Suche karmy. Które waszym zdaniem najlepsze i dlaczego?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Jaką suchą karmę dla kota uważasz za najlepszą (nie biorąc pod uwagę względów finansowych)?

Royal Canin
50
30%
Acana
14
8%
Orijen
36
22%
Taste of the Wild
11
7%
Bosch Sanabelle
9
5%
Biomill
7
4%
Profilum
9
5%
ProNature
5
3%
Purina ProPlan
7
4%
Inna (proszę podaj w poście jaka)
17
10%

Liczba głosów : 165

Post » Nie lut 22, 2009 21:22

Kompletna pełno porcjowa karma super premium dla wszystkich dorosłych kotów od 10m do 8 roku życia.

Zastosowanie : Bilanx Complete została stworzona wg najnowszych zaleceń i norm żywieniowych NRC. Karma w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowania kotów w składniki odżywcze oraz dostarcza im niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania energii. Karma charakteryzuje się szczególnie wysoka jakością , ma jeszcze lepszy smak, wyższą strawność i przyswajalność. Karma jest gotowa do użycia bezpośrednio albo może być podana na mokro, zmieszana z bulionem lub woda.
http://rolmast.home.pl/osp74/popup_image.php?pID=59
Tu jesteśmy http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=152188
Człowiek szczęśliwy to nie ten, który wszystko ma, ale ten, który cieszy się wszystkim, co ma.
Gabi 14.07.2016 (*), Duffy 06.04.2009 - 02.11.2020 (*)

bozena640

Od: Nie sty 11, 2009 17:23

Post » Nie lut 22, 2009 21:35

Czy ktoś słyszał o karmach feline Line Trainer??
Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

makrejsza

Od: Czw lis 22, 2007 20:41

Post » Nie lut 22, 2009 21:43

Super pomysł z ankietą. Jestem ogłupiała z wyborem karmy. Stosowałam Royala, obecnie Hillsa. Chciałabym spróbować czegoś nowego, pomimo pięknego futerka, ślicznych kupek i nadwagi :oops:
Przyznam się, że najchętniej skorzystałabym ze zbiorowej wiedzy Miau. Bo jak wybrać, żeby było dobre i było mnie na to stać?

miyoshi

Od: Sob maja 03, 2008 19:26

Post » Nie lut 22, 2009 23:32

Super pomysł z ankietą. Jestem ogłupiała z wyborem karmy.

No właśnie ja też :roll: Zamierzam zebrać wszystkie wymienione w wątku i w ankiecie karmy, i przekleić ich skład + orientacyjna cena/1kg w pierwszym poście.
Trochę mi to zajmie, ale będzie jakiś punkt odniesienia :D
Obrazek Obrazek

Lorimmel

Od: Nie wrz 07, 2008 22:17

Post » Pon lut 23, 2009 6:57

Zagłosowałam na Orijena - pierwsza karma, po której mój kot wygląda modelowo, nie tyje, nie drapie się
(wprawdzie mamy wersję z rybami, ale normalny orijen też jest ok)
Wreszcie schudł troszkę, mimo tego, że suche ma w misce dostępne cały czas, ma więcej energii. I co ważne - Orijen jest bardzo wydajny. Dla 6kg kota 400 g wystarczyło na 8 dni.

Acana nowa mu nie smakowała (tylko Pacifica była jadalna)

Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, że Royal w tej chwili na pierwszym miejscu w składzie wymienia kukurydzę. Tak jest np. w RC Indoor

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Pon lut 23, 2009 9:30

Zagłosowałam na Orijena - pierwsza karma, po której mój kot wygląda modelowo, nie tyje, nie drapie się

To jest Orijen z rybą dla kotów 8O ? Wszędzie gdzie nie zajrzę jest tylko jeden - Orijen i kropka. Nawet na stronie producenta. Dlaczego?
Obrazek Obrazek

Lorimmel

Post » Pon lut 23, 2009 9:39

Lorimmel pisze:

To jest Orijen z rybą dla kotów 8O ? Wszędzie gdzie nie zajrzę jest tylko jeden - Orijen i kropka. Nawet na stronie producenta. Dlaczego?

