Łódź-FFA 2017 - "kawałek raju" - od Bordo - str.92

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 04, 2017 20:12 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

Kiedy nasze władze zaczną logicznie myśleć ?

Boszka

Od: Śro lis 02, 2016 15:02

Post » Nie mar 05, 2017 2:16 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

kalewala pisze:"sterylizuje się te koty i sterylizuje, a ciągle ich pełno. To może nie warto sterylizować?"
(...)prawie 4mce koty mogły się spokojnie rozmnażać. Ale WOŚ takich rzeczy nie przyjmuje do wiadomości.

Obrazek
Litości, przecież to jakaś porażka :?

kalewala pisze:Był test Rivalty., poprzednio i wczoraj.. . Płyn białkowy. Wygląd i lepkość.... Dostaje steryd, antybiotyk, nadal furosemid, potem będzie spironol. Lekarka ściągnęła mu ponad 100ml płynu. Chodzi, je, żąda głaskania.... I oby jak najdłużej....
Wczoraj był dość katywny, teraz nie chce śniadania...

W takim razie dużo sił dla Sindbada, bez względu na to, jak dużo mu jeszcze czasu zostało...
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Nie mar 05, 2017 8:28 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

Boszka pisze:Kiedy nasze władze zaczną logicznie myśleć ?

A przepraszam, CZYM mają to robić?
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Nie mar 05, 2017 11:11 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

wiesiaczek1 pisze:powiało debilizmem łódzkich władz, lepszy dworzec w garsci niz 100 ślepych kociąt na utrzymaniu karmiciela,
ament :D

No, ale przecież pani Prezydent taka fajna .... "#murem za Hanką! " :-(

lilian08

Od: Wto gru 04, 2012 20:08

Post » Nie mar 05, 2017 13:18 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

lilian08 pisze:No, ale przecież pani Prezydent taka fajna .... "#murem za Hanką! " :-(

:twisted:
Nie w moim typie :lol:
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Nie mar 05, 2017 16:16 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

kalewala pisze:
lilian08 pisze:No, ale przecież pani Prezydent taka fajna .... "#murem za Hanką! " :-(

:twisted:
Nie w moim typie :lol:

Ani w moim :evil:
Te 200 sterylek to brzmi jak ponury żart :evil:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon mar 06, 2017 13:29 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

Obrazek

Dawno, dawno temu - a właściwie jeszcze dawniej, bo wczesnym latem 2012 - próbowałam posterylizować koty ze stadionu Start i giełdy na tym terenie. Nie wspominam tych akcji miło - kto ciekawy, może poczytać:
viewtopic.php?f=1&t=137505&hilit=start&start=810

Napiszę tylko, że bura kotka-trzyłapka nadal jest u mojej znajomej - nie nadaje się do adopcji, kategorycznie odmawia korzystania z kuwetki. Poza tym - jest przemiła.

Więc kiedy kilka dni dostałam telefon z prośba o pomoc dla kotki z tego miejsca, zjeżyłam się nieco. Zjeżenie przeszło - bo dzwoniła Pani Asia, która niedawno zaczęła tam pracę, a w 2014 adoptowała od nas dwa koty, takie raczej małoadopcyjne.
Kotka po Traczu - punkt handlowy w likwidacji, psa ktoś zabrał, kotka została, oswojona, ale lękliwa, nie integruje się z resztą kotów… Reszty nie należy łapać, bo posterylizowane.

W sobotę 2017.02.25 rano pojechałam jak zwykle wcześniej - nauczona doświadczeniem wolę być te pół godzinki przed karmicielami, tak na wszelki wypadek.
Zimno, jakoś wilgotno, ogólnie nieprzyjemnie. Na miejscu kota wolałabym spać w ciepłej budzie niż wlec się na śniadanie, ale zgodnie z umową pani Asia i jej koleżanki głodziły kotkę od czwartku, z głodu wyszła nawet zza ogrodzenia, zza którego nigdy nie wychodzi, więc… Rozstawiłam się z łapką, z rozmowy pamiętałam tylko, że kotka czarna, jedno niebieskawe niewiedzące oczko, coś małego białego na pyszczku.

