Trujace jedzenie dla psow i kotow

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 20, 2007 17:28 Re: Trujace jedzenie dla psow i kotow

AlkaM pisze:A wiec karmy wycofane z rynku:
Iams i Eukanuba, ale tylko z kodami na opakowaniu: 6339 do 7073, po ktorych jest numer 4197.
Wszystkie karmy wyprodukowane od grudnia 2006 o nastepujacych nazwach: Americas Choice; Preferred Pets; Authority; Best Choice; Companion; Compliments; Demoulas Market Basket; Fine Feline Cat, Shep Dog; Food Lion; Foodtown; Giant Companion; Good n Meaty; Hannaford; Hill Country Fare; Hy-Vee; Key Food; Laura Lynn; Li'l Red; Loving Meals; Main Choice; Nutriplan; Nutro Max Gourmet Classics; Nutro Natural Choice; Paws; Presidents Choice; Price Chopper; Priority; Save-A-Lot; Schnucks; Sophistacat; Special Kitty; Springfield Pride; Sprout; Total Pet; My True Friend; Wegmans; Western Family; White Rose; and Winn Dixie.

Tutaj wiecej info , a takze lista psich karm.
http://edition.cnn.com/2007/US/03/17/pe ... index.html

Rowniez Hill's podal, ze ich karmy puszkowe byly produkowane w tym samym miejscu i wycofuje je ze sprzedazy. Tutaj wiecej info, ktore dokladnie i jakie maja kody na opakowniu:
http://www.hillspet.com/menu_foods/Menu_Foods_en_US.htm
Pierwsze wyniki sledztwa prowadzone przez amerykanska FDA wskazuja na to, ze przyczyna zatrucia zwierzat byl gluten zbozowy dodawany do karm.
W USA i Kanadzie sa juz adwokaci, ktorzy zakladaja tzw class action law suit , czyli grupowe oskarzenie producentow i zadanie odszkodowania.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Wto mar 20, 2007 18:11

agacior_ek pisze:ja bym sobie dała spokój, ale Jeż potrafi czasem zrobić nieciekawą kupkę... Teraz jest na lekkiej diecie, dostaje mniej jedzenia i kupy się unormowały, ale może na innej karmie (takiej bez soi) byłyby jeszcze lepsze..
tylko, która karma jest rzeczywiście dobra... :roll: :?

Prawda jest taka, że większość karm, które są w tej chwili na polskim rynku (mówię oczywiście o karmach z tzw. wyższej półki) niewiele się od siebie różni. Reakcje w stylu - luźna qoopa, czy zatwardzenie, swędzenie, etc. to często reakcje osobnicze i nie świadczą jeszcze o tym, że dana karma będzie dla każdego zwierza zła :wink: Co do składów, to polecam świetną stronę www.dogfoodproject.com to jest strona o żarełku dla psów, ale wyjaśnia właśnie składy, składniki, etc. a te się niewiele różnią od kocich. Niestety niewiele jest na polskim rynku karm spełniających w 100% wysokie "wymogi" z tej stronki, o dziwo bardzo blisko nich jest najtańsza z dobrych, czyli Acana oraz np. Orijen. Poza tym należy zawsze czytać składy angielskie lub inne "zagraniczne", bo w polskich często są przekłamania. Ile właścicieli tyle teorii żywieniowych. Żywienie kotów głównie mokrym wielu kotom pomaga, są natomiast też takie, które są głównie na suchym i piją dostatecznie dużo. Wszystko zależy od predyspozycji. Ja myślę, że też nie można się dać zwariować :wink: A porównywanie, że kiedyś coś tam, to nie jest miarodajne, jeśli się nie wie kiedy :wink: Kiedyś w Poznaniu był jeden wet i większość osób do weta nie chodziła, nie było tak rozwiniętej diagnostyki, etc.

