Podejrzenie FIP ! [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 27, 2015 19:59 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

No umył się i zjadł, ale tak naprawdę po sterydzie.
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Od: Pt mar 20, 2015 10:18

Post » Pt mar 27, 2015 20:43 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Horacy dostał właśnie 9ml baaardzo gęstego convalescence- takiego jak kasza manna/ budyń. Teraz już tylko takie będzie dostawał, bo w małej objętości jest dużo składników.
Musi jeszcze dziś dostać 2x takie dawki, koło 24 ze sterydem (encortolon) 1 tabletka. Ma zimne uszka, ale ogólnie jest ciepły. Trzymałam go przy karmieniu za pupę- bo ucieka do tyłu i za łapkę z przodu, bo drapie. No i ogólnie nie było źle z temperaturą, ma sweterek. To był genialny pomysł :D nie ma jak z tego uciec :)
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Post » Pt mar 27, 2015 21:14 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Gdyby miał uszy dobrze ciepłe - to by mogło wskazywać na temperaturę.
Jeżeli czujesz, że jest normalnie ciepły, a uszka chłodne - to OK.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Pt mar 27, 2015 21:29 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

dokładnie tak, jak pisze Marcelibu - ja zawsze wpadam w panikę, jak kot ma bardzo ciepłe uszy. Śpiący kot powinien być cały taki milutko-cieplutki. To się czuje - dojdziesz do wprawy. :ok: :ok:
Spróbuj dać Horkowi do jedzenia to co lubi - byle sam zjadł, byle zaskoczył. Czytałam dziś pół dnia o diagnostyce schorzeń wątroby i dróg żółciowych u kotów. No piszą, że wszystko na usg wychodzi. Tylko do tego potrzebny jest wet, który nie tylko posiada DOBRY sprzęt, ale też potrafi odczytać obraz. Nie wiem, o co trudniej.....
Paula, a masz wydruk usg ? bo moze gdzieś mozna by mailem podesłać.....Marciński w Wawie konsultuje ?

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt mar 27, 2015 22:53 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Nie mam niestety wydruku usg :( szczerze mówiąc nawet mi nie zaproponowano, a ja nie miałam pojęcia, że mam prawo coś takiego dostać ;/

Co do uszu- właśnie gorące uszy u Horka też przyczyniły się do tego, że poszliśmy do weta w tamtą środę. Wydawały mi się właśnie za ciepłe.
Horek doszedł do wprawy i ściągnął sobie sweterek (jak? 8O ), ale już ma założony.
Jutro pokażę Wam zdjęcia jak ślicznie w nim wygląda jak leży :)
Zjadł znów strzykawę 10,5ml conv .
Już mu przgotowałam ostatnią na dziś, 10ml z furosemidem i sterydem.
Ogólnie konsultowałam z wetką i Horek tymczasowo będzie na tych weterynaryjnych dietach (ze względu na wątrobę), a on tego nie chce sam jeść... Nawet conv mięsny mu nie podchodzi. Odstawiamy śmietanę12% i puszkowane żeby było jak najzdrowiej i jak najlżej. (oczywiście tylko na jakiś czas) conv mają dużo składników odżywczych.
Robię mu teraz takie gęste papki i w sumie przy tej strzykawce w ogóle nie protestował :)
Śpi sobie cały czas, ale jak mu coś nie odpowiada to ma siłę się złościć.A złościć to akurat on się potrafi strasznie... Wbił mocno pod skórę mojemu mężowi pazura przy poprzedniej strzykawce. Taki z niego wariat 8)

Horek

Post » Pt mar 27, 2015 23:01 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

a sam conva nie poliże ? bo podobno sporo kotów to lubi.
Wiesz, w tych artykułach co dziś czytałam, było, jak ważne jest, żeby kot jadł sam, bez stresu. W google wrzuciłam hasło diagnostyka chorób wątroby i dróg żółciowych u kotów. Poczytaj, moze coś Ci się nasunie, coś z obserwacji Horka od pierwszych chwil w Waszym domu.
Qrczę, spać muszę iść, jutro wstaję do pracy o czwartej, po dwóch tyg L4. Ciężko będzie :evil:

izka53

Post » Pt mar 27, 2015 23:11 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Izka, powodzenia w pracy! :)
Conv mu nie smakuje :( od początku tak było, jakoś mu nie podeszło. Chodzi o to, że on sam z siebie je niewiele, a musi jeść dużo, bo wątroba się będzie pogarszać :( dlatego teraz muszę kontrolować strzykawkami ile zjada , bo tak to on sobie tylko skubnie. Owszem, dałam mu dziś trochę puszkowanego i sobie troszkę zjadł sam. Ale to tylko jako dodatek. Cały kręgosłup mu wystaje, schudł bardzo. Muszę go podtuczyć. Gdyby sam jadł to chętnie to nie byłoby problemu, ale jak ja mu przysuwam talerzyk z conv to on demonstracyjnie wstaje i odchodzi. I mogę tak w nieskończoność (już próbowałam go tak "molestować" i dopiero wtedy się denerwował..)

