Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 04, 2013 10:46 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Animus pisze:Dzisiaj u mnie pada, Szaruś fajnie przebywał w domku, teraz wróciłam do domu, kocurek cały zmoknięty przed chałupą, w domku troszkę mokro, wymieniłam mu posłanie, domek nie przecieka, to niemożliwe, czy mokry kot wejdzie do domku? Czy mógł on swoim futerkiem namoczyć posłanie, na dach domku położyłam taką sklejkową płytę na wszelki wypadek, może mu tam napadało. Nie wiem teraz o co chodzi. Czy nie chce wejść do domku, bo mu mokro? Z drugiej strony musiał nieźle zmoknąć, może mu to nie przeszkadza?Czy mokry koty korzystają z domków? Zaznaczę, że ma do wyboru trzy posłania pod zadaszoną jakby pergolą, ale wybrał sobie styropianowy domek w ogrodzie przeznaczony dla innego kota i dlatego tak kombinuję i mu dogadzam ... Cały mokrutki był, chciałam go nawet zabrać do domu, ale nie zniósłby stresu, widać, że nie ma ciśnienia, by wchodzić do domu. Dajcie znać, jak to wygląda u was z tymi kocurkami.
Czy mokre koty wchodzą do domków???????

Pewnie wchodzą.
Czy ta wilgoć była powierzchowna czy od spodu? Sprawdzaj dokładnie domek, może jednak jest jakaś nieszczelność A jest daszek nad wejściem? Bo może deszcz zacina do otworu wejściowego.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pon lis 04, 2013 11:37 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Wilgoć była powierzchniowa, obłożyłam kocykiem z polaru, rano tam spał, niedawno wstał i suchutko tam ma,
a daszek ma od wczoraj z płyty, wcześniej nic mu nie zacinało :/

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Pon lis 04, 2013 12:00 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Animus pisze:Wilgoć była powierzchniowa, obłożyłam kocykiem z polaru, rano tam spał, niedawno wstał i suchutko tam ma,
a daszek ma od wczoraj z płyty, wcześniej nic mu nie zacinało :/

Ok. Daszek jest konieczny. Jeszcze kotarka jak się w budce zadomowi.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Pon lis 04, 2013 12:03 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

A kurtynkę najlepiej z czego zrobić? Futerko, czy z pleksy

Animus

Post » Pon lis 04, 2013 13:20 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Animus pisze:A kurtynkę najlepiej z czego zrobić? Futerko, czy z pleksy

Najlepsze futerko, włosem na zewnątrz, albo jakiś gruby materiał.
Ja nie robię z pleksi bo czasem sztywnienie na mrozie i nie jest dobrym izolatorem.

Prakseda

Post » Pon lis 04, 2013 15:41 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Mój ten Szaruś zaakceptował domek, nie zniechęci go to futerko?
Czy w takim domku może być mu ciepło zimą? Teraz jak wychodzi to sprawdzam posłanko i jest rzeczywiście milusio :)
Z ciekawości chciałabym tylko wiedzieć ile stopni wewnątrz może osiągać domek?

Animus

Post » Wto lis 05, 2013 11:07 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Animus pisze:Mój ten Szaruś zaakceptował domek, nie zniechęci go to futerko?
Czy w takim domku może być mu ciepło zimą? Teraz jak wychodzi to sprawdzam posłanko i jest rzeczywiście milusio :)
Z ciekawości chciałabym tylko wiedzieć ile stopni wewnątrz może osiągać domek?

Tak jak pisałam, kotarkę należy wprowadzać stopniowo.
- przytwierdzić od góry ale podwinąć całkowicie (przeczepić plastrem pinezkami) - kot musi zapoznać się z zapachem nowego elementu budki.
- opuścić tylko jedną cześć kotarki tak, żeby kot widział wnętrze budki.
- dopiero po pewnym czasie opuścić całość.

Po takim etapowym montowaniu zasłonki wszystkie moje podopieczne wchodzą do budek z kotarkami bez obaw.

Nie mierzyłam nigdy temperatury w budce. Czy jest kotu tak normalnie ciepło, nie wiem. Ale z pewnością cieplej jak na zewnątrz, nie musi spać na śniegu czy betonie. Ma sucho, miękko, ma w co wtulić nosek, łapki nie drętwieją z zimna. Jakieś minimum na przetrwanie. Ale budka nigdy nie zastąpi ogrzewanego pomieszczenia, nawet piwnicznego.

