Czemu kotka nie żyje

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 07, 2008 15:26

Przeznaczony dla psów dużej rasy

nie do konca - bywa po prostu, ze jeden gatunek jest na cosardziej wrazliwy niz inny - iwermektyne np. stosuje sie z powodzeniem na swierzba u swinek morskich - bardzo mlodych rowniez. W ich przypadku jest to jedyny bezpieczny lek na swierzba (wszelkie spraye, czy zasypki sa dla nich zabojcze)

Co do trzeciej p[owieki - moze sie ona pokazywac przy wielu, roznych stanach -przy kk wylazi, przy wysokiej goraczce (niezaleznie od przyczyny) przy zwyklym, niegroznym zapaleniu spojowek spowodowanym podraznieniem - a u niektorych kotow mozna ja zobbaczyc gdy... mrucza...

Iras

Od: Śro wrz 13, 2006 11:32

Post » Wto paź 07, 2008 15:58

Miałam się nie wypowiadać, ale nie wytrzymałam.
Iwermektyna nie jest toksyczna dla kotów, jeśli stosuje się ją w odpowiednich dawkach. Fakt faktem nie jest zarejestrowana dla małych zwierząt. Kiedyś środek też środek istniał na rynku i był stosowany u małych zwierząt z takim samym powodzeniem, z jakim jest stosowany do dziś u dużych. Został wycofany z tego względu, że był toksyczny dla psów rasy owczarek szkocki i ich mieszańców oraz dla wszelkich niebieskookich piesków ( ma to związek z łatwiejszą przenikalnością bariery krew-mózg u tych psiaków, tak na chłopski rozum tłumacząc). Został wycofany z lecznictwa wogóle i tym samym koty także "straciły" możliwośc z jego korzystania.
Teraz na rynku pojawił się odpowiednik z tej samej rodziny związków . Preparat Advocat. Można go stosować u kociąt. Oczywiście zdrowych.

Iwermektyna jest i będzie stosowana przez lekarzy wet, bio nieraz jest jedynym lekiem z wyboru. Stosuje się ja z powodzeniem u kotów, psów, gadów, gryzoni i wszelkich dużych zwierząt.

Podziwiam autorkę drugiego postu, która na podstawie tak małej ilości danych potrafi od razu postawić konkretną diagnozę. Niejeden anatomopatolog i toksykolog może pozadrościć. Naprawdę, podziwiam.
Obrazek

Formica

Od: Wto kwi 12, 2005 12:05

[poprzednia]