Skąd i jaka Sanabelle?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 07, 2014 10:06 Re: Skąd i jaka Sanabelle?

wistra pisze:http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=233

To, że koty "powinny" jeść zboża lub inne pokarmy wysokoskrobiowe (np. ziemniaki) stało się w ostatnich czasach szeroko propagowanym dogmatem, z którym coraz trudniej jest walczyć, gdyż głęboko w podświadomości społecznej tkwią także inne mity, wykorzystywane do uzasadniania zawartości zbóż w kociej diecie.
(...)
Zapytam więc teraz przewrotnie:
Co jadły ptaszki i myszki zanim ludzie zaczęli dokarmiać je zbożami?
Inaczej - jak wygląda naturalna dieta małych zwierząt, na które polują koty? Wszak "era powszechności zbóż" to raptem ostatnie 2 - 5 tysięcy lat. I chyba nikt nie ma wątpliwości, że ten czas dla ewolucji przewodu pokarmowego ptaków, gryzoni, kotów i jakichkolwiek kręgowców nie ma żadnego znaczenia? (...)
Podobnie jak z ptakami, sprawa wygląda z myszkami, które w naturalnych warunkach wcale nie odżywiają się głównie zbożami, preferując zupełnie inny pokarm. Zboża w większej ilości są dla myszy wręcz szkodliwe, o czym wiedzą prawdopodobnie jedynie ci, dla których te gryzonie są ważnymi zwierzętami towarzyszącymi lub zajmują się ich hodowlą.

Faktem jest, że gryzonie jedzą różne nasiona, ale nie jest to podstawa ich diety i przede wszystkim nie są to zwykle zboża. Jak naprawdę wygląda prawidłowa dieta myszy dowiemy się od hodowców i miłośników, np. na ich forum. ABC żywienia myszy:

Owoce: Agrest, Ananas, Arbuz, Banan, Gruszka, Jabłko, Kiwi, Malina, Melon, Poziomka, Porzeczka, Truskawka, Żurawina
Warzywa: Bób, Brokuł, Brukiew, Burak, Dynia, Groch, Jarmuż, Kalafior, Kalarepa, Kapusta, Koper, Kukurydza, Marchew, Ogórek, Papryka, Pasternak, Pietruszka, Pomidor, Rzeżucha, Rzodkiewka, Sałata
Inne: Białko z jajka, Chrupki kukurydziane, Gerbery dla dzieci, Jogurt naturalny, Kasza jęczmienna gotowana, Kasza gryczana gotowana, Kocie mleko – z niską zawartością laktozy, Kora wierzby, Makaron gotowany, Migdały, Miód, Orzech włoski i laskowy, Płatki owsiane lub kukurydziane, Psia lub kocia karma z niską zawartością białka (do 30%, zalecane jest 24% zawartości białka w karmie), Ryż gotowany, Siemię lniane, Suszone pieczywo (chleb i bułki), Twarożek, Zboża : proso, jęczmień, owies, pszenica
Rośliny: Babka lancetowata i szerokolistna, Bazylia, Cykoria, Gęsiówka pospolita, Hibiskus, Mniszek lekarski, Nagietek, Koniczyna, Krwawnik, Podbiał pospolity, Pokrzywa, Rumianek, Rutwica, Rdest ptasi, Siano, Tasznik pospolity, Wrzos
Liście: Malin, Jeżyny, Truskawek, Leszczyny, Porzeczek, Agrestu, Poziomek, Jagód, Jabłek, Brzozy, Wierzby
Gałązki i pędy: Wierzby, Maliny, Brzozy, Jabłoni, Leszczyny, Gruszy, Lipy

Czy teraz ktoś jeszcze będzie podtrzymywał twierdzenie o wypchanych zbożami mysich żołądkach zjadanych przez koty? Jaki tak naprawdę procent mysiej diety stanowią zboża? Jak widać - znikomy. W dodatku, biorąc pod uwagę, że dzisiejsze zboża to nie zboża, które myszy jadły (w tych niewielkich ilościach) w naturalnych warunkach, to jakim prawem próbuje nam się wmawiać, że koty powinny jeść zboża?!