Prakseda

Post » Czw lis 07, 2013 9:54 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Moje Pyszczydło podwórkowe w domku:) :1luvu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Animus

Post » Czw lis 07, 2013 9:58 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Potrafi tak sobie drzemać do 13, 14:00 8O
Co on w nocy robi? :D
Wczoraj wstał, pochodził, nawet na jedzenie nie przyszedł, wskoczył znowu do domku i tam mu do środka wstawiłam talerzyk, to zjadł i dalej w kimono :) :kotek:

Animus

Post » Nie lis 10, 2013 10:33 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

To jest jakieś rozwiązanie na przemakanie
http://www.goodshomedesign.com/diy-outd ... ld-season/

Wima

Od: Pon sty 17, 2005 12:50

Post » Wto lis 12, 2013 9:33 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Animus pisze:Potrafi tak sobie drzemać do 13, 14:00 8O
Wczoraj wstał, pochodził, nawet na jedzenie nie przyszedł, wskoczył znowu do domku i tam mu do środka wstawiłam talerzyk, to zjadł i dalej w kimono :) :kotek:

Super, gratulacje :ok:
Widać domek zdaje egzamin, skoro tak go polubił.

Proponuję Ci tylko jeszcze okleić taśmą otwór wejściowy. Wtedy nie kruszy się i kot nie wydrapuje styropianu jak wchodzi. Ja tnę taśmę na paski i takie paski przyklejam od zewnątrz do środka. I tak cały otwór naokoło.

Prakseda

Post » Wto lis 19, 2013 21:13 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Prakseda pisze:
Animus pisze:Potrafi tak sobie drzemać do 13, 14:00 8O

Super, gratulacje :ok:
Widać domek zdaje egzamin, skoro tak go polubił.

Proponuję Ci tylko jeszcze okleić taśmą otwór wejściowy. Wtedy nie kruszy się i kot nie wydrapuje styropianu jak wchodzi. Ja tnę taśmę na paski i takie paski przyklejam od zewnątrz do środka. I tak cały otwór naokoło.

Tam jest kilka warstw folii :) bo tuningowałam ten domek z każdej strony :)

Animus

Post » Wto lis 19, 2013 21:21 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Zamawiam dla mojego Szarusia podwórkowego ten domek z allegro,
http://allegro.pl/buda-domek-dla-kota-o ... 27360.html
na moje zamówienie ociepli mi go Pan 6 cm, rozmawialiśmy dzisiaj przez telefon :)
bardzo miły i profesjonalny człowiek.
Taras nie namoknie/nie będzie namakał - jak pisałyście, wykonawca tłumaczył mi, że drewno nie jest do końca suche
i nie będzie nasiąkać coś w tym stylu :) boję się opadów śniegu - jeśli mam znowu zakupić drewniany, to musi być super hiper,
jeden z allegro stoi pod domem - z prześwitami i otworem wielkim i centralnie na środku :( ergonomicznie porażka

Animus

Post » Wto lis 19, 2013 22:41 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Mam info - Pan wziął pod uwagę Wasze sugestie i wklei listwę - która zabezpieczy taras przed nasiąkaniem :)

Animus

Post » Śro lis 20, 2013 8:57 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Animus pisze:Zamawiam dla mojego Szarusia podwórkowego ten domek z allegro,
http://allegro.pl/buda-domek-dla-kota-o ... 27360.html
na moje zamówienie ociepli mi go Pan 6 cm, rozmawialiśmy dzisiaj przez telefon :)
bardzo miły i profesjonalny człowiek.
Taras nie namoknie/nie będzie namakał - jak pisałyście, wykonawca tłumaczył mi, że drewno nie jest do końca suche
i nie będzie nasiąkać coś w tym stylu :)
boję się opadów śniegu - jeśli mam znowu zakupić drewniany, to musi być super hiper,
jeden z allegro stoi pod domem - z prześwitami i otworem wielkim i centralnie na środku :( ergonomicznie porażka

8O Nie rozumiem, co Pan ma na myśli. Jak to nie suche? Z mokrego drewna buduje?
Może zabezpieczone Drewnochronem, takim lakierem. Ale przy ulewach, to można sobie pogadać....
Wiesz, każdy chwali swój produkt ( nie wiem czy prowadzi dalsze obserwacje takich domków, już w trakcie użytkowania), a ja się upieram przy swoim doświadczeniu i obserwacji. Wiele takich domków poprawiałam. Przepraszam, może to zarozumiałość, ale nie byłabym taka upierdliwa, gdyby nie chodziło o dobro kotów.

Prakseda

[poprzednia][następna]