Mój aniołek Emilek przegrał z kalici i FIPem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 26, 2014 17:11 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

a jak tam chłopak? sa jakieś wieści?

phantasmagorii, wydarzenie musi byc z 3 razy dziennie aktualizowane, żeby miało sens, inaczej zamiera
Musiałaby je aktualizować jaaga, a ona raczej rzadko bywa w necie
trzeba odpowiadać na pytania ludzi na bieżąco itd. Niech jaaga sie wypowie ,czy da radę je poprowadzić

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Nie paź 26, 2014 18:49 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

Żadnych nowin. Od wczoraj gorączkuje, to jedyna zmiana. Trzeba umawiać się jak najszybciej do Wrocławia.
Na razie nie mam żadnych informacji co do zebranych na niego środków, bo pewnie wpłaty na konto dojdą najszybciej jutro, no i ja nie mam do niego wglądu, wiec musze poczekać na wiadomość.
Niestety, nie jestem w stanie stale aktualizować wydarzenia. Choć mogłabym jakoś postarać się, ale nie każdego dnia sie uda :roll: . Najczęściej mam możliwość rano aktualizować. Na FB zdjecia chociaż potrafię wstawiać :wink: .

Jaaga

Od: Pon lip 03, 2006 16:49

Post » Pon paź 27, 2014 13:41 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

Tak, to nie było wydarzenie tylko post na stronie
Tak, Mała ma rację - co z tego, że będzie utworzone wydarzenie, historia, opis problemu skoro nie będzie aktualizacji??
Jeśli np wydarzenie dotyczy m in nie szukania domku a zbierania pieniążków to osoby wpłacające chcą wiedzieć co się dzieje z ich pieniążkami
chcą wiedzieć i widzieć postępy, kolejne nowe zdjęcia, jak się czuje ''bohater wydarzenia''
aktualizacja przynajmniej raz dziennie
nie jest to wcale łatwe bo znajdują się często osoby na takim wydarzeniu (kto prowadził ten wie) mające pretensje, że to i tamto
one by tak to zrobiły, że dadzą dom np a mieszkają nad morzem.. i ze 15 kotów mają..
rozumiecie.. każdy chce pomóc ale nie każdy patrzy na hm w szerszej perspektywie
wydarzenie takie powinna prowadzić osoba, która ma wgląd, stały kontakt z chorym/potrzebującym
nie ktoś całkiem z zewnątrz co zaledwie po jednym, dwu postach stara się ogarnąć i zrozumieć temat

łatwiej uwierzcie mi zrobić wydarzenie na fb jako osoba prywatna niż jako np schronisko czy tam jakaś fundacja
każdy kto ma konto na fb bez problemu może coś takiego utworzyć, kontrolować, pisać, uaktualniać, edytować np tytuł wydarzenia jak jest lepiej, gorzej, znalazły się pieniążki etc
Z mojej strony nie jestem w stanie prowadzić wydarzenia, zwyczajnie nie mam na to czasu
siedzenie na kompie w ciągu dnia powyżej 3h jest nadal dla mnie wyzwaniem z wiadomych względów najbliższym tutaj mi na miau :wink:
mogę podać instrukcję jak samemu zrobić wydarzenie.
Sama mam z tym czasami problem gdyż fb co chwilę coś ulepsza, coraz to nowsze opcję, które jak ktoś jest na fb np. raz na tydzień może nie nadążać

:arrow: Na szybko instrukcja jak zrobić wydarzenie na fb jako osoba prywatna:
1. Jeśli masz konto. Klikasz na stronę główną. Tam pojawia się tablica ogólna - taki zlepek wszystkich postów od znajomych, rodziny, każdego kto jest wśród twoich znajomych.
2. Po lewej stronie po kolei jest napisane:
-imię nazwisko (u mnie Tania Tichy)
-edytuj profil
ciut niżej nadal po lewej stronie:
-aktualności
-wydarzenia (i to nas interesuje :wink: )
3. Klikamy na napis wydarzenia i wtedy pojawiają się wszystkie wydarzenia na przestrzeni wielu miesięcy
Oczywiście te wydarzenia się pojawiają jeśli ktoś wysłał ci zaproszenie nawet jak nadal go nie przyjęłaś
4. Nad wydarzeniami w niebieskiej ramce jest polecenie: ''utwórz''
5. Klikasz na ten napis i wtedy możesz rozpocząć tworzyć wydarzenie
6. Utwórz nowe wydarzenie; podajesz:
-Nazwa np. przyjęcie urodzinowe
-Szczegóły czyli Dodaj więcej informacji
-Gdzie
-Kiedy
Prywatność czyli Goście i znajomi - (Kto może zobaczyć to wydarzenie i wziąć w nim udział?) Ty decydujesz czy ma to być wydarzenie publiczne wśród wszystkich
i tam sobie wyszczególniasz
i to już właściwie wszystko..
..Wydarzenie jest utworzone :wink:
Obrazek

