Mała waga maine coon

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 17, 2015 7:59 Re: Mała waga maine coon

Witajcie! Dzisiaj jak wstałam to zauważyłam ze zjadła kilka ostatnich kęsów mokrego i odrobine skubnela suchego. Raniutko wzięłam zmielona wołowinę zmieszałam z puszka. Troszkę zjadła a pozniej to latam z nią i wciskalam w nią wolowinke. Jadła ale nie widziałam po niej zeby jakoś była zainteresowana. Ogólnie to jakoś 50gr zjadła wiec jestem zadowolona. Spróbuje jeszcze dzisiaj bardzo mocno pokroić wolowinke i bez niczego podać. Jakie surowe mięsko jest najchętniej jadane? Moze rybka? Pomocy

Zazulek

Od: Wto lis 18, 2014 9:32

Post » Pon sie 17, 2015 9:13 Re: Mała waga maine coon

Rybę możesz dać, ale w małych ilościach i nie za często (raz w tygodniu). Surowy dorsz albo lepiej łosoś. Kot powinien zjadać około 25g surowego mięsa na kg m.c (docelowej). 50g na jeden posiłek to moim zdaniem sporo. Moja kotka jadła mniej więcej takie porcje 4-5 razy dziennie jak była mała.
Możesz spróbować z udkiem z kurczaka/indyka albo kaczkę.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Wto sie 18, 2015 8:26 Re: Mała waga maine coon

Witaj
Jestem szczęśliwą mamą dwóch panienek Mco :kotek:
Zajrzałam do swoich notatek i moje w podobnym wieku ważyły 3,0 i 3,2 ale jedna od początku była bardziej żarta i bardziej kulkowata a druga jest długa jak miesiąc i chuda jak wypłata :ryk: w tej chwili mają 10 miesięcy i jest między nimi różnica 1 kg także nie każdy kot rozwija się tak samo i nie każdy będzie gigantem .
Jeśli chodzi o jedzenie to suchą podaję Almo Nature jest w miarę przystepna cenowo . Do tego mięso -wołowina i indyk , kurczaka nie ruszą
Twoja kotka nie dostawala w hodowli mięsa więc musi się do niego przyzwyczaic
Trzymam kciuki żeby mała zaczęła jeść i rosnąć

agga80

Od: Czw mar 12, 2015 13:09

Post » Wto sie 18, 2015 9:38 Re: Mała waga maine coon

Moja panienka ma 8.5 m-ca wazy ponad 6 kg i przerosła 3-letniego "wujka" dachowca, który do filigranowych nie należy.
Krówka moja zżera surowe lecz na szczęście w hodowli była tak karmiona za to męczyłam się trochę z odstawieniem RC Kitten. Dachówki szt. 3 na RC reagowały jakby były uzależnione, a krówka kręciła nosem na inne. Po trudach się udało i wcinają teraz suche bezzbożowe wszystkie. Akurat żaden z moich kotów (te które jedzą w ogóle mokre) nie tknie wołowiny tolerują tylko kurczaka i indyka. Jedna księżniczka czystej europejskiej rasy z kolei w ogóle nie tknie żadnego mokrego - podchodzi do miseczki, wącha i z odrazą wstrząsa łapkami. ;)

Moja siostra ma dwa MCO z dwóch różnych hodowli. Z rudasem miała od początku problemy. Kupiła go późno miał coś koło 7 miesięcy, ale od początku był dziwny. Słabo zsocjalizowany, taki półdzikus zaszafowy zresztą dalej jest stresolem i strachulcem. Poza tym był właśnie problem z jedzeniem mało jadł, słabo przybierał na wadze i był bardzo chudym szkieletorem. Namówiłam żeby poszła do weta bo to nie jest normalne. Okazało się że ma stan zapalny przyzębia i na dodatek z powodu stresu. Doraźnie wyleczono stan zapalny i siostra przez dłuższy czas podawała Kalm aid. Pomogło. Dalej jest strachulcem, ale już nie do tego stopnia.
ObrazekObrazekObrazek

leeann

Od: Sob cze 15, 2013 21:34

Post » Wto sie 18, 2015 11:15 Re: Mała waga maine coon

Witam! Nie wiem czy to źle czy dobrze ale wazylam koteczkę i w tej chwili wazy 2.270. Ostatnio mama podała jej pokrojona wolowinke z jajkiem oraz z łyżka puszki. Zwazylam i wyszło ponad 70g. O wiele za dużo jak na porcje ale dałam przed wyjściem z domu to zje pozniej. Wróciłam sie na chwile a po 5min nie było juz nic w misce. Jeszcze za suche sie zabrala. Jestem w szoku!! Ile mam jej dawać mokrego dziennie, aby przybierala na wadze ale nie przesadzić?

