~~~~~Schron. w Milanówku vol II~~~~nowy rok..nowe nadzieje..

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 13, 2010 17:04 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~ same bidy :(

Fadeczek z komórki - kot błyskawica, wszystko wyszło nieostre albo niezawierające kota :mrgreen:

Obrazek

Obrazek
www.mintandlavender.pl

lawenda99

Od: Nie lip 22, 2007 16:24

Post » Pt cze 18, 2010 18:48 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~ same bidy :(

ale pusto...

Prążek

Od: Śro gru 26, 2007 21:33

Post » Pt cze 18, 2010 19:03 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~ same bidy :(

Zalega relacja

Lawenda i jej przyjaciel chyba nie wyrobili sobie o nas zbyt pochlebnego zdania. Robota w ogóle nam nie szła, ruszaliśmy się jak muchy w smole kombinując co tu zrobić, żeby nic nie robić 8) Ale to wszystko wina upałów. Ostatecznie udało się nam (Iskrze) skosić i podlać wybieg, ruszyć (Monice) malowanie kociej budy o jakieś 30% do przodu... i to właściwie wszystko 8) No i oczywiście wymiętoliliśmy Fadka.

Wcale nie pozowane zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

I jeszcze Fadek w rękach Lawendy:

Obrazek

Ciekawska i Efezka wylegiwały się na trawie, do chwili, gdy Iskra włączyła kosiarkę :) Kropek, Kiler i Amiga pochowani w budzie.

Pamiętacie Felka?

Obrazek

Rozmawiałem z jego opiekunką. Felek został wykastrowany i trochę lepiej dogaduje się z Miśką, swoją koleżanką. Trochę się omijają, bo panna jest niedotykalska, a Felek zaczepialski (chce się po prostu z nią bawić), ale jedzą razem z jednej michy, więc jest dobrze :) Felek trzyma się blisko domu, reaguje na imię i przybiega na zawołanie z podwórka do domu 8O Jest dzielnym kotem, więc znosi do domu myszy i jaszczurki.

Felek oraz koleżanka są regularnie odpchlani, odrobaczani i szczepieni na wszystko (łącznie z białaczką). Dostają dobre jedzenie, Felek potrafi też wyżebrać mięso w czasie przygotowywania obiadu :)

Krótko mówiąc Felek jest szczęściarz i trafił do fajnego, odpowiedzialnego domu. Czego życzymy wszystkim kotom i psom.
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Od: Sob mar 28, 2009 14:14

Post » Sob cze 19, 2010 9:15 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~ same bidy :(

lawenda99 pisze:Obrazek

Komu miziaka???
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Sob cze 26, 2010 21:01 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~ same bidy :(

Dziś w schronie trochę się działo. Wprawdzie przyszliśmy dość późno, ale robota szła nam zdecydowanie lepiej niż ostatnio. Pierwszym kotem, którego zobaczyłem był Kropek w budce:

Obrazek <<< Kliknij!

Zaraz potem Ciekawska i Efezka, wszystkie rozleniwione i drzemiące w słońcu:

Obrazek <<< Kliknij!

Obrazek <<< Kliknij!

Amiga wybiegła z budy i czmychnęła do nory pod paletę. Ona bardzo panicznie reaguję na widok ludzi :( Zaś Kiler profilaktycznie zainstalował się za piecem i też nie wychodził przez cały dzień :(

Fadek, na swoim nowym wybiegu również zażywał kąpieli słonecznej:

Obrazek <<< Kliknij!

Chwilę później Fadkiem zajęła się Anuk, która dziś nas odwiedziła i zadebiutowała w roli wyprowadzacza psów:

Obrazek <<< Kliknij!

Obrazek <<< Kliknij!

Potem pojawił się ŻBIK, czyli Żeński Batalion Inżynieryjno-Kuchenny w osobie Iskry i Moniki :) i ostro zabrał się do roboty:

Obrazek <<< Kliknij!

Tym sposobem wybieg Fadka z piaszczystego płachetka porośniętego tu i uwdzie lichymi roślinkami:

Obrazek <<< Kliknij!