gosiak

Od: Nie kwi 03, 2005 13:25

Post » Wto mar 20, 2007 23:13

troche sie zgadzam, a troche nie :wink:
bo na RC od jakiegos czasu na forum bylo duzo skarg, przy czym zdarzaly sie dosc powazne dolegliwosci, a na takiego np Hills'a malo kto sie skarzy tutaj
juz nie mowiac o tym, ze nie kojarze osob karmiacych Iamsem - wiekszosc aktywnych uzytkownikow forum calkiem swiadomie (z przyczyn etycznych) zrezygnowala z tej karmy

ja sobie bardzo cenie wszelkie takie watki, i osobiscie sporo sie z nich ucze :wink:

wiem juz, ze zawsze bede zachowywac ten kawalek worka po karmie, ktory pokazuje nr seryjny :evil:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pt mar 23, 2007 17:25 Re: Trujace jedzenie dla psow i kotow

AlkaM pisze:W USA rozpoczela sie wielka akcja wycofywania z polek sklepowych kociego i psiego jedzenia, ktore niszczy nerki i spowodowalo juz smierc 10 zwierzat. Nie wiem czy amerykanskie karmy sa sprzedawane na polskim rynku, ale na wszelki wypadek podaje info.
Karmy wycofane z rynku to karmy tanie. Wszystkie byly wyprodukowane w przez te sama firme Menu Foods.

W karmie jest trutka na szczury - podano dzisiaj. Sledztwo trwa.

AlkaM

Post » Pt mar 23, 2007 17:30

ciekawe jak sie tam znalazła :?

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Pt mar 23, 2007 19:47

puss pisze:
mówienie że kot był "zupełnie zdrowy" moim zdaniem wynika z braku diagnostyki...

nie miał żadnych objawów chorobowych po prostu :roll:

puss, to watek dla Ciebie ;)
Profilaktyka: analizy krwi,moczu; szczepienie,odrobaczanie
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=17445
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pt mar 23, 2007 21:22 Re: Trujace jedzenie dla psow i kotow

AlkaM pisze:
AlkaM pisze:W USA rozpoczela sie wielka akcja wycofywania z polek sklepowych kociego i psiego jedzenia, ktore niszczy nerki i spowodowalo juz smierc 10 zwierzat. Nie wiem czy amerykanskie karmy sa sprzedawane na polskim rynku, ale na wszelki wypadek podaje info.
Karmy wycofane z rynku to karmy tanie. Wszystkie byly wyprodukowane w przez te sama firme Menu Foods.

W karmie jest trutka na szczury - podano dzisiaj. Sledztwo trwa.

:strach: :strach: :strach:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pt mar 23, 2007 21:33

W latach 80, kiedy jeszcze nie było takiego wyboru kociej karmy, dawałam moim podopiecznym codziennie rybę z makaronem, a po południu tez naturalne jedzenielub whiskasa. Mimo codziennego jedzenia ryb, żaden z nich nie chorował na nerki.

Teraz chrupki daję jako dodatek do jedzenia. Najwyżej raz w tygodniu dostają więcej suchego. Jedynie Kawusia je dużo suchego, ale ona przyszła do mnie z takimi przyzwyczajeniami. I tak dobrze, że nauczyła się jeść gourmety. To słabe karmy, ale przynajmniej mokre. Ostatnio zjadła trochę wędzonej makreli. Może jeszcze nauczy się jeść surowe mięso?

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Pt mar 23, 2007 22:30

Salem je teraz Acanę wymieszaną z RC dla kastratów...
Sara ma "specjalne" suche RC na zęby (większe granulki + składnik zapobiegający tworzeniu się płytki) podjada też Salemowi ;)

Salem zjada też domowe jedzonko (kurczak z ryżem)
Sara mu podjada ;) (a sama dostaje czasem surowego kurczaka)

badań krwi nie robiłam, ale oba młode, więc chyba też zdrowe... :roll:

jak Saruni skończy się ta paczka RC, to przechodzę na Biomilla... :wink:

w składzie RC moim zdaniem jest za dużo konserwantów, których (po wygooglowaniu) stosowanie w pokarmach dla dzieci (a czasem w ogóle dla ludzi) jest podobno niedozwolone :roll: :?

