Po drugiej stronie siatki - schronisko łódź

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 08, 2007 14:21 sytuacje alarmowe

Sytuacje, które moim zdaniem wymagają natychmiastowej interwencji!

1. Wykopane koparką 3 tygodniowe kocię
Obrazek
Kociak został nad ranem wykopany koparką na jakiejś budowie. Kocięta były dwa, jedno nie przeżyło. Panie wyszukały na kociarni kotke, która się parę dni temu na boksach okociła :roll: i wsadziły ją razem z kociakiem do klatki. Kotka ma pokarm, ale kocurek się nią nie interesuje. Maleńki jest zapchlony na maxa (już dziś go wypsikano na pchły), ale nie je. Kotka jest opiekuńcza, ogrzewa go, wylizuje, nastawia się do karmienia, ale on nie załapuje. Próbowałam go dostawiać do sutków, ale nie dawał sobie rady. Mam nadzieję, ze dożyje chociaz do jutra.

2. Pseudo syjamka przerażona innymi kotami
Obrazek Obrazek
Oddana wczoraj przez poprzednią właścicielkę, która nie podała konkretnego powodu oddania. W nocy załatwiła się obok kuwet i wetka mówi, ze to mógł być powód oddania. Kotka została dziś ranowysterylizowana i... umieszczona w boksie. Kiedy weszłam, kotka leżała na ziemi i wyła i warczała na przemian. Wetka powiedziała, ze to jest miła kotka, tylko jest przerażona innymi kotami. Wzięłam ją i przełożyłam do jedynej wolnej klatki na ścianie z kociętami. Głaskałam ją, ale warczała mocno - bez prób ataku. Jest przerażona - ona sobie tam nie poradzi. Ma niebieskie oczy.

3. Kotka nr 86
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Młodziutka koteczka, ogromna pieszczocha, ale ledwo już oddycha od kataru. Wypływ z oczy jest tak silny, że aż ma zalane nim przednie łapki. Wychudzona, że świerzbowcem. Myślę, że to kwestia dni kiedy przestanie jeść co będzie dla niej wyrokiem.

4. Persica - jeden wielki kołtun
O tej kotce już pisano na forum. Dzis ją zobaczyłam. Masakra!!! Gdzie jej się nie dotknie - gruba skorupa zbitych włosów. Poruszanie się sprawia jej na pewno ból, bo tak ciągną ją włosy. Kotka jest niewysterylizowana. Bardzo miła i mimo, że ja zwolenniczką persów nie jestem, to ta jest naprawdę ładna. Kota wymaga natychmiastowego ogolenia i sterylizacji, wygląda na zdrową.

5. Złota szylkretka, nie daje sobie rady, nie je
Obrazek
Przepięknej i wyjątkowej urody złota szylkretka nie radziła sobie na boksach. Nie radziła sobie na tyle, ze nie jadla i w końcu wychudzona nie miała już siły na nic. Zabrana do szpitala do klatki natychmiast zaczeła jeść i odzyskałą spokój. Ona po powrocie na boksy poprostu umrze...

6. Misio - wraca do życia, ale nie może wrócic na boksy
Obrazek Obrazek
Tego kawalera już znacie, on również nie da rady na boksach...

Wszystkie kocięta z klatek przy wejściu dostały dziś stronghold, co mam nadzieję pomoże części z nich walczyć ze świerzbowcem usznym. Części udało się obciąć dziś pazurki.

CoolCaty

Od: Śro sie 10, 2005 22:02

Post » Śro sie 08, 2007 14:50 Re: sytuacje alarmowe

CoolCaty pisze:3. Kotka nr 86
Młodziutka koteczka, ogromna pieszczocha, ale ledwo już oddycha od kataru. Wypływ z oczy jest tak silny, że aż ma zalane nim przednie łapki. Wychudzona, że świerzbowcem. Myślę, że to kwestia dni kiedy przestanie jeść co będzie dla niej wyrokiem.

