PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT/DS

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 30, 2013 15:51 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

Moha - jutro bedzie MissJoas a w poniedzialek reszta dziewczyn.
Dziś Ariston jakby gorzej, oczko zaczyna mu łzawić, ale gaduła wciąż taki sam ;)
Obrazek

zoyabea

Od: Pon wrz 27, 2010 15:39

Post » Sob mar 30, 2013 21:09 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

Dziewczyny,
mi się jutro chyba nie uda dojechać, jeśli już to tylko na chwilkę, żeby nakarmin adopcyjne koty. w poniedzialek będę na pewno.
Obrazek

MissJoas

Od: Wto sie 31, 2010 8:12

Post » Nie mar 31, 2013 22:56 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

Moha pisze:Ludzie nie chcą kotów z FIV.

A ludzie z HIV żyją sobie spokojnie i dobrze, pod opieką lekarza, bez paniki obecnie. Koci wirus to prostszy przypadek i wydaje mi się, że to kwestia nazewnictwa tak działa odstraszająco.

Ariston potrzebuje mądrego domu, najlepiej z doświadczeniami kocimi z problemami, albo z innym kotem nosicielem.

Ariston jest przepiękny i wyjątkowy. Mam nadzieję, że jego kocia uroda zdziała cuda.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Śro kwi 03, 2013 21:53 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

Ariston nadal czeka :|
Obrazek

MałgosiaZ

Od: Nie lut 06, 2011 20:40

Post » Czw kwi 04, 2013 20:09 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

Boski na tym filmiku. Po odchuchaniu piękny będzie.
Obrazek

monika794

Od: Sob kwi 18, 2009 1:24

Post » Czw kwi 04, 2013 20:42 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

Wchodzę na wątek codziennie i liczę na dobre wiadomości a tu nic... :(
Obrazek

MissJoas

Od: Wto sie 31, 2010 8:12

Post » Pt kwi 05, 2013 9:10 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

Hop, hop, do góry :ok:
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Pt kwi 05, 2013 18:53 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

"Mechanizm przenoszenia FIV jest niemal identyczny, jak ludzkiego HIV – zgodne i wykastrowane stado umożliwia koegzystowanie nosicieli i kotów wolnych od tego wirusa, przy nikłym ryzyku przeniesienia wirusa [jak na razie powtarzane u naszych nie-nosicieli testy wykazały, że nie doszło do zarażenia]. Więcej informacji o kotach FIV+ w Hospicjum można znaleźć tutaj: http://kocie-hospicjum.pl/fiv/

Źródło: http://kocie-hospicjum.pl/hospicjum-to-dom

"Zatem przy zminimalizowaniu tego czynnika przez kastrację i sterylizację, oraz odpowiednie warunki bytowania, izolacja nie wydaje się warunkiem koniecznym."
"Skoro – na podstawie dostępnych mi materiałów – FIV nie jest tak łatwy do przeniesienia, jak się potocznie sądzi, to przyjęcie kotów seropozytywnych nie stanowi większego zagrożenia dla kotów FIV(-). Zwłaszcza jeżeli koty nie walczą między sobą, są wysterylizowane/wykastrowane i jeżeli przy sprzątaniu używam środków wirusobójczych."

Źródło: http://kocie-hospicjum.pl/fiv/

Po przeczytaniu tych informacji, gdybym nie miała dwóch kotów i faceta na 30m2, to bym wzięła Aristona. Większość ludzi może bać się czegoś, co brzmi jak zaraźliwy wyrok śmierci, A NIM NIE JEST.

Szukamy dla Aristona świadomego, mądrego domku.

(...)
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pt kwi 05, 2013 20:32 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

Czytałam to, co pisała Agn na stronie hospicjum i właśnie odniosłam wrażenie, że HIV jest troszkę demonizowany, tzn. jego zakaźność.

Czy Ariston jest na Paluchu?
Kto ma koty, ten ma kłaki.
Trufelka & Merci & Wuzetek alias Pączusie Dwa i Sucharek

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Od: Wto sty 13, 2004 12:22

Post » Pt kwi 05, 2013 21:37 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

gdybym nie miała dwóch kotów i faceta na 30m2

czyli ja mając 20 kotów i dziecko na 60 m2 mogą spokojnie go zabierać? błagam, jak ktoś nie może pomóc to niech się nie tłumaczy
co to zmienia czy kot jest na Paluchu czy w jakims innym schronisku? prawda jest taka że ma odroczony wyrok śmierci...
AnielkaG

Post » Pt kwi 05, 2013 21:39 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

Anielko, zwyczajnie zapytałam - czy to coś złego? :|
Nie mam zwyczaju składać ofert pomocy, jeśli nie jestem pewna, czy mogę ją naprawdę zaoferować - dlatego podchwyciłam wątek niewielkiej zakaźności FIV - zakładam, że istotny nie tylko dla mnie, ale dla wszystkich miauowiczów.
Nie mam też zamiaru licytować się co do metrażu i liczby kotów :roll:
Skoro w tym wątku chodzi o pomoc dla Aristona, to dobrze byłoby nie zniechęcać ludzi, którzy tu zaglądają z chęcią ewentualnego udzielenia pomocy. Nawet jeśli tą pomocą miałoby być tylko podrzucenie wątku do góry, jeśli na nic więcej nie mogą sobie w dalej chwili pozwolić.

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Post » Pt kwi 05, 2013 21:59 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

Petroniusz pisze:Anielko, zwyczajnie zapytałam - czy to coś złego? :|
Nie mam zwyczaju składać ofert pomocy, jeśli nie jestem pewna, czy mogę ją naprawdę zaoferować - dlatego podchwyciłam wątek niewielkiej zakaźności FIV - zakładam, że istotny nie tylko dla mnie, ale dla wszystkich miauowiczów.
Nie mam też zamiaru licytować się co do metrażu i liczby kotów :roll:
Skoro w tym wątku chodzi o pomoc dla Aristona, to dobrze byłoby nie zniechęcać ludzi, którzy tu zaglądają z chęcią ewentualnego udzielenia pomocy. Nawet jeśli tą pomocą miałoby być tylko podrzucenie wątku do góry, jeśli na nic więcej nie mogą sobie w dalej chwili pozwolić.

DOKŁADNIE!!!

as_animali

Od: Sob sty 29, 2011 15:06

Post » Pt kwi 05, 2013 22:02 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

co dokładnie? proponujesz jakąś konkretną pomoc?
AnielkaG

Post » Pt kwi 05, 2013 22:12 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

AnielkaG pisze:co dokładnie? proponujesz jakąś konkretną pomoc?

Wiedziałam, że nie uzyskam odpowiedzi na swoje pytanie :wink:

Podsumuję: jeśli temat FIV - np. po rozmowie z jakimś sensownym wetem i dokładnym przemyśleniu sprawy - przestanie mnie straszyć, to mogę myśleć o zaoferowaniu kotu łazienki jako DT.
A jeśli FIV dalej będzie mnie straszyć (jak pewnie 90 procent forumowiczów), to mogę tylko zaoferować jakąś (niezbyt wielką) kasę na leki czy cuś, niestety :|
Nie mam 20 kotów, ale moje cztery to dla mnie też sporo, zwłaszcza że jedyną izolatką jest łazienka :roll:

Petroniusz

Post » Sob kwi 06, 2013 22:04 Re: PILNE!!! Rudo-Biały Ariston ze schroniska chce żyć!!! DT

Jak się chłopak czuje?
Obrazek

monika794

Od: Sob kwi 18, 2009 1:24

[poprzednia][następna]