Podejrzenie FIP ! [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 21, 2015 19:31 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

nie wyświetla mi się ale już czytam

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Sob mar 21, 2015 19:33 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

watrobowe, nerkowe sa zupełnie ok. Jest jakiś poważny stan zapalny, widac po krwinkach b. i teraz ważne aby dobrze zdiagnozować i dobrać leki.

asia2

Post » Sob mar 21, 2015 19:39 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

może ten powiększony pęcherzyk żólciowy jest tu głownym winowającą powodującym zażółcenie kota. Zasugeruj wetce bo może są kamienie ?

asia2

Post » Sob mar 21, 2015 19:41 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

albo zapalenie pęcherzyka żólciowego

asia2

Post » Sob mar 21, 2015 19:51 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

uważam, że to nie jest fip
wątroba i pęcherzyk - dobry radiolog i to szybko
kot może mieć przyspieszony oddech bo ma skurcze - boli go
dobrze karmisz - gotowany kurak
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Sob mar 21, 2015 19:57 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

A/G wyszlo mi 0,625. Może to nie FIP.
Kurcze, moze inny wet, szybko!
Hemobartonellę wykluczono????
Ten płyn był fipowy, czy przezroczysty?

Rozmaz białych jest przesunięty. Trzeba pomyśleć co to może
być jeśli nie FIP. Trzeba się pospieszyć. Wątroba OK we krwi.
Nie ma wyniku bilirubiny, ale pewnie wysoko skoro jest zażółcenie.
Może faktycznie ten woreczek?

Skąd jesteś?
Edit: już widzę.

Wejdź w swój pierwszy post. Po prawej na górze będzie przycisk "zmień".
Wtedy możesz edytować zarówno treść posta jak i tytuł. Może napisz w tytule, że
dobry we w Rzeszowie potrzebny?
Ostatnio edytowano Sob mar 21, 2015 20:04 przez Marcelibu, łącznie edytowano 1 raz
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob mar 21, 2015 20:02 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

Płyn przezroczysty był.
Wątroba była dużo powiększona na usg, powiększony pęcherzyk żółciowy. Na wątrobie dużo takich "grudek". I miała takie paski- kojarzyło mi się z pomarszczeniem.
Po antybiotyku kot chyba miał temperaturę.
Teraz po sterydzie wskoczył na kanapę, nadal sobie śpi, ale jest jakby minimalnie lepiej...

Hemobartonelli nie brali pod uwagę, uczepili się tego, że objawy wskazują na fip.
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Od: Pt mar 20, 2015 10:18

Post » Sob mar 21, 2015 20:05 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

jestem z okolic Rzeszowa. Jeździłam najpierw do przychodni Centaur w Łańcucie- tam stwierdzili fip na 99%, potem pojechałam do lecznicy Jamnik w Rzeszowie.
Muszę czekać do wtorku, no ewentualnie nie pójdę na zajęcia po południu w poniedziałek i pojadę z kotem... Rano nie ma szans, bo mam obowiązkowe zajęcia ;/
Myślicie, że do wtorku da radę na antybiotyku i sterydzie?
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Post » Sob mar 21, 2015 20:07 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

A/G jest wysokie. Kot miał duży brzuch już dawno temu. On by już nie żył
przy formie wysiękowej. I na pewno w epicentrum choroby nie miałby A/G
tak wysokiego. Płyn nie był żółty, pienisty tylko przezroczysty.
Zobacz mój poprzedni post, bo go zmieniałam. Spróbuj innego lekarza - masz
instrukcję.
Idź nie w kierunku FIP. Niech lekarz się zastanowi, co to może być jeśli nie FIP.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Sob mar 21, 2015 20:09 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

viewtopic.php?f=22&t=78229 link do wetów polecanych z Rzeszowa
i okolic.
Nie czekaj.

Marcelibu

Post » Sob mar 21, 2015 20:11 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Kurczę, ale i tak muszę czekać do poniedziałku po południu... jutro mnie nikt nie przyjmie :((

Horek

Post » Sob mar 21, 2015 20:14 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Może jest kontakt telefoniczny? Powiedz wszystko. Co za FIP, co przeciw.
Trochę jedno wyklucza drugie. Może lecznica będzie jutro otwarta?
Piszesz, że kotek słabnie.

Marcelibu

Post » Sob mar 21, 2015 20:20 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

wątroba i worek ż. - dobry radiolog
czasu nie ma - dzwoń proś, błagaj i nie daj się zbyć
jego boli - jesli zatkane sa przewody worka ż. to samo nie przejdzie, postepuje żółtaczka
dobry wet radiolog - w ogóle dobry, mądry wet potrzebny natychmiast
natychmiast
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Sob mar 21, 2015 20:25 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

Sprawdziłam na stronie i jutro jest czynne od 10-12, jadę!!!
Poproszę o pobranie krwi i zrobienie badań na hemobartonelle, poziom bilirubiny.
Zasugeruję zapalenie pęcherzyka żółciowego/ kamienie.
Może pobierzemy płyn i sprawdzimy czy nadal jest przezroczysty (może też zrobimy ponowne badania płynu z cięzarem właściwym).
Czy o coś jeszcze mam jutro prosić weta? Nie wiem w ogóle czy oni mi te badania zrobią, czy zamrożą krew i zrobią w poniedziałek? Popytam też o ten antybiotyk ,czy zostanie ten czy raczej inny pod kątem tego pęcherzyka...

edit: czytałam i w internecie podają, że przy zap. pęcherzyka występują wymioty- u mnie kot nie wymiotował ani razu...

ps. kot troszkę się napił po tym sterydzie i nawet wydał z siebie dźwięk "powitalny", takie miauknięcie :)chyba ten steryd mu trochę pomógł. Leży tu koło mnie kochany.

Marcelibu- jak policzyć ten stosunek? Jakoś źle liczyłam widocznie ;// też jutro pokażę ten stosunek wetowi

Horek

Post » Sob mar 21, 2015 20:34 Re: Podejrzenie FIP ! Dobry wet z Rzeszowa - proszę o porady

dziewczyny ja bym wykluczyła FIP! i poszla w zapalenie dróg żółciowych- dokładnie woreczka ze zmianami w wątrobie ( to organ ktory mocno reaguje na stany zapalne ale ma dobrą kondycje po wynikach widać) z tym związanymi i zółtaczką powątrobową.

takie niespecyficzne objawy jak brak wymiotów powoduja (???) ale nie w stronę FIP

Wg mnie nie warto męczyć kota pobieraniem płynu znowu. Nie powinien się zmienić. Kiedy robiłas badanie krwi? przynajmniej tydzien dajmy.

asia2

[poprzednia][następna]