Edit, może to nie błonnik, zaraz polecę poczytać, co to była za rzecz, bo możliwe, że się kopnęłam.

Mysz w hodowlach je to co dostanie od człowieka.
Na wsiach , myszy zakładają gniazda w kurnikach, gdzie żywią się właśnie ziarnem.
Mam prośbę nie róbmy z tego wątku kolejnego o barfie i karmach bezbożówych.

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Pt lut 07, 2014 10:12 Re: Skąd i jaka Sanabelle?

Nie robię i nie każę karmić barfem, bo sama tego nie robię, ale na boga. Kiedy ludzie zrozumieją, że kot to nie kura?
Trzeba przeczytać cały ten wątek żeby się dowiedzięć, że ziarno nie jest naturalnym pożywieniem gryzoni i ptaków, ja tu tylko krótko wkleiłam zdania.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pt lut 07, 2014 10:15 Re: Skąd i jaka Sanabelle?

wistra pisze:ja różnicę w produktach zauważyłam na... balsamie do ciała Nivea. Polski jest beznadziejny. Brat przywiózł mi flaszkę z Austrii i mmm... rewelacja.

tu bym mogła podyskutować. Pracowałam kilka lat w Nivei, produkcja kremu XY wygląda tak - zbiornik kremu o wadze np 1 tona trafia na linię produkcyjną i robi się z niego powiedzmy 5 palet dla Niemiec, to jakieś 300 kg. Następnie następuje zmiana etykiet i kartoników na włoskie, i kolejne 200 kg, znów zmiana - i polskie etykiety itp.
W wyrobach Nivei bardzo łatwo rozpoznać kraj produkcji - ostatnie dwie cyfry tzw partii, która nadrukowana jest na każdym opakowaniu o tym mówią. i tak 76 to Polska, 10 to Niemcy. Nie pamiętam , niestety, oznaczenia Francji , UK i Chin.

Wybaczcie OT, ale to się może przydać. :mrgreen:

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt lut 07, 2014 10:34 Re: Skąd i jaka Sanabelle?

wistra pisze:Nie robię i nie każę karmić barfem, bo sama tego nie robię, ale na boga. Kiedy ludzie zrozumieją, że kot to nie kura?
Trzeba przeczytać cały ten wątek żeby się dowiedzięć, że ziarno nie jest naturalnym pożywieniem gryzoni i ptaków, ja tu tylko krótko wkleiłam zdania.

Jest takie powiedzenie żyj i daj życ innym. :wink:

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Pt lut 07, 2014 10:47 Re: Skąd i jaka Sanabelle?

izka53 pisze:
wistra pisze:ja różnicę w produktach zauważyłam na... balsamie do ciała Nivea. Polski jest beznadziejny. Brat przywiózł mi flaszkę z Austrii i mmm... rewelacja.

tu bym mogła podyskutować. Pracowałam kilka lat w Nivei, produkcja kremu XY wygląda tak - zbiornik kremu o wadze np 1 tona trafia na linię produkcyjną i robi się z niego powiedzmy 5 palet dla Niemiec, to jakieś 300 kg. Następnie następuje zmiana etykiet i kartoników na włoskie, i kolejne 200 kg, znów zmiana - i polskie etykiety itp.
W wyrobach Nivei bardzo łatwo rozpoznać kraj produkcji - ostatnie dwie cyfry tzw partii, która nadrukowana jest na każdym opakowaniu o tym mówią. i tak 76 to Polska, 10 to Niemcy. Nie pamiętam , niestety, oznaczenia Francji , UK i Chin.

