Majorka pisze:No właśnie mam pytanie: Miś rudzielec ma ok. 10 miesięcy, waży 5 kg. Czy to nie za dużo? Czy on jeszcze rośnie? Nie wygląda na grubego, dużo biega. Ile powinien jeść na dobę?
On jeszcze rośnie. Ja bym się cieszyła, bo ja na przykład bardzo chcę żeby mój był jak największy

Czy będzie duży tego nie wiem, na razie taki sobie jest średni chyba niestety. 4,5 miesiaca jak miał to 2,4kg ważył. (to było ostatnie ważenie).
Niby domowe-europejskie-dachowce rosną do roku. Ale Mikołaj I rósł, mężniał dłużej. Tak mniej wiecej do dwóch lat.
A syberyjskie na przykład rosną do trzech lat podobno.(tzn. wykształcają się tak do końca, trzy do pięciu lat

).
A tak a propos. Czytałam niedawno, że w ameryce zapanowała moda na grube koty. Było zdjęcie straszliwie upasionego kota jako dumy właścicieli. Czy grubszy tym lepiej. Wiecie jak ten kot wyglądał!!!!Wskazówki jak to osiągnąc też były.
Tak mniej więcej sprowadzające się do tego : dużo jak najbardziej kalorycznego jedzenia + zero ruchu.
I na koniec retoryczne pytanie autora, "czy ta moda do nas też przyjdzie?". Normalne torturowanie kotów