Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 05, 2013 18:16 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

VeganGirl85 pisze:Jeśli kociaki zostaną odchowane i wyadoptowane, nie pomogę. Sorry, nie widzę sensu w powiększaniu bezdomności zwierząt i robieniu konkurencji tym, których narodzinom nikt nie mógł zapobiec. Kotów jest więcej niż ma szansę na dom. Najlepiej zrobić kastracje aborcyjne, jeśli nie uda się zdążyć- uśpić ślepe mioty i ciachnąć kotki za 2-3 tygodnie. Trzymam kciuki!

howgh!
... mry!
http://domowepiwniczne.blogspot.com/ <- a to nasz blog, można poczytać
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

jesteśmy też na FB -> https://web.facebook.com/IKtoTuMruczy/

ewa_mrau

Od: Pon sie 30, 2010 12:57

Post » Nie maja 05, 2013 18:27 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

Niezależnie od opinii innych decyzja wspólnie z zarządcą została podjęta, kociaki na pewno zostaną uśpione, nie miałby kto tego odchować to raz, dwa koszty żywienia, i trzy małe szanse na znalezienie dobrego domu lub wydanie do takiego, który nie zapewni np właśnie sterylizacji i nowe niechciane zwierzęta na świat przyjdą. I kółko nigdy się nie zamknie. Niestety takie jest życie, nie chce się bawić w boga i będzie mi przykro ale uważam, że to najrozsądniejsze rozwiązanie.

natureminemka

Od: Sob kwi 27, 2013 16:11

Post » Nie maja 05, 2013 18:48 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

natureminemka pisze:Niezależnie od opinii innych decyzja wspólnie z zarządcą została podjęta, kociaki na pewno zostaną uśpione, nie miałby kto tego odchować to raz, dwa koszty żywienia, i trzy małe szanse na znalezienie dobrego domu lub wydanie do takiego, który nie zapewni np właśnie sterylizacji i nowe niechciane zwierzęta na świat przyjdą. I kółko nigdy się nie zamknie. Niestety takie jest życie, nie chce się bawić w boga i będzie mi przykro ale uważam, że to najrozsądniejsze rozwiązanie.

Świetnie. Cieszę się, że tu się zgadzamy. Czekam na kontakt w sprawie aborcyjnych (jeśli jednostkowy koszt zabiegu okaże się nie za wysoki, zastanawiam się nad rozszerzeniem pomocy na wszystkie nieciachnięte kotki jak gmina nie zadziała).

dla porządku:

KotkaWodna pisze:
VeganGirl85 pisze:Jeśli kociaki zostaną odchowane i wyadoptowane, nie pomogę. Sorry, nie widzę sensu w powiększaniu bezdomności zwierząt i robieniu konkurencji tym, których narodzinom nikt nie mógł zapobiec.

sorry, nie chcę robić chlewu w tym wątku, ale faszyzm zwierzętom nie pomoże, wiesz?

To nie faszyzm, tylko rozsądek. Nie chcę finansować, w żaden sposób wspierać powiększania bezdomności zwierząt. Na szczęście została podjęta słuszna decyzja, a może w ogóle nie będzie dylematu bo kotki jeszcze nie urodziły.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pon maja 06, 2013 15:31 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

ja rozumiem Twoje - Wasze, biorąc pod uwagę jeszcze głos założycielki wątku - podejście.
Sama łapałam kocice w wysokiej ciąży na sterylki aborcyjne.
Rozumiem twarde fakty i sytuację niechcianych tabunów zwierząt, naprawdę nie trzeba mnie przekonywać.
Nawiązałam jedynie do tego, że w ustach osoby tak wrażliwej na krzywdę zwierząt słowa "jeśli się urodzą i zostaną, nie pomogę" - to brzmi po prostu koszmarnie. Takie jest moje wrażenie.
W każdym przypadku ucierpią zwierzęta przez ludzkie decyzje - albo w wyniku braku sterylki i umierania miotów od chorób itp, albo przez decyzję "nie pomogę, bo.."
to są tematy bardzo newralgiczne, wiem.
Dlatego też może faktycznie eot, żeby nie zabagniać i nie antagonizować.
KotkaWodna

Post » Pon maja 06, 2013 16:55 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

Dla mnie uśpienie ślepego miotu nie wchodzi w grę.Nie i już, nie umiałabym.Sterylka aborcyjna owszem, chociaż też nie jest mi łatwo, staram się tego unikać.
Tutaj jest jakiś zarządca, jak czytam, czyli natureminemka nie jest sama.Naprawdę nie da się wspólnymi siłami wysterylizować kotek? Jest już jedna oferta pomocy, ja też się deklarowałam pomóc.Gmina też może pomóc, trzeba się postarać.Tymczasem czytam tylko o uśpieniu kociaków :cry: Strasznie to smutne, nie wyczuwam kompletnie żadnej empatii w tym wątku :cry:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro maja 08, 2013 22:59 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