po wykonaniu prac ziemno-ogrodniczych zamienił się w piaszczysty płachetek wysypany częściowo wysokiej jakości ziemią ogrodniczą, posiany trawą i obsadzony kocimiętką, miętą i lawendą oraz wyposażony w nowy drapak wykonany na specjalne zamówienie Fadka :) Tak to wygląda z Fadkowej dziupli:

Obrazek <<< Kliknij!

A tak z boku:

Obrazek <<< Kliknij!

Obrazek <<< Kliknij!

Oby tylko coś chciało wyrosnąć.

Oprócz ogarnięcia wybiegu wymieniliśmy też okienko z wyjściem na Fadkowy wybieg, dzięki czemu za dnia do środka wpada trochę więcej światła. Przynieśliśmy też Fadkowi zabawkę z kulką, którą znaleźliśmy ustawioną w Dużej Kociarni. Nasze dzikusy raczej nie potrafią się bawić takimi rzeczami, zaś Fadek bardzo był tym zainteresowany. Zresztą zobaczcie sami :)

Fado i jego nowa zabawka:

http://www.youtube.com/watch?v=vrj33BkAOR4

Na dużym wybiegu, po wielu miesiącach, wreszcie udało nam się zainstalować odnowioną budkę dla kotów, pozostały jeszcze dwie, więc na wiosnę przyszłego roku pewnie się wyrobimy ;) Cały czas byliśmy obserwowani przez Efezkę i Ciekawską:

Obrazek <<< Kliknij!

I to wszystko, co dziś się zdarzyło w Milanówku. Chociaż nie, przyjechały dziś schroniskowe koszulki, które można kupić w cenie 25 zł (albo wiecej, jeśli ktoś chce :) ) Dochód pomoże w leczeniu naszych podopiecznych. Koszulka wygląda tak:

Obrazek <<< Kliknij!

Koszulki są w wersji męskiej i damskiej. Dostępne są właściwie wszystkie rozmiary. Zapewne niedługo pojawi się jakiś bazarek :)

Tajemniczy Wujek Z.

Post » Wto cze 29, 2010 19:15 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~ same bidy :(

Zrobiło się troszkę sentymentalnie - parę dni temu dostałam zdjęcia z domku.... grubiutkiej buraski Foczki :D Pojechała do domu niecałe dwa tygodnie po tym, jak udało nam się ją oswoić :D Ile to już czasu? Chyba rok mija właśnie...

Śpioch :1luvu:
Obrazek

Pucuś
Obrazek

U siebie :wink:
Obrazek

Koteczka jest nieco płochliwa, ale jak na szczęśliwego kota przystało śpi w łóżku, mruczy, lubi głaski, bawi się, ma świeżą kocią trawkę do poskubania...
Obrazek Obrazek

Babett_B

Od: Pon lut 02, 2009 19:50

Post » Czw lip 01, 2010 8:44 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~ same bidy :(

Foczka :1luvu:
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Pt lip 02, 2010 15:28 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~piękne koszulki str22

Mam pytanko co do Fadkowego płachetka :oops: Że kocimiętka jest ok, to wiem ale czy i mięta i lawenda są też ok dla kotów? Marzy nam się podobna zmiana w opolskich wolierach i chciałam dopytać :oops:
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt lip 02, 2010 18:31 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~piękne koszulki str22

Znalazłam spis roślin bezpiecznych dla kotów, wydaje się wiarygodny, ze względu na metodę powstania spisu (odrzucono przypadki wątpliwe):
http://leksykot.top.hell.pl/koty/zdrowi ... pieczne#bl

Z tego co wiem większośc ziół przyprawowych jest bezpieczna dla kotów.
U siebie na balkonie mam lawendę, miętę, pietruszkę, tymianek, majeranek, macierzankę, bazylię, rozmaryn, itp.

monikah

Od: Pt kwi 10, 2009 17:54

Post » Sob lip 03, 2010 10:22 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~piękne koszulki str22

Baardzo dziękuję!
