SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 18, 2015 13:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Barf nie jest taki straszny jak go malują ;-)
Podstawa to barfny kalkulator, trochę podstawowej wiedzy i wszystko się "samo" policzy. Można też kupić gotowy preparat (Felini Complete, Easy barf, TCPremix) i podawać wg zaleceń producenta.
Suplementuje się mięso, a nie kota. Kot potrzebuje większość witamin czy minerałów do strawienia pokarmu.
Tauryny powinno być ok 2g na każdy kg mięsa. Można dawać na oko, tego się nie przedawkuje, nadmiar kot wysika.

Poza kurczakiem i wołowiną jest jeszcze cała masa innych mięs, które wcale nie są jakoś specjalnie drogie, biorąc pod uwagę, że nie muszą stanowić podstawy mieszanki.
Kaczki są tłuste i powinny dobrze się łączyć z chudszą wołowiną.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Sob lip 18, 2015 13:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Poradzcie mi co mam dawać kociakowi 10 tygodniowemu. Obecnie jest na animondzie i RC weaning. Pozostać na tym czy zakupić cos innego? przyznam się że trochę do tej pory bałam się mu zmieniać diety ale korci mnie od jakiegoś czasu by cos innego wypróbowac. Czy lepiej nie kombinowac póki co?

Kamix

Od: Czw maja 14, 2015 17:49

Post » Sob lip 18, 2015 15:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

sprobuje jeszcze raz poczytac o barfie :roll: i jak przestawiac kota, zaczne na pewno od tauryny juz teraz i oleju z lososia ,podobno lagodzi troche objawy alergii i poprawiaja skore i siersc,

kocka

Od: Pt lut 27, 2015 22:02

Post » Sob lip 18, 2015 16:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kamix moj kot tez je caly czas Animonde Carny rozne smaki ale na probe dostal Np Smile Catz Fine food Grau jadl tez miamiory schmusy i jeszcze inne takze warto sprobowac nowosci

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Sob lip 18, 2015 17:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

przeczytałam barfny swiat i tam pisało ze jesli nie jestes w stu procentach przekonany zeby karmic kota barfem to nie rób tego. Ale mam pytanie wyczaiłam tam galaretke dla kotów czy moze ktos mi powiedziec czemu mieso trzeba moczyc przed ugotowaniem?
Kotka Milka

Post » Sob lip 18, 2015 22:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kamix pisze:Poradzcie mi co mam dawać kociakowi 10 tygodniowemu. Obecnie jest na animondzie i RC weaning. Pozostać na tym czy zakupić cos innego? przyznam się że trochę do tej pory bałam się mu zmieniać diety ale korci mnie od jakiegoś czasu by cos innego wypróbowac. Czy lepiej nie kombinowac póki co?

1) Odnośnie suchej karmy:
Polecam karmę suchą Applaws Kitten:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... aws/136782
Jest bezzbożowa, to malutkie chrupki, które kocięta łatwo gryzą, o niebo lepszy skład niż RC Weaning.

A jak kot skończy 3-4 miesiące, to można kupić najtańszą chyba karmę bezzbożową (Porta 21 Sensible), która ma dość dużo białka i nieduże chrupki:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... rma/407523

W przypadku kociąt znaczenie ma rozmiar chrupek karmy suchej, więc wybieraj te oznaczone jako dla kociąt.

2) Odnośnie mokrej karmy - wszystko, co się mieści w grupie karm średnich lub dobrych na pierwszej stronie tego wątku:
viewtopic.php?f=1&t=169393

Animonda jest w miarę ok.
Polecam Ci: Catz Finefood, Grau, Granatapet.

To wszystko to są mielonki, więc kociak poradzi sobie z ich jedzeniem.
I nie patrz, czy to dla kociąt czy nie - karmy dla kociąt mają po prostu większą kaloryczność.
Możesz karmić kociaka mielonką dla kotów dorosłych (te karmy, które wymieniłam, to mielonki, a nie sztucznie formowane kawałki w sosie lub galarecie), ale musi jej dostawać dużo, bo rośnie.

Przetestowałam te karmy na moim kocie Dymku (adoptowany przeze mnie rok temu w wieku 8 tygodni, karmiony tymi karmami od roku, ma przepiękne futro, robi piękne kupale i jest zdrowy). W dniu adopcji kupiłam mu na szybko RC Weaning, ale potem przestawiłam go na suchy Applaws Kitten i karmy mokre (Animonda, Catz Finefood, Grau, Granatapet).

Zmieniając karmę suchą na inną pamiętaj (jeśli sucha stanowi główną część menu kota), żeby ją na początku mieszać z dotychczasową - przez pierwsze kilka dni 1/3 nowej, 2/3 starej, po kilku dniach pół na pół itd, potem więcej nowej i mniej starej, tak mniej więcej przez tydzień.
Przy szybkiej zmianie karmy suchej na inną kot może dostać biegunki.

Odnośnie Barfa: to jest wyższa szkoła jazdy, porównywalna ze zdrowym odżywianiem się przez człowieka (tylko naturalne składniki, właściwe proporcje składników odżywczych, świeże produkty, etc. etc).