Obrazek * Obrazek

No i sami rozumiecie, że bardzo ucieszyłam się, kiedy przy klatce pojawił się kot - czarny. Małe białe na pyszczku z odległości i przy tej pogodzie trudno zobaczyć, więc pewnie to ten kot.
Za chwilę pojawił się drugi - czarny z białym podwoziem. Hmmm…. Jak się złapie, przepakuję do kontenerka, na szczęście mam, i będę czekać na tę czarną.

Siedzę w samochodzie, zimno. Od czasu do czasu otwieram okienko, pstrykając jakieś zdjęcie - czarnobiały akurat ładnie się ustawił.
Koty głodne, zawartość klatki interesująca - czyli szansa na złapanie jest. Byle szybko, bo zimno - albo ja, albo przynęta zamarznie.

Obrazek * Obrazek

Siedzę. Marznę. Koty kombinują. Tzn czarnobiałe zrezygnowało i poszło sobie, a  czarne wyjadło ścieżkę i łapką próbuje sięgnąć do miseczek za zapadką - szkoda tylko, że nie ze środka klatki… Ryzyk-fizyk, podeszłam do klatki, spłoszyłam trochę kota, ułożyłam kolejna ścieżkę - nie uciekło daleko, pewnie bardzo głodne, dobrze - może w końcu się złapie.

Obrazek * Obrazek

I się złapało - po kolejnych kilkunastu minutach mojego marznięcia Miałam pod kożuchem kamizelkę, naprawdę ciepłe buciory, a i tak po kilkudziesięciu minutach siedzenia w samochodzie zęby mi lekko dzwoniły…. Na szczęście czarne też pewnie miało dosyć. Za to w klatce wyraźnie mu się nie podobało.

Wstawiłam klatkę z kotem do samochodu, okryłam kocykiem - niech nie marznie. Dochodziła ósma, pani Asia powinna już dojeżdżać do pracy, poczekałam. Przy okazji poznamy się osobiście, bo często latami z kimś w kocich sprawach rozmawiamy, współdziałamy - a nie wiemy, jak wyglądamy bo wszystko odbywa się telefonicznie lub mailowo.

Obrazek * Obrazek

I całe szczęście - bo złapałam nie tę kotkę… Złapałam wysterylizowaną Lolę, a to czarnobiałe - to wykastrowany Lolek. Tworzą zgraną, prawie oswojoną parę karmioną pod budką razem z trzecim kotem - nieufnym chyba kocurem, sądząc z  ”twarzy”. Jak ruszą sterylki miejskie, trzeba będzie się nim zająć.

Pewnie trzeba będzie się zająć także kotami z drugiej części Startu - ale mało mam na to ochoty po doświadczeniach sprzed lat…

Czarną kotkę wypuściłyśmy, pojawiła się cała trójka stołowników, panie podały kotom śniadanko - sfociłam kocią stołówkę sekundę za późno - przed chwilą były tam trzy kocie łebki.

I z panią Asią poszłyśmy myśleć, jak złapać kotkę nie wychodzącą poza ogrodzony teren na terenie z zamkniętą na kłódkę bramą. Wymyśliłyśmy dziurę w płocie - weszłyśmy na ogrodzony teren, ustawiłyśmy tam łapkę - trochę ją widać na zdjęciu.

Obrazek * Obrazek

Poczekałam do 10tej - pożądana kotka nawet się nie pokazała… Pojechałam do pracy, panie czuwały.
No i w końcu zołza przyszła, tuż przed 14tą. Pani Asia z klatką zabrała ją do domu, odebrałam po pracy, odpchliłam, odrobaczyłam.

Siedzi pod biurkiem, daje się wyciągać - przez ręcznik, bo ze strachu może dziabnąć, sprawdziłam. A potem już się przytula,

Śliczna - taka kompaktowa - niewielka i okrąglutka. Kilkuletnia - ale nie stara.

A na imię będzie miała Saganka.

Obrazek

Wiadomości z dzisiejszego (2017.03.06 poranka - długo pod tym biurkiem nie siedziała, rezyduje na kanapie albo na szafie, Boi się aparatu - ale pozwoliła na kilka fotek. No i głaskać, przytulać - można do znudzenia.

Prawda, że piękna - zielonooka pingwineczka, moje ulubione ubarwienie kota. A do tego te pojedyncze białe włoski prawie na całym czarnym futerku - po prostu miodzio.
Że szuka domu i że liczę na Waszą pomoc przy ogłaszaniu - nie muszę pisać?

