SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 22, 2016 11:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Jedza nawet sam proszek prosto z opakowania... ;)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Sob paź 22, 2016 14:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Mój kot uwielbia tuńczyka a szczególnie przysmaki z Cosmy o tym smaku, pachnie intensywnje rybą, jak czasem wybrzydza i mi ostentacyjnie zakopuje mokre, żeby dostać ukochane suche chrupeczki zamist tego, to biorę taki mały kawałek tego przysmaku i kruszę na pyłek i posypuję tym mokre. Wyjada wszystko. Są też inne smaki, bodajże kurczak, kaczka i wołowina. Ale na pewno najbardziej intensywny zapach ma tuńczyk

fillmeout

Od: Nie maja 29, 2016 17:20

Post » Nie paź 23, 2016 17:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

a która Porta wypada lepiej? Dotychczas byłam przekonana, że sensible, bo wszędzie jest polecana, ale cats heven wydaje się mieć lepszy skład, chociaż już zwątpiłam...

tysia5

Od: Czw lut 07, 2008 14:20

Post » Pon paź 24, 2016 14:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Hej,
weterynarz stwierdził u mojego kocura wielkie prawdopodobieństwo alergii pokarmowej na kurczaka, która objawia się świądem skórnym - od drapania ma strupki w okolicy ogona i szyi. Polecił mi karmę Farmina Vet Life UltraHypo Cat, która ma mu z tym pomóc, ale chciałabym mu jakoś urozmaicić dietę, bo już po 2 dniach chodzi i miauczy o coś innego...
Kocur nie jest specjalnie wybredny i w zasadzie zje wszystko.
Jakie hypoalergiczne karmy/smakołyki są godne polecenia?

monia01

Od: Sob wrz 17, 2016 7:26

Post » Pon paź 24, 2016 17:03 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

tysia5 , Porta CH jak dla mnie zawsze miała dziwny opis. Osobno mielone mięso kurczaka i osobno mięso z kurczaka. Z kolei w Sensible jest mączka z kurczaka, czyli równie dobrze mogłyby być skóry, dzioby i pazury. Mimo trochę lepszych wartości (więcej białka i tłuszczu), gdybym z tych dwóch musiała wybierać, pewnie by padło na CH. Tylko tauryny w tej karmie jest bardzo mało, pamiętaj o suplementacji.

monia01, jest całkiem sporo karm bez kurczaka. Z mokrych masz np. Catz Finefood - zarówno klasyczne wersje, jak i Purrr, niektóre są bez kurczaka (czytaj skład). Ze smakołyków niekurczakowych jest Cosma Snackies (oprócz kurczaka jest tuńczyk, wołowina i kaczka), jako smakołyk możesz też podawać karmy filetowe z tuńczyka, sparzone ryby, wołowinę, mięso z królika.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pon paź 24, 2016 18:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Ryb surowych ani tylko sparzonych podawać nie wolno. Zawierają tiaminazę, która niszczy tiaminę. Niedobór tiaminy może spowodować trwałe uszkodzenie systemu nerwowego u kota.
Gotowanie rozwiązuje problem. Dorsz i łosoś może być podawany na surowo. Może jeszcze inne, ale nie zapamiętałam,. Podaję głównie gotowanego mintaja i surowego dorsza
Ostatnio edytowano Wto paź 25, 2016 17:29 przez Alija, łącznie edytowano 1 raz

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Pon paź 24, 2016 19:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Nie wszystkie ryby zawierają tiaminazę. Ja swoim kotom daję tylko te bez tiaminazy (sparzone), bo gotowana ryba traci wiele witamin, a nie o to chodzi.

Dark Angel

Post » Pon paź 24, 2016 19:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

wszystkie kocie konserwy to gotowane mięso, które straciło wiele witamin

Alija

Post » Pon paź 24, 2016 19:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Po to są suplementowane.

Dark Angel

Post » Pon paź 24, 2016 19:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Filetowe, które polecasz nie są suplementowane. Gotowana ryba też może być smakołykiem, przynajmniej nie ma konserwantów. Radząc podawanie surowych ryb należałoby wymienić, które można w ten sposób podawać. Kto nic nie wie o rybach zrozumie, że wszystkie

Alija

Post » Pon paź 24, 2016 20:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Oczywiście, że nie są. Dlatego poleciłam je jako smakołyk. Czytaj uważnie, a nie wybiórczo, bo mam wrażenie, że chcesz się czegoś koniecznie uczepić, sama nie podając konkretnych informacji (np. w których rybach jest/nie ma tiaminazy).

Dla uzupełnienia - ryby bez tiaminazy i trioksu:
Łosoś
Pstrąg
Węgorz
Halibut
Dorsz
Szczupak
Okoń
Flądra
Sola
za: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=311

Dark Angel

Post » Pon paź 24, 2016 20:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Podałam 3 najpopularniejsze gatunki (czytaj uważnie a nie wybiórczo). Pozostałe łatwo sprawdzić pod warunkiem, że się wie o istniejącym zagrożeniu. Ja o nim poinformowałam.

Twoja porada dopiero TERAZ jest rzetelna.

Alija

Post » Wto paź 25, 2016 5:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Owszem, podałaś trzy gatunki, ale nie napisałaś, które zawierają tiaminazę (mintaj), a które nie (dorsz i łosoś). Poza tym z Twojego postu można było się dowiedzieć najpierw, że
Alija pisze:Ryb surowych ani tylko sparzonych podawać nie wolno. Zawierają tiaminazę, która niszczy tiaminę. Niedobór tiaminy może spowodować trwałe uszkodzenie systemu nerwowego u kota.

Czyli:
1. W ogóle nie można podawać ryb surowych ani sparzonych.
2. Wszystkie ryby zawierają tiaminazę.
A potem, że
Alija pisze:Gotowanie rozwiązuje problem. Surowy dorsz i łosoś może być podawany na surowo. Może jeszcze inne, ale nie zapamiętałam,. Podaję głównie gotowanego mintaja i surowego dorsza

Czyli:
3. Wszystkie ryby można podać gotowane (to akurat prawda, tylko po co wszystkie gotować?).
4. Surowy dorsz i łosoś może być podany na surowo - co stoi w sprzeczności z pkt. 1 i 2. Już pomijam podawanie surowego dorsza na surowo...
Jeśli moja porada była niekompletna, to Twoja była nielogiczna.

Dark Angel

Post » Wto paź 25, 2016 5:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Zainteresowani mają teraz pełen obraz sytuacji i sami wyciągną wnioski. Gdybym tu nie zajrzała, niezorientowani nic nie wiedzieliby o tiaminazie i mogliby w dobrej wierze szkodzić swoim kotom. Kto chce szczegółów, pokopie dalej.
Uważam temat za zakończony. A moje błędy i nielogiczności nie mogły przynajmniej nikomu zaszkodzić !!!!!!!!
Mogę spokojnie wysłuchać połajanek, dużymi literami :wink: , jeżeli posłuży to dobru kotów :)

Alija

Post » Wto paź 25, 2016 9:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 6

Już tak sobie nie pochlebiaj. W wątku o karmach (a ten, jak sama nazwa wskazuje, jest już szósty) i nie tylko tiaminaza była wałkowana już tyle razy, że jeśli ktoś jeszcze tego nie wie, to jest to tylko i wyłącznie wina tej osoby, a dokładniej jej lenistwa i niechęci przeczytania tego, co już zostało napisane, połączonej z chęcią uzyskania propozycji karmienia podanej na srebrnej tacy.

Dark Angel

[poprzednia][następna]