SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 25, 2016 9:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

moje informacje były dla tych leniwych :wink: ,a jak leniwi nie czytają, to płacą za to koty. Więc będę sobie pochlebiać i napisałabym to wszystko jeszcze raz, gdyby było trzeba, bo koty są tu najważniejsze.
Wolno mi podawać takie informacje, jakie uznam za słuszne i potrzebne

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Wto paź 25, 2016 10:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dark Angel pisze:tysia5 , Porta CH jak dla mnie zawsze miała dziwny opis. Osobno mielone mięso kurczaka i osobno mięso z kurczaka. Z kolei w Sensible jest mączka z kurczaka, czyli równie dobrze mogłyby być skóry, dzioby i pazury. Mimo trochę lepszych wartości (więcej białka i tłuszczu), gdybym z tych dwóch musiała wybierać, pewnie by padło na CH. Tylko tauryny w tej karmie jest bardzo mało, pamiętaj o suplementacji.

ale w CH wychodi o wiele więcej cukru i po prostu zwątpiłam. Ja wiem, że porta obok najlepszych chrupek to nawet nie stała, ale na chwilę obecną nie mogę sobie pozwolić na droższe żarełko :( mam zamiar uzupełniać mokrym typu animonda, czy bozita i do tego suplementować taurynę co i tak powinno wyjść taniej niż droższe chrupki...

tysia5

Od: Czw lut 07, 2008 14:20

Post » Wto paź 25, 2016 12:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

tysia5 pisze:Ja wiem, że porta obok najlepszych chrupek to nawet nie stała, ale na chwilę obecną nie mogę sobie pozwolić na droższe żarełko :( mam zamiar uzupełniać mokrym typu animonda, czy bozita i do tego suplementować taurynę co i tak powinno wyjść taniej niż droższe chrupki...

Rozumiem. Czy w tej sytuacji Brit Care Cocco nie byłoby lepszym rozwiązaniem? Jak się dobrze rozejrzysz, kilogram masz po 15 zł (na emag, dawniej nazywane agito). Jest ciut mniej tłuszczu, ale prawie dwa razy więcej tauryny. Tłuszcz łatwiej suplementować, np. masłem lub gęsim smalcem.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Śro paź 26, 2016 12:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

absolutnie nie upieram się przy żadnej karmie, po prostu tak się uczepiłam tej porty, bo jest wszędzie polecana, jeśli to autentycznie będzie lepsze przede wszystkim dla kota, to zdecyduję się na Brit, lub inną karmę bez najmniejszego oporu jeśli tylko zmieści się w moim budżecie :)

tysia5

Od: Czw lut 07, 2008 14:20

Post » Śro paź 26, 2016 12:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Czy sucha karma kitekat jest kiepskiej jakości? Szukam jakiejś nie drogiej dla kota, którego dokarmiam. Czy mogę się zwrócić do Gminy o darmową karmę dla bezdomnego kota którego dokarmiam? Czy mają tylko kasę na sterylki? Myślę któregoś dnia iść do Gminy i popytać. Trochę się wstydzę, wiem, że gmina ma przeznaczone 15 000zł na bezdomne zwierzęta i wiem, że nikt tam nie chodził pytać, dużo ludzi na wsi nawet nie wiem ,że na taki cel gmina ma środki.... U mnie na wsi nikt nie kastruje kotów itd.Znam osoby które mają po kilka kotów i nigdy się nie starali o jakieś pieniążki z Gminy na np. jedzenie dla nich.

anna84

Od: Pt maja 30, 2014 14:43

Post » Śro paź 26, 2016 12:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Pieniędzy to na pewno z Gminy nie dostaniesz, zadzwoń i zapytaj czy mogłabyś zostać gminną karmicielką i dostawać karmę oraz na jakich warunkach (w niektórych gminach w ogóle nie ma dokarmiania, w innych z kolei ograniczone do okresu zimowego).

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Czw paź 27, 2016 7:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

FarciKot pisze:No troszę przedobrzylas z karmeniem tych kociakow, a wet z leczeniem moim zdaniem tez. Biegunki nie zaczyna sie leczyc antybiotykiem tylko probiotykiem, lekkostrawna karma gastro i ewentualnie plynami jesli kot odwodniony. No ale coz, co wet to inna szkola. Ja osobiscie wole wetow i ludzkich lekarzy, ktorzy antybiotku nie wala na wszystko. Cale zycie bronilam dzieci i koty przed takimi lekarzami.

A probiotyk po antybiotyku kot tez powinien dostac. Jesli wet o tym zapomni, to Ty mu przypomnij. Antybiotyk strasznie wylawia organizm.

