Problemy z sercem i płucami u kotki.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 08, 2014 23:01 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

katarzyna1207 pisze:EKG to nie echo serca ... Echo serca to de facto usg ze specjalną "końcówką", a EKG wygląda tak samo jak u ludzi - podłącza się końcówki do łapek i "wychodzi" wykres pracy serca ... Dobrze poprowadzony kot z początkami kardiomiopatii może żyć jeszcze całkiem długo ... A ciśnienie mu zmierzyli?

A, czyli mylę jedno z drugim. Zapamiętam. :P
Mam nadzieję, że maleństwo będzie żyło obiecywane 15 lat, nie będzie drugiego takiego kota, który przychodzi się tak miziać jak do mamy. :( Nie mierzyli ciśnienia, powinnam była się domagać? Bo mam trochę wrażenie, że mnie już jeden wet zrobił w jajo. :/

vivien pisze:To jest niezła suplementacja mięsa - oprócz tauryny są tam i inne konieczne kotu składniki:
http://ekozwierzak.pl/pl/p/Preparat-do- ... x-PLUS/306

Mysz w proszku. :P

Pasterbin

Od: Sob lip 05, 2014 14:39

Post » Wto lip 08, 2014 23:18 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

Żeby tylko kot chciał jeść z tym proszkiem. Moje nie każde surowe raczą spożyć, a co dopiero czymś upaprane. Ja na takie suplementy mam metodę - prosto do pysia. Rozmieszać w sosie od mokrej karmy, w strzykawkę - i po sprawie. Raz dziennie właściwą ilość.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Wto lip 08, 2014 23:22 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

Pasterbin pisze:
katarzyna1207 pisze:EKG to nie echo serca ... Echo serca to de facto usg ze specjalną "końcówką", a EKG wygląda tak samo jak u ludzi - podłącza się końcówki do łapek i "wychodzi" wykres pracy serca ... Dobrze poprowadzony kot z początkami kardiomiopatii może żyć jeszcze całkiem długo ... A ciśnienie mu zmierzyli?

A, czyli mylę jedno z drugim. Zapamiętam. :P
Mam nadzieję, że maleństwo będzie żyło obiecywane 15 lat, nie będzie drugiego takiego kota, który przychodzi się tak miziać jak do mamy. :( Nie mierzyli ciśnienia, powinnam była się domagać? Bo mam trochę wrażenie, że mnie już jeden wet zrobił w jajo. :/

Pomiar ciśnienia przy podejrzeniu HCM jest istotny ... (tak samo jak u ludzi), tylko, że mało który wet ma takie małe "rękawki" do zmierzenia ciśnienia kotu (wiem, że ma dr A. Neska, bo mierzyła mojemu, ale ona jest specjalistą o nerek) ... Z tego co piszesz, to w sumie nie wiem, czy kot miał echo serca, czy tylko zwykłe usg ...Przy tej chorobie naprawdę potrzebny jest dobry kardiolog - dr Niziołek albo Urszula Bartoszuk- Bruzzone, nie wiem czy jesteś z Warszawy, ale oni też jeżdżą po Polsce ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Wto lip 08, 2014 23:30 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

katarzyna1207 pisze:Pomiar ciśnienia przy podejrzeniu HCM jest istotny ... (tak samo jak u ludzi), tylko, że mało który wet ma takie małe "rękawki" do zmierzenia ciśnienia kotu (wiem, że ma dr A. Neska, bo mierzyła mojemu, ale ona jest specjalistą o nerek) ... Z tego co piszesz, to w sumie nie wiem, czy kot miał echo serca, czy tylko zwykłe usg ...Przy tej chorobie naprawdę potrzebny jest dobry kardiolog - dr Niziołek albo Urszula Bartoszuk- Bruzzone, nie wiem czy jesteś z Warszawy, ale oni też jeżdżą po Polsce ...

Wyglądało to tak, że wygolił kawałek futra tam gdzie jest jej serducho, wymaział to i jeździł tajemniczym urządzeniem przewracając kota na boki i przytrzymując w różnych pozycjach, ja zaś wpatrywałam się z uwagą w bijące serducho, które miało białe plamki i szarą kreskę, która ponoć wskazuje, że jest powiększone. Jestem z Warszawy, pytałam o pana Niziołka, ale jest na urlopie. Czy ja się dałam zrobić w bambuko i dziś? :kotek:
edit: to było zwykłe USG. No nic, będziemy się martwić za miesiąc, w razie czego wyciągnę pana Niziołka spod ziemi, jak na razie priorytetem jest układ oddechowy. Idę spać, dziękuję wszystkim za dobre rady, składy karmy i chęć niesienia pomocy wszelakiej, strasznie mnie cieszy, że mój maluch nie zostaje sam w tej rozpaczy. :kotek:

Pasterbin

Post » Wto lip 08, 2014 23:46 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

Z Warszawy, poza podanymi wyżej wetami, kardiolożką jest dr Garncarz. U niej robiłam echo serca u mojej kotki.
Napisz, gdzie Ty robiłaś, przecież nie można wykluczyć, że to też fachowy wet, tylko w swojej niewiedzy nie potrafisz określić, co robił. Pytanie, czy oglądał serce na zwykłym usg, czy też takim od echa serca, tzn. wzbogaconym o możliwość pomiaru przepływu krwi przez serce. Od dr Garncarz poza opisem dostałam wydruki obrazów usg.