Boże, to "moja" Kaja :placz:
zrobiłam jej opis na stronę schroniska http://schronisko.doskomp.lodz.pl/index ... oty&nr=129
ma ogłoszenia...,
w przedostatnią sobotę była w szpitaliku, oczka były załzawione, ale jeszcze nie wygladało to tragicznie, w ostatnią sobotę była już z powrotem w boksie mimo, że oczka miała gorsze. Cieszyła się z pieszczot, przytulała, serce mi się kroiło bo chudziutka i chora, ale jeszcze miałam nadzieję, że wyjdzie z tego
Ale widzę, że teraz po kilku dniach jest strasznie. A to taki wesoły, kochany, pogodny kot...
No wyć się chce z bezsilności :crying:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Śro sie 08, 2007 14:53

Aniu! Pytaj kogo się da o tymczas. Ona nadal chce się przytulać i pieścić i wywala brzuszek do głaskania, ale jest już bardzo chudziutka i słabiutka. Jutro postaram się też być w schronisku, podam jej antybiotyk i krople do oczu, ale to nie da dużo, ona musi mieć warunki do wyzdrowienia!

CoolCaty

Post » Śro sie 08, 2007 14:55

Boże, jakie biedactwa :cry:
ObrazekObrazek

bechet

Od: Śro sie 24, 2005 9:54

Post » Śro sie 08, 2007 16:02 Re: sytuacje alarmowe

pisiokot pisze:
CoolCaty pisze:3. Kotka nr 86

czy koteczka jest leczona ? jesli potzreba, może zrzucimy sie na leki?

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Śro sie 08, 2007 16:15

dziewczyny a moze zalozyc jej osobny watek?

Lilianie sie udalo w taki sposob.

Etka

Od: Nie wrz 24, 2006 11:25

Post » Śro sie 08, 2007 19:01

Podnoszę i błagam o pomoc chociaż dla maleńkiego kociego niemowlaka!!!

CoolCaty

Post » Śro sie 08, 2007 20:12

Tak sobie głośno myślę, że gdyby syjamkę i szylkretkę ogłosić w necie domek znalazłby się bardzo szybciutko.

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Śro sie 08, 2007 20:21

Aniu! Oprócz gratki i allegro gdzie jeszcze umieszczacie ogłoszenia?

CoolCaty

Post » Śro sie 08, 2007 20:27

Może na Wyborczej?
ObrazekObrazek

bechet

Od: Śro sie 24, 2005 9:54

Post » Śro sie 08, 2007 20:35

CoolCaty pisze:Aniu! Oprócz gratki i allegro gdzie jeszcze umieszczacie ogłoszenia?

W internecie staramy się dawać ogłoszenia gdzie tylko się da.
Przede wszystkim na gratkę, allegro, adopcje.org, mojpupil.pl
aaaby.pl też jest fajne, z tym że płatne
fora kocie

co do pracy do express ilustrowany, dziennik łódzki
innych gazet jeszcze nie rozgryzłam

Ja myślę, że gdyby chociaż w te kilka miejsc umieścić tym kociastym ogłoszenia odzew by był.
Aniu, jeśli potrzebujesz pomocy we wstawianiu im ogłoszeń - daj treść i i fotki na maila - pomogę.

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Śro sie 08, 2007 20:46

a persiczka? Nikt jej nie weźmie?...
Ogolenie do gołej skóry w takim stanie to chyba tylko pod narkozą?...
Skąd ona sie wzieła w schronisku?
Szkoda, ze ja daleko, szkoda że mam 3 koty i 7 psów...bo mi jej zal jak diabli :x

malagos

Od: Pon wrz 05, 2005 20:54

Post » Śro sie 08, 2007 20:53

Elfrida podesłała potencjalnemu domkowi dla persika Miszy zdjęcia tej koteczki. Jutro ma mieć odpowiedź czy przypadła im do serca. Chciałabym ją ogolić jutro, zobaczymy co z tego wyjdzie.

CoolCaty

Post » Śro sie 08, 2007 21:38

hop
BERCIK Obrazek

iza26

Od: Czw lut 15, 2007 22:20

Post » Czw sie 09, 2007 6:06

podrzucę z rana
"Bo kot, Panie doktorze, nie człowiek.
On potrzebuje miłości"
Katarzyna Grochola