SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 17, 2015 21:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Satirra pisze:Wszystko z kurczaka jak najbardziej można dawać.
Ale jeśli karmy są na kurczaku to poszukałabym czegoś innego niż kurczak na początek. Najlepiej coś, czego kot jeszcze nie jadł.
Objawy alergii mogą się utrzymywać nawet do 3 miesięcy.

Były na taste z ryba czyli ryba tez nie?
Kotka Milka

Post » Pt lip 17, 2015 21:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

dziekuje za rady :201494 , granatpet tez nic z tego :( , zakupie ta petite cusine ,moze akurat, rowniez moja pracowa kotka ma wyzerke i bardzo jej smakuja wszystkie napoczete puszki.Kminek lubi jak do cosmy czy zwyklego miesa dolewam wody i wiecej teraz sika co mnie cieszy, z fontanna juz sie zastanawialam , moze warto sprobowac. Do tej pory jadl suche taste o w rybny i raz dziennie mieso surowe , powinnam jednak probowac przestawic go na mokre?

kocka

Od: Pt lut 27, 2015 22:02

Post » Sob lip 18, 2015 7:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kotka Milka pisze:
Satirra pisze:Wszystko z kurczaka jak najbardziej można dawać.
Ale jeśli karmy są na kurczaku to poszukałabym czegoś innego niż kurczak na początek. Najlepiej coś, czego kot jeszcze nie jadł.
Objawy alergii mogą się utrzymywać nawet do 3 miesięcy.

Były na taste z ryba czyli ryba tez nie?

Jeśli wprowadzasz dietę eliminacyjna to tylko jeden rodzaj miesa. Ryba u kotow nie powinna byc podstawą diety.
Skoro na rybie sie drapią, to kup karmę z kurczakiem. Power of nature maja karmy z samym kurczakiem i skład jest bardzo krotki. Jeśli kurczak nie uczula, to taka karma powinna byc dobra.
Jeśli zdecydujesz sie na mięso, to wiedz, ze kot nie powinien jesc samego czystego miesa bardzo długo, bo jest zbyt ubogie i moze doprowadzić do niedoborów. Powinno sie mięso suplementowac chociaz wapniem, tauryna, tranem (wit. D), do tego troche surowej wątróbki (gotowana nie ma juz tak dużo wartosci odżywczych) i dobrze tez dodać zółtko, bo ma b. dużo witamin. Żółtka mozna użyć przepiórcze albo kacze/gęsie jeśli kot ma uczulenie na kurczaka.
Ponadto gotowanie alergizującego miesa wzmaga alergie.

Jeśli alergia objawia sie tylko drapaniem to należy sie zastanowić czy jest to na pewno alergia pokarmowa, a nie jakaś inna. Mojemu kocurowi przy alergii na dane mięso wyskakują czarne kropki na skórze, na brodzie sa najlepiej widoczne. No i w kuwecie robi sie nieciekawie, chociaz to czasami wychodzi dopiero po jakimś czasie.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Sob lip 18, 2015 7:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

świad i jednostronne zapalenie ucha, nuzyca,swierzb, grzybica wykluczone badaniami kilka razy
Kotka Milka

Post » Sob lip 18, 2015 8:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Mój kocur po wołowinie ma więcej wydzieliny w uszach, ale nawet jak wołowiny nie dostaje to i tak wydzielina jest, ale się nie drapie :-)
A próbowaliście karmy z kurczakiem? Jeśli tak i było to samo, to moim zdaniem bez sensu dietę eliminacyjną zaczynać od kurczaka....

Satirra

Post » Sob lip 18, 2015 9:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

ok. Napisze od początku.
Kotka drapie sie po uszach i skroniach. Podejrzenie świerzbu,zrobiona zeskrobina -negatywna. Dostała stronghold 3 razy w przerwach tygodniowych. Bez efektu. Pobranie zeskrobin na nużenca, próbka włosów i skóry na hodowle na grzyba negatywne. Diagnoza alergia. Zakup karmy hypo rc- 2 mce stosowania bez efektu. Zmiana na hills zd bez efektu. Pomyslałam ze to moze alergia na żwirek zmieniany kilkakrotnie bez efektu. Meble,posciel tez w ciągu zmieniane-myslałam ze alergia kontaktowa. Srodki do mycia podłóg zmieniane. Problem trwa kilka lat juz nie raz pisałam na forum. Ostatnia karma to taste of the wild z rybą 2 mce, sanabele no grain 2 mce acana 2mce .
Kotka Milka

Post » Sob lip 18, 2015 10:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

W takim razie raczej nie podawałabym kurczaka. Spróbuj z indykiem albo z kaczką, albo wołowina - tego w karmach zazwyczaj nie ma.
Mięso może być lepsze niż puszki, bo może coś w puszce siedzieć co uczula, a czego nie ma wymienionego w składzie. No i z reguły wychodzi taniej niż puszki.