mziel52

Post » Wto lip 08, 2014 23:54 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

p. Roman Starski

Pasterbin

Post » Śro lip 09, 2014 0:41 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

Opinie ma dobre:
http://www.znanylekarz.pl/roman-starski ... z/warszawa

- ale jeśli byłaś w tej przychodni, to tam nie jest wyszczególniony pomiar ciśnienia i echo serca, tylko EKG, więc może zwykłym aparatem usg robił
http://przyforcie.pl/481-kardiologia
Nie wszystkie przychodnie mają taką aparaturę, czasem kardiolodzy noszą swoją własną

mziel52

Post » Śro lip 09, 2014 8:13 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

Dr Urszula Bartoszuk powinna być w Polsce w tym miesiącu (bo ona trochę za granicą a trochę w Polsce) - polecam.
http://www.kardiologiaweterynaryjna.pl/
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Śro lip 09, 2014 10:54 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

Warto po prostu porozmawiać z prowadzącym kardiologiem na temat dodatkowych badań, czy teraz są potrzebne, co mogą jeszcze wnieść do obrazu choroby itd. I pozostając przy nim, pojechać je zrobić gdzie indziej,gdyby zaszła taka potrzeba.

mziel52

Post » Śro lip 09, 2014 11:23 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

Pasterbin pisze: jak na razie priorytetem jest układ oddechowy.

Niziołek jest też autorytetem od astmy.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Śro lip 09, 2014 17:24 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

Zanim będziemy robić kolejny stos badań, najpierw musimy niestety napełnić kieszenie, żeby weci mogli je wypłukać. :? Przeczytałam parę niedobrych opinii o p. Niziołku, czy faktycznie jest takim specjalistą czy bardziej miejską legendą? Bo już się gubię i nie wiem u kogo mam leczyć kota, żeby ów ktoś mi go nie zabił... Wolałabym, żeby jednak jeszcze nacieszyła się życiem, mimo że wiem, że koniec jej życia nie będzie najlepszy. :( Zaś p. Bartoszuk-Bruzzone wraca chyba dopiero w sierpniu, wtedy też mamy się zgłosić do p. Starskiego, który twierdzi, że przerost komory może być tymczasowy...zaczynam to poważnie kwestionować, muszę popytać różnych wetów.
Pomyślałam też całkiem poważnie o myszach, jadę kupić w weekend parę zamrożonych sztuków i zobaczymy czy będzie jadła, będzie to dla niej najlepsza rzecz obok zwykłego mięsa i suchej karmy, którą uwielbia. Zaczęłam ją też delikatnie poić strzykawką, już się bidna męczy i tak z tymi oskrzelami/płucami i sercem, niech przynajmniej jej nerki oszczędzi.

Pasterbin

Post » Śro lip 09, 2014 17:50 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

Powiem tak - Niziołek JEST autorytetem.
Moja wetka konsultowała z nim mailowo przypadek Miśki. Raczej nie jest legendą, tu dużo kotów wyprowadził na koty :ok:

KASA ....to jest najgorsze. Możesz zrobić bazarek, jakieś ciuchy , z których wyrosłaś, różne przydasie, szum medialny na FB. To nie jest kot z pseudo, który ma obciążenia genetyczne, tylko bida, która ma pecha. / w sumie może ma jakiegoś utajonego MCO w przodkach /.
Warto o niego walczyć

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Śro lip 09, 2014 18:15 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

Mam kota chorego na kardiomiopatię przerostową. Jesteśmy pod opieką dr Agnieszki Noszczyk-Nowak z Wrocławia, bo do Wrocławia mamy najbliżej.
Mimo dobrej opieki i kontaktu z kardiologiem i tak konsultowałam się w sprawie naszego kocura i z dr Bartoszuk i z dr Nizołkiem.
Oboje nie "olali" mnie, cierpliwie wytłumaczyli co i jak.
Absolutnie polecam.

Pasterbin - u twojej kotki to jest przerost ściany komory czy rozrost komory? Bo jeśli rozrost komory czyli kardiomiopatia rozstrzeniowa to właściwa dieta (bogata w taurynę) może chorobę zahamować lub nawet nieco cofnąć, w zależności od przyczyny powstania schorzenia.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Śro lip 09, 2014 21:29 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

Wszystko zatem rozstrzygnie wizyta u intern. w piątek albo sobotę, wtedy dowiem się czy mój kot wreszcie dostanie coś na te nieszczęsne oskrzela/płuca/rozum. Jeśli będę niezadowolona, to zgłoszę się do Niziołka, najwyżej trochę schudnę, przydałoby się. :D
Już stawiamy pierwsze poważne kroki - nakupowałam od groma karmy z tauryną i na nerki, "na mokro" będę ją żywić teraz wyłącznie mięsem i jeśli się uda mychami, podając jej typowy koci fastfood (jednak z 450 mg tauryny) raz w tygodniu, żeby miało dziecko swój happy meal. :D Wciskam jej 50 ml wody na dzień. Kupiłam też tabletki Felvital+tauryna, wiem, że to ilość nadal znikoma, ale może pomoże?...
Izka53, jakoś sobie poradzimy, po prostu zajmie to trochę czasu. :ok:
Vivien, to definitywnie przerost ściany komory.

Pasterbin

Post » Śro lip 09, 2014 21:50 Re: Problemy z sercem i płucami u kotki.

A, jeszcze się nie pochwaliłam moim dzieckiem. Przywitajcie Hilę, Hildegardę, z powieści Musierowicz. :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pasterbin

[poprzednia][następna]