Horacy jest dość nerwowym kotem, ale bardzo kochanym. Jego ogon w przypływie negatywnych emocji chodzi jak śmigło, potrafi nim mocno uderzać o podłogę- co oczywiście oznacza, że jest zdenerwowany jak coś nie idzie po jego myśli :(

Horek

Post » Pt mar 27, 2015 23:14 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Horek,
1. Uważaj na furosemid podawany bez kroplówek, może zniszczyć kotu nerki. Dopytaj wetki czy nie można by go było nawodnić (o ile przegapiłam fakt, że dostaje?)
2. Na wątrobę najlepszy jest ornipural. Spróbuj go zdobyć, wiem, że warszawskie lecznice mają. Nie ma nic lepszego na szybką regenerację i wpsarcie. Mimo ornipuralu możesz podawać inne leki. Warto spróbować.

A poza tym trzymam kciuki :ok:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt mar 27, 2015 23:19 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

charakter ma ! to dobrze :mrgreen:
A mięsko surowe ? jakaś kurzęca nóżka ? łatwiejsze do strawienia niż pucha ( i zdrowsze)

Casica - ornipural już do Horka jedzie od Kaśki ( katarzyna 2702), miał być dziś. Horek był nawadniany cały czas, chyba nawet za duzo.

izka53

Post » Pt mar 27, 2015 23:22 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

To dobrze
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pt mar 27, 2015 23:28 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

izka53 pisze: ornipural już do Horka jedzie od Kaśki ( katarzyna 2702), miał być dziś.

Izka .... a idźże już spać ... :mrgreen: skądżeś takiego mojego nicka wytrzasnęła ... :evil:

Zła jestem, że wysłałam przez pocztę ... baba się zaklinała, że dojdzie na dzisiaj ...Przez blablacar na pewno by się szybciej udało dostarczyć ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Sob mar 28, 2015 6:10 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Do convy dodawalam elektrokity zamiast wody . Orsalit dla dzieci-poleciła mi go dr . Czubek . Zamiast convy można podać Medicare-niektóre koty to wolą . To mięsna zawiesina . Przecieralam ją bo inaczej nie przechodzi przez strzykawe .
Jak dziś się czujcie?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob mar 28, 2015 6:24 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Ja pewnie troszkę namieszam ale...
Zadbałabym teraz bardzo o komfort kocurka.
Nie wiem na ile sweterek faktycznie pomaga mu utrzymać wyższą temperaturę - ale nie wydaje mi się by jakoś bardzo - za to na pewno obniża komfort życia, sama piszesz że go nie lubi i mało sie w nim porusza.
Można by pomyśleć o dogrzaniu pomieszczenia w którym jest Horacy.

Pomyślałabym o dostarczaniu czego się da w kroplówkach podskórnych - o ile da sobie zrobić je w domu.
Niech zje ile sam zechce, troszkę conva można podać dopóki nie będzie protestował - niech układ pokarmowy ma co trawić - ale całą resztę w kroplówce. Jeden szybki wlew i niech się wchłania.
Tym bardziej że płynoterapia w przypadku takich problemów jest bardzo ważna.

Zastanowiłabym się nad sensem diet weterynaryjnych na tym etapie - skoro on nie chce tego jeść.
Troszkę tego co lubi i chętnie zje - poprawi mu samopoczucie i raczej nie zaszkodzi.

To bardzo ciężko chory kot.
Nie wiadomo jaki będzie dalszy scenariusz :(
W dodatku - stres na koty działa bardzo destrukcyjnie.
I co trzeba przy chorym kocie zrobić - to trzeba.
Ale całą resztę ograniczyłabym do minimum lub zamieniłabym na formy dla kota mniej obciążające.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob mar 28, 2015 6:28 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

http://www.okazje.info.pl/sh/sport-i-ho ... kotow.html
Dawałam to.Horek, spróbuj oprócz tego conva jakiegoś normalnego jedzenia.Gotowany indyk? Samym convem nie może żyć, powinien sam jeść.Niektóre koty chętnie piją ten "rosołek" z gotowanego mięsa.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob mar 28, 2015 7:50 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Blue, jak dobrze, że to napisałaś :ok:, chodzi mi o stres.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

[poprzednia][następna]