Panny B&B&P&S

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 16, 2004 17:51

Nie znam w ogole tej karmy, ciekawa jestem wszelkich informacji na jej temat.
Z mokrych dla nerkowcow jest tez Waltham (teraz RC) Renal w dwoch smakach - Gapczynski to jada.
Jesli zas chodzi o mokrego k/d to ma dwie wersje. Jedna w pasztecie nadaje sie jak wspominala Zuza do wszystkiego z wyjatkiem jedzenia :wink: a druga o konsystencji gestego sosu jest zjadliwa. Oczywiscie wg Gapczynskiego :wink:

Poza tym ciekawi mnie w wyniku czego obydwa koty maja problemy z nerkami? To troche za duzo jak na zbieg okolicznosci :?

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Pt wrz 17, 2004 15:16

Daga- tez mnie to zastanawia
Oba koty byly wychodzace - roznica wieku - Bazylka ma poltorej roku , Balbina kolo 5 lat
Bazylka jest domieszana w 1/4 persem - tu moglby byc problem - lub wtedy gdy zniknela na pare dni - byla zamknieta, mogla sie odwodnic
Lub wtedy gdy byly wychodzace zjadly cos, czego jesc nie powinny ???
Tez mnie to martwi :?
Nie ukrywam, ze zanim trafilam na forum koty byly karmione Kitekatem - ale od prawie roku sa na dobrym suchym ( RC) + wolowina i kurczak
Wskazniki sa tylko lekko przekroczone - wiec nie moze sie to ciagnac od dawna - to musi byc swieza sprawa

Macie jakies podejrzenia ???

Dzisiejsze nawadnianie poszlo gorzej niestety - juz wiedziala co sie bedzie dzialo - no ale udalo sie
Jestesmy po zakupach mokrego dla nerkowcow - sprawdzilismy - saszetki Walthama Renal zostaly odkurzone z miseczek :D :D :D
Balbinie dalismy na stole gdzie ja klulismy, zeby skojarzyla, ze to nagroda :wink:
Pozostale puszki sprawdzimy pozniej - mamy jeszcze Trovet i Eukanube
Dostalismy probke suchego Trovetu - od jutra sprawdzimy czy bedzie Bazylce smakowal
Jeszcze Hillsa chcemy gdzies dorwac tak z pol kilo na probe

Co do karmy wellness - pani w sklepie weterynaryjnym nie ma o niej wyrobionego zdania - mowi ze trudno o niej zdobyc informacje
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Pt wrz 17, 2004 21:25

Kaska pisze:Daga- tez mnie to zastanawia
Oba koty byly wychodzace - roznica wieku - Bazylka ma poltorej roku , Balbina kolo 5 lat
Bazylka jest domieszana w 1/4 persem - tu moglby byc problem - lub wtedy gdy zniknela na pare dni - byla zamknieta, mogla sie odwodnic

Hmm, to naprawde wyglada podejrzanie. Moze one sie czyms systematyczne podtruwaja? Nie macie w domu jakiejs szkodliwej rosliny, chemikaliow itp? A moze chodzily (teraz nie wychodza?) gdzies gdzie sie mogly podtruc? Moze byc jeszcze tak, ze w okolicy jest jakis dran ktory podklada kotom jakies zatrute jedzenie :?
Planujecie to jeszcze jakos zdiagnozowac?

Daga

Post » Sob wrz 18, 2004 4:09

Daga pisze:
Kaska pisze:Daga- tez mnie to zastanawia

Hmm, to naprawde wyglada podejrzanie. Moze one sie czyms systematyczne podtruwaja? Nie macie w domu jakiejs szkodliwej rosliny, chemikaliow itp? A moze chodzily (teraz nie wychodza?) gdzies gdzie sie mogly podtruc? Moze byc jeszcze tak, ze w okolicy jest jakis dran ktory podklada kotom jakies zatrute jedzenie :?
Planujecie to jeszcze jakos zdiagnozowac?

one juz nie wychodza- od czasu tego kilkudniowego zaginiecia Bazylki - decyzja byla natychmiastowa - szlaban - przyzwyczaily sie ladnie - dostaly moskitiery w oknach i sa zadowolone :D
diagnozowanie dalsze na pewno bedzie postepowac
tez podejrzliwie dom oglądam - najwyzej cala zielenina wyjedzie z chalupy - niby ma byc bezpieczna - ale lepiej na zimne dmuchac 8)
zobaczymy
co u Gapczynskiego bylo przyczyna?
Obrazek

Kaska

Post » Sob wrz 18, 2004 5:28

Kaska, ja sie na nerkach nie znam, ale powtorze to co mowi moj wet, a to jest bardzo dobry wet, jeden z nielicznych, ktory robi przeszczepy nerek kotom i ufam mu bardzo. A wiec w ogromnym skrocie: spora liczba kotow ma problemy z nerkami poniewaz koty te nie nawadniaja sie wystarczajaoc czyli za malo pija. Moj wet uwaza, ze jezeli wyniki wskazuja na poczatkowe stadium choroby nerek to nalezy odstawic wszelkie suche karmy, a nalezy karmic kota jedzeniem mokrym, badz z puszki badz domowym. Nie nalezy stosowac specjalnych karm dla nerkowcow jezeli wyniki wskazuja na poczatkowe stadium choroby nerek poniewaz karmy te maja one bardzo obnizony poziom bialka co nie jest obojetne dla zdrowia kota. Moj wet zaleca mieso zodrobina warzyw w duzej ilosci wywaru , ktore ja nazywam rosolkiem. Jestem dzisiaj padnieta, ale w ciagu tego weekendu moge Ci podac przepis na rosolek, ktory gotuje moim kotom. Rosolek moze byc z miesem jako cale danie badz czysty do popicia, zeby kota tylko nawodnic.
Karma Wellness jest super. Karma ta zawiera skladniki okreslane po angielsku jako " human grade ingriedients" czyli skladniki, ktore moga byc spozywane przez ludzi. Hills, Purina i Eukanuba niestety , ale nie zawieraja takich skladnikow czyli innymi slowy, skladniki , ktore te firmy uzywaja moga byc tylko uzyte do produkcji karm dla zwierzat, ale nigdy dla ludzi.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Sob wrz 18, 2004 5:55