Jaki probiotyk podajesz kotu ?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :D
Czekoladowy akurat jest po antybiotyku...
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Czw paź 27, 2016 12:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Z probiotyków zdecydowanie polecam Fortilforę dla kotów. Jest świetna. Moje maluchy wyprowadziłam na niej bo na początku strasznie miały rozregulowany organizm. Preparat nie jest tani bo miesięczna kuracja to koszt ok 110-120 zł (30 saszetek) ale działa. Poleciłam go już kilku osobom i wiem, że działa. to co ważne zawiera kwas mlekowy, który jest podstawą w kocim układzie pokarmowych a którego wiele probiotyków kocio/psich nie ma. Nie dawaj probiotyku ludzkiego bo to inne kultury bakterii, człowiek ma co innego w układzie pokarmowym niż kot, niektóre organizmy żywe w układzie pokarmowym są te same ale jest ich nie wiele.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pt paź 28, 2016 6:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź boguska_t.
Tak właśnie myślałam,że to co dla kota to powinno być o innym składzie jak dla ludzi .
Mamy inne bakterie i inny przewód pokarmowy.
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Sob paź 29, 2016 21:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dark Angel pisze:W wątku o karmach (a ten, jak sama nazwa wskazuje, jest już szósty) i nie tylko tiaminaza była wałkowana już tyle razy, że jeśli ktoś jeszcze tego nie wie, to jest to tylko i wyłącznie wina tej osoby, a dokładniej jej lenistwa i niechęci przeczytania tego, co już zostało napisane

Uwaga techniczna. To nie do końca tak. Wiedziałam, jakiej karmy poszukuję i jakie mam oczekiwania, weszłam na któryś z wątków dotyczących karm (nie pamiętam jego numeru, to było dłuższy czas temu) i kiedy przeczytałam, że wciąż "wiszą" na miau rozległe tematy, w których ludzie powszechnie polecają Hills'a, to mina mi zrzedła i odpuściłam sobie dalszą lekturę. Nie wyświetliły mi się w tamtym momencie kolejne części wątku, więc nie mogłam wybrać młodszego np. z numerem 5, gdzie wypisane były naprawdę dobre karmy. Pokazał się tylko ten z Hills'em. Uznałam, że wiadomości są archiwalne, błędne i dalej nie szukałam tu informacji, tylko poczytałam składy interesujących mnie karm i sama wybrałam.

Gdyby to ode mnie zależało, odsiałabym istotne informacje ze starych wątków i jako kompilację wstawiała za każdym razem do nowej odsłony tematu, a same stare wątki usunęła. Właśnie żeby ktoś się nie sparzył jak ja.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pon paź 31, 2016 10:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Dziewczyny, czy warto się przestawić z suchego Applawsa dla kociaków na tego w wersji dla dorosłych? Wydaje mi się, że gdzieś kiedyś mi się obiło o oczy, że jest gorszy od kociakowego. Elmo ma co prawda (za tydzień) 6 miesięcy ale zawsze robię większe zamówienia na zapas więc już powoli o tym myślę. Jeśli nie Applaws to co będzie lepsze ale nie w szalonej cenie? Chcę dbać o moje futerko i karmić dobrze, ale Orijen to nie moja półka cenowa...

fillmeout

Od: Nie maja 29, 2016 17:20

Post » Wto lis 01, 2016 19:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Odnośnie aktualizacji z 1. posta, dodam jeszcze, że koniecznie trzeba zmienić miejsce karmy Schmusy Vollwert Flakes,przesyłam skład z zooplusa:

Kurczak i ryż:
Mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (m.in. 10% kurczak), zboża (1% ryżu), minerały.
Indyk i ryż:
Mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (m.in. 4% indyk), zboża (1% ryżu), minerały.
Królik i ryż:
Mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (m.in. 4% królik), zboża (1% ryżu), minerały.
Łosoś i ryż:
Mięso i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, ryba i rybne produkty uboczne (m.in. 4% łososia), zboża (1% ryżu), minerały.

Animonda Rafine i niektóre Miamory Ragout Royale też nie wypadają najlepiej...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Czw lis 03, 2016 9:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Moniaaaa pisze:
Patmol, jezeli szukasz dobrej karmy, z największa ilością mięsa, poza ZiwiPeak to polecam Power of Nature, 95% w składzie

SKŁAD

Mięso kurcząt 95%, Warzywa (Cukinia, Brokuł, Marchew) 4%, Olej rzepakowyTauryna, Sól morska, Minerały, Witaminy.

olej rzepakowy? czy ktos to może sprawdzić?

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Czw lis 03, 2016 12:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Polina pisze:
Moniaaaa pisze:
Patmol, jezeli szukasz dobrej karmy, z największa ilością mięsa, poza ZiwiPeak to polecam Power of Nature, 95% w składzie

SKŁAD

Mięso kurcząt 95%, Warzywa (Cukinia, Brokuł, Marchew) 4%, Olej rzepakowyTauryna, Sól morska, Minerały, Witaminy.

Wszystko sie zgadza, któryś ze smaków CFF tez ma olej rzepakowy w składzie.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Czw lis 03, 2016 15:15 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Moniaaaa pisze:
Polina pisze:
Moniaaaa pisze:

SKŁAD

Wszystko sie zgadza, któryś ze smaków CFF tez ma olej rzepakowy w składzie.

Ale mowa o PoNie mokrym czy suchym? Suchy ma chyba tylko olej z łososia.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

[poprzednia][następna]