Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 11, 2014 10:59 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

koty dostawaly tylko kure skrzydelka, nozki piers i watrobke(raz na tydzien)
przez miesiac tylko to nic innego :? drapala sie dalej
Kotka Milka

Post » Wto mar 11, 2014 22:10 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Kotka Milka pisze:ups,a ja już zamówiłam acanę :? trudno zmęcze 6 kg
kotka była przez miesiac tylko na drobiu i zero efektu ,w dodatku zostalam poinformowana ze karmienie jej tylko mięsem moglo pogorszyc stan skory ze wzgledu na niedobory skladnikow :cry:

Przepraszam serdecznie za moje wprowadzenie w błąd w sprawie składu Acany Rybnej.
Chyba ściągałam go z zooplusa.
Podałam ją jako przykład karmy, na której koty znajomych, które są alergikami i miewają problemy jellitowe, wyglądają i czują się znakomicie.
(...) powiedział kiedyś do mnie: „Nie wiem, czy uda ci się poprawić rasę, ale zrób wszystko, żeby przynajmniej jej nie zepsuć". Zrozumiałam wtedy, jak wielka odpowiedzialność ciąży na hodowcach i jak ważne są podstawowe zasady, którym powinni oni pozostać wierni przez całe życie. (...)

mów mi Fatum

Od: Pon maja 03, 2010 13:39

Post » Śro mar 12, 2014 6:53 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

mów mi Fatum pisze:
Kotka Milka pisze:ups,a ja już zamówiłam acanę :? trudno zmęcze 6 kg
kotka była przez miesiac tylko na drobiu i zero efektu ,w dodatku zostalam poinformowana ze karmienie jej tylko mięsem moglo pogorszyc stan skory ze wzgledu na niedobory skladnikow :cry:

Przepraszam serdecznie za moje wprowadzenie w błąd w sprawie składu Acany Rybnej.
Chyba ściągałam go z zooplusa.
Podałam ją jako przykład karmy, na której koty znajomych, które są alergikami i miewają problemy jellitowe, wyglądają i czują się znakomicie.

zooplus podaje taki skład jaki wkleiłaś, nie ma za co przepraszać
ja swego czasu wnikliwie studiowałam wszystkie składy ze względu na alergię na ziemniaki które są wypełniaczem w sporej liczbie karm bezzbożowych
koty które dobrze tolerują ziemniaki będą dobrze tolerować acanę, pechowo mój kot toleruje bardzo małą grupę roślin powszechnie występujących w karmach suchych
tu zwróciłam uwagę bo wyjątkowym pechem byłoby, gdyby kot nie tolerował mięsa i ryb (autorka wątku pisze że problemy są również po zjadaniu karmy z rybą) , co oczywiście może się zdarzyć, ale warto sprawdzić czy za nietolerancję nie odpowiadają wypełniacze roślinne
karmą bez mączki drobiowej i dodatków drobiowych jest rybny orijen, więc kotom uczulonym na drób warto testowo podać, z tym, że tam są ziemniaki więc kot uczulony na ziemniaki bedzie miał problemy
tu skład
http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... t.931.html
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Śro mar 12, 2014 8:27 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Kotka Milka pisze:koty dostawaly tylko kure skrzydelka, nozki piers i watrobke(raz na tydzien)
przez miesiac tylko to nic innego :? drapala sie dalej

Kurczak jak najbardziej może uczulać. Dlatego pisałam o kaczce lub gęsi - one uczulają rzadziej. I kaczkę, i gęś można kupić w sklepie bez większych problemów. Najlepiej świeżą, niemrożoną. Wystarczy wyfiletować, pokroić (część można zmielić), dodać suplementy, poporcjować i pomrozić.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Pt mar 28, 2014 16:49 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

To i ja się dołączę. Mam dwie kotki, w tym jedną (4 letnią) problematyczną. Kotka jest u nas praktycznie od urodzenia, znaleźliśmy ją jako dwudniowe kocię wraz z całym miotem, przez dwie doby była karmiona sztucznie, potem całą piątkę przygarnęła kotka karmiąca, która wykarmiła je naturalnie. Nasze Kółko od razu z „cycka” przestawiło się na suche chrupki - nigdy nie chciało jeść niczego rozmoczonego albo pasztecików, nie je też mięsa - ani gotowanego, ani surowego, w żadnej postaci. Od jakiegoś czasu mieliśmy problemy z jej rozdrapywaniem się i sikaniem poza kuwetą, i w ramach diagnozy zrobiliśmy jej też badania na alergie. Wyszło że jest uczulona na prawie wszystko, w tym także mnóstwo pokarmówek, a dokładnie: wołowinę, jagnięcinę, jeleninę, kurczaka, indyka, wieprzowinę, ryby chude i tłuste, soję, kukurydzę, pszenicę, ryż, ziemniaki, groch, roztocza, brzozy, olchy, leszczyny, ligustr, i jeszcze połowę traw i bylin. Nie jest uczulona na pchły, buraki, marchewkę, płatki owsiane, jajko, mleko i drożdże. Nie było w testach badania na królika, kaczkę i gęś.
Kółko je od ponad roku karmę Sensitivity Control Royala (suchą), ale szukamy teraz czegoś, co byłoby dla niej bardziej odpowiednie. Drapie ale w miarę panujemy nad tym, za to jest bardzo, ale to bardzo podenerwowana, widać dokładnie kiedy ją swędzi.

