DOTACJE 2008 dla fundacji i stowarzyszeń - WARSZAWA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 09, 2008 11:33

Kasia D. pisze:A ja czytam i płakac mi się chce z żalu... bo u nas nikt nie da nawet złotówki...
I nawet nie ma z kim na ten temat rozmawiać... :(

U nas był konkurs. Maksymalna kwota, o jaką można było się starać, to 10 tysięcy zł. Nam przyznali 4 tysiące, na około 100 zwierząt pod naszą opieką
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pt maja 09, 2008 11:36

No fakt, tylko jak masz poczucie, że ktoś może marnować kasę przeznaczoną na bezdomne zwierzaki, to uwierz mi, lżej nie jest...

Sfinx

Od: Wto lut 26, 2008 13:28

Post » Pt maja 09, 2008 12:48 dotacje

Moim zdaniem taki podział dotacji jest już "przyklepany", a gdyby nie był -rozpatrywanie wniosków od nowa.... da w tyłek zwierzętom, które czekają tak długo co roku na skutek długotrałych procedur biurokracji - wstrzymają dopływ środków o min. 2-3 miesiące (już tak było kilka lat temu).
Co rok zgłaszam, że środki na ten cel powinny trafiać do organizacji max. szybko, a zwłaszcza przed nasilonym okresem rozrodu zwierzat... i co rok trwa to dłużej i dłużej.

Nie wiem, czy pisanie pojedynczych pism - do kogo? - będzie efektywne - wiem, że w ub. roku telefonowano i pisano również do BOŚ w sprawach kontrowersyjnych rozmów z organizacjami - czy widzicie skutek w załączonych dokumentach?

Dziwię się, że BOŚ, mając co roku od organizacji materiał, dotyczący gniazd kocich w mieście "objętych opieką" - nie umie czy nie chce wykorzystać tej sterty papierów do sporządzenia czegoś w rodzaju "mapy wolnożyjących kotów w mieście": komputerowego rejestru miejsc ich bytowania (w sensie: dzielnica, ulica) i karmicielek tego stadka zwierząt (mają dane osobowe i numer telefonu do każdej karmicielki).

Podobnymi danymi (niekoniecznie zbieżnymi, ponieważ nie wszyscy karmiciele zarejestrowani w WOŚ współpracują z organizacjami) dysponują również poszczególne WOŚ, rejestrujące gniazda kocie i karmicielki w celu udzielania pomocy w postaci karmy i lecznic weter. - i też nic z tego nie wynika.
Obrazek
Obrazek Obrazek

wydra

Od: Pt gru 22, 2006 18:20

Post » Pt maja 09, 2008 15:41

A ja obejrzałam sobie sprawozdanie pewnej organizacji.

http://www.strazdlazwierzat.com.pl/index.php?pliki=sprawozdanie

I nie mogę zrozumieć pozycji:
koszty administracyjne - 36 335,31
a to stanowi ok. 30% wszystkich wydatków.

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Pt maja 09, 2008 21:35 dotacje

widzicie - pisałam, że analiza sprawozdania finansowego daje dużą wiedzę o działalności danej organizacji.

Wielu sprawozdań nie znajdziecie (obowiązek publikowania na swojej stronie internetowej lub w siedzibie organizacji oraz w biuletynie mają wszystkie organizacje mające statut OPP, ale sprawdźcie sami, jak go realizują i gdzie jest w tym chaosie organ nadzorujący - Min. Środowiska?????)
Obrazek
Obrazek Obrazek

wydra

Post » Sob maja 10, 2008 10:49

Skoro więc wstrzymanie nie, to może cofnięcie, a dokładniej - zwrot. Nigdy się nie zajmowałam dotacjami, ale podejrzewam, że zasada jest taka sama jak gdzie indziej - trzeba wykazać, na co się wydało. A jeśli się wydaje niezgodnie z celem - to powinien być zwrot.
(Oczywiście pewnie zaraz ktoś mi odpisze, że nie ma odpowiednio szczegółowego regulaminu.)
Ale i tak zasada się nie zmienia - trzeba gromadzić dowody na poparcie.

I jeszcze jedna sprawa - czy spółdzielnie mieszkaniowe nie byłyby skłonne wyasygnować jakiejś kwoty na sterylizację tudzież inne potrzeby kotów? Na wspólnoty pewnie raczej nie ma co liczyć, ale co większej spółdzielni kwota nawet kilku tysięcy by nie zabolała. A piszę o tym, bo moja mama ostatnio mówiła, że u niej spółdzielnia czasem daje (co prawda było to raczej w kontekście tego, że sąsiad dostał chociaż nie powinien - czyli temat odpowiedni do tego wątku :wink: , ale liczy się, że kasę dają).

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Wto maja 13, 2008 10:30

koteczekanusi pisze: jeszcze jedna sprawa - czy spółdzielnie mieszkaniowe nie byłyby skłonne wyasygnować jakiejś kwoty na sterylizację tudzież inne potrzeby kotów?

:ryk: :ryk: :ryk:
U nas toczy się walka o otwarte okienka piwniczne i budki :evil:
Żyję w wyjątkowo wrogim środowisku :lol:

Znalazłam sprawozdanie stowarzyszenia Filemon, ale za rok 2006.
http://bopp.pozytek.gov.pl/158988.doc
Za 2007 - nie ma :?: :!: :?:

A tu cytat o obowiązku zamieszczania sprawozdań
2. Sprawozdanie finansowe

Sporządzanie:
Zakres sprawozdania finansowego dla organizacji pożytku publicznego prowadzących działalność gospodarczą został określony w art. 45 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (Dz. U. z 2002 r. Nr 76, poz. 694 ze zm.), natomiast dla organizacji pożytku publicznego nieprowadzących działalność gospodarczą w § 3 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 15 listopada 2001 r. w sprawie szczególnych zasad rachunkowości dla niektórych jednostek niebędących spółkami handlowymi, nieprowadzących działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 137, poz. 1539).

Ogłaszanie:
Dotychczas organizacja pożytku publicznego miała obowiązek ogłaszania sprawozdania finansowego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski B”, w terminie wynikającym z art. 70 ustawy o rachunkowości, tj. w ciągu 15 dni od jego zatwierdzenia.

W związku z ustaleniami powziętymi przez Przedstawicieli Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Polityki Społecznej oraz Centrum Obsługi KPRM na spotkaniu, które odbyło się w dniu 6 lipca 2005 r., organizacje pożytku publicznego, które nie prowadzą działalności gospodarczej, powinny ogłaszać sprawozdania finansowe na oficjalnych stronach internetowych Ministerstwa Polityki Społecznej w części tematycznej „Organizacje pozarządowe”, a nie w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski B”.

Cytat pochodzi ze strony:
http://www.pozytek.gov.pl/OPP,-,obowiazki,sprawozdawcze,724.html

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Wto maja 13, 2008 22:32 dotacje

bez jaj - to nie może być sprawozdanie finansowe, a o tym obowiązku pisałam - to ewentualnie może być sprawozdanie merytoryczne;))))

"prezeska"
Obrazek
Obrazek Obrazek

wydra

Post » Wto maja 20, 2008 12:15

podnosze
bo wydaje mi sie, ze za malo wykorzystujemy te pomoc "systemowa" - a to przeciez sa nasze pieniadze
i zarowno Jopop, jak i Jana czy dziewczyny z MT czy ktokolwiek mocno dzialajacy, powinien wystosowac pisma do Stowarzyszen (czy Fundacji) w "swoich dzielnicach o pomoc finansowa z tych srodkow, ktore zostaly im przyznane
chyba to trzeba zrobic juz

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

[poprzednia]