Bardzo dobry pomysl, systematyzacja i jezyk podoba mi sie niezmiernie

Gratuluje pomyslu i zapalu. Moze tylko lepiej byloby, gdyby w watku byly tylko opisy chorob, bez komentarzy, choc czasem jakie pytanie latwiej w watku zadac...Ale moznaby potem kasowac. No i poprosic Moderatora o przyklejenie?
A jeszcze a`propos chorob: jak to jest z FIP, zwykle mowi sie, ze choruje glownie bardzo mlode koty, ponizej 5 lat, moja wetka mowila, ze u kota 7-8 letniego zdarza sie bardzo bardzo rzadko... Nie rozumiem tez jak to jest z leukocytami: obiegowo slyszalam ze rosna, w sposob charakterystyczny dla chorob autoagresywnych. Ale mowisz ze spadaja...A podwyzszone kwasochlonne tez na zasadzie autoagresji? Slyszalam o bialku calkowitym ale w kontekscie albumin- ze bialko rosnie a albuminy spadaja. Wskaznikiem moze byc tez stosunek albuminy/globuliny, ale czy laboratoroa to robia?
Przyznam ze mnie to osobiscie dotyczy, bo przy mnogosci niespecyficznych objawow Lunka i obrazie krwi niemal takim, jak piszesz- o FIP-ie uslyszalam nie raz...
A bialaczka- o ile wiem zwykle robi sie jeden test, ponoc wyniki falszywie negatywne zdarzaja sie rzadko. Ja na bialaczke nie szczepie, test robilam raz. Mozna to uznac za wiazace juz czy nie?
Super ze jestes, my sie tutaj czasem ciut wymadrzamy,staramy na pewno bardzo, niektorzy maja sporawa wiedze- ale przede wszystkim niestety- empiryczna

I to, co dowiemy sie na wlasna reke. Czesto to obiegowe opinie jednak, intuicyjne. Bez zrozumienia mechanizmow, przynajmniej ja tak mam: slyszalam ze tak jest i juz. Efekt? Jestem gotowa podejrzewac u mojego kota kazda chorobe, o ktorej uslysze lub przeczytam