Wielka prośba do osób mających zabezpieczenie z siatki ryb.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 27, 2007 18:35

A ja mam pytanie czy sasiedzi sie nie czepiaja z powodu tych siatek.W sumie to nie ich sprawa, ale niektórym ludziom wszystko przeszkadza.
Niedługo sie przeprowadzam i tez chce zabezpieczyc balkon dla moich kociastych i obawiam sie, że jakiś "życzliwy sąsiad" sie przyczepi.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Od: Pt lut 09, 2007 21:41

Post » Pt kwi 27, 2007 18:41

może nie kratuj jego balkonu tylko swój :smiech3:

a tak poważnie, czepiać mu się nie zabronisz (niestety na głupotę i upierdliwość jeszcze nie ma lekarstwa), ale ze swoim balkonem robisz, co Ci się podoba i nic sąsiadowi do tego.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pt kwi 27, 2007 19:09

Powiedzcie mi kto to jest ten Pan Rozmiarek :oops:

Namówiłam TŻta na osiatkowanie balkonu, bo jego rodzice nieustannie wysadzają kota na balkon i go nie pilnują :evil: Mieszka na parterze :roll: I ma balkon chyba typu loggia... chybaaa... taki we wnęce.

Lepsza siatka stąd http://www.sieci.pkt.pl/ czy od Pana Rozmiarka? :?

I jakie oczka? Mniejsze lepsze? 2x2 czy 4x4?
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Pt kwi 27, 2007 20:14

Też mam siatkę od pana Rozmiarka, już prawie trzy lata wisi na balkonie.
Namiary pana Rozmiarka są podane w Dziele Zabezpieczeń balkonów- wejście ze strony głównej miau, no ale już ktoś w tym wątku podawał.

Siatki są w dwóch kolorach- białym i zielonym
mam w białym, bo uważam, ze mniej widać.
Mieszkam na drugim piętrze i z parkingu przed blokiem siatki wogóle nie widać, spod samego bloku widać jak ktoś wie gdzie patrzeć

żaden sąsiad ani spółdzielnia się nie przyczepili, o nic nie pytałam

siatkę mam rozpiętą na metalowej lince biegnącej wokół balkonu.
Pierwszy rok miałam na samych haczykach wwiercanych w ścianę co ok 20cm ale nie zdało to egzaminu WOGÓLE
dwa razy mi kot wylazł za siatkę, na szczęście przy mnie i nie spadł
Problem jest niestety w STYROPIANIE, którym jest ocieplony blok (niech każdy planujący ocieplenie sprawdzi to) Kołek wwiercony w storopian przy obciążeniu siatki kotem wcześniej czy później po prostu wyjdzie :(
Siatkę mam napiętą, ale na tyle by nie zwisałą smętnie (zwisającą widać z dołu, napiętej nie), a nie jest na tyle napięta by po nij chodzić, buja się,a a jamogą ja na tyle naciągnąć by zernąć z balkonu na dół (a nie tylko na wprost)

Linką metalową w dwóch kawałkach oplotłam balkon, a linkę naciągnęłam śrubą rzymską- panowie w marketach łądnie demonstrują co to i jak działa. Dziury wywiercił mi miły pan z bazarku (chodziłam po sklepach i jęczałam, aż się cudem trafił miły pan i jeszcze z wiertarką z tym dłuuuuuugim wiertłem). Długaśne wiertło wwierciło się w beton zastyropianem, włożyłam kołki a zbyt dużą dzirę w styropianie po wierceniu zalałam silikonem :oops: 8) W dziry wkłądam kołek rozporowy a w niego taki wkręt z pętelką prze który przewlekłam linkę.
Balkon mam osiatkowany w kształcie litery L. Starczy na to 5 dziur tylko 8) Trzy w suficie i dwie na dole, na zakręcie L-ki na dole nie dawałam dziury.
Przy większym balkonie podzieliła bymlinkę na 3-4 kawałki i jednocześnie 3-4 śruby rzymskie do naciągu. U mnie w dóch kawałkach był problem by naciągnąć równomiernie całą linkę i nie wyrwać kołków. Linka musi być MOCNO napięta, jak najlbiżej ściny, napięcie powoduje, ze kot nie odchyli linki i nie zrobi sobie wyjścia.