babazgaga

Od: Czw kwi 29, 2010 20:51

Post » Pon mar 31, 2014 15:09 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

babazgaga pisze:To i ja się dołączę. Mam dwie kotki, w tym jedną (4 letnią) problematyczną. Kotka jest u nas praktycznie od urodzenia, znaleźliśmy ją jako dwudniowe kocię wraz z całym miotem, przez dwie doby była karmiona sztucznie, potem całą piątkę przygarnęła kotka karmiąca, która wykarmiła je naturalnie. Nasze Kółko od razu z „cycka” przestawiło się na suche chrupki - nigdy nie chciało jeść niczego rozmoczonego albo pasztecików, nie je też mięsa - ani gotowanego, ani surowego, w żadnej postaci. Od jakiegoś czasu mieliśmy problemy z jej rozdrapywaniem się i sikaniem poza kuwetą, i w ramach diagnozy zrobiliśmy jej też badania na alergie. Wyszło że jest uczulona na prawie wszystko, w tym także mnóstwo pokarmówek, a dokładnie: wołowinę, jagnięcinę, jeleninę, kurczaka, indyka, wieprzowinę, ryby chude i tłuste, soję, kukurydzę, pszenicę, ryż, ziemniaki, groch, roztocza, brzozy, olchy, leszczyny, ligustr, i jeszcze połowę traw i bylin. Nie jest uczulona na pchły, buraki, marchewkę, płatki owsiane, jajko, mleko i drożdże. Nie było w testach badania na królika, kaczkę i gęś.
Kółko je od ponad roku karmę Sensitivity Control Royala (suchą), ale szukamy teraz czegoś, co byłoby dla niej bardziej odpowiednie. Drapie ale w miarę panujemy nad tym, za to jest bardzo, ale to bardzo podenerwowana, widać dokładnie kiedy ją swędzi.

Cazy po tej karmie mniej sie drapie? jest tam ryz i kura
Kotka Milka

Post » Pon mar 31, 2014 17:29 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Mniej, kura tam jest ale specjalnie preparowana żeby nie alergizowała.
Ale ogólnie to się drapie, i przy tej liczbie alergenów które na nią działają to trudno powiedzieć z jakiego konkretnie powodu....

babazgaga

Post » Śro kwi 16, 2014 11:54 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Ciekawi mnie czy ktos mial kota alergika na taste i czy sie drapal dalej a po przejsciu na rc hypo lub sesitivity nie?
Kotka Milka

Post » Śro kwi 16, 2014 21:10 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Ogólnie kurczak uczula ze wzgl. na słabą jakość tego mięsa, jest ono często faszerowane chemią. Kaczka, gęś czy królik są znacznie lepsze jakościowo, gdyż bez tych chorych "ulepszaczy".
Co do karmy - moja alergiczna kotka (ma objawy skórne - swędzienie, nalot w uszach) po RC Hypoallergenic zachowuje się dobrze, karma z Trovetu też jest ok, z Hill'sa dla alergików jest źle trawiona przez nią (biegunki), więc tej nie polecam. Z mokrej karmy za to Hill's jest chyba najlepszy - d/d i z/d dla alergii skórnej, ponadto warte polecenia są też RC dla alergików oraz Kattovit Sensitive.
Surowe, przemrożone mięsko też mogę polecić, ale tylko z bezpiecznego źródła.

Ali-na

Od: Śro kwi 16, 2014 20:14

Post » Czw kwi 17, 2014 15:00 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

moja tez ma nalot w uszach.........masakra..........
Kotka Milka

Post » Czw kwi 17, 2014 15:39 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Hej,

Moja kotka od 4 tygodni je Acanę Pacificę - powiem szczerze, że to jest jedyna dotąd bezzbożowa karma, po której Ilmuth nie miała rewelacji w kuwecie.

Kupy są wzorowe.

Natomiast jeszcze za wcześnie, aby stwierdzić czy mniej się drapie...hmm... chyba mniej, choć przez 1 tydzień pomocniczo dostawała 1/4 clemastinum.

Karmę je chętnie, choć nie da się ukryć, że nie było zachwytu na początku. Ilmuth jest jednak łakomczuchem i długo nie wytrzymała bez jedzenia...no te 5 godzin dała radę:P

Nalot w uszach jest baaaaaaaardzo irytujący. To na pewno nie świeżbowiec, bo ją pod tym kątem badano. Po prostu ma produkcję na wysokich obrotach...:(

P.S. Problemy z drapaniem i luźnymi stolcami zaczęły się u nas właśnie od Taste of the wild. I wielka szkoda, bo dwa pozostałe koty ją uwielbiają.

natalian

Od: Śro sty 16, 2013 12:04

Post » Pt kwi 18, 2014 11:48 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Dzis uslyszalam od wetki w krk ze najbardziej uczula ryba i drob.
Ja tam moglabym wszystkie koty karmic np tylko wolowina, myslalam o kroliku ale za drogi dla mnie, ale moje sie niedoborow.
znam jedna karme bez ryb i drobiu tylko z krolikiem TROVET ale ma ryz...
Czy ziemniaki w totw nie szkodza kotu? nie lepszy ryz?
Kotka Milka

Post » Pt kwi 18, 2014 15:02 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Wiesz, no a jakie dała Tobie na to dowody?

Bo ja również wiele historii od wetów słyszałem, ale trzeba mieć świadomość, że co wet to inny przypadek, inne zaangażowanie i tyle...

natalian

Od: Śro sty 16, 2013 12:04

Post » Pt kwi 18, 2014 16:20 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

nie prościej zrobić testy pokarmowe zamiast gdybać?
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob kwi 19, 2014 15:14 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

No cóż, jakby na to nie patrzyć, to testy na alergię są jednak bardzo drogie, i wiadomo, że nie każdego na nie stać....
A drób drobiowi nie równy, kaczka czy gęś to nie kura, często się też mówi że indyk nie uczula - a moją kotkę uczula...

babazgaga

[poprzednia][następna]