Satirra

Post » Sob lip 18, 2015 10:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Hejka, dawno mnie tu nie było :)

Może przypomnę krótko moją historię. Karmiłam kotkę Acaną, Purizonem do momentu, aż nadeszły ciężkie finansowo czasy. W marcu kotka została wysterylizowana i od tamtej pory karmię ją Portą 21. Najpierw kupiłam polecaną tutaj Sensible, ale odór z kuwety był jak po Whiskasie, a sierść szorstka. Wtedy zaczęłam podwać Portę Cats Heaven (niebieska) i równowaga w kuwecie została przywrócona, sierść stała się milsza w dotyku (chociaż nie błyszczy tak jak po Purizonie :cry:). Tylko, że zauważyłam, że ta karma jest przeznaczona dla starszych kotków no i tu pojawia się pytanie: czy ta karma dostarcza jej wszystkiego co potrzebne? Nie jest już maluszkiem (ma rok), ale wciąż jest młoda... Oprócz suchej karmy, kotka dostaje codziennie porcję Animondy Carny (1/4 puszki 200g).

Zależy mi na tym, żeby kotka była dobrze odżywiona, ale też żeby z kuwety nie cuchnęło, bo mam ją w pokoju (po Sensible była masakra). Jak jest w kuwecie po Applawsie? Podpowiedzcie jakieś rozwiązanie :)
Edit: na Applawsa mnie jednak nie stać :<

kromka

Od: Pon wrz 01, 2014 15:48

Post » Sob lip 18, 2015 10:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Satirra pisze:W takim razie raczej nie podawałabym kurczaka. Spróbuj z indykiem albo z kaczką, albo wołowina - tego w karmach zazwyczaj nie ma.
Mięso może być lepsze niż puszki, bo może coś w puszce siedzieć co uczula, a czego nie ma wymienionego w składzie. No i z reguły wychodzi taniej niż puszki.

No ale podobno sama wołowina czy kaczka karmic nie wolno bo beda niedobory
Kotka Milka

Post » Sob lip 18, 2015 11:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Nie powinno się karmić samym mięsem i to bez różnicy jaki rodzaj mięsa to będzie. Jak dobrze poszukasz, to może uda Ci się dostać podroby kacze czy wołowe. Przede wszystkim chodzi tutaj o wątróbkę (źródło wit. A). Króliki w biedronce albo lidlu można czasami dostać z wątróbką, sercem i nerkami, ale króliki są bardzo chude i nie powinny stanowić podstawy diety.
Jako suplementu wapnia możesz użyć czystego węglanu wapnia, cytrynianu wapnia albo skorupek z przepiórczych jajek (przepiórek też nie ma w komercyjnych karmach, więc szansa, że będą uczulały jest mała).
Do tego taurynę tak czy inaczej trzeba suplementować, w gotowych karmach jest jej malutko. No i jakaś witamina D by się przydała, może być taka dla dzieci D3 z apteki, tylko trzeba tutaj już konkretny przepis barfny ułożyć.
Jeśli kotka jest dorosła, to nie powinna taka dieta spowodować dużych niedoborów przez jakiś czas (pod warunkiem, że kotka była wcześniej dobrze odżywiona).
Oczywiście mięso najlepiej na surowo, żeby nie tracić witamin i minerałów przy obróbce termicznej.

Satirra

Post » Sob lip 18, 2015 11:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Satirra pisze:Nie powinno się karmić samym mięsem i to bez różnicy jaki rodzaj mięsa to będzie. Jak dobrze poszukasz, to może uda Ci się dostać podroby kacze czy wołowe. Przede wszystkim chodzi tutaj o wątróbkę (źródło wit. A). Króliki w biedronce albo lidlu można czasami dostać z wątróbką, sercem i nerkami, ale króliki są bardzo chude i nie powinny stanowić podstawy diety.
Jako suplementu wapnia możesz użyć czystego węglanu wapnia, cytrynianu wapnia albo skorupek z przepiórczych jajek (przepiórek też nie ma w komercyjnych karmach, więc szansa, że będą uczulały jest mała).
Do tego taurynę tak czy inaczej trzeba suplementować, w gotowych karmach jest jej malutko. No i jakaś witamina D by się przydała, może być taka dla dzieci D3 z apteki, tylko trzeba tutaj już konkretny przepis barfny ułożyć.
Jeśli kotka jest dorosła, to nie powinna taka dieta spowodować dużych niedoborów przez jakiś czas (pod warunkiem, że kotka była wcześniej dobrze odżywiona).
Oczywiście mięso najlepiej na surowo, żeby nie tracić witamin i minerałów przy obróbce termicznej.

