4miesTAJGA odeszła za TM [*] ;(z FIPem walki nie stoczymy:(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 23, 2009 19:57 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Jeszcze jeden bazarek:

viewtopic.php?f=20&t=103918
.:: Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji ::.

Obrazek

avild

Od: Wto lis 17, 2009 23:28

Post » Pon lis 23, 2009 20:42 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

avild, OGROMNE dzięki! :aniolek:
Martwi mnie, że te oczka dalej nie reagują..
Mam nadzieję, że jutro będą już wyniki badania na tokso..ale chyba jeszcze za wcześnie..

Ana_Zbyska

Od: Śro kwi 16, 2008 18:20

Post » Wto lis 24, 2009 23:34 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

z Tajgą gorzej :cry:
Znów straciła apetyt, dziś prawie nic nie zjadła..Oczka dalej nie reagują, dziś jest bardzo osowiała, siedzi kruszynka cały czas w tej samej pozycji.. :(
Czy Ona gaśnie..?
:placz:
Dziś jak wróciłam z pracy, położyłyśmy się, Tajgula cały czas mocno wtulona, cały czas mruczała..Jak ja bym chciała, żeby Ona była zdrowa.. :cry:
Jutro wyniki badania na tokso..
Dlaczego Tajula się nie zbiera? :crying:

Ana_Zbyska

Post » Wto lis 24, 2009 23:36 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

z Tajgą gorzej :cry:
Znów straciła apetyt, dziś prawie nic nie zjadła..Oczka dalej nie reagują, dziś jest bardzo osowiała, siedzi kruszynka cały czas w tej samej pozycji.. :(
Czy Ona gaśnie..?
:placz:
Dziś jak wróciłam z pracy, położyłyśmy się, Tajgula cały czas mocno wtulona, cały czas mruczała..Jak ja bym chciała, żeby Ona była zdrowa.. :cry:
Jutro wyniki badania na tokso..
Dlaczego Tajula się nie zbiera? :crying:

Ana_Zbyska

Post » Śro lis 25, 2009 6:00 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

:( :( :(
Obrazek Obrazek

Edyszka

Od: Pt lut 13, 2009 15:32

Post » Śro lis 25, 2009 6:28 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Przepraszam, będę wklejać:

http://www.lecznica-zwierzyniec.yoyo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=28

"U większości kotów, u których histopatologicznie potwierdzono toksoplazmozę, obserwowano zapalenie tęczówki i siatkówki. Zmiany zapalne w oku mogą być jedynym objawem."

"Przebieg narządowej postaci toksoplazmozy u zwierząt jest tym gwałtowniejszy, im zwierzę jest młodsze. Może być on ostry lub przewlekły. U nowonarodzonych kociąt toksplazmoza przebiega ostro. Obserwuje się utratę apetytu, osowiałość, biegunkę i gorączkę. Po 2-3 dniach zaczynają dominować objawy ze strony układu oddechowego i nerwowego (m.in. nasilająca się duszność w związku ze śródmiąższowym zapaleniem płuc, niezborność ruchów), można także stwierdzić bolesność w okolicy wątroby i trzustki. W ciągu 9 dni dochodzi do skrajnego wyczerpania i śmierci. U kociąt dwutygodniowych i starszych objawy są podobne, lecz zwykle nie dochodzi do zejść śmiertelnych."

Tajga ma 2 miesiące, jest starsza, może walczyć!

"W leczeniu toksoplazmozy u zwierząt można zastosować:
- toltrazuril (Baycox), w celu zahamowania rozwoju form jelitowych u kotowatych,
- chlorowodorek klindamycyny (Aniclindan), w celu leczenia formy narządowej u różnych gatunków zwierząt,
- sulfonamidy, np. sulfadiazyna, sulfametoxazol + trimetoprim (Sul-Tridin / Bactrim) – leczenie formy jelitowej i narządowej,
- pirymetaminę"

Sama się nie znam, ale z tego, co czytam, trzeba pilnować, by się nie odwodniła. Śmierć następuje z wyczerpania i to u małych kociąt... Podkarmiać, przytulać, poić... to do czasu wyników.

Głowa do góry! Czekamy na wyniki...
.:: Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji ::.

Obrazek

avild

Post » Śro lis 25, 2009 8:17 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Tajgusiu, trzymam za ciebie kciuki :ok:

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Śro lis 25, 2009 9:11 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Tajunia, poradzisz sobie z tym paskudstwem, tylko się trzymaj Maleńka... Ana, cały czas jesteśmy z Wami myślami.
"Wykuj własny szlak przez kraj dziki i surowy..."

luelka

Od: Sob cze 30, 2007 8:14

Post » Śro lis 25, 2009 18:59 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

I jak, są wyniki? :roll:

Obrazek

avild

Post » Śro lis 25, 2009 20:33 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Są wyniki..Badanie na przeciwciała-wynik negatywny.
Jestem zaskoczona, bo myślałam, że to jednak toksoplazmoza.. A z tego wynika, że Tajga nigdy nie miała z nią styku.
To co to za cholerstwo?!
Tajga robi bardzo brzydkie kupy. Krwiste wydają się być, takie bordowo śliwkowe, oraz są dziwnej konsystencji.

Dzwoniłam do dr Stefanowicza, powiedział, że wsyztsko co mu się nasunęło na już, to w zasadzie wykluczone zostało. Musi się nad tym zastanowić.
Chce nam pomóc, musimy pojechać jeszcze raz do Krakowa. Wet chciałby, żeby Taja najlepiej została w szpitaliku..ale ja sobei tego nie wyobrażam.

Po prostu załamka..Nie jest dobrze.. :cry:

Ana_Zbyska

Post » Śro lis 25, 2009 20:44 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Oby wet wymyślił, co to za paskudztwo męczy Tajgę :ok:

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Śro lis 25, 2009 20:56 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Skoro miała łapkę w takim strasznym stanie to prawdopodobnie był jakiś wypadek. A nie ma uszkodzeń wewnętrznych, może tez poszło uderzenie w głowę i dlatego straciła wzrok.

Trzymam kciuki żeby kotusia z tego jednak wyszła
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Śro lis 25, 2009 21:01 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Mocno trzymamy kciuki!!! :ok: :ok: :ok: Ja chodzę tylko do dr Stefanowicza - wierze, że się uda!!! Trzymaj się kocinko, Ana jesteśmy z Tobą! (Jakby co, Iza wie, gdzie mnie szukać.)
Obrazek

grrr...

Od: Pon paź 09, 2006 19:32

Post » Śro lis 25, 2009 21:27 Re: 4miesTAJGA-w ciągu 3 dni straciła wzrok:(toxo?POMOCY!

Tak, tylko, że łapkę straciła jakieś 3 mies temu..

Dziś zjadła kurczaka trochę, bo miałam już przygotowaną kroplówę dla niej..
Muszę jak najszybciej się znowu w Krakowie znaleźć, jutro będę dzwonić o jakiś termin..

Ana_Zbyska

[poprzednia][następna]