Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 27, 2013 10:16 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

Ja mam poza Psotą jeszcze 4 koty, w tym jej siostrę, toteż skala porównania znacznie większa, pomijając fakt, że każde z nich ma własne ulubione dania. :mrgreen:
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon maja 27, 2013 10:53 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

Pakulec jakoś się trzyma, choć w zasadzie jedzie cały czas na kroplówkach i karmieniu strzykawką.
W fundacji mamy pp lub podobne dziadostwo i niestety przywlokłam do domu. Zachorował Pako i Szyszka, ale mam nadzieję, że powoli z tego wychodzimy, choć u Pakulca trudno było opanować biegunkę. Jednak przedwczoraj sam zjadł trochę suchego intestinala, no i ciągle siedzi w solarium, więc może jeszcze mamy trochę czasu przed sobą...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pon maja 27, 2013 21:05 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

CoToMa - kurczę, niedobrze u was...

U nas też tak sobie - Prosiu znowu nie ma kompletnie apetytu. Nawet surowe jej przeszło. Jadłby za to Pusiowe antyalergiczne, dzisiaj trzy raz jej wydzierałam miskę, co jest absurdem w sytuacji, kiedy mam niejedzącego kota. Jeszcze większym absurdem jest to, że po tym co zdążyła wyjeść cukier przyszalał, więc kot bez obiadu i kolacji, a cukier masakryczny. Ponieważ coś ją jednak kręci - jakoś się na razie nie martwię, zobaczymy, co będzie dalej.

Wiecie, że ona dalej budzi się czasami z rozpaczliwym płaczem? Tak jej zostało po tym zabiegu. Muszę lecieć ją utulić. Budzi się z płaczem i takim nierozumiejącym, nieobecnym wzrokiem. Dopiero jak ją ugłaszczę, przytulę, zagadam, jej głos zmienia się w odgłos radości (ma taki specyficzny okrzyk jak ją coś cieszy).

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Wto maja 28, 2013 12:50 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

Byliśmy dziś z Psotą u weta. Okazało się, że dziąsła ma czerwone i bolące, wiec dostała convenię na 2 tygodnie i przeciwbólowe. Mamy się stawić po 12 czerwca na kontrolę.
Efekt wizyty był spektakularny. Kocina po powrocie od razu zaczęła się objadać.
Mam nadzieję, że jej się to wszystko w końcu wygoi i będzie spokój.
Psota miała w grudniu rozpoznany FORL i plazmocytarne zapalenie dziąseł, które podobno, jak mówił wet, po wyrwaniu zębów zmniejsza się o 80%. Zobaczymy.
Pojadę z nią za trzy tygodnie, będzie to tydzień od skończenia antybiotyku, więc uda się w ten sposób zbadać krew bez przekłamań. Dziś wet krwi nie pobrał, bo to za szybko od poprzedniego badania.

mziel52

Post » Wto maja 28, 2013 21:47 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

O bidulka:( Ale cieszę się, że poczuła się lepiej i zaczęła jeść.

U nas kryzys trwa, nic wielkiego, ale Prosiu straciło melodię do jedzenia zdecydowanie (dzisiaj rano nawet nie raczyła przyjść do kuchni). Ma dość surowego, coś by zjadła (dzisiaj rzuciła się na moją szynkę), tylko sama nie wie, co. Najchętniej coś, czego jej nie wolno: suche, przysmaki Pusiastej itd. Dzisiaj wieczorem zjadła trochę pasztetu miamora, ale założę się że jutro już będzie niejadalny. Nic to, nie ma tragedii na razie, mam nadzieję tylko, że nie będzie gorzej:(

sheridan

Post » Pt maja 31, 2013 8:59 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

Nasza walka dzisiaj się zakończyła.
Szkoda, że z góry skazana była na przegraną.
Ale udało się się jeszcze wyrwać kilka miesięcy życia dla Paka.
Dzięki Wam za rady i wsparcie...
...

