Nastroszona sierść na grzbiecie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 27, 2025 11:51 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

CCF, Granatapet, Feringa, Wild freedom to jest karma wysokomięsna. Karma sucha na kłaki z Whiskasa. Pasty nie chce jeść, a proszku dodawanego z karmą to już w ogóle nie tyka.

Woda stoi w paru miejscach ale w miskach. Niestety jej nie pije.

mogli

Od: Śro lut 10, 2016 21:54

Post » Wto maja 27, 2025 12:01 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

a jakie masz miski?
warto popróbować z roznymi miskami

można dodawać wodę do mokrej karmy

mogli pisze:CCF, Granatapet, Feringa, Wild freedom to jest karma wysokomięsna. .

to sa chyba raczej takie podrobowe karmy/ w sumie też mięso -ale jednak głównie podroby
czyli karma wysoko-podrobowa

Jsli przyjmiemy, jak się zazwyczaj przyjmuje przy kotach, że żołądki to mięso mięśniowe; to podroby/tzw. wnętrzności, czyli np serca, wątróbka, płuca itd nie powinny przekraczać tych 15 % całości ' w tym watrobki oczywiście nie więcej niż 10% (niektórzy uważają, że max 5%)
W tych karmach nie wiadomo ile czego jest. ale gdyby było dużo tzw. miesa mieśniowego, a mało podrobów -to raczej producent by się tym chwalił.

Trzeba by sprawdzić, bo nie wiem ktore konkretnie puszki dajesz, ile czego dajesz -bo może np dajesz za dużo wątróbki, a mało mięsa tzw. pełnowartościowego.

przykładowo / ze strony https://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_ ... t=403525.0
byc może na puszce jest to rozpisane -sprawdż na puszce

puszka granataped/ skład puszki czysty kurczak

Czysty kurczak:
mięso kurczaka (97%, mięso mięśniowe, bulion, wątroba), olej z łososia (1%), pestki owocu granatu (1%), minerały (1%)

ile jest mięsa mięśniowego, a ile wątroby?
czy na pewno wątroby jest max 5- 10% mięsa , a 90-95% mięsa to mięso mięśniowe? raczej mało prawdopodobne, bo producent by to napisał.
bulion woda/ w pewnym sensie -więc pomijam

to już lepszy nadmiar serc niz watróbki; to znaczy wątróbka jest wartościowa -ale w małej ilości

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro maja 28, 2025 11:30 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

W takim razie czym karmić? Dużo osób poleca te karmy i są to bardzo dobre jakościowe karmy więc czym? Barf nie przejdzie gdyż takiego mięska niestety nie je.

Co do misek wszystkie są ceramicznie i do karmy i do wody.

Np. Wild freedom
64% mięsa z kurczaka, żołądków z kurczaka, serc z kurczaka, wątróbki z kurczaka, tłuszczu z kurczaka, 34% bulionu, 2% minerałów.

GranataPet
mięso z kaczki i drobiu (72%) (kaczka 36% w tym mięso mięśniowe, serce, żołądek; drób, 36% mięso mięśniowe, serce, żołądek, wątroba), bulion z kaczki i drobiu (24,9%), pestki granatu (1%), olej z łososia (1%), składniki mineralne (1%), małż zielony (0,1%)

CFF
50% kurczaka (w tym serca, mięso mięśniowe, wątróbki, żołądki, szyje i tłuszcz), 23,3% bulionu z kurczaka i bażanta, 20% bażanta, 3% kaszy quinoa, 1% składników mineralnych, 0,5% mniszka lekarskiego, 0,5% oleju z wiesiołka.

Ludzie polecają te karmy. Nawet jest wątek i występuję one jako bardzo dobro jakościowe.

mogli

Post » Śro maja 28, 2025 17:57 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

nie wiem co ci doradzić; nie wiem czy w tych karmach jest problem - ludzie je chwalą, ale w czyms jest problem.

Spróbuj np wybrać takie, w których w składzie nie ma watroby/ albo jest tylko w niektórych puszkach.
I nadmiar wątroby i nadmiar szyi w jedzeniu kota nie jest dobry.

Może zamiast barfa, po prostu dodawac mu do puszek takie normalne mieso - raczej gotowane, Jak je puszki, to bym ich nie mieszała z surowym
; np trochę miesa uda z indyka, w kawałkack czy z medalionów indyka; nie wiem co by zjadł.
Na poczatku małe ilości/symboliczne, żeby przywykł. Czy kawałek nawet gotowanego kurczaka./bez kości.

albo wybrac inne puszki z polecanych i nimi karmic.
I zobaczyć czy będzie róznica.

a może po prostu do tych obecnych karm, które je -dolewac wody i poobserwowac czy będzie różnica. I może to wsytarczy.

postaw jedną miskę do wody taka dużą szklaną, jak sa szklane salaterki np Krosna.
Może Twoje miski do wody sa za małe lub stoją w złym miejscu, Spróbuj postawić inna miskę/większą , w innym miejscu.
Szklane są przezroczyste -może bardziej kota zachęcą. warto spróbowac.

Niektórzy maja fontanny do wody, ale ja nie mam -więc się nie znam. I to większy wydatek niż szklana salaterka.

a może troche ryby robionej na parze by zjadł/ bez ości oczywiście. Jesli jesz ryby - to możesz mu dac kawałek. I bez soli.
a może troche drożdzy / w sesnie płatków drożdowych nieaktywnych mu dodac do karmy / zawierają witaminy z grupy B -dobre dla sierści. Ale jak je masz i sama jesz, bo kupowanie całej paczki, zeby spróbować -to nie wiem czy ma sens. Zwierzaki zazwyczaj lubią smak takich drożdzy,. Niektółrzy kupują dla psa/kota tzw. drożdze browarnicze, ale płatki drożdzowe nieaktywne sa lepszej jakości/czystsze i dobre tez dla człowieka -tego typu https://allegro.pl/oferta/platki-drozdz ... 2143180496

serio trudno tak zgadnąć w ciemno.
można spróbować robić rosół, w senie wywar na gotowanym miesie -malutka ilość, bez przypraw/możeby zjadł.
Ale nie wiem czy jesz mieso, ani czy lubisz taką działaność jak gotowanie, ewentualnie blendowanie - to tylko jedna z wielu mozliwości.

Patmol

Post » Pon cze 09, 2025 16:08 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

Kot był u weta nerki ok, tarczyca ok. Dostał witaminy aby polepszyć sierść.
Czasami zdarzają mu się wymioty. Wtedy jest smutny. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Wet twierdzi, że wszystko jest ok patrząc na wyniki.

mogli

Post » Pon cze 09, 2025 18:11 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

wrzuc wyniki .
co miał robione?

Patmol

Post » Wto cze 10, 2025 7:23 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

Mocz miał badany to delikatnie podwyższone ma białko, a tarczyca dokładnie nie pamiętam a wyniki zostały u weta. Tarczyca jest w porządku.
Jeszcze ma być sprawdzona wątroba i trzustka. Nie wiem co już o tym myśleć, rozumiem, że sierść może nie być taka jak kiedyś ze względu na wiek ale jednak jest ona nastroszona. Do tego te wymioty. Zobaczymy może coś jest nie tak z wątrobą lub trzustką.

mogli

Post » Wto cze 10, 2025 8:22 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

poproś weta o wydruk badań moczu i krwi
i wrzuć
Może akurat ktoś coś doradzi.

Patmol

Post » Wto cze 10, 2025 9:28 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

Będę u weta to wezmę wyniki

mogli