Jesteśmy po wizycie.
Tola została w szpitaliku w nowym miejscu.
Miała zrobione usg. Odczyt dość podobny jak wczoraj.
Bardzo dużo treści, szczególnie w kątnicy. Widocznoć z w/w powodów ograniczona.
Zdecydowała o zrobieniu rtg (wyobraźcie sobie, że dało się bez sedacji, a do wczoraj słyszałam, że się nie da ).
W żołądku treść zalega ( była13 godzin na czczo) ale częściowo, jelito cienkie całkiem nieźle i bardzo, bardzo duża ilość mas w kątnicy, mniej w prostnicy. W okolicy odźwiernika widać "świecące" się punkty które mogą być kostkami z indyka

(przepraszam za lakoniczny opis, piszę to co zapamiętałam).
Nie pisałam o tym ale wetki z dotychczasowej lecznicy wiedziały, że 2,5 tyg temu Tola dopadła się do gotowanego indyka. Mięso bez przypraw, żeby potem kotkom obrać i poczęstowała się jak mąż wyszedł na zewnątrz.
Następnego dnia zwymiotowała dwie długie i dość ostre kostki, możliwe, że coś tam zostało
Po prostu uprzedziła męża zanim obrał żeby tych kostek nie było
Chociaż wymioty i nieco gorsze samopoczucie zaczęło się jakieś 2 tyg przed tym incydentem.
Czy to może być powodem i czy to rzeczywiście takie kostki, nie ma pewności.
Obecna, nowa wetka zdecydowała żeby w lekkiej sedacji zrobić jej lewatywę, oczyścić przewód na tyle ile się da. Uważa że wymioty mogą być prowokowane wskutek przepełnienia kątnicy, drażnienia jakiś tam receptorów (nie zapamiętałam dokładnie). Dlatego takie działania.
Jeśli to nie usprawni perystaltyki bedzie laparotomia.
Jutro albo w poniedziałek (zależne od funkcjonowania p. pokarmowego)
Włączy jej antybiotyk
Dołączy gasprid na perystaltykę, buprenorfinę, poda znowu B12 i nawodnienie w kroplówce.
Prosiła o dorobienie Toxo z wczorajszej próbki jeśli nie było zlecone.
Jak byłam na wizycie (trwała 1,5 godz) to jeszcze nie było elektroforezy białek.
Wynik doszedł przed chwilą dosłałam do tej nowej lecznicy.
Przed sedacją zrobią jej jeszcze echo serca, dopiero sedacja i oczyszczanie jelita.
Trochę martwi ją czy te jelita nie będą miały skłonności do megakolon po tym wszystkim, ale póki co działamy.
Też przygotowuje mnie na FIP, zasugerowała grupę, którą już poznałam i sugestię, żeby pomyśleć o leku.
Elektroforeza ma rozwiać wątpliwości (wynik już został jej przekazany). Pewnie przy odbiorze powie mi coś więcej w tej kwestii.
Przepraszam, że chaotycznie ale oka po nocce nie zmrużyłam i jestem mało ogarnięta
Trzymajcie kciuki za dzisiejsze działania, oby wszystko przebiegło sprawnie i bez komplikacji.
Jestem umówiona na odbiór na 20:00
Dziewczyny poniżej wklejam elektroforezę:
Prośba o wstępną interpretacjęTest Wynik Wartość referencyjna
Lipemia index negative 1)
Hemolysis index negative 2)
Materiał: serum
Serum electrophoresis (agarose gel)
Total protein 83 59 - 87 g/l 3)
A/G 1.23 > 0.57
Albumin (%) 55.1 44.5 - 62.3 % 3)
alpha-1 globulin (%) 3.1 2.2 - 7.6 % 3)
alpha-2 globulin (%) 10.2 5.7 - 19.9 % 3)
beta-1 globulin (%) 9.1 2.8 - 11.3 % 3)
beta-2 globulin (%) 8.0 3.1 - 11.7 % 3)
gamma globulin (%) 14.5 5.9 - 23.0 % 3)
Albumin (abs.) 45.7 31.0 - 47.0 g/l
alpha-1 globulin (abs.) 2.6 1.6 - 5.2 g/l
alpha-2 globulin (abs.) 8.5 4.0 - 12.8 g/l
beta-1 globulin (abs.) 7.6 1.9 - 7.4 g/l +beta-2 globulin (abs.) 6.6 2.0 - 8.5 g/l
gamma globulin (abs.) 12.0 3.6 - 16.9 g/l
Report created on 31.08.2023 at 07:16 wynik końcowy