nieszczęsne gruczoły "przykupalkowe" ;)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 30, 2006 15:31

azis pisze:no ale jak "na pokaz" ? To sa tylko lecznicze karmy dla kastratów? Znaczy ja juz nic nie rozumiem.....znaczy ze ona sie niczym w składzie nie róznią od rc sprzedawanych w sklepach? Czy skoro sa dla kastartów to jednak sie róznią?
I najwazniejsze pytanie- Mogą zaszkodzic czy nie?

Ja moim kastratom podaje normalne jedzenie, bo moj wet twierdzi, ze jesli wszystko jest w porzadku nie ma sensu dawac specjalistycznego jedzenia.

Chilli

Od: Wto mar 08, 2005 15:00

Post » Pon sty 30, 2006 15:32

Wojtek pisze:Kryształy mogą być fosforanowe lub szczawianowe.
Nie sądzę żeby jedna karmą dało się zapobiegać jednym i drugim.
Więcej nie napisze, bo osobiście nie miałem do czynienia z kryształami, a nie chcę znowu popełnić błedu. :)

OK - ide sie doksztalcic w necie. Mnie na szczescie tez problemy z krysztalami ominely (tfu, tfu 8) )

Chilli

Post » Pon sty 30, 2006 15:32

azis pisze:no ale jak "na pokaz" ? To sa tylko lecznicze karmy dla kastratów? Znaczy ja juz nic nie rozumiem.....znaczy ze ona sie niczym w składzie nie róznią od rc sprzedawanych w sklepach? Czy skoro sa dla kastartów to jednak sie róznią?

RC ma dobry marketing po prostu. Jak napiszemy na chrupkach że jest specjalnei dla kocurków wykastrowanych to przecież coś w tym musi być i wszytkie "szurniete kocie mamy" bedą kupowac bo przecież chcą jak najlepiej dla swoich pociech. Firma na tym zarabia po prostu.
Oddzielną sprawą są karmy lecznicze podawane gdy kot jest chory (kastracja to nie choroba i nie powód do choroby). Takie karmy mają specjlany skład który utrzymuje kociaka w odpowiedniej formie. Zwykle kot nie może jeść nic innego (przez jakiśczas albo do końca życia). Te karmy wolno podawać tylko po badaniach i diagnozie a nie "na wszeli wypadek".
Karma o której piszesz to IMO zabieg marketingowy. Może ma mniejszą zawartość energetyczną, możę jest troszkę "kwaśniejsza" od zwykłych ale w gruncie rzeczy równie dobrze możesz kupić light jeżli kot ma skłonność do tycia i na jedno wyjdzie. Jak zdorwy to niech wcina to co mu smakuje i jest zdrowe, nie musisz przy zdrowych kotach stosować specjalnej diety dla każdego oddzielnie :)

fruuu

Od: Wto wrz 13, 2005 11:32

Post » Pon sty 30, 2006 16:13

Wracam jeszcze do sprawy ujścia gruczołów okołoodbytowych.

Jak prawidłwo przetłumaczyć zdania, wytłuszczone w poście Chilli?

Anal sacs (also called "anal glands") are two small glands just inside your pet's anus.

Ja zrozumiałem to tak:
"Woreczki odbytnicze (zwane także "gruczołami" odbytniczymi) są dwoma małymi gruczołami po prostu wewnątrz odbytnicy twego ulubieńca".

Te gruczoły są wewnątrz odbytnicy? 8O

Walking around and normal defecation serves to empty the glands but some animals become unable to empty their glands on their own at all.

A to tak:
"Chodzenie i normalne wydalanie służą opróżnianiu gruczołów, ale niektóre zwierzęta nie mogą opróżnić tych gruczołów samodzielnie do końca (w całości)"

Możliwe, że źle tłumaczę, ale według mnie, z tych cytatów nie wynika, że ujścia gruczołów są wewnątrz odbytu.
A informacja, że gruczoły są wewnątrz odbytnicy jest co najmniej dziwna.

Szukałem dodatkowych informacji i trafiłem na taką książkę:
http://www.klinika-wet.gorzow.pl/ksiazka.pdf
Na stronie 146 są takie fragmenty:

Są to parzyste gruczoły umiejscowione u podstawy odbytu, topograficznie określając znajdują się na godzinie 4 i 8.
(...)
W chwilach emocji, zagrożenia czy defe-kacji jest ona wystrzykiwana na zewnątrz.
(...)
Lewą ręką łapiemy psi ogon przy nasadzie i delikatnie unosimy go. Prawą ręką [kciukiem i palcem wskazującym] zaopatrzoną w tampon z waty lub gazy uciskamy dość mocno podstawę odbytu. Zabieg ten powtarzamy 2-3 krotne. Z drobnych otworków wydosta-je sie bardzo cuchnąca wydzielina.

