Jak ocenic jak duzy bedzie kociak?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 24, 2003 17:07

vitez pisze:justy: ja bym wolal pikna drobna koteczke... oby byla puchata (a bedzie, taka rasa) i pyszczek jej chcialbym troche zaokraglic, zeby nikt z nietoperzem nie pomylil ;)

pomylic mozna tylko z bielmem na oku takie piekne malenstwo z netoperkiem 8O ... chociaz swoja droga ... nietoperze maja w sobie "cos" i mnie osobiscie nie raza ;) wrecz przeciwnie :D

justy

Od: Śro kwi 16, 2003 15:19

Post » Nie maja 25, 2003 19:40

vitez pisze:Chyba po ilosci dziennej porcji jedzenia w miseczce ;)
Gdyby wielkość kota zależała od ilości pochłanianego jedzenia, to Taya byłaby już wielkości ocelota. :wink:

evanka

Od: Pt gru 13, 2002 16:16
Lokalizacja: miasto wojewódzkie na prawach powiatu, a nawet gminy

Post » Nie maja 25, 2003 20:44

Moim zdaniem trudno przewidziec, lapy moga byc wyznacznikiem, ale watpliwym :wink: . Jezeli masz do wyboru z calego miotu kociat, najlepiej wziac nasilniejszego i najbardziej przebojowego, gdyz ten ma najwieksze sznase, aby wyrosnac najbardziej.
Brucek jak byl maly mial krzywe masywne lapki, a wyrosl na kota wysokiego i wysmuklego o lapach prostych 8O , na dodatek wazy mniej niz 5 kg, ma duuuuze uszy.
Za to RySio 9 m-cy mlodszy, mial wielkie uszyska i drobne lapki jako malenstwo. Obecnie uszka mu znormalnialy, za to reszta ciala jest masywna (bardzo masywna), to najwiekszy kot w moim domu, wazy ponad 5 kg (ni wiem ile dokladnie), wlasnie skonczyl rok.
Moje rokowania z ich czasow dziecinstwa minely sie prawda :lol: .
Zycze trafnego wyboru, rodzice tez maja wplyw na posture, ale trzeba pamietac, ze dziedziczy sie tez po dalszych przodkach :wink: .
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Nie maja 25, 2003 23:52

Tak jeszcze a propo wielkosci kotow. Odwiedzilem wczoraj i dzis rodzicow pod Lublinem... mamy tam juz prawie dwuletnia kotke... hmm kocice wlasciwie. Jak ja przywiezli do domu (wtedy jeszcze w bloku) to bylo malenstwo, kruche, chude, prawie zalosne ;) po przeprowadzce rodzicow na wies zaczela troche lepiej wygladac a o wiele lepiej zachowywac ale nadal potrafila sie na mojej dloni zmiescic... potem miala kociaki i to co sie z nia stalo po nich. Nie jest gruba... jest POTEZNA :!: . Rys prawie nie kot - pol tapczanu potrafi zajac wyciagnieta... a ma ledwo niecale poltora roku...
Zdjęcia kotów, z wystaw kotów i nie tylko... :arrow: http://vitez.pl

vitez

Od: Wto mar 04, 2003 10:44

Post » Nie maja 25, 2003 23:59

Gdy kupowalam Borysa (miał ponad 12 tygodni) zapowiadał się na wyjatkowo potęznego kocura. Grubasnie lapska, olbrzymie uszyska, po duuzym ojcu, cały czas na najlepszejkarmie i surowym miesku. Był niewiele mniejszy od mojej- wówczas 11-miesięcznej (!) ruski. I co? I jest sporym, dorodnym kotem, ale do olbrzyma mu daleko :lol:
Waży około 5 kg, nadal ma potężne łapy i duuze uszy, puchaty jest bardzo i to mu dodaje wielkosci. Pewnie jeszcze trochę zmęznieje (ma teraz rok i 3 miesiące, od stycznia- kastrat) , ale gigantem nie bedzie. ;) Mimo, ze wszystkie przeslanki zdawały się to zapowiadać ;)

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Pon maja 26, 2003 0:19

Z naszych europejskich "ras mieszanych" to największe, jakie widziałam, były takie czarne z białymi łapkami i gorsem (chociaż niewielkich z takim samym umaszczeniem jest zapewne dużo więcej). Dwóch takich kocurów znałam. A i niektóre burasy bywają potężne, widuję czasem takie rosłe "żbiki". Po mojej Burcyś było widać, że mogła wyrosnąć na dużą kocicę, tylko w kocięctwie musiała być niedożywiona i miała krzywicę, więc została z tego tylko taka nieokreślona masywność wyglądu.

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon maja 26, 2003 11:34

Tick, sa pewne rasy kotów, które spore rosną: maine coony, norwegi, syberyjczyki, brytyjczyki też zdaje się są duże. Np. mój Hacker ma 10 miesięcy z kawałkiem, waży ponad 6 kilo, i tak z 60 cm długości to już ma. A jeszcze urośnie. Jest przy tym bardzo łagodny, mimo że faktycznie wyglądem wzbudza respekt. Ostatnio bylismy z nim na spacerze i z naprzeciwka szedł pies na smyczy, większy od Hackera. Skróciłam Hackerowi smycz, żeby w razie czego móc szybko kota na ręce wziąć, a tu tymczasem pies obszedł Hackera starannym łukiem. A ten nawet się nie najeżył, uszy postawione, ciekawosc w oczach itd.
Taki kot to jednak jest dość spory wydatek.
A co do oceniania: po łapach na pewno. Hacker od maleńkości miał wielkie, potężne łapska.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pon maja 26, 2003 20:53

8)

justy

Od: Śro kwi 16, 2003 15:19

Post » Pon maja 26, 2003 21:32

no to moja Bazylia ma grube krótkie łapki ,małe uszy i jest nieprawdopodobnie długa-to ja już nie wiem co z niej wyrośnie? :roll: :roll:
Mysia i BazyliaObrazek Obrazek

ewas

Od: Śro lis 13, 2002 10:09

Post » Czw maja 29, 2003 0:10

Olat pisze:Pewnie jeszcze trochę zmęznieje (ma teraz rok i 3 miesiące, od stycznia- kastrat) , ale gigantem nie bedzie. ;) Mimo, ze wszystkie przeslanki zdawały się to zapowiadać ;)

Masz syberyjczyka tak?
Z tego co wiem, to pełną swoją dojrzałość (w wygladzie) osiągają one dopiero w wieku trzech lat (słyszałam nawet o pięciu :roll: )
Bardzo długo to trwa. Więc prawdopodobnie jeszcze urośnie.
Tak myslę :?

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Czw maja 29, 2003 5:33

Czyli nic innego nie pozostaje jaki zdac sie na kociolotek:) i liczyc ze sie wygralo :)
Pozdrawiamy
Olimpia, Tick, Klementyna:: Rudolf i Suri

Tick

Od: Czw maja 22, 2003 21:16

[poprzednia]