Kamix pisze:Poradzcie mi co mam dawać kociakowi 10 tygodniowemu. Obecnie jest na animondzie i RC weaning. Pozostać na tym czy zakupić cos innego? przyznam się że trochę do tej pory bałam się mu zmieniać diety ale korci mnie od jakiegoś czasu by cos innego wypróbowac. Czy lepiej nie kombinowac póki co?
1) Odnośnie suchej karmy:
Polecam karmę suchą Applaws Kitten:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... aws/136782Jest bezzbożowa, to malutkie chrupki, które kocięta łatwo gryzą, o niebo lepszy skład niż RC Weaning.
A jak kot skończy 3-4 miesiące, to można kupić najtańszą chyba karmę bezzbożową (Porta 21 Sensible), która ma dość dużo białka i nieduże chrupki:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... rma/407523W przypadku kociąt znaczenie ma rozmiar chrupek karmy suchej, więc wybieraj te oznaczone jako dla kociąt.
2) Odnośnie mokrej karmy - wszystko, co się mieści w grupie karm średnich lub dobrych na pierwszej stronie tego wątku:
viewtopic.php?f=1&t=169393Animonda jest w miarę ok.
Polecam Ci: Catz Finefood, Grau, Granatapet.
To wszystko to są mielonki, więc kociak poradzi sobie z ich jedzeniem.
I nie patrz, czy to dla kociąt czy nie - karmy dla kociąt mają po prostu większą kaloryczność.
Możesz karmić kociaka mielonką dla kotów dorosłych (te karmy, które wymieniłam, to mielonki, a nie sztucznie formowane kawałki w sosie lub galarecie), ale musi jej dostawać dużo, bo rośnie.
Przetestowałam te karmy na moim kocie Dymku (adoptowany przeze mnie rok temu w wieku 8 tygodni, karmiony tymi karmami od roku, ma przepiękne futro, robi piękne kupale i jest zdrowy). W dniu adopcji kupiłam mu na szybko RC Weaning, ale potem przestawiłam go na suchy Applaws Kitten i karmy mokre (Animonda, Catz Finefood, Grau, Granatapet).Zmieniając karmę suchą na inną pamiętaj (jeśli sucha stanowi główną część menu kota), żeby ją na początku mieszać z dotychczasową - przez pierwsze kilka dni 1/3 nowej, 2/3 starej, po kilku dniach pół na pół itd, potem więcej nowej i mniej starej, tak mniej więcej przez tydzień.
Przy szybkiej zmianie karmy suchej na inną kot może dostać biegunki.
Odnośnie Barfa: to jest wyższa szkoła jazdy, porównywalna ze zdrowym odżywianiem się przez człowieka (tylko naturalne składniki, właściwe proporcje składników odżywczych, świeże produkty, etc. etc).
Ale spójrzmy prawdzie w oczy: kto z nas odżywia się tak prawidłowo?

Więc moje koty (a mam ich 4) karmię gotowymi dobrymi karmami i mięsem od czasu do czasu.
I czasami daję im Whiskasa, Gourmeta - skoro ja od czasu do czasu spożywam fast food i żyję, to nie odmówię go także moim kotom

Wszystkie moje 4 koty mają piękne futra i robią piękne kupale.
Ale podstawą ich odżywiania jest dobra jakościowo karma sucha: Applaws, Porta 21 Sensible, Purizon, Feringa, Acana.