- wystrzykiwana na zewnątrz, a nie do jelita
- z drobnych otworków a nie z odbytu.

Pytałem również lekarkę, gdzie znajdują się ujścia gruczołów - powiedziała że na "promykach" obok odbytu.

Oczywiście, nie znam anatomii kota, mój angielski jest kiepski, lekarka mogła się mylić, a książka dotyczy psów.

Najlepiej byłoby, gdybyśmy znaleźli jakiś rysunek.

A może ktoś, kto sam wyciska kotu gruczoły rozwieje wątpliwości? Efekt wyciskania wydostaje się tą samą dziurką co kupka, czy inną?
Ostatnio edytowano Pon sty 30, 2006 17:00 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Pon sty 30, 2006 16:20

Wojtek pisze:Najlepiej byłoby, gdybyśmy znaleźli jakiś rysunek.

Albo kota pod ręką :wink: ujścia gruczołów bardzo wyraźnie widać pod kocim ogonem. Rysunek przydałby się natomiast w kwestii tego jak to jest rozwiązane "w kocie", możliwe bowiem, że wydzielina przedostaje się też jakoś do jelita.

Wojtek pisze:A może ktoś, kto sam wyciska kotu gruczołu rozwieje wątpliwości? Efekt wyciskania wydostaje się ta samą dziurką co kupka, czy inną?

zdecydowanie inną, a raczej innymi, bo dziurki są dwie.

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Pon sty 30, 2006 16:45

Wojtek pisze:Wracam jeszcze do sprawy ujścia gruczołów okołoodbytowych.

[i]Anal sacs (also called "anal glands") are two small glands just inside your pet's anus.

Ja zrozumiałem to tak:
"Woreczki odbytnicze (zwane także "gruczołami" odbytniczymi) są dwoma małymi gruczołami po prostu wewnątrz odbytnicy twego ulubieńca".

Wojtku, w grę wchodzi zapewne niezręczne sformułowanie.
Gruczoły okołoodbytowe znajdują się przy odbycie. To jasne.
Ich ujścia widoczne są po prawej i lewej stronie odbytu - prowadzą na zewnątrz jamy ciała. Na pewno.

Jeśli chciałbyś poszperać dalej w tym kierunku :wink: proponuję googlanie pojęciami:
opening(s) of anal sack(s)
albo
duct(s) of the anal sac(s)

np. tu można poczytać i obejrzeć:
http://www.thepetcenter.com/sur/as.html
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pon sty 30, 2006 16:58

Ana, dziękuję :)
Jedno zdjęcie http://www.thepetcenter.com/sur/as11.jpg i wszystko jasne :)

Wojtek

Post » Pon sty 30, 2006 17:13

Wojtek pisze:Wracam jeszcze do sprawy ujścia gruczołów okołoodbytowych.

Anal sacs (also called "anal glands") are two small glands just inside your pet's anus.

Ja zrozumiałem to tak:

Walking around and normal defecation serves to empty the glands but some animals become unable to empty their glands on their own at all.

A to tak:
"Chodzenie i normalne wydalanie służą opróżnianiu gruczołów, ale niektóre zwierzęta nie mogą opróżnić tych gruczołów samodzielnie do końca (w całości)"

Możliwe, że źle tłumaczę, ale według mnie, z tych cytatów nie wynika, że ujścia gruczołów są wewnątrz odbytu.
A informacja, że gruczoły są wewnątrz odbytnicy jest co najmniej dziwna.

Ehh Wojtek - czy moglbys, zamiast gdybac, najpierw sie dowiedziec (np od weta - jak nie wierzysz dziwnym konstrukcjom angielskich zdan).

Chilli

Post » Pon sty 30, 2006 17:22

Chilli, konstrukcyjnie to te zdania są jak najbardziej OK, a Wojtek całkiem nieźle je przetłumaczył. Pod względem informacyjnym natomiast - są nieścisłe, ale to wina autorów tekstu, a nie Twoja, czy harpii. 8)
fckptn
Obrazek

ana

Post » Pon sty 30, 2006 17:26

kot po kastracji nie staje się automatycznie chory, więc pojęcie "lecznicze karmy dla kastratów" jest moim zdaniem bez sensu.
Koty trzeba przede wszystkim regularnie badać (mocz i krew) i dopiero jak widzimy jakieś konkretne nieprawidłowości leczyć.