Ale spójrzmy prawdzie w oczy: kto z nas odżywia się tak prawidłowo? :)
Więc moje koty (a mam ich 4) karmię gotowymi dobrymi karmami i mięsem od czasu do czasu.
I czasami daję im Whiskasa, Gourmeta - skoro ja od czasu do czasu spożywam fast food i żyję, to nie odmówię go także moim kotom :)
Wszystkie moje 4 koty mają piękne futra i robią piękne kupale.
Ale podstawą ich odżywiania jest dobra jakościowo karma sucha: Applaws, Porta 21 Sensible, Purizon, Feringa, Acana.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Nie lip 19, 2015 9:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

uga pisze:Dziękuję za polecenie. Kupiłam niedawno Petite Cuisine i raz zjadły, raz nie, ale skoro raz się udało, to mam nadzieję, że będą jadły. Muszę kupić różne smaki.

A surowe mięso jedzą? Bo przy takich cenach lepiej by było zaopatrzyć się w surowiznę, zamrozić porcyjki i odmrażać w miarę podawania. W moje koty królik i wołowina wchodzą jak w masło, no ale one są niemal wszystkożerne.

akne pisze:
Kamix pisze:Poradzcie mi co mam dawać kociakowi 10 tygodniowemu. Obecnie jest na animondzie i RC weaning. Pozostać na tym czy zakupić cos innego? przyznam się że trochę do tej pory bałam się mu zmieniać diety ale korci mnie od jakiegoś czasu by cos innego wypróbowac. Czy lepiej nie kombinowac póki co?

1) Odnośnie suchej karmy:
Polecam karmę suchą Applaws Kitten:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... aws/136782
Jest bezzbożowa, to malutkie chrupki, które kocięta łatwo gryzą, o niebo lepszy skład niż RC Weaning.

A moje zbóje nawet nie chciały się do niej dotknąć. To jedyna karma, którą pogardziły. Ale próbuj, bo RC Weaning to co najmniej w połowie ryż i kukurydza.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Nie lip 19, 2015 10:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Widzę, że Purizon ma tez wersję kitten, a Purizonu mało który kot nie lubi.

http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ten/495591

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 7 >>

Post » Wto lip 21, 2015 20:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Co lepsze- Porta 21 Feline Finest Sensible czy TOTW Canyon river? (Rocky Mountain nie ma małych w zooplusie :/ )

AnYya

Od: Śro lip 23, 2014 9:10

Post » Wto lip 21, 2015 21:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Porta 21 :)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro lip 22, 2015 19:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ataka nowosc w Zooplus pojawila sie http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kot/495661

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Czw lip 23, 2015 12:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dziękuje za odpowiedzi. Małemu mieszam suchą karme z mokrą po wcześniejszym namoczeniu RC. Przede wszystkim dlatego że kociak mi słabo pije wode, przy misce z wodą widziałam go ze dwa razy ;/ tak samo robie jak podaje mu samą animonde również dolewam wody tak na wszelki wydpadek ;) a zna ktoś karme Greenwoods?

Kamix

Od: Czw maja 14, 2015 17:49

Post » Czw lip 23, 2015 15:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Czytałam skład suchej - jest gluten kukurydziany, więc ja bym nie dawała tego kotom. Bo ryż to jeszcze-jeszcze, ale zawartość kukurydzy skreśla tę karmę jako hipoalergiczną.

Mokra to chyba filetówki, sądząc po opisie, więc tylko na przekąskę, nie jako danie główne.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pt lip 24, 2015 13:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Właśnie przetestowałyśmy nowego Purizona z jagnięciną. Wow! Szał jak pierwszy raz przy śledziu :D

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Pt lip 24, 2015 19:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Polina pisze:Właśnie przetestowałyśmy nowego Purizona z jagnięciną. Wow! Szał jak pierwszy raz przy śledziu :D

O tę karmę chodzi?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kot/495661

"świeże mięso jagnięce bez kości 28%, suszone mięso jagnięce 26%, ziemniaki 18%, tłuszcz zwierzęcy 5%, jajko w proszku 2%, świeży śledź bez ości 1,5%, suszony śledź 1,5%, olej ze śledzia,"
Czyli pewnie pachnie śledziem bardziej niż jagnięciną? ;)

Śledziowe karmy sporo kotów chętnie je, na przykład:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ood/360894
Smak: śledź z krewetkami, nie znam kota, który by się tak pachnącej karmie nie oparł.

Przy okazji:
Raczej nie polecam karmy suchej Feringa:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kot/505704
Ma ogromne, naddmuchane chrupki, moje koty to jedzą, rozgryzają chrupki i zostawiają mnóstwo okruchów w miskach, ta karma mi szybciej schodzi niż Applaws i Porta 21, zawiera kocimiętkę, więc pewnie to dlatego im tak smakuje, bo pachnie intensywnie, porównywalnie ze śledziem ;)

Doświadczonym kociarzom tego nie trzeba mówić, ale dla początkujących taka informacja:
Dla kota większe znaczenie ma zapach karmy, a nie jej smak.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

[poprzednia][następna]