CoToMa

Post » Pt maja 31, 2013 9:02 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

CoToMa - tak bardzo mi przykro... Takie smutne wieści. Nie wiem, co powiedzieć. Trzymaj się.

sheridan

Post » Pt maja 31, 2013 9:06 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

:cry:

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Nie cze 02, 2013 9:28 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

CoToMa - wciąż myślę o Pakulcu....

U nas w porządku. Prosiu znowu ładnie je, gorzej że cukier szaleje. Już się cieszyłam, że zaczęła jeść normalne karmy - bo zaczęła, ale te zmiany surowe - karmy powodują tylko, że jej organizm głupieje. Więc z cukrem ostatnio nie jest najlepiej.

A co tam u was dziewczyny?

sheridan

Post » Nie cze 02, 2013 9:33 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

Maciek od prawie tygodnia je sam, bez strzykawki. Wagę trzyma od 3 tygodni, więc jest ok.
Jedyny problem z tym, że samodzielnie nie bardzo je swoje nerkowe żarcie. Natomiast wsuwa nienerkowe mokre RC i Hillsa - oba z niską zawartością fosforu, więc może nie będzie źle. Badania robimy za 2 tygodnie, jestem bardzo ciekawa, co wyjdzie po tym nieprzepisowym jedzeniu ;)

Ale peritol dostaje nadal - tak co drugi dzień, bo jednak trochę mu pomaga.

Yagutka

Post » Wto cze 04, 2013 22:14 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

Prosiactwo też ładnie je ostatnio, naprawdę ma niezły apetyt. Nie ma problemu, żeby normalnie złapała się sama za jedzenie, nie muszę jej ani karmić z ręki, ani jakoś specjalnie asystować (chociaż bardzo to lubi). Dostaje też pypcia do mojego jedzenia, wszystko ją interesuje. I wszystko z powrotem normalnie potrafi pogryźć, bo ona tygodniami - tak sobie teraz myślę - miała problemy z gryzieniem. Brała do pysia i jej wypadało, memłała, ale nie potrafiła pogryźć na tyle, żeby połknąć. Teraz poradzi sobie ze wszystkim. Ma humor, jest radosna. Wróciła właściwie do całego repertuaru swoich zachowań sprzed zabiegu (ile to trwało!), z wyjątkiem może wciąż mniejszej sprawności ruchowej.

sheridan

Post » Śro cze 05, 2013 6:00 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

Trzymam kciuki za Wasze koty, żeby jak najdłużej wszystko było w porządku.
...

CoToMa

Post » Śro cze 05, 2013 10:28 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

Sheridan, to super :ok:

A dzisiaj Maciek od rana do godziny 10 zjadł całą saszetkę 85 g w 3 posiłkach. I wylizywał do końca miskę. No po prostu niewiarygodne, jeszcze w życiu mu się to nie zdarzyło. Oczywiście pewnie teraz zapeszę i od jutra kot nie będzie jeść :wink:

Yagutka

Post » Śro cze 05, 2013 11:56 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

Psota na razie je. Przeciwbólowych nie dostaje od tygodnia, ale ciągle działa antybiotyk.

mziel52

Post » Pt cze 07, 2013 22:54 Re: Anoreksja u kota, czyli topik dla niejadków

Heh, no jemy bardzo dobrze, wsuwamy wręcz.
Niestety, znowu martwią mnie dziąsełka. Wydaje mi się, że są znowu ciut bardziej zaróżowione. Heh, no pojedziemy na kontrolę, tak by nam to wypadało w lipcu (po pół roku). Nie mogę się do tego zebrać, bo to gigantyczny stres nie tylko dla kota, ale i dla mnie samej. A i Pusiastą muszę wziąć - ma ewidentnie zresorbowane dwa, a może cztery zęby i pewnie usłyszymy, że powinna mieć je usunięte. Ale poczekam, aż będę naprawdę widzieć że ją boli i ma problemy z jedzeniem, bo w tej chwili to jej kompletnie nic nie jest.
Prosiu dziś dwa razy spadło - martwią mnie też te jej problemy z koordynacją...
No ale ja się zawsze muszę czymś martwić.
W każdym razie z jedzeniem ostatnio nie ma problemu.

sheridan

[poprzednia][następna]