Kupiłam trochę więcej siatki, tzn po pół metra więcej, ale to trochę za dużo było. Siatka od .Rozmiarkajest opleciona na brzegach sznurkiem, fajnie.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pt kwi 27, 2007 21:53

agatka84 na Koci-Łapci był wątek o prawnych aspektach zabezpieczenia balkonów, niestety nie pamiętam tytułu ani autora :oops:
Z tego co się dowiedziałam wynika, że wiele zależy od formy własności. Jeżeli balkon jest typu loggia, to jest on najczęściej wliczony do powierzchni mieszkania i wtedy masz większe szanse na zastosowanie zasady "Wolnoć Tomku w swoim domku". Niestety balkon typu "wystający" nie jest wliczany do powierzchni mieszkania i jest on częścią elewacji budynku, a nie Twoją własnością. Najlepiej sprawdzić w akcie notarialnym, jeżeli powierzchnia balkonu nie jest wymieniona to nie jest ona Twoją własnością (my tak mamy).
W regulaminie naszej wspólnoty jest punkt, że na zabudowę i wszelkie prace na balkonie musi wyrazić zgodę zarząd wspólnoty. Chodzi głównie o pokrycie kosztów potencjalnych zniszczeń. Jeszcze nie prosiłam o tą zgodę, ale jeżeli zarząd ją wyrazi, to sytuacja taka będzie dla nas lepsza, bo będziemy mieli czym zatkać gębę protestującym sąsiadom, jeżeli się tacy zdarzą.
Jeżeli zarząd nie wyrazi zgody to zamierzam to olać (siatka już zamówiona :twisted: ). W końcu w regulaminie jest też, że cisza nocna jest w godz. 22-6, a zarząd twierdzi, że nie może mieć żadnego wpływu na imprezowiczów. No to ja się pytam jaki w takim razie może mieć wpływ na nasze zabezpieczenia balkonu?
W każdym razie uważam, że na początku warto wybrać drogę prawa, czyli zapytanie się o zgodę, ale nie sąsiadów tylko właściciela elewacji budynku czyli wspólnotę, administrację spółdzielni itp.

pozdrawiam
Agnieszka
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Sob kwi 28, 2007 8:08

Dzieki za odpowiedz. U mnie własnie bedzie wspólnota i wydaje mi sie, że zgoda bedzie potrzebna. Balkon bedzie wystający, na parterze. Obawiam sie, że sąsiad np. mieszkający pietro wyzej mogłby sie doczepic, że ktos po tej siatce może wejść do niego.
Oj gdyby te nasze ogoniaste wiedziały ile my dla nich robimy, żeby dobrze miały.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Od: Pt lut 09, 2007 21:41

Post » Sob kwi 28, 2007 9:04

A ja mam pytanie co do tych drazkow rozporowych.
Co to takiego...jakiej sa dlugosci...i jaka maja srednice...(ja potrzebuje dl ok 1.80 m...sa takie? ), gdzie to sie kupuje i ile kosztuje? Mniej wiecej.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob kwi 28, 2007 9:42

Ponieważ Mimbla zdecydowanie nie ma lęku wysokości i w dodatku wykazuje silne tendencje samobójcze (prawdopodonie pozostałosci urazów z dzieciństwa) i wskakuje na barierkę na 9 pietrze...my też niedługo będziemy montować zasieki - na calkiem odsłoniętym balkonie. Balkon jest nietypowy, więc zamieszczę zdjęcia jak tylko konstrukcja stanie. Siatkę kupowała na allegro (http://www.allegro.pl/item187846170_sia ... _35mm.html ), do tego drążki do roślin w OBI ok 5-7 zł za sztukę.Mocowanie na haczyki. nie będę się rozpisywać jak to wygląda tylko zamieszczę zdjęcia.
LOVE IS REVOLUTION !!!
mój blog http://vegan-share.blogspot.com/
mimblaObrazekbukaObrazek Obrazek

snowcherry

Od: Śro gru 27, 2006 21:51

Post » Nie kwi 29, 2007 0:36

Kazia pisze:A ja mam pytanie co do tych drazkow rozporowych.
Co to takiego...jakiej sa dlugosci...i jaka maja srednice...(ja potrzebuje dl ok 1.80 m...sa takie? ), gdzie to sie kupuje i ile kosztuje? Mniej wiecej.