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Pon sty 30, 2006 17:27

Chilli pisze:Ehh Wojtek - czy moglbys, zamiast gdybac, najpierw sie dowiedziec (np od weta - jak nie wierzysz dziwnym konstrukcjom angielskich zdan).

Dopytałem.
I napisałem o tym w tym poście, którego fragment zacytowałaś:
Wojtek pisze:Pytałem również lekarkę, gdzie znajdują się ujścia gruczołów - powiedziała że na "promykach" obok odbytu.

Wojtek

Post » Pon sty 30, 2006 17:51

OK :lol: :lol:
To ja mam fragment czyjejs pracy doktorskiej i tam stoi, ze ujscie jest na granicy skora-blona sluzowa, wewnatrz odbytu... tylko, ze to jest blisko ujscia i po 'naciagnieciu mozna je wynicowac na zewnatrz :)

Dalej leci, ze przy oddawaniu stolca miesnie odbytu kurcza sie, 'sciskaja gruczol' i czesc wydzieliny wychodzi na zewnatrz. Wydzielina sluzy rozpoznawaniu sie osobnikow i jest hormonalnie sterowana.

W dalszej czesci pracy pisze o tym, ze u kastratow jest o wiele mnie wydzieliny i mniej smierdzi, a u kotek wydzielanie ma charakter sezonowy...

Der Ausführungsgang des Analbeutels (Ductus sinus paranalis)
mündet im Bereich der After-Hautgrenze ventrolateral in den Analkanal.'

Beim Kotabsatz wird durch Kontraktion der Analschließmuskeln der Analbeutelinhalt komprimiert und ein Teil durch den Ausführungsgang ausgepreßt. Die Duftstoffe des Sekretes dienen vermutlich der Individualerkennung und geben Artgenossen Informationen über den jeweiligen Geschlechts- und Hormonstatus des Tieres
(BECKER, 1991; FLACHSBARTH, 1990; HABERMEHL, 1996; NEURAND u.
MEYER, 1982).

Abhängig von Geschlecht, Jahreszeit und Hormonstatus ändert sich die Morphologie und Aktivität der Drüsen sowie die Zusammensetzung des Sekretes. Untersuchungen an der Katze haben gezeigt, daß bei weiblichen (unkastrierten) Tieren die Sekretionsaktivität der holokrinen Drüsen besonders im Frühjahr ansteigt und im Frühsommer ihren Höhepunkt erreicht. Beim Kater verläuft die Sekretion ähnlich mit weniger ausgeprägten Spitzenzeiten ab (FLACHSBARTH, 1990). Die apokrinen Drüsen weisen ebenfalls einen jahreszeitlichen Rhythmus auf, wobei hier ein zum Herbst hin zunehmender Abbau des Drüsenparenchyms auffällig ist (FLACHSBARTH, 1990). Post castrationem geht die Sekretionsaktivität der Drüsen deutlich zurück. Dies ist auf den Einfluß der Geschlechtshormone zurückzuführen und bestätigt die Funktion der Analbeuteldrüsen als Hautduftorgan (Pheromonproduktion) (BECKER, 1991).

Strona dla zainteresowanych stronka:
http://www.diss.fu-berlin.de/1998/39/buda.pdf

Chilli

Post » Pon sty 30, 2006 18:02

Chilli pisze:OK :lol: :lol:
To ja mam fragment czyjejs pracy doktorskiej i tam stoi, ze ujscie jest na granicy skora-blona sluzowa, wewnatrz odbytu... tylko, ze to jest blisko ujscia i po 'naciagnieciu mozna je wynicowac na zewnatrz :)

I wilk syty i owca cała :D

Wojtek

Post » Pon sty 30, 2006 18:05

Jak dobrze, że istnieją fotografie :lol:
Nie pozostawiają wątpliwości co do interpretacji i nie trzeba sobie łamać głowy, czy i w którym miejscu się autor "zamotał".

btw. co to znaczy im Bereich ?
Ostatnio edytowano Pon sty 30, 2006 18:06 przez ana, łącznie edytowano 1 raz
fckptn
Obrazek

ana

Post » Pon sty 30, 2006 18:06

Zalezy co wlasciciel robi z kotem - ja moim odbytow nie 'wynicowuje' :lol: :lol: Niech sobie maja w srodku

Chilli

[poprzednia][następna]