Wybaczcie OT, ale to się może przydać. :mrgreen:

O, muszę sprawdzić, czy da się to jakoś na animondach odczytać :ok: Dzięki za podpowiedź.
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pt lut 07, 2014 11:45 Re: Skąd i jaka Sanabelle?

wistra pisze:Nie robię i nie każę karmić barfem, bo sama tego nie robię, ale na boga. Kiedy ludzie zrozumieją, że kot to nie kura?

Ziarno stanowczo jest naturalnym pozywieniem gryzoni
gryzonie ziarno kradły z pól kurników i magazynów
bo to zródło węglowodanów a reszta przysmaków to uzupełnienie diety
gryzonie sa wszytskozerne - jedzą również mięso
wiele lat hodowałam rózne gryzonie
i ich dieta obok człowieka była obłędnie urozmaicona, poza obowiązkowym ziarnem

A co jedzą koty w naturze?
Puszki z marketów i ludzkie resztki z talerzy i smietników :roll:
tak jak i gryzonie
taka jest teraz kocia natura na wolności
ze są dokarmiane przez człowieka
bo do człowieka ciągną jako do żródła pokarmu
pewnie równiez dlatego chętniej sie mnożą ...
(ale to juz zupelny OT)

Także po co to o naturze, której juz w sumie nie ma....
człowiek w naturze tez nie siedział przed kompem 20 godzin
i nie woził doopki autem do sklepu za róg
zresztą która to ta natura
z kamienia łupanego
ze sredniowiecza
bo wtedy w naturze nie myło sie zębów ;)
czy moze juz renesansowa

Barf uciążliwa sprawa ale home made
Za ideą barfu nie stoi zaden łapczywy na kasę koncern
pewnie dlatego jego zalety są traktowane mniej podejrzliwie
(chociaz moze lobby mięsne ;)

Ale na boga ;) Wistro nie popadajmy w przesadę
wszyscy wiemy ze kot to nie kura, ze jest mięsożercą
wszak nie propaguję żywienia kotów ziemniakami i ziarnem
ale zupełne wykluczenie ziarna z kociej diety uwazam za szkodliwe

i to następna histeria nabijająca koncernom kase
płac więcej bo "bezzbożowa" czyli super a co w nich jest tak naprawdę....kto wie
nie mozna spacerować po ekstremach

WRACAJĄC DO TEMATU
Niestety to sa stałe praktyki mnarodowych koncernów
ze na okreslone rynki wypuszczają towary uwzględniając
specyfikę i zamiłowanie regionalnego konsumenta....konsystencja, zapachy, opakowania etc
ale i równiez uwzględniając jego niewiedzę, niewyrobienie i naiwność
i jezeli komus sie da wcisnąc cos mniejszym kosztem to napewno wcisną
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Pt lut 07, 2014 11:51 Re: Skąd i jaka Sanabelle?

A swoja karmę kupiłam na allegro w animalzoo.pl
czyli chyba to dla was żadna nowość
ale piszę bo odszukałam
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Pt lut 07, 2014 12:41 Re: Skąd i jaka Sanabelle?

Ja dzisiaj otworzyłam nowy worek Porty bezzbożowej z zooplusa,i ta karma wygląda inaczej niz ta w poprzednim worku.Chrupki są odrobine większe,jaśniejsze i nie takie gładkie niż te z poprzedniego worka.Scarlet powąchała i popatrzyła na mnie z urazą.Nie chce jej jeść.Poprzedni worek też z zooplusa.
Mieliście może tak?
Co ja dam kocie jeść? :? Ona wyłącznie chrupkowa :(

wiolka06

Od: Nie paź 10, 2010 19:08

Post » Pt lut 07, 2014 13:19 Re: Skąd i jaka Sanabelle?

Ja kiedyś spróbowałam TOTW - koty jadły, ale bez rewelacji.
Ostatnio natomiast kupiłam Pronature i tę karmę chętnie futra wcinają.
Ale też na początku było trochę sensacji żołądkowych.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

[poprzednia]