Alka - bede ci wdzieczna za przepis na rosolek
mozna toto mrozic ?
Ja bym dodawala do niego Ipakitine - http://www.biowet.com.pl/index.php?lang ... s&pg_id=16
tak jak dodaje do jedzonka domowego
Balbina zje wszystko co jedzenie przypomina - niestety Bazylce nudzi sie jedzenie mokrego takiego samego - musi miec zmieniane - wiec wydaje mi sie ze takie rosolki bylyby dobrym przerywnikiem dla wolowinki czy kurczaka
jak wyniki Twoich kotow ?
My na poczatku tygodnia sprawdzamy co z kreatynina Bazylki
za 2 tygodnie kontrola Balbiny

pocieszasz mnie ta karma wellnes - jeszcze zapytam weta o nia dokladnie - czy ma koty na niej prowadzone i jakie to daje wyniki - bo to przeciez najwazniejsze
Obrazek

Kaska

Post » Śro wrz 22, 2004 15:12

mamy nowe wyniki Bazylki :D :D :D
Mocznik 7,99 mmol/L ( norma do 11,62)wzrosl od pierwszego badania z 6,84
Kreatynina 146,1 umol/L ( norma do 159,10) spadl z 165,6

elektrolity przedtem nie badane

Potas 4,37 mmol/l ( norma do 5,6 )
Sód 158 mmol/l ( norma 156,5)

no i mam problem z jednostka Fosforu - jest 5,57 mg/dL
w SI jest mmol/l w tym drugim mg/dl - ktos wie ????

co do karmy wellnes- wet ma kilka kotow pod opieka na niej prowadzonych i wyniki ladnie spadaja :D

prosze o kciuki za druga panne B.
Obrazek

Kaska

Post » Śro wrz 22, 2004 15:31

Gratuluje wynikow!!!
Bardzo mnie zainteresowala karma Wellness.
Pdobnie jak rosolek i Ipakitina.
Tym bardziej, ze Gapcio wcale nie ma genialnych wynikow po karmie nerkowej, ktora przyjmuje teraz.

Daga

Post » Śro wrz 22, 2004 15:43

Ipakitine zalecil nasz wet - zapytaj swojego - taki proszek do tytlania mokrego zarcia - link wyzej jest do dystrybutora ( najwyzej moge kupic u swojego weta i Ci wyslac) - pytalam sie - niestety nie robia takiego dla ludzi - a szkoda :wink:
Dziewczyny suche maja na zmiane sypane - bo wychodzi na to, ze najwiekszym problemem jest monotonia - fakt przedtem tez na zmiane dostawaly rozne suche.
Suchy Trovet wchodzil bardzo ładnie - mokry tez - zostala nam eukanuba mokra do sprawdzenia - i jeszcze hillsa mokrego sprawdzimy
Kurczak jest zdecydowanie bleee.
Bardzo bleee.
Czy mrozenie wybija salmonelle ? Moge mrozonego surowego dawac ?
Obrazek

Kaska

Post » Śro wrz 22, 2004 15:47

tu jest link do dystrybutora karmy wellness
http://www.wet-activ.info/
Obrazek

Kaska

Post » Śro wrz 22, 2004 16:01

i dodzwonilam sie do weta - fosfor w takiej jednostce jest przekroczony, ale niewiele - o 10 % 8) :D
Obrazek

Kaska

Post » Pt gru 03, 2004 18:12

:dance: :dance: :dance2: :dance2: :balony:
wyniki Balbiny;

Mocznik ; 9,09
Kratynina ; 115,1

i dopytalam co do granicy kreatyniny bo wyszlo przy watku fliquida - nasz wet przyjmuje 120-130 jako norme - - i jak mowi - wszystko zalezy od zrodla, ktore normy podaje - mozna spotkac sie z roznymi

co do Iapkitiny; jak widac dziala :D - male opakowanie 50 g kosztuje 20 zł , 150g kosztuje 33 zł

jak ktos chetny - mozemy pokombinowac z przesylka 8) :D

za tydzien skontrolujemy Bazylke 8)
Obrazek

Kaska

Post » Pt gru 03, 2004 20:40

Cieszę się, że Balbinka w dobrej formie :D Oby tak dalej 8)
Oczywiście kciuki za obie panienki. Za Bazylkę podwójne - względem tych zatygodniowych badań :ok: :ok: :ok:

ina

Od: Śro paź 08, 2003 21:27

Post » Sob gru 04, 2004 10:49

Strasznie sie cieszę :spin2: Oby i Bazylce również piękne wyniki wyszły! :ok: :ok: :ok:

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Sob gru 04, 2004 12:13

Oj, bardzo mi się przydał ten wątek jako że mam w domu bardzo nerkową suczkę i zagrożoną nerkami Szarotę.
I znalazłam potwierdzenie tego, co mój wet powiedział w przelocie, gdy miałam dosłownie moment czasu na pogadanie - że Szarocie nie polecałby karm typowo nerkowych.
Przy okazji - czy mogłabym prosić o przepis na rosołek??? Na szczęście Szarota lubi domowe jedzonko.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

[poprzednia][następna]