Kot dostawał efa oil,dermatofi0cat a teraz pije olej z zoo plus
Na surowe na pewno odpada. I moze ci co daja surowe zbadali by te swoje zwierzeta pod katem salmonelli bo czytałąm w magazynie weterynaryjnym ze 90% psów i kotów ma salmonelle przez karmienie surowym i jeszcze zarażaja inne zwierzeta
Kotka Milka

Post » Sob lip 18, 2015 11:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

kocka pisze:dziekuje za rady :201494 , granatpet tez nic z tego :( , zakupie ta petite cusine ,moze akurat, rowniez moja pracowa kotka ma wyzerke i bardzo jej smakuja wszystkie napoczete puszki.Kminek lubi jak do cosmy czy zwyklego miesa dolewam wody i wiecej teraz sika co mnie cieszy, z fontanna juz sie zastanawialam , moze warto sprobowac. Do tej pory jadl suche taste o w rybny i raz dziennie mieso surowe , powinnam jednak probowac przestawic go na mokre?

Kocka, jeśli kot je mięso, to możesz się zastanowić na barfem. Na mokre możesz przestawić, jeśli uda Ci się znaleźć dobrą mokrą karmę, akceptowaną przez kota i będącą karmą podstawową. Filetówki, które lubi Twój kot (i moje też), to karmy uzupełniające, więc tylko nimi karmić nie można. Jeśli z mokrych karm Twój kotek jada tylko filetówki, to pozostaje dawać dobre suche i dodatkowo mięso (jeśli je) i mokre.

uga

Od: Śro kwi 22, 2015 9:26

Post » Sob lip 18, 2015 11:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kotka Milka

Moje koty są na barfie już 2 lata i nigdy nie miały się lepiej. Na komercyjnych dobrych puszkach też były...

Z tego co kojarzę, to koty i psy mają w swoich jelitach bakterie salmonelli, niezależnie od tego jakim rodzajem pokarmu są karmione :-)
Można o tym więcej poczytać tutaj: http://felineinstincts.com/dontworryabo ... oyourcats/ (niestety po angielsku)

Na prawdę nie rozumiem Twojego strachu przed surowym mięsem, to jest coś do czego natura przystosowała te zwierzęta i uwierz mi, mięso sklepowe jest bezpieczniejsze pod względem patogenów od tego co znajduje się w dzikich kocich ofiarach.

Satirra

Post » Sob lip 18, 2015 12:01 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

uga pisze: Filetówki, które lubi Twój kot (i moje też), to karmy uzupełniające, więc tylko nimi karmić nie można.

Ostatnio przeglądając zooplusa pod katem zamówienia, zobaczyłam to:
Tuńczyk (karma kompletna): tuńczyk (48%), tłuszcz drobiowy (2%), ryż (1%), trifosforan wapnia (0,4%), chlorek potasu (0,28%), siarczan wapnia (0,15%), woda przegotowana (46,8%).
Składniki dodatkowe: witamina A (9000 j.m./kg), witamina D3 (335 j.m./kg), witamina E (49 mg/kg), tauryna (985 mg/kg). Dodatek technologiczny: guma kasja (4900 mg)

Kurczak (karma uzupełniająca): mięso z kurczaka (45,4%), ryż (1%), chlorek potasu (0,18%), woda przegotowana (52,6%).
Składniki dodatkowe: dodatek technologiczny: guma kasja (3150 mg)

Skład cosmy. Czyli teraz wersja tuńczykowa jest już pełną karmą, którą można podawać samą?

tyśka1

Od: Pon cze 04, 2012 19:32

Post » Sob lip 18, 2015 13:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

caly czas barf chodzi mi po glowie,tylko nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac,boje sie ze czegos nie dodam albo za duzo i bedzie zle,czytalam na barfnym swiecie i jakos skomplikowanie to brzmi.Do tego kurczak uczula , a wolowine to je ale chuda ,jak dawalam poprzerastana ,podobno lepsza to machnal tylko lapa i juz.Dobrze wiedziec tez o zoltku , zobacze czy zje i podrobach z kaczki czy krolika.Piszecie ze tak czy tak dobrze dawac tauryne a doradzi ktos ile ? Moj wazy 7,5 kg.

kocka

Od: Pt lut 27, 2015 22:02

[poprzednia][następna]