Jestem w stałym kontakcie SMSowym z założycielką wątku. Nie udało się zdążyć z aborcjami zanim dotarła na teren - nie wiem, czy już w momencie zakładania wątku nie było "po ptakach", jeden miot udało się namierzyć i prawdopodobnie zostanie uśpiony, z drugim jest problem, kotka gdzieś go ukryła, nie ma też pewności, czy żyje- zachęcam ją, żeby jak nie zdążą z uśpieniem, koty zostały w stajni i zostały za parę miesięcy ciachnięte. Szefostwo stajni ma rozmawiać z pobliskim schroniskiem w sprawie pomocy sterylkowej- gmina niestety nie stanęła na wysokości zadania, ewentualnie w dokarmianiu mogą pomóc, sterylek nie finansują (i tu czekam na info jaka to gmina, gdyż to chyba niezgodne z uoz, choć mogę się mylić). Tyle wiem na dziś wieczór.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Czw maja 09, 2013 7:00 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

Uważam, że malutkie wcale nie powinny zostać w stajni, tylko powinno sie im szukać domów.
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Czw maja 09, 2013 8:16 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

martka pisze:Uważam, że malutkie wcale nie powinny zostać w stajni, tylko powinno sie im szukać domów.

jeśli to jest miejsce przyjazne dla kotów, to czemu nie?
należałoby tylko w przyszłości zadbać o ich sterylizacje i kastracje
koty mające możliwości korzystania z "bezpiecznej wolności", to bardzo szczęśliwe koty!
...mry!
i pomóc nam robiąc zakupy w Zooplus'ie - kliknij w banerek sklepu na pierwszej stronie bloga

ewa_mrau

Post » Czw maja 09, 2013 9:57 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

A kto całe stado da radę wykarmić do syta? jeszcze matki nie są wysterylizowane, a tu kolejne koty....
W domu, kot jest karmiony, odrobaczany, szczepiony, nie marznie zimą, dlatego malce powinny trafić do adopcji.
ObrazekObrazek

martka

Post » Czw maja 09, 2013 10:22 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

martka pisze:A kto całe stado da radę wykarmić do syta? jeszcze matki nie są wysterylizowane, a tu kolejne koty....
W domu, kot jest karmiony, odrobaczany, szczepiony, nie marznie zimą, dlatego malce powinny trafić do adopcji.

oczywiście, że masz rację
nie wiem ile tam jest kotów i jaką mają opiekę, nie wiem też czy są wycięte
napisałam tylko, że jeżeli koty maja tam opiekę, to jest to raj dla kotów
a tak po prawdzie, to może nie powinnam się wtrącać
... mry!

ewa_mrau

Post » Czw maja 09, 2013 22:58 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

Przepraszam za nieobecność chwilową. Jedna kotka urodziła w poniedziałek, druga w niedziele. Tyle wiem z informacji pracowników. Niestety miotu jednej w dalszym ciągu nie udało się znaleźć ;/ Rozmawiając z Panem urzędnikiem dowiedziałam się tyle, że takie zwierzęta są "traktowane jak ptaki". Że pomagają w dokarmianiu ale wszelkie działania związane z dalszą opieką podejmowane są przez osoby prywatne tylko. Namiarów na schronisko zajmujące się powiatem też nie dostałam... Po znajomości może uda się uzyskać pomoc od schroniska z Głogowa, jeśli nie i nie znajdę namiarów na fundację, która by pomogła trzeba będzie zorganizować sterylki prywatnie. Mamy paru znajomych weterynarzy, może uda się załatwić zabiegi "hurtowo" po niższej cenie. Od siebie mogę zrobić jedynie bazarek na tę chwilę, niestety mam trochę problemów finansowych ostatnio, mam nadzieję, że szybko się to wyprostuje bym mogła dać więcej od siebie. Co do tego co z "ukrytymi" maluchami. Martwię się, że kociaki będą zbyt dzikie na to by oddać je do adopcji... Maluchy raczej żyją, we wtorek jak przyjechałam kotka miała mleko. Zobaczymy, może jeszcze uda się je znaleźć ale czasu zaczyna brakować. Kotów na stajni jest 7, dwa kastraty, kotka po sterylce i piątka, o której pisałam w tym wątku. Suche jedzenie mają w miskach na bieżąco, na pewno też polują na myszy, raz dziennie dostają coś "mokrego".

natureminemka

Od: Sob kwi 27, 2013 16:11

Post » Pt maja 10, 2013 6:49 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

Jeśli zabierze sie małe jak tylko sie pokażą to oswoją sie szybciutko :ok:
ObrazekObrazek

martka

Post » Sob maja 11, 2013 12:34 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

Trzymam mocno kciuki za to, żeby udało się uzyskać pomoc od jakiejś fundacji !
Bazarek to też zawsze coś. Czasami można zebrać nawet na sterylkę :ok: :ok:
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Nie maja 12, 2013 13:15 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

martka pisze:Uważam, że malutkie wcale nie powinny zostać w stajni, tylko powinno sie im szukać domów.

Ja uważam, że im mniej kotów szukających domów, im mniejsza konkurencja, tym lepiej.

natureminemka, próbowaliście tu szukać pomocy: http://www.amicus.glogow.pl/kontakt/ :?:

Co to za gmina? Może uda się wywalczyć szerszą pomoc, jak więcej osób spróbuje korzystając ze swoich doświadczeń?
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Nie maja 12, 2013 14:11 Re: Pomoc kotom z Jaroszówki! Kocice w ciąży!

martka pisze:Jeśli zabierze sie małe jak tylko sie pokażą to oswoją sie szybciutko :ok:

Ciekawe gdzie, do kogo i za co :roll:

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

[poprzednia][następna]