Maksik 24.05.2014 [i]
Dago 2.12.2010 [i]

Niekochane fb - https://www.facebook.com/#!/pages/Nieko ... 8688796858

TanundA

Od: Czw maja 27, 2010 11:39

Post » Pon paź 27, 2014 14:49 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

Akurat mam całkiem inne zdanie co do zainteresowania wydarzeniami czy apelami o pomoc. Dopóki robiłam je sama nie było prawie żadnego zainteresowania, mimo że przecież podawałam konto stowarzyszenia, nie prywatne. Odkąd informacja o Emilku pojawiła się na FB nadziejowym, a później na Niekochanych, to dopiero pojawiło nim zainteresowanie.
Dziś dostałam informację, że od początku na Emila do teraz wpłynęło 1004 zł. Nie sumowałam sama faktur opłacanych przez całą jego chorobę, wiec nie wiem, czy jest na plusie i jeśli tak, to ile. Poprosiłam Terenię o informację. Nie jestem w stowarzyszeniu, wiec nie mam dostępu do konta, a wiadomo, że mają sporo rozliczeń, zwierząt pod opieką, wiec nie nie chcę być upierdliwa i stale dopytywać się o jego rozliczenie.

Jaaga

Post » Pon paź 27, 2014 15:13 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

Jakiekolwiek wydarzenie robiłam to było małe zainteresowanie
Lepiej jak jest jakaś fundacja, schronisko, dt niż osoba prywatna, która może dla niektórych jest mało wiarygodna.
Chodziło mi bardziej o to, że technicznie na fb jest łatwiej z wydarzeniami jak robi je osoba prywatna.
Jako np schronisko czy Niekochane nie mogę bezpośrednio wysyłać zaproszeń na wydarzenie. Muszę się przelogowywać na swój prywatny profil i w taki sposób wysyłać zaproszenia, za każdym razem ręcznie jednorazowo co jest też niewygodne. Moi znajomi np nie są kociarze, osoby zaangażowane w takie sprawy, inne zdanie i dla nich.. no wiadomo o co chodzi bo dyskusje często poróżniają przyjaciół z ławki szkolnej potem..
Wracając np chciałabym wysyłać zaproszenia do osób, które mam w niekochanych bo są kumate, solidaryzują się, wiedzą co jak dlaczego, pomagają wiele
ale nie są to moi znajomi na mym prywatnym profilu. Tutaj ja mam największy problem :oops: :?
Może dlatego że niekochane są zarejestrowane jako lokalna firma, a nie społeczność, organizacja non profit.
Tego jednak sama do końca nie wiem.
Obrazek

Maksik 24.05.2014 [i]
Dago 2.12.2010 [i]

Niekochane fb - https://www.facebook.com/#!/pages/Nieko ... 8688796858

TanundA

Od: Czw maja 27, 2010 11:39

Post » Pon paź 27, 2014 16:20 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

jaaga- oczywiście ,że warto pokazać kota na profilu jakiejś fundacji, czy schroniska- to nie podlega w ogóle dyskusji :ok:
chodziło o to - czy to musi byc koniecznie osobne wydarzenie :wink:

Cieszę się bardzo, że pieniążki się zbierają :ok: , oby tak dalej
no i największe kciuki za samego koteczka
piszę też pw

Mała1

Post » Wto paź 28, 2014 10:59 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

Też tak myślę, że nie bardzo w takiej sytuacji ma sens moje prywatne wydarzenie.
Na razie musze czekać, aż będę miała pieniądze na wyjazd do Wrocławia, bo niestety nie mam już z czego wyłożyć :( .

