agnieszka_h19 pisze:dorobella pisze:Dużo kciuków![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kot jest młody, mój ma 16 lat, więc jest różnica.
A jakbyś mu podała lactulozę ? Ja podaję lactulozę, jak nie możę zrobić daję mu ziołowy radirex (1/4 tabletki), czopki glicerynowe, ewentualnie lewatywa z ciepłej wody. Parafiny mu nie dawaj, ona tworzy taki film w jelitach, co powoduje, że substancje są źle wchłaniane. Można też dać olej z pestek winogron, łyżeczkę. Wszystko zależy w jakim stanie jest kot. Trzeba uważać, żeby nie zaszkodzić.
Wcześniejszy wet kazał podać oleju do pysia, wiec calam mu łyzkę lnianego. Na drugi dzień zrobił maleńkiego bobka i tylePóźniej kupilam mu olej z łososia to sam chętnie wyllizał małą łyżeczkę. Ale teraz nie wiem czy mogę mu dać skoro wet podejrzewa że to coś z trzustką i pytał, czy moje koty dostają jakieś kiełbaski, wędlinki, tłuste rzeczy. Ale nie karmię ich takim rzeczami. Z suchej jedzę Porta 21, i puszki Animondy Carny. Dostają też surowe mięso ale nie codziennie. Czasem też ugotuję im serca z kurczaka, ale to rzaaadko.
Trzustka też daje różne objawy i często jak już daje, to jest za późno.
Są dwie szkoły. Jedni mówią, żeby nie dawać oleju, a drudzy, że trzeba, ale roślinny, bo są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Ja przy zapaleniu wyrostka miałam stan zapalny przydatków i płyn w otrzewnej, od stanu zapalnego. Twój kotek mozę mieć płyn w jamie otrzewnej z powodu stanu zapalnego trzustki, i nie musi to być FIP.
http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=71
U nas też bilirubina przekroczona 7,64 a norma 1,2
viewtopic.php?f=1&t=173586