Zajrzyj na stronę producenta jeszcze raz :) http://www.acana.com.pl/www/index.php?art=3&cat=42 Rybny Orijen to nowość, niewiele sklepów go ma
NA pewno jest na Allegro, jest trochę droższy niż zwykły. Kształt granulek ma zupełnie inny niż zwykły Orijen

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Pon lut 23, 2009 10:14 spróbowałem angielskiej first class

Do końca roku dawałem acanę adult. Efekty w pełni zadowalające. Próbowałem też orijena, w końcu to ta sama firma, ale nawet nie tknęły. Z tego co wiem, to powszechne zjawisko. No i stało się-acana zmieniła recepturę karmy, wprowadziła nawet kilka nowych produktów - skończyło się zainteresowanie ze strony moich domowników. Próbowałem sanabelle, ale jakoś tak niespecjalnie. Bez tragedii, ale jednak. Znalazłem, to chyba nowość w Polsce, angielską karmę first class. Jedzą bardzo chętnie, wygląd bardzo fajny (dwa miesiące karmienia). Daję adulta, próbowałem też jagnięciny, ale to był niewypał. Jednak kurczak rządzi.

Grzesioxxx

Od: Pon lut 23, 2009 9:49

Post » Pon lut 23, 2009 11:26 Re: spróbowałem angielskiej first class

Grzesioxxx pisze:Do końca roku dawałem acanę adult. Efekty w pełni zadowalające. Próbowałem też orijena, w końcu to ta sama firma, ale nawet nie tknęły. Z tego co wiem, to powszechne zjawisko. No i stało się-acana zmieniła recepturę karmy, wprowadziła nawet kilka nowych produktów - skończyło się zainteresowanie ze strony moich domowników. Próbowałem sanabelle, ale jakoś tak niespecjalnie. Bez tragedii, ale jednak. Znalazłem, to chyba nowość w Polsce, angielską karmę first class. Jedzą bardzo chętnie, wygląd bardzo fajny (dwa miesiące karmienia). Daję adulta, próbowałem też jagnięciny, ale to był niewypał. Jednak kurczak rządzi.

A gdie, w jakim sklepie można ją zobaczyć - skład, ceny itd?
Bo ja znalazłam tylko dla psów. Ta dla psów wygląda zachęcająco.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Pon lut 23, 2009 11:33

moje gnojki ostatnio nie chcą jeść nic poza RC Urinary HD, które je Matylda na kryształy :roll:

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Pon lut 23, 2009 12:30 Re: spróbowałem angielskiej first class

Ja akurat mieszkam w Krakowie i w kilku sklepach widziałem. Za 2kg płacę 30zł z kawałkiem-całkiem przyzwoicie. Trójmieście też można gdzieś kupić.

Grzesioxxx

Od: Pon lut 23, 2009 9:49

Post » Pon lut 23, 2009 17:32

A czy First Class jest w jakimś sklepie internetowym? I czy jest ze zbożem?
Obrazek Obrazek

Lorimmel

Post » Pon lut 23, 2009 18:49

[...]
Ostatnio edytowano Pon gru 12, 2011 22:06 przez sanna-ho, łącznie edytowano 1 raz

sanna-ho

Od: Wto sie 28, 2007 13:41

Post » Pon lut 23, 2009 19:57

Sanna-ho okazuje się, że intuicyjnie skłaniam się do diety BARF. Poczytałam sobie, zwłaszcza perypetie z wprowadzeniem nowej diety :lol:
Co z tego, skoro nawet sama sobie nie prowadzę zbilansowanej, sensownej diety. :wink:
Na razie kotom podaję "dodatki". Jedzą je w różnym stopniu. Miau chętnie, Agatka skubnie, niestety Michałek jest monotematyczny-suche, suche, suche. Ale wypróbuję kilka pomysłów :)

miyoshi

Od: Sob maja 03, 2008 19:26

Post » Pon lut 23, 2009 21:46

[quote="Lorimmel"]Z tą mączką mięsną to jest ciekawa sprawa. Szukałam o tym informacji w internecie i z tego, co znalazłam, wynika, że suche karmy zawsze są robione z mączki (mięso jest najpierw odwadniane i rozdrabniane na proszek),

tylko po ilości suchego mięsa / mączki jestes w stanie sprawdzic ile karma ma miesa tak naprawde. w suchej karmie powinno podawac sie ilość suchego miesa a nie mokrego jak robi to większosc producentów.

jezeli np. jest 80% mięsa to wychodzi na to ze jest tylko kikanaście procent mączki ( czyli mięsa po wysuszeniu z wody, krwi itd ). jezeli karma ma 25 -30% i wiecej mączki np. z kurczaka to jest juz na bardzo wysokim poziomie - bo mokrego miesa wychodzi ponad 1,5 kg na 1 kg karmy. zawsze czytam składy na opakowaniu, bo tam widac najlepiej i polecam.
Obrazek

kocurex

Od: Pt paź 03, 2008 7:59

[poprzednia][następna]