Jaaga

Post » Wto paź 28, 2014 16:08 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

Jaga ,czy on miał robione badanie tarczycy ?Ostatnio szukałam na temat niedoczynności u kotów i pisało,,ze podejrzenia są o wywoływanie napadów padaczkowych.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto paź 28, 2014 18:53 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

Dostaje już Eutyrox na tarczycę. Musi dostawać niemowlęcy środek ze względu na maciupeńką dawkę. Polepszyło się o tyle, że chociaż nie męczy się przy samym wstawaniu i serduszko wolniej męczy się. No i potrafi przełykać oraz daje się mu odsikać pęcherz. Przed wprowadzeniem tego leku było tragicznie, miał juz porażony przełyk i pęcherza nie udawało się przez 1,5 doby opróżnić. Nie mówiąc o kupie. Potrafił jej nie robić 3-4 doby mimo lewatyw , laktulozy czy oleju parafinowego. Przedtem wystarczyło postawić go do pionu i już padały mu mięśnie. Ataków może też ma mniej, ale nie wiadomo czy to nie efekt leczenia wątroby. U niego problemem jest kontrola wyników. Na wszystko trzeba krwi, a on jest za mały na stałe pobieranie jej. Ostatnio p. doktor odmówiła, powiedziała, ze kolejne pobranie może go zabić.

Jaaga

Post » Śro paź 29, 2014 16:40 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

Wczoraj po rehabilitacji Emil czuł się bardzo źle. Dziś nawet nie jedziemy. Miał 3 silne ataki, gorączkuje. Skończył mu się Metacam, za dwa dni skończą się puszeczki wątrobowe :( .
Już nie bardzo chce jeść nawet tą dietę wątrobową. Wczoraj jak poczuł zapach sosu z whiskasa, to zaczął mruczeć od samego wąchania. Dodałam mu łyżeczkę do jego puszki, to się rzucił tak na jedzenie, że pogryzł mi palce. Dziś tak samo łapczywie rzucił się na gotowane ziemniaki, jak dzieci przy nim jadły obiad. żal mi go, jednak nie może jeść niczego obciążającego wątrobe, bo tylko dzięki tej diecie hepato udało się zminimalizować ilość ataków padaczkowych. Wystarczy jedna porcja zwykłego jedzenia i juz stan widocznie się pogarsza.

Mam pytanie, co dajecie kotom z uszkodzonymi wątrobami? Emil dostaje Epato paste, którą kiedyś polecono mi w szpitalu dla zwierząt w Gdańsku, tu lekarze także ją zresztą polecają. U psów idealnie sprawdza mi się Hepato force, tylko to duże kapsułki, więc nie da się ich podać małemu kotu. Nie wiem, czy czymś jeszcze oprócz diety i pasty można by wzmacniać wątrobę :roll: .

Jaaga

Post » Śro paź 29, 2014 18:52 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

zapytaj weta o essentiale forte
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Śro paź 29, 2014 18:58 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

nie wiem co doradzić, będę dopytywała wetów jak tylko będę mieć kontakt

Mała1

Post » Czw paź 30, 2014 12:14 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

Właśnie kiedyś dawałam Essentiale, tylkozawartosc musi być podawana w kapsułkach, żeby rozpuściła się w odpowiednim miejscu i wchłonięta. Tak sobie pomyslałam, ze może jednak będę wyciskać zawartość. Może lepsze to, niż nic i trochę pomoże.

Jaaga

Post » Czw paź 30, 2014 12:31 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

to jest nie smaczne.są kapsułki żelatynowe.zalezy na ile to masz dzielic.trochę w jednej części kapsułki ,trochę w drugiej owinięte czymś.tak wrzucone do pyś to pali .caly czas tak podaje.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Czw paź 30, 2014 15:57 Re: 3-mies. EMILEK padaczka, nie chodzi. Potrzebuje wsparcia

Nie da rady, Emil jest malutki, chudy, a przełyk mu kiepsko funkcjonuje. Nie potrafi nawet granulki połknąć. To zostanę przy paście.

Jaaga

[poprzednia][następna]