Acana ma tylko kwas cytrynowy podobno, któremu nie udowodniono że jest szkodliwy ;)

Biomill chyba nie ma nic :roll:
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt mar 23, 2007 22:57

Bardzo sie przestraszylem jak przeczytalem o tych wycofanych karmach. Mam wielka prosbe. Nie znam jezyka angielskiego a moje koty jedza karme Eukanuby a wlasciwie zostala jedna puszka bo w calej Polsce dystrybutor nie dostarcza karmy. Chodzi mi o karme dla kotow z przewlekla niewydolnoscia nerek. Oto co wyczytalem na dnie puszki:
Eukanuba Renal Formula
090108 U861593 215
60094583N2 1105
Bardzo prosze o sprawdzenie czy ta karma jest dobra.
Od niedzieli przechodze na karme Hillsa dla nerkowcow bo Eukanuby nie mozna dostac.
Oto karma Hills k/d:
Best Before 12.2008
T2730459 7250
Bardzo prosze napiszcie mi czy te karmy sa dobre. Bardzo sie boje bo moja Krawateczka ostatnio nagle miala duzy wzrost mocznika chociaz kojarze to z podaniem w tym czasie leku Alusal ale do konca to nie jest pewne.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Pt mar 23, 2007 23:14

Jeszcze troszke daje suchej karmy Eukanuba renal Formula o numerach:
21.07.07
60806238C1
Czy to jest dobre?

Pedro

Post » Pt mar 23, 2007 23:56

Co to znaczy?

Hill’s is voluntarily recalling the following feline products:
1. Science Diet® Ocean Fish Dinner in Sauce Savory Cuts® Kitten, 3 oz. and 5.5 oz.
2. Science Diet® Beef Dinner in Gravy Savory Cuts® Adult, 5.5 oz
3. Science Diet® Chicken Dinner in Gravy Savory Cuts® Adult, 5.5 oz.
4. Science Diet® Ocean Fish Dinner in Sauce Savory Cuts® Adult, 5.5 oz.
5. Science Diet® Chicken Dinner in Gravy Savory Cuts® Mature Adult 7+, 5.5 oz.

Hill’s is recalling the product codes listed below. Product codes can be found at the bottom of the can. Only relevant code numbers have been listed here (‘X’s indicate irrelevant numbers).

Pedro

Post » Sob mar 24, 2007 0:38

Pedro pisze:Co to znaczy?

Ze Hill's tylko te puszki wycofuje. Tylko ta karma Hill'sa byla produkowana tam gdzie produkowana karme zatruta. Wszystkie inne karmy Hills'a produkowane sa gdzie indziej.

AlkaM

Post » Sob mar 24, 2007 0:53

Dwa niezalezne od siebia laboratoria amerykanskie wlasnie podaly, ze w probkach zatrutych karm jest Aminopterin. Aminopterin byl lekiem uzywanym w walce z nowotworem u ludzi, ale od pewnego czasu nie jest juz stosowany w leczeniu raka. W duzych ilosciach jest silnie trujacy. Podany zwierzetom powoduje kompletne zaprzestanie pracy nerek i systemu imunologicznego. Zagadka jest nadal jak Aminopterin znalazl sie w karmie. Umyslne zatrucie wydaje sie byc malo prawdopodobne jako ze zatruta karma pochodzi z dwoch roznych zakladow produkcyjnych nalezacych do tej samej firmy.
Aminopterin sosowany jest w niektorych krajach jako trutka na szczury, ale nie w USA.
Ostatnio edytowano Sob mar 24, 2007 1:09 przez AlkaM, łącznie edytowano 1 raz

AlkaM

Post » Sob mar 24, 2007 0:58

Pedro pisze:Jeszcze troszke daje suchej karmy Eukanuba renal Formula o numerach:
21.07.07
60806238C1
Czy to jest dobre?

Raczej tak. Tylko te karmy Eukanuba wycofala ze sprzedazy jako zatrute:
Morsels in Gravy 3 oz Pouches
Kitten with Savory Chicken
Adult with Savory Chicken
Adult with Savory Turkey
Adult with Select Tuna
Adult with Select White Fish
Mature with Savory Chicken
Adult with Shrimp and Cod