No i gdyby ktoś chciał coś podarować Sagance - to konto 71 1020 2313 0000 3802 0442 4040 Fundacja For Animals Oddział Łódź 40-384 Katowice, 11 Listopada 4 - Saganka.

kalewala

Post » Pon mar 06, 2017 17:44 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

A jak się ma Górnik?
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pon mar 06, 2017 21:11 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

Dołączam do pytania o Górnika.

kalewala pisze:Śliczna - taka kompaktowa - niewielka i okrąglutka. Kilkuletnia - ale nie stara.

A na imię będzie miała Saganka.
Obrazek

Prawda, że piękna - zielonooka pingwineczka, moje ulubione ubarwienie kota. A do tego te pojedyncze białe włoski prawie na całym czarnym futerku - po prostu miodzio.

A Saganka - cudo :1luvu:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Wto mar 07, 2017 1:00 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

Przepraszam, ale gdzie jest to niewidzące oczko?...
kalewala pisze:z rozmowy pamiętałam tylko, że kotka czarna, jedno niebieskawe niewiedzące oczko, coś małego białego na pyszczku.

No i "czarna" kotka, która okazała się pingwinem też mnie nieco dziwi...
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Wto mar 07, 2017 14:33 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

Nie, nie Stomachari, tym razem JA pomyliłam

Rozmawiam z wieloma ludźmi, już nie staram sie "na wyrost" zapamiętywać szczegółów - do złapania była czarna kotka z białymi pojedynczymi włoskami na czarnym tle i białym małym na nosku, kotka nie pochodziła do ludzi, łapek panie mogły nie widzieć - w końcu śnieg, a wcześniej się nią nie interesowały, był Tracz.

A czarna kotka z niebieskawym niewidzącym oczkiem - jest, - to ta niepotrzebnie złapana, bno wysterylizowana wcesniej, no i ma opiekę tudzież dwóch kocich kolegów.

A mnie się to ponakładało :)

kalewala

Post » Wto mar 07, 2017 19:01 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

Gretta pisze:A jak się ma Górnik?

A lepiej, dziękuję.
Właśnie wróciłam z kontroli, klinicin kończymy, jeszcze chwila synuloxu. I syropek prawoślazowy. Chrypi, ale głos zdecydowanie odzyskał.

Persik - rano jadł, teraz nie chce. I siedzi schowany.
Jeszcze mam nadzieję, że najadł się suchego - lubi....

Dziś świtem byłam sobie w Zgierzu połapać - niestety koty najedzone, tylko jeden...

I zapominam ciągle - Ewo_mrau dopisz proszę sterylizację czarne trzyłapki - 2017.02.23.
i wczoraj - sterylizację czarnej Nenii
Obie niestety płatne przez nas....

kalewala

Post » Wto mar 07, 2017 20:13 Re: Łódź-FFA 2017. Ruszył przetag -> str.2o!

Skaryszew...
petycja do podpisania
https://www.petycjeonline.com/petycja_p ... oni_na_rze
---
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Śro mar 08, 2017 12:02 Re: Łódź-FFA 2017. Skaryszew -> petycja str.2o!

Eva2406 potrzebuje pomocy
viewtopic.php?f=8&t=179208
---
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

ewa_mrau

Post » Śro mar 08, 2017 13:14 Re: Łódź-FFA 2017. Eva2406 potrzebuje pomocy -> str.21!

trudno mi znaleźć sobie miejsce...
Skaryszew i wycinka drzew sprowadziły mnie do parteru

cytuję z fb https://www.facebook.com/ewa.matyjasiak ... 3880974111:
Ewa Matyjasiak
WARTO BYŁO, WARTO TYLE URATOWANYCH KONIKÓW - DZIĘKUJEMY
Majka Gulanowska Tara ma u siebie 34, Centaurus 37, Przystań Ocalenie 7, Stowarzyszenie Benek 3, fundacja Horacy 2, Fundacja Pasikonik 2, Azyl Dla Koni 2 i Fundacja Nasza Szkapa 4. Ogółem funfacje 110 koni oraz osoby prywatne ok. 40. Ogółem uratpwano 150 koni z 301. Tara negocjuje jeszcze z handlarzami wykup kolejnych. Na zrzutów. pl dziewczyny zbierają na kaczkę że zrebakiem. Tyle zdołała ustalić.

podkreślenie moje
---

ewa_mrau

[poprzednia][następna]