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Sob lip 03, 2010 18:30 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~piękne koszulki str22

No i co tam dziś u kotów?
Ostatnio zaczęłam przyjeżdżać w soboty, ale rano, do psów. Stwierdziłam, że skoro się w domu cały czas potykam o koty, to odmiana dobrze mi zrobi :)

Do kociarni zajrzałam na chwilę, akurat Fadek miał gości, dwie dziewczyny go rozpieszczały, a on bardzo był z tego faktu zadowolony.
A w domkach spały Ciekawska (?) i Efezka (? To Efezka ma takie naddarte ucho?)

Trawka rośnie ładnie, lawenda żyje.
Obrazek Obrazek

Anuk

Post » Nie lip 04, 2010 11:51 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~piękne koszulki str22

Byłyśmy wczoraj z Anielką i maluchami u weterynarza, więc w kociarni pobyłyśmy krótko...
Wybieg Fadkowy dobrze się trzyma :) Fadek z resztą też ;)
Ciekawska i Efezka padły z upałów i spały grzecznie w budkach. Kropka, Killera i Amigi oczywiście nie było widać.

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Śro lip 07, 2010 22:11 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~piękne koszulki str22

Przeglądałem wczoraj fotki z zeszłego roku i takie oto wygrzebałem:

Regis, obecnie szczęśliwy w domu
Obrazek

Kawek również
Obrazek

Rysiek też, choć może tęskni za innymi kotami, bardzo lubił ich towarzystwo
Obrazek

I bracia Dodek i Mundek, też w od dawna w domach
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Post » Sob lip 10, 2010 11:02 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~piękne koszulki str22

Właśnie dowiedziałem się, że mamy trzy nowe kociaki: dwa czarne, ponoć trochę nieśmiałe i oswojoną trikolorkę... :|
Obrazek
Obrazek

Tajemniczy Wujek Z.

Post » Sob lip 10, 2010 20:14 Re: ~~~Schron. w Milanówku vol II~~~piękne koszulki str22

No więc szczegóły są takie:

Czarne maluchy są dwa, mają około 3 miesiące. Są nie w kociarni, tylko w pomieszczeniu na wprost wejścia. Przestraszone, ale miłe. Do szybkiego oswojenia. Dadzą się głaskać.
Jedna na pewno dziewczynka (drugie chyba też)
Problemem może być to, że póki co nie bardzo chcą kuwetkować.
Wolą pod prysznicem sprawy załatwiać :roll:
Może to wina "żwirku" bo mają taki bardziej dla gryzoni, takie jakby rurki...

Była i mamusia, pojechała na sterylkę, ale wraca do ludzi, którzy ją przywieźli (Nie stać ich było na sterylkę, ale chcą dobrze dla kotki i maluchów)

Druga historia jest zgoła inna: malusia dziewczynka została podrzucona do schronu w tygodniu.
Wygląda na jakieś dwa miesiące. Śliczna (tri z przewagą białego) i przemiła. Akurat była słodko rozespana.

Wszystkie trzy zdrowe, już odrobaczone i zaszczepione. Trzeba szybko zdjęcia i ogłaszać.

Na dużej kociarni spokój. Towarzystwo pochowane. Kropek, Ciekawska i Efezka były na wybiegu, Amiga też, chociaż znalazłam ją dopiero po dłuższej chwili pod paletami. Kiler za piecem. Ciekawe, czy on w ogóle korzysta z wybiegu?
Może w soboty jak jest dużo ludzi, to się lokuje za piecem, a w tygodniu, jak jest spokojniej to korzysta?

Fado darł pyska jak zwykle. Miałam dla niego tylko jakieś 20 minut, ale wygłaskałam, wytarmosiłam, on mnie trochę popodgryzał, a potem się pobawiliśmy. Cwaniaczek ganiał za patykiem, ale tylko w cieniu, jak tylko ruszałam patykiem na słońcu, to się na mnie patrzył jak na głupią ;)

Z roślinności, co ma rosnąć rośnie. :)
Obrazek Obrazek

Anuk

[poprzednia][następna]