopoczucie jej jest wynikiem choroby nerek i ze nie ma przeslanek by konsultowac neurologa - gdzie w tym momencie im nie bardzo uwierzylam.
Mia miala problem neurologiczny w maju 2020 i mamy teraz niestety powrot tego problemu. W nie tak nasilonej formie ale wtedy bylo to jakby ostre, a teraz wyglada bardziej na przewlekle zachorowanie - wowczas symptomy: utrata rownowagi, chodzenie w kolko, calkowita slepota byly przez kilka dni nasilone, potem z zastosowaniem klindamycyny zaczely ustepowac. Wet powiedzial, ze klindamycyna ma dzialanie przeciwzapalne, dlatego pomogla jej wtedy. Podobnie dziala przeciwzapalnie jak sterydy.
W tym momencie powiedzial, ze moge skonsultowac neurologa, to moja decyzja, ale diagnoza jesli uda sie ja postawic, nie pomoze nam za bardzo w leczeniu, poniewaz mozliwosci sa ograniczone.
Mozliwe przyczyny jej stanu:
->zapalenie w obrebie mozgu
->nowotwor w obrebie mozgu
->infekcja w obrebie mozgu - ta opcja wg weta najmniej prawdopodobna, poniewaz objawy bylyby po takim czasie duzo bardziej nasilone i dramatyczne

To sa wg niego przyczyny jej stanu. Wspomnial, ze zwykly wet moglby podejrzewac zapalenie ucha wewnetrznego ale jemu wydaje sie to malo prawdopodobne.
Wydzielina u niej z uszek nasilona jest objawem tego, ze dzieje sie cos niedobrego w glowie, ale te drozdzaki i bakterie nie sa przyczyna jej zlego samopoczucia i nie leza u podstawy problemu. Zalecil odstawic krople do uszu poniewaz zamaskuja one tylko symptomy i problem wroci po odstawieniu ze zdwojona sila.

Jutro bede miala homeopatyczny lek, ktory podaje sie tylko przez 3 dni. W poniedzialek mam miec kolejne 2 homeopatyczne lekarstwa.
Dla samych nerek zalecil jednak goraco wspomaganie przez 3 razy w tygodniu plynami podskornie oraz 2 razy w tygodniu zastrzyk B12.
Zanim homeopatia zacznie dzialac - to troche trwa, dlatego do tego momentu trzeba wspomagac organizm dostepnymi srodkami.

Bede wdzieczna za Wasze przemyslenia, doswiadczenia, porady, cokolwiek.
Fredziu, Fredziulku

pibon

Post » Czw lis 26, 2020 15:24 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

Obrazek

Obrazek
Fredziu, Fredziulku

pibon

Post » Czw lis 26, 2020 16:38 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

Obrazek
Obrazek

Iza, nie wiem, czy jednak nie skonsultować z neurologiem, chociaż gdyby objawy były typowo neurologiczne, to w tej klinice, przy szczegółowym badaniu, chyba by zauważyli?
Trochę mnie zastanawia, że masz przerwać lek, który działa na drobnoustroje w wydzielinie. Może to się jednak powinno najpierw przeleczyć, zanim zastosujesz homeopatię? A jeśli jednak objawy wynikają z zapalenia ucha wewnętrznego(błędnik, zawroty głowy, złe samopoczucie)?

No i kwestia przyczyn. Nie bardzo sobie wyobrażam, w jaki sposób homeopatyczne lekarstwo może podziałać na nowotwór mózgu albo zapalenie mózgu (o infekcji nawet nie wspominam, bo wiadomo).
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw lis 26, 2020 16:48 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

Zastanawiam sie nad konsultacja u neurologa. Sama konsultacja niewiele jednak wyjasni, trzeba zrobic MRI zeby miec odpowiedzi, moze bo MRI tez nie wszystko powie. Jak sie potwierdzi ktoras z tych opcji, to i tak niewiele jest opcji leczenia. Sterydy przy zapaleniu czy nowotworze - przy jej nerkach niemozliwe do podania, no i przy sercu. Zazwyczaj guzy mozgu nie sa operacyjne. Chemioterapia tez tu odpada.
Oczywiscie chcialabym wykluczyc przyczyny mozliwe do leczenia, jak zapalenie ucha wewnetrznego czy infekcja. Ale te wet homeopatyczny uwaza za nieprawdopodobne. Infekcja - chyba by sie pokazala w wynikach krwi? JAk wykulczyc zapalenie ucha wewnetrznego?
Nie wiem juz teraz do ktorego weta mam isc. Neurolog - to swoja droga. Ale infekcje, zapalenie ucha wewnetrznego - tym sie neurolog nie zajmuje chyba. Nie wiem juz gdzie i u kogo pomocy szukac. Juz kilku wetow ja widzialo i zdania sa rozne. Ale o infekcji i zapaleniu ucha wewnetrznego nikt nie mowil, mimo ze pytalam o to.

edit: dziekuje za odwrocenie zdjec. Na drugim zdjeciu widac jej typowy w tych ostatnich tygodniach wzrok - patrzacy ale nie widzacy, nieobecny.
Fredziu, Fredziulku

pibon

Post » Czw lis 26, 2020 16:51 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

Iza, a jak długo miałaś podawać ten lek do ucha?
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw lis 26, 2020 17:17 Re: POMOCY! Utrata wechu i wzroku? Wyniki testow str. 19

10 dni az. Mam jeszcze sprej naturalny do ucha, ze srebrem koloidalnym i antybakteryjna i antygrzybicza mieszanka. Moge go podawac.
Fredziu, Fredziulku

pibon

[poprzednia][następna]