Zazulek

Post » Wto sie 18, 2015 12:09 Re: Mała waga maine coon

Małym kociakom nie wylicza się jedzenia. MCO to duże koty, wolniej się rozwijają i dojrzewają, więc do 2 lat to spokojnie powinny jeść tyle ile chcą. Jak zacznie się za bardzo zaokrąglać to dopiero wtedy pomyślisz nad wydzielaniem porcji.
Jak kotka je chrupki, to warto do mokrego dodawać trochę wody. Trzeba też uważać przy karmieniu mieszanym, bo puszki, surowe mięso i chrupki trawią się inaczej i mogą pojawić się sensacje w kuwecie.
Jak macie taką możliwość to lepiej, żeby kotka jadła więcej mokrego niż suchego.
Ja suche dawałam tylko na noc jak kotka była malutka, żebym nie musiała wstawać o jakiejś chorej godzinie i karmić głodomora. Pierwszy mokry posiłek i tak był o 6. Jak podrosła to zaczęła wytrzymywać dłużej, chrupki nie były już potrzebne i spokojnie mogłam sobie pospać do 8.

Satirra

Post » Wto sie 18, 2015 22:07 Re: Mała waga maine coon

Witam! Suchego je mało, raczej właśnie w nocy czy rano zje. Jakoś o 8 daje jej porcje mokrej. Tak z dwa razy dziennie. Wiec spokojnie zjada powyżej 100g mokrego. Przed chwila zjadła 30g serduszek i łyżka mokrego raczej do zachęcania. Niedługo będę próbowała kompletnie zrezygnować z puszek. Poporcjowalam i pomrozilam kurczaczka, wolowinke. Dzisiaj próbowałam wcisnąć jej pastę odklaczajaca oraz pastę witaminowa gimpet ale nie jest zainteresowana.

Zazulek

Post » Wto sie 18, 2015 22:18 Re: Mała waga maine coon

Pamiętaj, że nie można zbyt długo karmić kota czystym mięsem, bo mogą być niedobory. Zwłaszcza u kociaków ważne jest odpowiednie suplementowanie.
Jeśli chcesz karmić mięsem, to musisz zaopatrzyć się w suplementy. Podstawowe można kupić w zooplusie - Felini Complete, ale jest to opcja dosyć droga, naturalne suplementy na dłuższą metę są tańsze.
Poczytaj o barfie tutaj: http://www.barfnyswiat.org/index.php
Tutaj są gotowe przepisy: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=16
Barf jest tańszy niż najgorsze puszki, jest też o wiele bardziej wartościowy.

Satirra

Post » Nie paź 25, 2015 20:55 Re: Mała waga maine coon

Witajcie! W tej chwili moja MCO ma 6miesiecy i wazy 3,3kg. Zauważyłam, że przybiera 0,5kg na miesiąc. Czy mam sie martwić? Karmie ja w tej chwili Brit'em dla kociaków lecz czeka już na nią porta 21 sensible wiec za jakieś dwa tyg zaczniemy worek. Koteczka wyglada na chudziutka, zgrabna i długa. Codziennie zjada także 40-50g surowego, przymrozonego mieska. Do tego daje jej pasty gimpet witaminowe oraz odklaczajace. Czasem dostanie mleczko najlepiej bez laktozy oraz przysmaczki.

Zazulek

Post » Nie paź 25, 2015 21:04 Re: Mała waga maine coon

Przepraszam, ze kolejna moja wiadomość. Zapomniałam sie spytać czy karma porta 21 cos pomoże aby "podtuczyc" moja koteczkę? Mam wrażenie patrząc na skład ze ma duzo tłuszczu. Pozdrawiam i miłej nocy życzę!

Zazulek

Post » Nie paź 25, 2015 21:17 Re: Mała waga maine coon

Kot nie tyje od tłuszczu, kot zużywa go na energię.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

[poprzednia]