Wracam jeszcze do sprawy ujścia gruczołów okołoodbytowych.
Jak prawidłwo przetłumaczyć zdania, wytłuszczone w poście Chilli?
Anal sacs (also called "anal glands") are two small glands just inside your pet's anus.
Ja zrozumiałem to tak:
"Woreczki odbytnicze (zwane także "gruczołami" odbytniczymi) są dwoma małymi gruczołami po prostu wewnątrz odbytnicy twego ulubieńca".
Te gruczoły są
wewnątrz odbytnicy?
Walking around and normal defecation serves to empty the glands but some animals become unable to empty their glands on their own at all.
A to tak:
"Chodzenie i normalne wydalanie służą opróżnianiu gruczołów, ale niektóre zwierzęta nie mogą opróżnić tych gruczołów samodzielnie do końca (w całości)"
Możliwe, że źle tłumaczę, ale według mnie, z tych cytatów nie wynika, że ujścia gruczołów są wewnątrz odbytu.
A informacja, że gruczoły są wewnątrz odbytnicy jest co najmniej dziwna.
Szukałem dodatkowych informacji i trafiłem na taką książkę:
http://www.klinika-wet.gorzow.pl/ksiazka.pdfNa stronie 146 są takie fragmenty:
Są to parzyste gruczoły umiejscowione u podstawy odbytu, topograficznie określając znajdują się na godzinie 4 i 8.
(...)
W chwilach emocji, zagrożenia czy defe-kacji jest ona wystrzykiwana na zewnątrz.
(...)
Lewą ręką łapiemy psi ogon przy nasadzie i delikatnie unosimy go. Prawą ręką [kciukiem i palcem wskazującym] zaopatrzoną w tampon z waty lub gazy uciskamy dość mocno podstawę odbytu. Zabieg ten powtarzamy 2-3 krotne. Z drobnych otworków wydosta-je sie bardzo cuchnąca wydzielina.
- wystrzykiwana
na zewnątrz, a nie do jelita
-
z drobnych otworków a nie z odbytu.
Pytałem również lekarkę, gdzie znajdują się ujścia gruczołów - powiedziała że na "promykach" obok odbytu.
Oczywiście, nie znam anatomii kota, mój angielski jest kiepski, lekarka mogła się mylić, a książka dotyczy psów.
Najlepiej byłoby, gdybyśmy znaleźli jakiś rysunek.
A może ktoś, kto sam wyciska kotu gruczoły rozwieje wątpliwości? Efekt wyciskania wydostaje się tą samą dziurką co kupka, czy inną?