Drazki rosporowe kupuje sie przewaznie na dzialach z wyposazeniem lazienkowym. To takie cos, na ktorym wiesza sie np zaslonki w lazienkach. 180 jest napewno. Ja mam 250 na balkonie. A w lazience na tym wieszam wieszaki z koszulami. Montuje sie to w minute. Nie pamietam ceny, bo kupowalam dawno ale nie jest to drogie.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro maja 02, 2007 9:28

Tradycyjnie dziękuję wszystkim za pomysły, które sprawiły, że w naszych głowach zaświtał jeszcze jeden pomysł jak zamontować siatkę.
Jak nam się go uda zrealizować to wkleimy foty.
Mam pytanie jak długo czekaliście na siatkę i czy należy zaznaczyć, że jest ona z przeznaczeniem na balkon?
Obrazek
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'

zunia

Od: Śro lut 15, 2006 11:55

Post » Śro maja 02, 2007 9:54

zunia pisze:Tradycyjnie dziękuję wszystkim za pomysły, które sprawiły, że w naszych głowach zaświtał jeszcze jeden pomysł jak zamontować siatkę.
Jak nam się go uda zrealizować to wkleimy foty.
Mam pytanie jak długo czekaliście na siatkę i czy należy zaznaczyć, że jest ona z przeznaczeniem na balkon?

a gdzie zamawiałaś?
Jeśli w Korszach, to ja pisałam maila do czego dokładnie potrzebuję siatkę, żeby dobrali odpowiednią pod względem wytrzymałości.
I musiałam się kilka razy przypominać bo moje maleńkie zamówionko wciąż się gdzieś zawieruszało, czekałam chyba z 2tyg.
Obrazek Obrazek
z nami także 4kocie ogony i jeden psi

Klaudia

Od: Wto cze 01, 2004 21:30

Post » Śro maja 02, 2007 10:10 Hurrrra, wreszcie mamy bezpieczny balkon :))

Na siatkę od P. Rozmiarka czekałam 1 dzień roboczy. Zamówiłam tel. we czwartek wieczorem, w piątek została wysłana poczta priorytetem, a w poniedziałek listonosz przyniósł mi ją do domu. Zapłaciłam za nią 135 zł. z kosztami przesyłki. Siatka ma wymiary 4,20 x 2,5 m. W niedzielę TŻ zamontował haki i listwy do balkonu a w poniedziałek po pracy rozpiął siatkę. Łączny koszt całej akcji - ok. 185,00 zł. Siatka jest oliwkowa, wspólnie z P. Rozmiarkiem doszliśmy do wniosku, że taka będzie najmniej widoczna. Na dole są wbte co 30 cm. kołki, na których rozpięta jest siatka, a na górze i po bokach listwa, która jest przykręcona do ścian i sufitu i w nią również powbijane są kołki, też mniej więcej co 30 cm. Jestem dumna ze swojego menżowia, sami zobaczcie, może komuś się pomysł przyda. :) Przepraszam za brudny balkon, ale mąż robił zdjęcia przed sprzątnięciem po całej akcji. :oops:

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

mamba30

Od: Śro cze 07, 2006 11:33

Post » Śro maja 02, 2007 10:41

Ja dopiero zamówię i zastanawiam się gdzie lepiej, czy u P. Rozmiarka czy w Korszach :roll:
Najbardziej odpowiadała by nam kremowa siatka ale nie wiem czy wszędzie taką dostane.Nie chcemy aby ta siatka zaciemniła nam mieszkanie, czy ta oliwkowa bardzo ciemno wychodzi?Na zdjęciach wygląda jasno.
Obrazek
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'

zunia

Od: Śro lut 15, 2006 11:55

Post » Śro maja 02, 2007 10:41 Re: Hurrrra, wreszcie mamy bezpieczny balkon :))

mamba30 pisze:Na siatkę od P. Rozmiarka czekałam 1 dzień roboczy. Zamówiłam tel. we czwartek wieczorem, w piątek została wysłana poczta priorytetem, a w poniedziałek listonosz przyniósł mi ją do domu. Zapłaciłam za nią 135 zł. z kosztami przesyłki. Siatka ma wymiary 4,20 x 2,5 m.

To u p. Rozmiarka tak drogo? 8O
ja za swoją z Korszy płaciłam poniżej 50zł, wymiar podobny
Obrazek Obrazek
z nami także 4kocie ogony i jeden psi

Klaudia

Od: Wto cze 01, 2004 21:30

Post » Śro maja 02, 2007 10:54

Bo u p. Rozmiarka jest troche drozej. Ja mam i jedna i druga, bo bede robic woliere, wlasciwie sie nie roznia.
W Korszach rzeczywiscie troche dluzej sie czeka ale ja dostalam przed czasem, bo bardzo prosilam o przyspieszenie.
Poszlam sprawdzic jaki mam kolor, to chyba oliwka.
U mnie mozna zobaczyc jak to wyglada. Kolo zamknietej juz kopalni Kleofas.
Prawde mowiac teraz nawet nie widze tej sieci, a koty maja frajde przez cale lato.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

[poprzednia][następna]